Ankieta

Pytania w I Etapie Turnieju

Bardzo mi się spodobały
14 (60.9%)
Były niezłe...
8 (34.8%)
Były nieciekawe, nie zainspirowały mnie do wysiłku
0 (0%)
Były tragiczne.
1 (4.3%)

Głosów w sumie: 23

Autor Wątek: Pierwszy etap - ocena pytań  (Przeczytany 2665 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
Pierwszy etap - ocena pytań
« dnia: 28 Październik 2010, 00:02:10 »
Zamknęliśmy możliwość odpowiada na pytania I Etapu.

Dyskusję na temat pytań uznaję za otwartą. :)

« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2010, 00:37:52 wysłana przez Michał Świgoń »

Historia - forum historyczne Histmag.org

Pierwszy etap - ocena pytań
« dnia: 28 Październik 2010, 00:02:10 »

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
Odp: Pierwszy etap - ocena trudności pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Październik 2010, 00:14:30 »
To może wpierw dwa pytania:

1. Które Turniejowe pytanie Wam się najbardziej spodobało?
i
2. Które sprawiło Wam najwięcej wysiłku?

Zapraszam do dyskusji!

Offline Morgoth

• Użytkownik
  • **
    • Stowarzyszenie Historyczne "Bataliony Obrony Narodowej"
  • Imię i nazwisko: Maciej Bednarek
Odp: Pierwszy etap - ocena trudności pytań
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Październik 2010, 00:42:40 »
Wydaje mi się, że większość pytań była bardziej szczegółowa niż rok temu (bardzo się z tego powodu cieszę). Najbardziej spodobało mi się pytanie nr 18. - to 'moja' tematyka, a jednocześnie za nic nie mogłem skojarzyć ani znaleźć odpowiedzi.
Przetoż jako przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć; tak też na wszystkich ludzi śmierć przyszła, ponieważ wszyscy zgrzeszyli.   Rom 5:12

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
Odp: Pierwszy etap - ocena pytań
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2010, 00:44:19 »
O, właśnie je sprawdzam - jedyne moje pytanie w tym etapie Turnieju. ;-) Cieszę się, że komuś się spodobało.

(ałć, pomyliłem numer pytania - chodziło mi o 17 :( )
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2010, 01:00:54 wysłana przez Michał Świgoń »

Offline Anonim XI

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2010, 00:55:37 »
Czy można poprosić o zestaw odpowiedzi ?
"Chociaż życie nasze nic niewarte: evviva l'arte!"

Offline Christopherus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Październik 2010, 00:57:34 »
Najwięcej trudności sprawiło mi wymienione już pytanie nr 18, a także nr 8 i trzecie nagranie z nr 17. Skróty łacińskie też wymagały trochę pracy.
Jednakże, ogólnie rzecz biorąc, pytania wydają mi się łatwe i tej łatwości się boję, bo coś czuję, że to za łatwo mi poszło  8)

Offline Anonim XI

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Październik 2010, 00:59:44 »
Jeśli o mnie chodzi, to pytanie 12 i 19 sprawiło najwięcej problemów. Aż niedobrze od nadmiaru przejrzanej propagandy.   ;)
"Chociaż życie nasze nic niewarte: evviva l'arte!"

Offline Christopherus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Październik 2010, 01:06:08 »
Zapomniałem dodać, które pytanie mi się najbardziej podobało.

Zatem pytaniem, które najbardziej mi się podobało jest ... wspomniane przez Anonima XI pytanie nr 19.  Nie wiedziałem wcześniej o istnieniu tego filmu i fajnie było się z nim zapoznać (thank you youtube ;))

No i też duży, a nawet  ogromny plus dla układających pytania za utwór z EU2 - uwielbiam go  :D

Offline n_dz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Październik 2010, 01:13:29 »
A jaki to był film? Nie dokopałam się..
Baśnie są bardziej niż prawdziwe, nie dlatego iż mówią nam, że istnieją smoki, ale że uświadamiają, iż smoki można pokonać (G. K. Chesterton)

Offline Mehrendix

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Październik 2010, 07:28:03 »
Ta... EU2... Gram w to, jednak nie grałem w 'jedynkę' i napisałem bez cyferki, bo podejrzewałem, że muzyczka przez całą serie przechodzi ;) Zobaczymy jak zostanę oceniony.

Nie mogłem dojść do tej królowej ;p Podejrzewam, że to było proste pytanie, ale ja jednak nie odpowiedziałem  :?

I jeszcze jest sprawa z tymi skrótami. Nigdy tyle frajdy żadne pytanie mi nie dostarczyło. Gdy dokopałem się do brachygrafii już czułem, że mogą byc problemy. Gdy odczytałem, że b z kreską to może być bis, bris, ber, bre, to, zwłaszcza w ostatnim, przeżywałem szok odczytując kolejne wersję tego wyrazu, z innymi rozwinięciami skrótów. Ostatecznie napisałem Prbrer ^^ I nie tylko tu wyobraźnia musiała zrobić swoje. Podobało mi się to zadanie.

Przejdę do kolejnego z tych fajniejszych pytań. A więc 7. Najpierw trzeba było poszukać w osobach znajdujących się w biblii tego wytwórcy namiotów. Właściwie to od razu go znalazłem, bo miałem podejrzenie kto to. Po powtierdzeniu, zacząłem czytać Nowy Testament. Nigdy tak dokładnie go nie czytałem  :D  W końcu znalazłem! No i odpowiedź też mi się spodobała. Podejrzewam, że to jakaś aluzja, ale jej nie zrozumiałem :D  :D  :D

Z tym Fall Grun też było ciekawie ;) najpierw po przeczytaniu artykułu o słowackim ataku na Polskę znalazłem nazwisko niemieckiego dowódcy wspomagającego. Wszelkie źródła historyczne milczały o jego związku z tym planem. Potem natrafiłem na nazwisko dowódcy oddziału Strzelców Sudeckich. Podobnie było. Ostatecznie zdecydowałem się na nazwisko dowódcy niemieckiego atakującego z armią "Południe".

Teraz tylko czekam na wyniki  :)

Offline serenity

• Supermoderator
  • Imię i nazwisko: Ewa Iwaniec
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Październik 2010, 08:18:17 »
Moim zdaniem najmniej przyjemne było zadanie z pytaniem o św. Pawła. Było bardzo mało precyzyjne.
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"
Eliza Orzeszkowa "Kilka słów o kobietach"

Offline Adamus

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Październik 2010, 08:23:18 »
Ogólnie rzecz biorąc, podoba mi się pomysł punktowego określenia trudności pytań. Pytania początkowe ("rozgrzewkowe") pozwalają na pokonanie początkowych stresów :) i "wczucie się" w rytm konkursu.

Moje prywatne rankingi pytań I etapu:
w kategorii pytanie szczegółowe:
16 - uchodźcy do Berlina - wymagało nielichych poszukiwań; także 14 - nie znalazłem, więc strzelałem na tzw. "czuja";

w kategorii odkrycia braków w wiedzy odpowiadającego:
pyt. 18 - Fall Grun - błędnie myślałem, że coś wiem o XX-leciu międzywojennym,

w kategorii nowe doświadczenia:
pytanie filmowe - tak znaczna dawka socrealizmu, jaką trzeba było wchłonąć, oglądając kandydatów do prawidłowej odpowiedzi w zasobach popularnego serwisu, nie mogła nie pozostać bez wpływu na psychikę odpowiadającego :)

w kategorii miłe zaskoczenie etapu:
pytanie o muzykę z gier (17): dawnych wspomnień czar - niestety - nie potrafię doszukać się związków braci Mario z historią :) (poza oczywiście historią gier komputerowych).

w kategorii: niezwykłe wykorzystanie szczegółu: pytanie 13 - wykorzystanie drobnego elementu całości obrazu było zaskakujące i ciekawe.

Ostatecznie jednak najbardziej spodobało mi się pytanie o Janosika i Ondraszka - ciekawy przyczynek do roli źródeł w kształtowaniu wiedzy o dawnych czasach.

Podsumowując - ponownie mogłem dowiedzieć się czegoś nowego, pogrzebać w księgach i sieci, spędzić miło czas... mam nadzieję, że to jeszcze dla mnie nie koniec tegorocznej edycji.

Offline Sybir

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Październik 2010, 10:06:35 »
Moje wątpliwości są dwie, jedna mała, druga ogromna. A więc w tej kolejności:

1. Mało precyzyjne pytanie o Św. Pawła (dialog z arcykapłanem liczy dobre kilkanaście wypowiedzi)

2. Pytanie o muzykę z gier komputerowych - uważam, że było zbyt dalekie od tematyki stricte historycznej, nawet jeśli patrzelibyśmy w kategoriach fabuły tych gier (historyczne były raptem 2 z czterech). Takie pytania mogą obowiązywać w konkursach dla fanów elektronicznej rozrywki, a nie historii, zwłaszcza stojąc w jednym rzędzie z tak fachową wiedzą, jak np. rozwijanie łacińskich skrótów. Ciekaw jestem odpowiedzi na to pytanie jakiegoś nobliwego historyka. Zapewne by poległ, a zatem czego dowodziłoby nieudzielenie odpowiedzi na to pytanie: braku wiedzy historycznej czy braku wiedzy z dziedziny popularnej rozrywki?

Trochę taki kwiatek do kożucha. Zachęcam do przemyślenia kwestii przez organizatorów.

Z pozdrowieniami
S.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Październik 2010, 10:20:16 »
Sybir: odpowiedź na Twoje zastrzeżenie jest taka:

Historia gier komputerowych staje się takim samym elementem historii kultury, jak dajmy na to historia filmu, historia muzyki, literatury czy tańca. Nie tworzymy konkursu w którym największe szanse na zwycięstwo mają mieć nobliwi profesorowie. Realizujemy konkurs dla wszystkich miłośników historii. :)

Offline root

• Użytkownik
  • *
    • Strona o mnie
  • Imię i nazwisko: Filip Kula
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Październik 2010, 10:49:08 »
Nalbardziej mi się podobały zadania wymagające zagłębienia się w źródła obcojęzyczne (w internecie) - zadanie dot. Żydów przybłych to Berlina oraz ataku na Czechosłowację.
Uwielbiam fora na których dostępne są fajne loginy :)

Offline Sybir

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Październik 2010, 11:01:36 »
Panie Michale, szanuję oczywiście prawo organizatora do tworzenia zestawu pytań na jego zasadach. Po prostu moje rozumienie historii jest bardziej klasyczne, Pańskie zaś - jak sam Pan przyznaje - o nieco lżejszym ciężarze gatunkowym.

W moim odczuciu szkoda byłoby, aby turnieje Histmaga straciły charakter stricte historyczny, stając się zwykłym konkursem dla omnibusów i erudytów. Różnych form spauperyzowanej wiedzy mamy wokół nas aż nadto.  Mam nadzieję, że nie w tym kierunku zmierzamy.

Niemniej cieszę się, że mogę brać udział w turnieju, już na pierwszym etapie emocje poszukiwań były miłym zaskoczeniem.

Pozdrawiam serdecznie,
S.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Październik 2010, 11:04:43 »
Drogi użytkowniku (lub użytkowniczko) Sybir,

będziemy starali się zachować pewną równowagę między obydwoma spojrzeniami. :)

Pozdrawiam

Offline Gryfus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Październik 2010, 11:34:23 »
Oceniając tegoroczne pytania stwierdzam, że były w pierwszym etapie łatwiejsze niż do tej pory to bywało. Choć kilka było trudnych.
Osobiście mi sprawiło przyjemność udzielenie odpowiedzi na pytania 14 (Nikita Chruszczow) i 20. Przy skrótach łacińskich okazała się wielce pomocna ta strona (http://www.hist.msu.ru/Departments/Medieval/Cappelli/) i wszystko było już proste.
Ciekawe było też pytanie filmowe o Świerczewskim. To pytanie zawierało dość  dużo informacji i tylko wystarczyło je  odpowiednio zinterpretować i pozostawał na placu boju tylko Walter w czasach hiszpańskiej wojny domowej.
Pytanie 17 to był koszmar. Nie gram w gierki i znalezienie dwóch fragmentów muzycznych i dopasowanie ich do odpowiedniej gry jest dla mnie sukcesem. Mam nadzieję, że już nie będzie więcej takich pytań bo polegnę całkowicie i nie daj Bóg popadnę w depresję.
To tyle na gorąco.

Offline oksejn

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Październik 2010, 15:53:44 »
Trudność pytań wzrastała - według mnie (de gustibus...) - liniowo.
To znaczy np. pytania 1-10 były relatywnie łatwe, kolejne okazały nieco bardziej - jak to powiadają Anglicy - "sophisticated", a 17, 19 i 20  oceniłbym - ja osobiście - jako naprawdę trudne.
Zasię już najtrudniejsze ze wszystkich wydało mi się pytanie o muzykę z gier komputerowych (nr 17) na równi z socrealistycznym filmem eksploatującym motyw Międzynarodówki (nr 19).
Na tym poległem !

Naturalnie, to co dla jednego trudne, bywa drobiazgiem dla kogoś innego.
Wierzę, że fani gier komputerowych uśmiechnęli się pobłażliwie, usłyszawszy melodyjki, które mnie spędzały sen z powiek przez kilka ostatnich nocy. Z kolei nie ma chyba książki nt. historii sztuki, która nie wspominałaby o czymś tak oczywistym jak zwierciadło u Arnolfinich.
Wniosek : różnorodność pytań była na tyle duża, że chyba każdy znalazł takie, które mu "podeszły" bez wysiłku, jak i takie, które przyniosły mu sporą satysfakcję, kiedy szukał na nie odpowiedzi.
Stąd wachlarz jest pełen i chwała zań Organizatorom.

Przyznam się też Wam, że ta tura nauczyła mnie pokory.
Jak i uważniejszego czytania pytań.
Bo w swojej próżności (i pośpiechu) wbiłem sobie do głowy, że rzecz idzie nie o "większą ilość źródeł na temat Janosika", ale o "większą popularność Janosikowego mitu" i twardo uzasadniałem wyższość tegoż nad Ondraszkowym  :(
Drugi raz pycha zwiodła mnie na manowce, gdy byłem przekonany, że skoro exodus Żydów miał miejsce w roku 1671, to musiał wtedy panować późniejszy Fryderyk I Pruski. Zaś to przecież były jeszcze czasy jego ojca, Wielkiego Elektora !
A wystarczyło tylko sprawdzić !  :(

I tak oto Turniej ma dla mnie dodatkowe walory dydaktyczne (poza merytorycznymi).
Dziękuję Szanownym Wymyślaczom Pytań, acz czynię to wielce posępnie i kiwając nad sobą głową z należytym politowaniem ...

Offline Megapode

• Użytkownik
  • **
  • Zignoruj ten napis!
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Październik 2010, 19:22:41 »
A ja, przez całe szukanie muzyki do gier,  zapomniałem właśnie o pytaniu z bronią i nie miałem czasu na znalezienie odpowiedzi na pytanie o berlińskich Żydach.
Pozostało mi jeszcze 968 znakówPO ZMIANACH 386
Odgrzewacz kotletów dyskusyjnych i twórca wyrobów pseudoliterackich

Offline jedynytakisebek

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Październik 2010, 20:31:08 »
Czy będzie gdzieś umieszczona oficjalna lista odpowiedzi na pytania?
My nie uciekamy z pola bitwy! My tylko atakujemy teraz w zupełnie innym kierunku!

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Październik 2010, 20:39:35 »
Po zakończeniu sprawdzania upublicznimy klucz odpowiedzi.

Offline pandananas

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Październik 2010, 21:26:55 »
Niech ktos zapoda odp. do pytania nr 8 jesli jest pewny,ze dobrze odpowiedzial... :D
a podziele sie swoimi odp. in return jesli ktos chce ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2010, 21:31:08 wysłana przez pandananas »
:firefoxlove:

"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić. " Józef Piłsudski
Do współpracowników po przyjeździe z Magdeburga do Warszawy, 11 listopada 1918, o socjalistycznym rządzie powołanym kilka dni wcześniej.

"Polacy albowiem używają powiedzenia "nie ma co mówić" wtedy, gdy jest bardzo wiele do mówienia." C.K.N.

A kto kiwał psa, spławi kotka.

Offline oksejn

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Październik 2010, 21:42:27 »
Niech ktos zapoda odp. do pytania nr 8 jesli jest pewny,ze dobrze odpowiedzial... :D
a podziele sie swoimi odp. in return jesli ktos chce ;)

Człowiek nigdy nie może być całkiem pewien, ale w tym akurat pytaniu chodziło chyba o Ottona von Bismarck i księżnę Katarzynę Orłową.

Offline Atalanta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Październik 2010, 21:44:13 »
Otto von Bismarck i Katarzyna Orłow

Offline kacperilawia

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Październik 2010, 21:53:23 »
Czy to nie miała być Maria Orłowa?

Offline pandananas

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Październik 2010, 21:56:59 »
Wlasnie...
dalam Bismarcka ale nie chcialo mi sie szukac kobitki...mam nadzieje,ze choc jeden punkcik wpadnie...
co do reszty...
darowalam sobie szukania dwoch utworow muzycznych i drugiego skrotu latinskiego
choc musze przyznac ze reszte z nich latwo moza bylo odczytac ...12,14,19 byly trudne dosyc...a moze to tylko moje lenistwo   :roll:
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2010, 22:04:59 wysłana przez pandananas »
:firefoxlove:

"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić. " Józef Piłsudski
Do współpracowników po przyjeździe z Magdeburga do Warszawy, 11 listopada 1918, o socjalistycznym rządzie powołanym kilka dni wcześniej.

"Polacy albowiem używają powiedzenia "nie ma co mówić" wtedy, gdy jest bardzo wiele do mówienia." C.K.N.

A kto kiwał psa, spławi kotka.

Offline Oficer

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Październik 2010, 22:57:03 »
Witam Wszystkich Współuczestników Konkursu, Szanowną Komisję i Organizatorów  :)

Jakoże nie mam zbyt wiele czasu, żeby towarzyszyć Wam w tych ciekawych i trzymających napięcie dyskusjach pozwolę sobie jedynie na tę króciutką własną ocenę I etapu:

Ogólnie uważam pytania za bardzo ciekawe i pomysłowe. Nie były ani łatwe ani trudne, były po prostu w sam raz. Przyłączę się do niektórych głosów "klasyków historii" do których się zaliczam, że szczególnie interesują mnie pytania z takiej, nazwijmy to, "typowej" wiedzy historycznej. Niczego nie ujmując autorom pytań, bardzo kłopotliwe są dla mnie pytania odbiegające moim zdaniem od takiej typowej historii, jak np. z gier komputerowych, w które prawdę mówiąc rzadko grałem, albo pytania wymagające mechanicznego przeszukiwania internetu w poszukiwaniu podobnych obrazków czy nagrań ;) Osoby, które mają podobnie wiedzą co to znaczy, bo jest się wtedy takim bezradnym. Braku tej wiedzy nie można nadrobić z dnia na dzień :( Poza grą Mario, którą po charakterystycznej muzyczce rozpoznałem niemal od razu, pozostałe kosztowały mnie dużo czasu i nerwów. Zaintrygowało mnie natomiast pytanie o Fall Grun, Koreę i film, bo długo nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi, a i tak nie jestem pewny czy na dobre odpowiedzi trafiłem. Teraz już tylko nie mogę doczekać się listy prawidłowych odpowiedzi i punktacji!

Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia a Komisji trochę wpółczuję bo pewnie cały weekend spędzi w pracy...

Offline oksejn

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Październik 2010, 23:03:41 »
Czy to nie miała być Maria Orłowa?

Katia Orłowa (1840-1874), żona księcia Mikołaja Aleksiejewicza Orłowa.
Gdy poznała Bismarcka (w Biarritz), jej mąż był ambasadorem w Brukseli.

Offline Gryfus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Październik 2010, 23:55:38 »
Co do pytania związanego z księżną Katarzyną Orłow to tu znalazłem odpowiedź:
http://www.epoznan.pl/index.php?section=news&subsection=news&id=16147
To powinno rozstrzygnąć wszelkie dylematy.