Ankieta

Pytania w I Etapie Turnieju

Bardzo mi się spodobały
14 (60.9%)
Były niezłe...
8 (34.8%)
Były nieciekawe, nie zainspirowały mnie do wysiłku
0 (0%)
Były tragiczne.
1 (4.3%)

Głosów w sumie: 23

Autor Wątek: Pierwszy etap - ocena pytań  (Przeczytany 2665 razy)

Offline Sybir

• Użytkownik
  • *
Odp: Pierwszy etap - ocena pytań
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Październik 2010, 15:51:19 »
Mam jeszcze pytanie do autorów pytań:

Muzyka nr 1 była oczywiście utworem z gry, ale w innej aranżacji niż w grze. Było to przeoczenie, czy celowe utrudnienie?

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #30 dnia: 29 Październik 2010, 15:51:19 »

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Październik 2010, 16:17:50 »
W pytaniu była mowa o motywach muzycznych, co niekoniecznie musiało oznaczać konkretne, dokładne dźwięki. Ale - z tego co pamiętam, ten z Fallouta był niemal wierną kopią utworu z intro.

Offline jedynytakisebek

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Październik 2010, 20:29:19 »
Szkoda, że większość pytań wysoko punktowanych była z zakresu XIX - XXw. :( Poza tym rozumiem że film i gry komputerowe są niby częścią historii ale nie aż tak istotną żeby pytania najwyżej punktowane były właśnie z tej dziedziny:/ Odpowiedzieć na nie mogli ludzie, którzy akurat orientują się w danej tematyce ale niekoniecznie mają większe pojęcie o historii. Oczywiście sam uwielbiam grać w gry komputerowe (ale jak to się można domyślić głównie o tematyce historycznej) czy oglądać dobre filmy (o tejże samej tematyce:P) ale jak mówię są to dziedziny stosunkowo młode i uważam, iż na przyszłość pytania z tego zakresu powinny być raczej bardziej ogólne i niżej punktowane niż pytania z zakresu właściwej wiedzy historycznej.
My nie uciekamy z pola bitwy! My tylko atakujemy teraz w zupełnie innym kierunku!

Offline Wicher

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Październik 2010, 22:25:59 »
Pytanie o filmy nawet ciekawe, szkoda tylko że trzeba było brnąć przez komunistyczne gnioty :D Ucieszyło mnie też pytanie o Fall Grün - zmusiło mnie ono do pożyczenia monografii na ten temat. Znacznie poszerzyłem swoją wiedzę na ten temat, chociaż książka nie była całkiem obiektywna ze względu na rok wydania (a może i osobę autora). Pozostałe pytania poza 12 (na które odpowiedzi nie znalazłem) i może 14 były zbyt łatwe do znalezienia/strzelenia. Jeśli chodzi o pytania muzyczne, to bardzo mi się w zeszłym roku podobało pytanie o hymny i liczę na coś podobnego, albo pytanie niemuzyczne o hymny ;)

Offline kos

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Listopad 2010, 11:37:59 »
hm a można prosić o źródła skąd czerpano odpowiedzi na niektóre pytania, szczególnie interesuje mnie pytanie 18 i Adolf Hitler?

Offline Nilfgardzczyk

• Użytkownik
  • *
  • Imię i nazwisko: Kamil Grzeg..
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Listopad 2010, 14:33:47 »
Dla mnie najtrudniejsze były cztery pytania:
Pierwsze chodziło o te skróty łaciny, zaskoczyły mnie odpowiedzi ponieważ nie samodzielne te słowa nie mają większego znaczenia bez drugich członów.
W drugim chodziło o wskazanie filmu i aktora nie wiedziałem się jak za nie zabrać bo nigdy nie słyszałem o takim filmie.
Trudność mi sprawił też plan Fall Grun oraz radziecki dygnitarz którym się okazał poczciwy Nikita Chruszczow (po usłyszeniu odpowiedzi na to pytanie walnąłem sobie w twarz. Nie mogłem pogodzić się, że tak łatwo dałem się podejść).

Bardzo podobały mi się pytania ze sławnym niemickim politykiem którym to był Otto von BIsmarc. Fajne pytanie było z 50 rodzinami żydowskimi - wymagało to ode mnie główkowania i i zagłębiania się w historię berlina.

Offline Christopherus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Listopad 2010, 02:41:10 »
hm a można prosić o źródła skąd czerpano odpowiedzi na niektóre pytania, szczególnie interesuje mnie pytanie 18 i Adolf Hitler?

Sprawdź w gospodzie, tam już podawałem swoje źródło. Jak widać okazało się być dobre ;)