Autor Wątek: Zamknąć forum na 4 spusty  (Przeczytany 3020 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Herodot

• Gość
Zamknąć forum na 4 spusty
« dnia: 21 Listopad 2010, 02:04:08 »
Wnoszę się z propozycją zamknięcia forum histmag. Lepiej zrobić to na wniosek niż żeby się samo urodziło. Myślę, że na jakiś czas życie przeniesie się do Social Media - jest tam o tyle lepiej dla władzy, że fikcyjne profile teoretycznie nie mogą istnieć. To mój będzie pierwszym fikcyjnym profilem, jak już dołączę do HM na FB.

Powody zamknięcia forum:

- forum zamiera (z wyjątkiem tematu o "halogrupach-DNA")
- moderatorzy i tak mają światło tam gdzie nie dochodzi
- czat w porywach do 3 ziomali z czego jeden to zawsze Kronos von Niestrudzony (tutaj bez żadnej ironii)

Witajmy na FB, żegnajmy na forum. Taka jest moja koncepcja....

Historia - forum historyczne Histmag.org

Zamknąć forum na 4 spusty
« dnia: 21 Listopad 2010, 02:04:08 »

Offline kronos

• Supermoderator
    • http://jastarnia.blog.onet.pl/
Odp: Zamknąć forum na 4 spusty
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopad 2010, 08:33:21 »
Wczoraj jak na złość były cztery osoby:)
To nasze blizny czynią nas tym, kim jesteśmy.

Offline savoy

• Użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopad 2010, 09:44:18 »
Pomysł dobry. Popieram.   

Offline ali

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopad 2010, 22:59:42 »
Zapewne najrozsądniejszy temat w historii tego forum, jak najbardziej za.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
    • Fotografie i historie rodzinne
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopad 2010, 12:05:42 »
Mogę wiedzieć, co Komuś przeszkadza, że istnieje sobie w Internecie Forum „Histmag.org”?

Jeśli zaglądają tu tacy, którym nie odpowiada senne życie jakie się toczy na Forum, czy moderatorzy, którzy coś gdzieś, jak sądzi Herodot, mają, czy w ogóle całokształt tego Forum, to nie ma przecież przymusu. Można tu najzwyczajniej nie zaglądać.

Żyję we własnym, wolnym kraju i mogę robić co chcę. Uczestniczenie w jakimś tam serwisach społecznościowych typu FB, NK itp., całkowicie mi nie odpowiada, dlatego uczestniczę w życiu Forum „Histmag.org” i kilku jeszcze tematycznych, głównie genealogicznych.

I mam nadzieję, że nikt mi, póki co, Forum „Histmag.org” zamykać nie będzie.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia

Offline Atalanta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopad 2010, 13:23:06 »
Zgadzam się z moją przedmówczynią. Biorę udział w życiu kilku innych for historycznych i każde ma swoje wady i zalety, zawsze znajdują  się osoby nie zadowolone jednak to nie powód aby definitywnie takie forum zamykać. Każdy ma wolną wolę i jeśli chce to tu zagląda jeśli nie to nikt go do tego nie zmusza  ;) Ale jak widać są osoby które chcą tutaj działać więc nie wiem czemu powinno się je zamknąć :roll: 

Offline LordVetinari

• Użytkownik
  • **
    • EraFantasy
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopad 2010, 17:19:01 »
Również jestem przeciwny zamykaniu.
Poczytac lubię, a jak pojawia się coś w czym mogę zabrac głos to to robię.
Mógłbym częściej, ale wolę nie mówic nic niż mówic coś głupiego.

Pozdrawiam!
Lepiej zginąc dla ojczyzny, niż życ dla samego siebie!
Polska jest jedna. Żołnierzy polskich jest milion!
Miłośc do ojczyzny najwyższym prawem!

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopad 2010, 18:01:03 »
W pełni popieram propozycję Herodota. Najwyraźniej twórcy Histmag mają w głębokim poważaniu rozwój tego forum i nawet nie starają się inicjować na nim ciekawych, niejednokrotnie kontrowersyjnych dyskusji, które cieszyły się na forum dużym zainteresowaniem swego czasu.

Ponadto fakt zlikwidowania jednego z bardziej aktywnych pod względem piszących działów, czyli Religii i włączenie archiwum tego działu do działu Polityki (sic!) przy równoczesnym pozostawieniu działu Filozofii uważam za splunięcie w twarz ponadtysiącletniej historii Polski. Pewnie Herodot się z tym nie zgodzi, mam jednak nadzieję, że uszanuje moje zdanie w tej kwestii.

Z poważaniem,
Mercykiller
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca: Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

R.Kern, "Humor Ojców Pustyni"

Offline Megapode

• Użytkownik
  • **
  • Zignoruj ten napis!
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopad 2010, 18:34:35 »
Problem jest też taki, że części osob może sie nie podobac regulamin Facebooka lub innych rzeczy tego typu, więc  na przeniesionym  tam forum częśći osób, które mogłyby dyskutować, nie będzie.
Pozostało mi jeszcze 968 znakówPO ZMIANACH 386
Odgrzewacz kotletów dyskusyjnych i twórca wyrobów pseudoliterackich

Offline savoy

• Użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopad 2010, 20:48:17 »
To, ze się komuś coś podoba to jeszcze nie powód aby inni, którym to samo się nie podoba nie wyrażali swoich opinii. Staram się w dyskusji używać argumentów merytorycznych no ale jak czytam o "Bitwie pod Bzurą" lub czytaniu tekstów perskich po arabsku to sorry. I co ciekawe autorzy tych sformułowań nie bardzo nawet wiedzą o co chodzi i upierają się przy swoim. A tu chodzi o elementarną wiedzę, której im widać brakuje. No a moderatorzy nic.

Offline GP_mars

• Użytkownik
  • Fear God and dread nought
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopad 2010, 21:13:18 »
Zamykanie byłoby oznaką jakiejś aktywności.

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopad 2010, 15:30:24 »
Wnoszę się z propozycją
eee, miało być : "wnoszę propozycję", czy "noszę się z propozycją"? Bo to duża różnica jest. Niemniej obie możliwości chyba nie doprowadzą do zamknięcia forum. Jeśli już, to szefostwo stwierdzi, że nie chce im się dalej utrzymywać tego miejsca, bo i do tego się chyba przymierzano w ramach kolejnej "reformy forum".
Bo chociaż nie ma tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr... - A. Osiecka

Offline Andrys

• Historia nauki i techniki - moderator
  • --------------------------
  • Imię i nazwisko: Wojciech Andryszek
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopad 2010, 17:51:59 »
Hmm... Będzie baaardzo subiektywnie.

Gdy przypomnę sobie swoje pierwsze miesiące w HM, to owszem, było to miejsce tętniące życiem. Człowieka solidnie ciągnęło do udziału w życiu forum, a dużo dyskursów miało mocną dynamikę. Było wesoło, merytorycznie, żywo, interesująco, a przede wszystkim coś się działo i ludziska sami się do tego mocno przyczyniali. Warto także podkreślić, że było wówczas na forum kilkadziesiąt osób, które solidnie napędzały całość, a inni starali się zawsze dołożyć swoje dwa grosze. I jakoś nie było wtedy biadania co powinno być, a czego nie. Tych kilkudziesięciu osób, które ciągnęły za sobą innych, nie da się zastąpić. I to jest największa bolączka tego forum.
Mimo to, wiele osób narzekało na hermetyczne środowisko. Ich zdaniem, by w nie wejść, trzeba się było solidnie namęczyć. W części zgadzałem się tymi opiniami, choć akurat sam tego nie odczułem.

Z czasem jednak zaczęło być tak, że co rusz pojawiały się osoby, które za punkt honoru stawiały sobie forsowanie swojego widzimisię. A to zagorzały anty-komuch, a to jakiś rewizjonista, a to zapalony katolik, a to zatwardziały antyklerykał, czy pseudo-odkrywca Czuczu z Marsa itp.  Uzbierało się tego trochę i z czasem zaczęło być nijak. Niektórym bardzo się spieszyło do wyższych "statusów" w postaci awatarów, inni mieli swoje krucjaty. "Ekipa napędowa" zaczęła zanikać (z rożnych przyczyn) i dziś ledwie garstka, z rzadka, tu zagląda.

To, co szczególnie mnie bawi jeśli idzie o to forum, to kwestie jakie czasem na jego temat słyszę. Okazuje się, że HM to lewaki, a jednocześnie, zdaniem innych - kato-faszyści. Heh!

Czy forum wypadałoby zamknąć? Od siebie powiem, że chyba wszystko jedno. Jeśli są osoby, którym forum HM jest potrzebne, dobrze się tu czują i coś z niego wynoszą, to czemu nie? Z drugiej strony, tak mi się wydaje, że w końcu forum zniknie. Chyba, że zdarzy się coś, co zmieni tę sytuację.

Jako osoba, która przez chwilę była w redakcji HM, powiem, że nie dziwię się dziewczynom i chłopakom, że ważniejszy jest dla nich serwis. Jest tam co robić i naprawdę nie da się, w takim układzie, włożyć wiele w forum.

A co do moderatorów... Proponuję każdemu, kto ma chwilę czasu, spróbować. W międzyczasie sięgać do pokładów cierpliwości i mieć tę świadomość, że jak się interweniuje to źle, a jak się tego nie robi, to równie źle. Sam od siebie powiem, że jak się ludzi przyzwyczai, że moder to człek opanowany, grzeczny i zdolny sobie poradzić w większości sytuacji, to za diabła nie będą w stanie człowiekowi darować sytuacji, gdzie się pomyli albo gdy w którymś momencie skończy mu się cierpliwość. A jeśli dodać do tego, że ten chce to, ten tamto a dwóch innych nie ma "jaj" i dojrzałości na tyle, by się przesadnie w czasie dyskusji nie podniecać, to naprawdę się odechciewa. Każdy ma dziesiątki uwag, ale sam nie spróbuje - bo to hańba. Nie zaszkodzi przy tym punktować innych.
I wówczas człowiek się zastanawia, że udziela się społecznie, traci czas i kompletnie nic z tego nie ma. A do tego mity i spiski moderów. Nuda i szkoda koksu. A forum bez moderów? Proszę bardzo - przetrwają tylko ci, którzy mają najlepiej przystosowanego chama pod skórą (to oczywiście moje zdanie).

Stąd, moim zdaniem, jeśli forum miało by być kiedykolwiek zamknięte, nic złego się nie stanie. Inna rzecz, że fora powoli odchodzą w przeszłość, na rzecz "społecznościówek", choć akurat nie wiem co w nich takiego. I tyle. ;)
E=mc2 => Energy = milk and cookies too! ;)

Nie jem ślimaków, wolę fast food! ;)

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopad 2010, 19:43:32 »
To, co szczególnie mnie bawi jeśli idzie o to forum, to kwestie jakie czasem na jego temat słyszę. Okazuje się, że HM to lewaki, a jednocześnie, zdaniem innych - kato-faszyści. Heh!

No ja Cię proszę Andrysie, kato-faszyści?

Na Histmagu piszą ludzie, którzy pisali do skrajnie lewicowego "Przeglądu", "GW" czy rozmywającego naukę Kościoła "TP" ("Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi."). Piszą ludzie z Feminoteki czy inkszych organizacji lewicowych. Czy chociaż jeden autor tutaj pisał dla "Frondy", "Czterdzieści i cztery", "Arcanów", "Pro Fide Rege et Lege", "Teologii Politycznej", "Najwyższego Czasu!", "Naszego Dziennika", "Gazety Polskiej", "Naszej Polski", "Myśli Polskiej", "Templum Novum", "Szczerbca", "Polonii Christiany", "Gościa Niedzielnego", "Christianitas", "Tygodnika Niedziela" czy "Rzepy" pod przewodnictwem Lisickiego?

Kato-faszyści? Czy tu chociaż jeden katolik pisze? Do tej pory recenzje książek czy filmów na portalu Histmaga służą mi podobnie do tych z "GW", tzn. jak coś dostaje niską ocenę to warte jest zobaczenia/przeczytania, a jak dostaje wysoką to jest natrętną agitką lewicową (vide film "Agora", którego reżyser wzorował się na "Jud Süß" czy z drugiej strony niskie oceny dla świetnych książek wydawnictwa "Wektory" - z chwalebnym wyjątkiem recenzji "Gwiazdy i krzyża", chwała za nią Ryszardowi Struckowi). Teraz jeszcze z forum całkowicie wyrugowano dział Religia. Ja osobiście mam wrażenie, że Histmag w chwili obecnej stał się kuźnią przyszłych kadr dla "Krytyki Politycznej", tyle że te środowisko już dogorywa, bo nic sobą do zaprezentowania nie ma (i obawiam się, że nigdy nie miało). Możesz mi wskazać jeden argument za rzekomym kato-faszyzmem Histmaga (no chyba że za kato-faszyzmem ma świadczyć to, że jako katolik nie zostałem tutaj do tej pory zbanowany...)?

Pozdrawiam,
Mercykiller
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca: Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Listopad 2010, 20:02:43 »
Czy chociaż jeden autor tutaj pisał dla "Frondy", "Czterdzieści i cztery", "Arcanów", "Pro Fide Rege et Lege", "Teologii Politycznej", "Najwyższego Czasu!", "Naszego Dziennika", "Gazety Polskiej", "Naszej Polski", "Myśli Polskiej", "Templum Novum", "Szczerbca", "Polonii Christiany", "Gościa Niedzielnego", "Christianitas", "Tygodnika Niedziela" czy "Rzepy" pod przewodnictwem Lisickiego?

Sądzę, że kilku by się znalazło.

W ogóle ta lista jest bardzo zabawna - w większości są to praktycznie przez Kościół zarządzane gazety, gdzie można się wypowiadać albo tak jak chcą tego katoliccy konserwatyści albo wcale. Zupełnie jak w "Wyborczej".

Jak dla mnie to jest lista lektur spod znaku Ojca Lefebvre, z którym jak wiadomo dyskusji nie ma BO TAK ;) Cieszę się, że tutejsi intelektualiści / naukowcy nie nawiązują do tej zupełnie irracjonalnej tradycji, toć można przeto z nimi jeszcze czasem porozmawiać o tym czy owym.

Offline Andrys

« Odpowiedź #15 dnia: 23 Listopad 2010, 21:46:59 »
Kolejny przykład na to, że trzeba uważać na to co się pisze. A to naprawdę jest niepotrzebne. Tymczasem na miano kato-faszystów wystarczy zasłużyć (nie wiem czy dobrze zapamiętałem) gdy opublikuje się wywiad z kimś związanym ze środowiskiem PiS.
Jak już napisałem wydaje mi się to zabawne. Ot, choćby dlatego, że nie identyfikuję się z żadną ze stron polskiej polityki (zerowy brak szacunku dla polityków i innych takich) i bawi mnie udział niektórych w ogólnonarodowym cyrku.

Swoją drogą nie wiedziałem, że jako jeden z piszących dla HM (w tym recenzje) jestem związany z lewą stroną drogi? Czy to, że byłem w redakcji, czyni ze mnie lewaka?
Nie przesadzasz trochę Mercy, z tym uogólnianiem? ;)

Nie widzę powodu by wrzucać wszystkich do jednego wora, tym bardziej, że choćby sam Ssak Naczelny jest rasowym katolem. ;)

Naprawdę, nie chciałbym ciągnąć tego w ten sposób (z własnej winy, zresztą).

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Listopad 2010, 23:06:25 »
Andrysie, ja sobie wypraszam, to Ty tutaj mnie wrzuciłeś do wora z radykalnymi krzykaczami  ;)

Nigdzie nie napisałem, że w Histmagu piszą sami lewicowcy. Napisałem, że w Histmagu nie ma ani jednego prawicowca. Nawet "miętkiego" prawicowca. Są tylko liberałowie, centryści i lewicowcy - więc niesłusznie nobilitujesz portal określeniem katofaszyzmu - na to określenie trzeba sobie zasłużyć  ;). Publikowanie wywiadu z "kimś ze środowiska PiS" nie wystarczy by zostać "katofaszystą", inaczej Rzepa za wywiad w ostatnim czasie z Łukaszenką byłaby neokomunistyczna  ;)

Jak dla mnie to jest lista lektur spod znaku Ojca Lefebvre, z którym jak wiadomo dyskusji nie ma BO TAK

Dyskusja jest zawsze możliwa, o ile nie wychodzisz ze stanowiska BO NIE  ;) Choć w tym przypadku faktycznie już możliwa nie jest, jednak z bardziej prozaicznych powodów... Ale skoro już nawiązałeś, to pozwolę sobie polecić:

Pozdrawiam,
Mercykiller

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Listopad 2010, 00:37:22 »
Chyba pierwsza pozycja z googla, co? Wlasnie takie jest podejscie amatorow. Przeczytac biografie albo rozdzial z historii filozofii i jazda. Dlatego wiele debat konczylo sie w ten sposob - bo jak wytlumaczysz komus kto przeczytal streszczenie, ze to nie wystarczy. Przeciez wszystko w punktach jest. Jeszcze lepiej jest wziac do reki Wybrane Cytaty konieczne z komentarzami Jasnie Ojca, zeby nie zejsc na zla droge.

W kazdym razie, to nie jest temat o antykwariatach dla sekciarzy, tylko o przyszlosci forum.

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Listopad 2010, 01:07:30 »
Czy tu chociaż jeden katolik pisze?

Mógłbym Ci wyliczyć katolików będących członkami naszej redakcji i Rady Merytorycznej i lista wcale nie byłaby krótka (a przecież wielu bym pominął, bo nie znam ich stosunku do wiary i religii), ale i tak byś nie uwierzył, a w najlepszym wypadku zaliczył wszystkich hurtem do tych, co to rozmywają naukę Kościoła. Powiem Ci więc coś innego, choć ten argument i tak nigdy nie działa:

Prawda jest taka, że w Histmagu piszą Ci, którym się chce pisać za darmo lub za symboliczne raczej wynagrodzenie. I jakoś tak dziwnie jest, że "katofaszystów" czy innych "kolibrów" jest wszędzie pełno, jak można się wykłócać na forach internetowych i innych takich, a jak trzeba ruszyć tyłek, to nikomu się nie chce kiwnąć palcem u nogi, zwłaszcza jeśli za to nie płacą. Na dodatek ludzie ci nie potrafią żyć w zgodzie nawet sami ze sobą. To dlatego lewica ma pięknie rozwijającą się "Krytykę Polityczną" (skąd przypuszczenie, że dogorywa? :D), gdzie naprawdę znajdują dla siebie miejsce ludzie o różnych poglądach, a gdy "katofaszystom" udało się cokolwiek osiągnąć z "Frondą", to zaraz się pokłócili i podzielili. Jakoś tak jest, że gdy poprosi się o wywiad Hołownię, to nie ma żadnego problemu, za to Cejrowski zaczyna od pytania, ile mu zapłacimy. Jakoś tak jest, że chętnych do komentowania recenzji w Histmagu nie brakuje, ale nikomu nigdy nie chciało się napisać kontrrecenzji, choć tysiąc razy to proponowaliśmy i do tego zachęcaliśmy. Naprawdę, jeśli ktoś coś napisał i przesłał, nie było nigdy problemu z publikacją i dowody na to w postaci konkretnych tekstów mogę bez problemu pokazać. Ale nie, zamiast wziąć się wreszcie do roboty, lepiej jest zgrywać wiecznie pokrzywdzonego, prześladowanego, niedopuszczanego do głosu itd.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2010, 01:20:11 wysłana przez Roman Sidorski »
Littera docet, littera nocet

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Listopad 2010, 06:29:34 »
Chyba pierwsza pozycja z googla, co? Wlasnie takie jest podejscie amatorow. Przeczytac biografie albo rozdzial z historii filozofii i jazda. Dlatego wiele debat konczylo sie w ten sposob - bo jak wytlumaczysz komus kto przeczytal streszczenie, ze to nie wystarczy. Przeciez wszystko w punktach jest. Jeszcze lepiej jest wziac do reki Wybrane Cytaty konieczne z komentarzami Jasnie Ojca, zeby nie zejsc na zla droge.

A tak szczerze Herodocie, przeczytałeś chociaż jedną pozycję na temat Jego Ekscelencji czy tylko materiały z wikipedii?

Prawda jest taka, że w Histmagu piszą Ci, którym się chce pisać za darmo lub za symboliczne raczej wynagrodzenie. I jakoś tak dziwnie jest, że "katofaszystów" czy innych "kolibrów" jest wszędzie pełno, jak można się wykłócać na forach internetowych i innych takich, a jak trzeba ruszyć tyłek, to nikomu się nie chce kiwnąć palcem u nogi, zwłaszcza jeśli za to nie płacą. Na dodatek ludzie ci nie potrafią żyć w zgodzie nawet sami ze sobą. To dlatego lewica ma pięknie rozwijającą się "Krytykę Polityczną" (skąd przypuszczenie, że dogorywa? :D), gdzie naprawdę znajdują dla siebie miejsce ludzie o różnych poglądach, a gdy "katofaszystom" udało się cokolwiek osiągnąć z "Frondą", to zaraz się pokłócili i podzielili. Jakoś tak jest, że gdy poprosi się o wywiad Hołownię, to nie ma żadnego problemu, za to Cejrowski zaczyna od pytania, ile mu zapłacimy.

Nie mogę odpowiadać za Hołownię i Cejrowskiego, ale czy chociaż proponowaliście komuś z prawej strony pisanie na Histmagu? Jak wysłałem swoją kontrrecenzję książki "Czerwony, zielony i brunatny socjalizm" na portal, to otrzymałem info, że mam wysłać ksero swojego dowodu osobistego... Środowisko "Frondy" faktycznie uległo podziałowi, przy czym duże znaczenie miała tu wizja ostatecznego kształtu pisma (i tak powstało "Czterdzieści i cztery"). Wciąż jednak przynajmniej Górny i Terlikowski są poważanymi publicystami biorącymi często udział w debatach publicznych, a gdzie ludzie środowiska "KP"? Sierakowskiego musieli PiSowcy wpuścić do telewizji, Sutowski zasłynął z "przylepiania" do polskiego środowiska narodowego łatki "nazistów" w ostatnim czasie... Reszta "poważnych" autorów to ludzie Agory. Gdzie Rzym, gdzie Krym?

Pozdrawiam,
Mercykiller

Offline Andrys

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Listopad 2010, 09:50:56 »
No i macie. Właśnie dlatego irytuje mnie to forum. Rzuć jedno i zaraz się zacznie. Eh, szanowni "Łatkownicy"...

Nigdzie nie napisałem, że w Histmagu piszą sami lewicowcy. Napisałem, że w Histmagu nie ma ani jednego prawicowca. Nawet "miętkiego" prawicowca. Są tylko liberałowie, centryści i lewicowcy - więc niesłusznie nobilitujesz portal określeniem katofaszyzmu - na to określenie trzeba sobie zasłużyć  ;). Publikowanie wywiadu z "kimś ze środowiska PiS" nie wystarczy by zostać "katofaszystą", inaczej Rzepa za wywiad w ostatnim czasie z Łukaszenką byłaby neokomunistyczna  ;)

Mercy, mam na uwadze, że wstawiłeś uśmieszki. To tak na wszelki wypadek. Ale jeśli ktoś uważa, że łatka "katofaszysty" jest nobilitująca, podobnie jak łatka "lewaka" (to bardziej do wypowiedzi Romka), to chyba szkoda czasu na dyskursy. Osobiście, musiałbym naprawdę nisko upaść by rozważać to w takich kategoriach. Jednak z uwagi na uśmieszki, nie będę się wypowiadał dosadnie. ;)
Natomiast czy coś wystarczy do zostania katofaszystą... ktoś tak już HM nazwał. Więc "wsio ryba". Tak samo znalazło by się, tak myślę, kilku chętnych na neokomunistyczny epitet wobec Rzepy. Ludkowie to lubią... ;)

A jeśli prawica i lewica (co ciekawe obie tworzą 'pl') nadal mają się tak dobrze, że trzeba o to wciąż "kotki drzeć", to ja chętnie pójdę w stronę terroryzmu. ;) ;) ;) I z Herodotem, np. wysadzimy forum.1 :xyxthumbs:

1 No chyba, że Hero też "polityczny" - wówczas prześpi się z granatem, krótko ale zawsze. ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2010, 15:37:25 wysłana przez Andrys »

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopad 2010, 22:41:14 »
A tak szczerze Herodocie, przeczytałeś chociaż jedną pozycję na temat Jego Ekscelencji czy tylko materiały z wikipedii?

Wybrane kazania publikowane w Internecie. I zamierzam zamówić całość, żeby dokładnie wiedzieć jakie są filozoficzne argumenty ataku na przełom modernistyczny. Choć rewelacji ontologicznych się nie spodziewam.

Jak wysłałem swoją kontrrecenzję książki "Czerwony, zielony i brunatny socjalizm" na portal, to otrzymałem info, że mam wysłać ksero swojego dowodu osobistego...

Bo HM jest tytułem prasowym w sensie prawnym. Jest też portalem historyków, zasadniczo recenzje to nie jest pierwsza flanka działań - z  tego co zdążyłem zauważyć. Jeśli wysyłasz niezamówione teksty musisz spełnić wiele róznych kryteriów....

I z Herodotem, np. wysadzimy forum.

W Świgonia bombą pieprzową proponuję.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopad 2010, 22:50:42 »
Powód prośby o dowód był prosty. Za pierwszym razem autor rzeczonej podpisał się pseudonimem, gdy zaś poprosiłem o podanie prawdziwego imienia i nazwiska (w HM zasadniczo nie publikujemy tekstów pisanych pod pseudonimami), otrzymałem takie, które nie były dostępne w żadnym znanym mi spisie polskich imion i nazwisk. Dlatego też poprosiłem o potwierdzenie danych np. w postaci skanu dowodu.

Wpisuje się to w jakiś sposób w słowa Romka.

Co do naszych planów względem forum - chciałbym poznać jeszcze opinię w tej sprawie innych dyskutantów.

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Listopad 2010, 22:52:56 »
otrzymałem takie, które nie były dostępne w żadnym znanym mi spisie polskich imion i nazwisk. Dlatego też poprosiłem o potwierdzenie danych np. w postaci skanu dowodu.

A to dobre, Zenon Kapusta nie istnieje. Na Naszej-Klasie też najwyraźniej nie było. Nic dziwnego, jak ktoś podaje pseudonim zamiast pseudonimu.

BTW

Widzę, że dyskusja na temat losów forum nabiera rumieńców.

Offline Skaurus

• Użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Listopad 2010, 23:02:57 »
To pochopny i nieroztropny pomysł z zamykaniem tak interesującego forum jak histmag.
Zapewne nie jest to forum bez wad, ale zalety skutecznie nad nimi przeważają.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Listopad 2010, 14:36:08 »
Wnioskuję, że wszyscy, którzy pragnęli się powyżej wypowiedzieć, już to zrobili.

Z naszej strony sprawa wygląda tak:

1. Priorytetem dla nas jest rozwój serwisu http://histmag.org .
2. Dopóki są spełnione dwa warunki:

a) forum jeszcze dla kogoś jest, komuś pomaga, komuś się przydaje - a tak ciągle jednak jest
b) nie jesteśmy zaproponować funkcjonalności zbliżonej do forum, a zrealizowanej w inny sposób

Forum nie będzie zamykane.

Offline secesjonista

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Listopad 2010, 15:10:40 »
a ja mam pytanie na jakiej podstawie ktoś z histmagu wypowiada takie słowa:
Największy portal historyczny... to z edytowanego postu na historia.org.pl o kalendarzu?
Jakieś badania to potwierdzają?
po bardzo dłuugiej przerwie wszedłem na forum i kliknąłem  na nowe wiadomości od ostanie wizyty: wyświetliły się trzy tematy.
Już kilka lat temu nazwałem to forum letalnym...
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2010, 15:18:14 wysłana przez secesjonista »

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Listopad 2010, 15:46:45 »
Powyższy wątek odpowiada na to pytanie - forum jest dla Histmaga luźnym dodatkiem, rozważamy w przyszłości jego zamknięcie, podstawą jest serwis informacyjny. Mylne jest utożsamianie marki Histmag.org wyłącznie z forum dyskusyjnym.

Proszę o wskazanie jakiegokolwiek polskiego historycznego serwisu informacyjnego, udostępniającego łącznie ponad 4500 informacji, artykułów, recenzji itp. - a właśnie tyle jest ich na HM. Dla porównania - na historia.org.pl doliczyłem się ich niespełna 1500.

Uczulam też na fakt, że forum dyskusyjne z definicji jest forum dyskusyjnym, nie zaś portalem lub wortalem internetowym.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2010, 15:50:05 wysłana przez Michał Świgoń »

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopad 2010, 16:35:07 »
Z tymi miarami to nie przesadzajmy, nie jestem raczej w temacie portali historycznych, ale wiem jak się mierzy tzw. popularność. Rzadko kiedy spotykamy się na HM z otrzymywaniem podsumować i statystyk. To prawo właścicieli, jeśli uważają, że zdradzają one know-how. Ale czasem myślę, że po prostu nie ogarniacie monitorowania ruchu. Kiedyś uzyskałem informację, że nie da się ustalić jaki temat na forum jest najbardziej czytany... Podczas, gdy to elementarz SEO.

HM mógłby sformułować pewne miary, na dzień dzisiejszy jedną z lepszych jest ilość Fanów na FP. Ale SEO zna dziesiątki miar, istnieje też podejście analityczne pozwalające na selekcjonowanie miar na lepsze i gorsze.

Czy ilość artykułów jest miarą? Jest. Ale to miara niekompletna. Największą miarą jest w internecie czytalność treści. I nie chodzi tutaj o unikalną ilość odwiedzin serwisu w ogóle choć to też jest pewna miara. W SEO liczy się współczynnik konwersji - czyli ustanowienie celu.

Takim celem mogłoby na przykład być zwiększenie współczynnika ilości nowych artykułów do ilości kliknięć w artykuły - jeśli ta miara jest stała nie ma co się specjalnie zachwycać. Zasadniczo ilość nowych treści powinna zwiekszać czytalność tych treści.

Zastanawia mnie także to, ile byłoby czytelników newslettera, gdyby nie było forum. Po zamknięciu tego ostatniego sprawa się rozstrzygnie - zobaczymy jak dużo ludzi zapisze się na newsletter z portalu.

Na koniec dodam, że SEO ma tak zwany rating Pay Per Click, jestem bardzo ciekaw ile warte jest kliknięcie na HM i czy w ogóle ktoś wie jak zmierzyć ten wskaźnik.

Mam pewne podstawy sądzić, że HM jest intuicyjnie uznawany przez Redakcję za największy portal historyczny, i zarazem najlepszy. Ale tylko tradycyjne miary pozwalają na sformułowanie takiej tezy - stałość, ilość userów w miesiącu, powiększanie kadry. To za mało.
Raczej zastanowiłbym się nad brakiem polityki mierzenia konwersji i nad anachroniczną funkjonalnością portalu, która nie skłania ludzi do poszukiwań na większą skalę.

Zamknijmy forum, wtedy HM będzie musiał sprostać nowym celom - wszystko będzie jasne.

Offline pandananas

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Listopad 2010, 22:53:54 »

No ja Cię proszę Andrysie, kato-faszyści?

Na Histmagu piszą ludzie, którzy pisali do skrajnie lewicowego "Przeglądu", "GW" czy rozmywającego naukę Kościoła "TP" ("Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi."). Piszą ludzie z Feminoteki czy inkszych organizacji lewicowych. Czy chociaż jeden autor tutaj pisał dla "Frondy", "Czterdzieści i cztery", "Arcanów", "Pro Fide Rege et Lege", "Teologii Politycznej", "Najwyższego Czasu!", "Naszego Dziennika", "Gazety Polskiej", "Naszej Polski", "Myśli Polskiej", "Templum Novum", "Szczerbca", "Polonii Christiany", "Gościa Niedzielnego", "Christianitas", "Tygodnika Niedziela" czy "Rzepy" pod przewodnictwem Lisickiego?

Kato-faszyści? Czy tu chociaż jeden katolik pisze? Do tej pory recenzje książek czy filmów na portalu Histmaga służą mi podobnie do tych z "GW", tzn. jak coś dostaje niską ocenę to warte jest zobaczenia/przeczytania, a jak dostaje wysoką to jest natrętną agitką lewicową (vide film "Agora", którego reżyser wzorował się na "Jud Süß" czy z drugiej strony niskie oceny dla świetnych książek wydawnictwa "Wektory" - z chwalebnym wyjątkiem recenzji "Gwiazdy i krzyża", chwała za nią Ryszardowi Struckowi). Teraz jeszcze z forum całkowicie wyrugowano dział Religia. Ja osobiście mam wrażenie, że Histmag w chwili obecnej stał się kuźnią przyszłych kadr dla "Krytyki Politycznej", tyle że te środowisko już dogorywa, bo nic sobą do zaprezentowania nie ma (i obawiam się, że nigdy nie miało). Możesz mi wskazać jeden argument za rzekomym kato-faszyzmem Histmaga (no chyba że za kato-faszyzmem ma świadczyć to, że jako katolik nie zostałem tutaj do tej pory zbanowany...)?

Pozdrawiam,
Mercykiller
x

jeden z najciekawszych "postów-spostrzeżeń" jaki miałam okazje przeczytać na tym forum
poza tym jakże trafny...

Pozdrawiam,
Mercykillerze
:firefoxlove:

"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić. " Józef Piłsudski
Do współpracowników po przyjeździe z Magdeburga do Warszawy, 11 listopada 1918, o socjalistycznym rządzie powołanym kilka dni wcześniej.

"Polacy albowiem używają powiedzenia "nie ma co mówić" wtedy, gdy jest bardzo wiele do mówienia." C.K.N.

A kto kiwał psa, spławi kotka.