Autor Wątek: Książka historyczna - opinie odnośnie czytanych książek  (Przeczytany 45394 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Twister

• Użytkownik
    • http://www.historiatwiss.republika.pl
Książka historyczna - opinie odnośnie czytanych książek
« dnia: 02 Czerwiec 2004, 01:33:44 »
Zachęcam do wyrażania swych opinii odnośnie czytanych książek o tematyce historycznej ;)

Pozdrawiam...

PS: O beletrystyce historycznej dyskutujemy w tym dziale
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2010, 00:38:19 wysłana przez Tomasz Leszkowicz »
Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. .
Albert Einstein

Historia - forum historyczne Histmag.org

« dnia: 02 Czerwiec 2004, 01:33:44 »

Offline Aldemus de Dodogne

• Użytkownik
  • **
    • http://www.rosja.portalnauka.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwiec 2004, 03:58:17 »
Ostatnio przeczytałem ksiązkę mojego ulubionego historyka Zbigniewa Wójcika "Józef Piłsudski". Choć domeną Wójcika jest XVI-XVII w., to jednak pokazał, że i potrafi sprawdzić się dobrze w tematyce "nieco odległej". Ponad to Zbigniew Wójcik postawił sobie w życiu za cel napisanie tej ksiązki ze względu na kontakty w dzieciństwie z Piłsudskim.

Ksiązka jest bardziej (jak sam autor mówi) "broszurą", która w sposób powiedzmy nieco streszczony traktuje o całym zyciu Piłsudskiego.

Ksiązka bardzo wciagająca. Przeczytałem ją całą za jednym zamachem na lekcjach w szkole (matematyka, fizyka :) ). Bardzo dobra pozycja dla osób które nic nie wiedzą o tym wielkim człowieku, najważniejszej postaci dla Polski XX wiecznej. Z pewnością bardzo dobra lektura która przynajmniej we mnie obudziłą wielką chęć poznania XX wieku, tak mi do tej pory dalekiego.  

Dodatkowo ksiązka zawiera wyszukane teksty źródłowe dopasowane do poszczególnych działów.
erwis Historyczny - Historia Rosji
"Od Ruryka do Putina"
www.rosja.portalnauka.pl
www.rosja.portalnauka.pl/forum !!!

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwiec 2004, 13:00:22 »
Hmm ostatnio przeczytałem książkę Achmeda Iskenderowa "Toyotomi Hideyoshi". Niezła książka opowiadająca o epoce zjednoczenia Japonii.

A co do Piłsudskiego to tata mi proponował stare, ale obszerne dzieło "J.Piłsudski: Myśli, Mowy, Rozkazy" czy coś takiego...
A teraz zabieram się do stronniczego dzieła Wacława Lipskiego "Walka Zbrojna o Niepodległość Polski w latach 1905-1918". Stronnicze, bo wydane za życia Piłsudskiego... :wink:
Bo chociaż nie ma tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr... - A. Osiecka

Offline Marcin A.

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwiec 2004, 16:29:03 »
Ja przeczytałem jakiś tydzień temu książkę Zdzisława Banasiaka pt. "Hasła nie będzie" (1975 rok, z serii "Żółty Tygrys" - każdy wie, o co chodzi).

Na początku trochę raziło mnie szprycowanie ideologią komunistyczną, ale później spodobała mi się ta książka.

Opowiada ona o bandzie "Huzara" powstałej z niedobitków AK, grasującej na Białostocczyźnie w latach 1945-1952.

Polecam każdemu, kto chciałby się dowiedzieć trochę o sytuacji w powojennej Polsce.
Prawdziwe wyzwolenie nastąpi wówczas, kiedy praca nie będzie paraliżować zabawy, etyka - zmysłowości, logika i rozum - fantazji."

Offline Erwin Rommel

• Użytkownik
A ja przeczytałem...
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwiec 2004, 18:09:01 »
Ostatnio miałem 4 dni sjesty, więc z 9 książkami zaszyłem się w domowych pieleszach, cóż z tego wyszło.

Po raz drugi Hattin 1187 Piotra Biziuka, znakomita książka wprowadzająca początkującego historyka w czasy krucjat, ja się za takiego nie uważam, ale książkę pochłonąłem w kilka godzin. Wspaniały styl, wspaniały materiał, który opowiada i o Królestwie Jerozolimskim, o Saladynie, o Baldwinach, oraz zakonach rycerskich, nieco ogólnie, ale od książeczki liczącej  142 strony wymagać zbyt wiele nie można wymagać.

Sekrety Historii Alaina Decauxa, nie zmarnowałem czasu chociaż książeczka nieco chuda. Wspaniale napisana, jednak większość materiału przypada na II wojnę światową. Zaintrygowała mnie postać sir Winstona Churchilla do której nieco sceptycznie byłem nastawiony, któż mógł wiedzieć, że w młodości takie cuda wyczyniał, oraz kulisy zamachu w Pradze na Heydricha - miodzio, polecam z całego serduszka.

Szeroko reklamowana - Ofensywa bombowa - Arthura Harrisa, i tu pierwszy zawód, znów mamy doczynienia z pracą wychwalającą własne dokonania i wybielającą fakty, niczym książka gen. Hausera o Waffen SS. Zawiódł mnie autor pisząc, a właściwie poświęcając, bombardowaniu Drezna zaledwie pół strony. Naturalnie chwalimy dokonania dywizjonu bombowego i bombardowania strefowe;) No cóż lekki nie smak pozostał.

,,Tamten okrutny wiek" Bogusława Wołoszańskiego - po raz kolejny. O tej książce powiedziano niemal wszystko ja jednak dodam, że bardzo fajne zdjęcia są zamieszczone w tej książce.

,,Tajemnice i skandale średniowiecza" Zsuzsanny Kulcsar, fajna książka w sam raz pod poduchę. Kilka pikatnych faktów, nic ponadto, jednak czasu nie zmarnowałem. Ale z Merowingów głuptasy były:), a ta Teodora...

No i ,,Kobiety antyku" Izy Bieżuńskiej - Małowist, polecam szczególnie dział IV:) Fajna lektura, mówiąca o tym że kobietom tak źle w starożytności nie było. Naturalnie autorka przybrała  pozę feministyczna, ale mnie nie kuło.

Ps. Zauważyliście, że większość książek, które przeczytałem jest z Bellony:) Pozdrawiamy naszego przyjaciela

Edit: "nieco" i "niemal" należy pisać łącznie (poprawiłem). ;) - Czajna.
,,Cała kultura opiera się na udawaniu. Że jesteśmy kulturalni."

Offline Twister

• Użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwiec 2004, 14:43:38 »
Książki, które czytam w ostatnim czasie są związane wyłącznie z tematyką Portugalii, Angolii i kolonializmu ;)

Zgłębiając ową tematykę dotarłem do artykułów historycznych wydawanych bod szyldem czasopism historycznych, "Sprawy Miedzynarodowe" oraz "Zbiór Dokumentów" ;)

Chciałbym polecić wszystkim, szczególnie interesującym się historią XX wieku, lekturę owych powyższych zbiorów... w mej opinii są one niezwykle wartościowe i wnoszą wiele ciekawych wiadomości...

Fakt faktem, "Sprawy..." z czerwonego okresu, są w wielu miejscach przesycone ideologią socjalistyczną, ale uważam je za wielkie źródło poznania, gdyż choćby na podstawie poszczególnych artykułów można wyrobić sobie naprawdę niezły pogląd odnośnie mentalności "czerwonych" historyków (heh... oczywiście większość z nich czerwona nie była, ale w tym stylu musiała pisać) ;)

Pozdrawiam...
Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. .
Albert Einstein

Offline Loriel

• Użytkownik
  • **
    • http://loriel.jogger.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwiec 2004, 22:21:03 »
Cóż mogłabym polecić. Wiele ciekawych rzeczy można dowiedzieć się z "Historii Ustroju i Prawa Polskiego" autorstwa: Bardacha i Le�niodorskiego. Jeżeli ktoś kocha średniowiecze to polecam "Historię Powszechną" Manteuffla:)

Offline kondeusz

• Użytkownik
  • *
    • http://www.marsvolta.com
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwiec 2004, 23:14:17 »
ale manteuffel ma wiele błędów niestety, Zientare i Samsonowicza wolę !!
Caveat Emptor...To all that enter here"

Offline Aldemus de Dodogne

• Użytkownik
  • **
    • http://www.rosja.portalnauka.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipiec 2004, 08:33:52 »
Władysław Andrzej Serczyk "Poczet Władców Rosji: Romanowowie": książeczka mała miła i przyjemna... bardzo wciągająca i bardzo skłaniajaca do chęci poszukiwań informacji na temat poszczególnych wielkich tego świata, nie tylko samych carów czy inperatorów  :wink: . Opracowanie biografii panujących na tronie rosyjskim Romanowów jest dość ogóle i małe obłetościowo, to jedynie jest minus  :( . Ale książke jak najbardziej polecam.

Stefan Ignacy Możdżeń - "Historia Wychowania 1795-1918" Muszę przyznać, że tematyka całkiem ciekawa. Kisążka dotyczy wychowania na ziemiach polskich w wieku XIX. Formę książki zakwalifikowałbym jako podręcznik, gdzie autor przedstawił dość ogólnie poszczególne zagadnienia z tejże nietypowej dyscyliny, choć książka jest dosyc gruba.

W głównej mierze  można znaleźć inforacje na temat polskiego XIX-wiecznego szkolnictwa, myśli pedagogicznej oraz wpływy innych państw europejskich na rozwój i kształtowanie się wychowania polskiego.

PS: Mój wujek, stary wyjadacz bluesowy zrobił okładkę do tej książki oraz liczne tabele.. ogólnie rzecz biorac oprawę graficzną. :)

O ilę sie nie mylę, książke w sieci mozna nabyć w sklepie internetowym kieleckiego wydawnictwa "Stachurski"

Pozdrawiam,
Aldemus de Dodogne
erwis Historyczny - Historia Rosji
"Od Ruryka do Putina"
www.rosja.portalnauka.pl
www.rosja.portalnauka.pl/forum !!!

Offline Romuald

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpień 2004, 22:58:29 »
Garlicki - Józef Piłsudzki. Z jednej strony swego rodzaju "klasyka" z drugiej autor, ktory wywoluje u mnie mieszane uczucia.
Paczkowski - Polska 1939-1989. Fajny esej, w miare przystepnie napisany, szybko i z przyjemnoscia sie czyta (nie tak jak podrecznik Garlickiego)
Polityka jest sztuką zdobywania rzeczy możliwych do zdobycia"-Paweł Jasienica

Offline Stach M. Głąbiński

• Honorowy Darczyńca
  • **
sytuacja w powojennej Polsce
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Wrzesień 2004, 18:48:15 »
Cytat: "Marcin A."
...Polecam każdemu, kto chciałby się dowiedzieć trochę o sytuacji w powojennej Polsce.

W tej materii polecam Załuskiego "Czterdziesty czwarty". Autor pomija niektóre fakty naświetlające sytuację niekorzystnie dla PKWN-u (np. niektóre wyczyny NKWD), jednak poza tym podaje dobrze udokumentowany przebieg całości wydarzeń 1944-go roku w Polsce. I pisze interesująco.
Stach M. Głąbiński

• Honorowy Darczyńca
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Wrzesień 2004, 18:52:47 »
Cytat: "Romuald"
Garlicki - Józef Piłsudzki. ...Paczkowski - Polska 1939-1989. ...(nie tak jak podrecznik Garlickiego)

Garlicki pisze bardzo interesująco. Gdzie tego Paczkowskiego można dostać?
Stach M. Głąbiński

Offline Twister

• Użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Wrzesień 2004, 00:08:58 »
Cytat: "Stach M. Głąbiński"
Cytat: "Romuald"
Garlicki - Józef Piłsudzki. ...Paczkowski - Polska 1939-1989. ...(nie tak jak podrecznik Garlickiego)

Garlicki pisze bardzo interesująco. Gdzie tego Paczkowskiego można dostać?

Paczkowskiego??
Hmm... w każdej chyba księgarni...
Chyba jedno z najbardziej znanych jego dzieł to "Pół wieku", z którego korzystają studenci historii przygotowując się do egzaminów... zresztą... kilka fajnych książek gostek napisał ;)

Pozdrawiam...
Albert Einstein

Offline Athanasius

• Użytkownik
Miła lektura o europejczykach na Dalekim Wschodzie
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopad 2004, 11:15:37 »
Jako, że bliskie mi są czasy odkrywców europejskich (chociaż to bardzo nieprecyzyjne określenie) zagłębiłem się w lekturę: F.A. Plattnera, Gdy Europa szukała Azji. I chociaż książka to już nie nowa, natchnęła mnie wieloma pozytywnymi myślami na temat wypraw europejczyków XVI - XVIII wieku. Zresztą z przyjemnością zgłębiam historię wszelkich wypraw i odkryć, bo to uświadamia mi, że człowiek ciągle czegoś lub kogoś poszukuje.
dla wszystkich starczy miejsca pod wielkim dachem nieba" (E.S)

• Honorowy Darczyńca
  • **
dramatyzm lat 1944-45
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopad 2004, 13:56:28 »
Cytat: "Marcin A."
... Polecam każdemu, kto chciałby się dowiedzieć trochę o sytuacji w powojennej Polsce.

W tej materii polecam książki nieżyjącego już Zbigniewa Załuskiego, a szczególnie w "Czterdziesty czwarty" fragmenty opisujące dramat, jaki rozegrał się w roku 1944-tym w lasach janowskich. Dotyczy to co prawda czasu poprzedzającego zakończenie wojny, lecz pozwala lepiej zrozumieć skomplikowany stan świadomości Polaków bezpośrednio po okupacji hitlerowskiej.
Stach M. Głąbiński

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopad 2004, 22:15:12 »
Ja wczoraj zakończyłem lekturę pozycji "Wielkie wojny napoleońskie" gen. Mariana Kukiela (m.in. dowódcy 2 Korpusu Poslkiego w Anglii).

Oczywiście jako fan wojskowości na to zwracałem uwagę. I jestem zadowolony. Teraz już kojarzę "okoliczności" i "sytuację" wielkich bitew napoleońskich.

Sama polityka tego okresu jest też mile opisana. Wszystkie układy, konferencje, przewroty. Czyli reasumującc, jestem very happy :D
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Hannibal

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Listopad 2004, 14:47:47 »
Ostatnio zagłebiłem sie w leturę Historii architektury europejskiej
Nikolausa Peversa. Książka napisana jest bardzo dobrze. Opisuje dość dokładnie wszystkie założenia i aspekty architektyry od IV do XIX wieku.
Polecam..
"Ceterum censeo Carthaginam NON esse delendam"

Offline Athanasius

• Użytkownik
Ostatnio przeczytane
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Grudzień 2004, 20:03:40 »
Wpadła mi w ręce książka Jana Kracika, Relikwie.
Choć nie jest to żadna nowość (wydał tę publikację Znak w 2002 roku), to jednak ubawiła mnie znacznie. Powodem moich radości przy lekturzy tej ksiązki były dzieje relikwii  w Kościele na przestrzeni wieków.
Chociaż osobiście mam wielki szacunek do rzeczy świętych, to autor w bardzo ciekawy sposób demaskuje owe bezsensowne plątanie rzeczy ludzkich z boskimi. Ukazując historię relikwii pokazuje jak często stały się one powodem nadużycia.
Pisze m.in. " w 1238 roku umieszczono [w kościele w Ranshofen] nie tylko cząstki krzyża, ale i pieluch Jezusowych, nieco ziemi, z której wstępował do nieba, kawałek kamienia, na którym siedział przy studni i drzewa, pod któym podczas uczieczki do Egiptu odpoczywała Matka Boska, a także kawałeczek jej warkocza i sukni"
Książka ta doprawdy jest rzetelnym badaniem dziejów relikwii w Kościele i daleka jest od prześmiewczej, często zideologizowanej, taniej historyjki.
Polecam każdemu :) Miłej lektury.
dla wszystkich starczy miejsca pod wielkim dachem nieba" (E.S)

• Administrator
  • Lechu
Re: Ostatnio przeczytane
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Grudzień 2004, 20:15:16 »
Cytat: "Athanasius"
Choć nie jest to żadna nowość (wydał tę publikację Znak w 2002 roku), to jednak ubawiła mnie znacznie. Powodem moich radości przy lekturzy tej ksiązki były dzieje relikwii  w Kościele na przestrzeni wieków.
Chociaż osobiście mam wielki szacunek do rzeczy świętych, to autor w bardzo ciekawy sposób demaskuje owe bezsensowne plątanie rzeczy ludzkich z boskimi. Ukazując historię relikwii pokazuje jak często stały się one powodem nadużycia.
Pisze m.in. " w 1238 roku umieszczono [w kościele w Ranshofen] nie tylko cząstki krzyża, ale i pieluch Jezusowych, nieco ziemi, z której wstępował do nieba, kawałek kamienia, na którym siedział przy studni i drzewa, pod któym podczas uczieczki do Egiptu odpoczywała Matka Boska, a także kawałeczek jej warkocza i sukni"
Książka ta doprawdy jest rzetelnym badaniem dziejów relikwii w Kościele i daleka jest od prześmiewczej, często zideologizowanej, taniej historyjki.

A mi się własnie przypominają Krzyżacy i Sanderus sprzedający "podmuch wiatru ze stajenki i szczebel z drabiny która się śniła Józefowi"

Co by nie robić offtopicu: czytam "Rzeczpospolitą Obojga Narodów" Jasienicy

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Offline Hannibal

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Grudzień 2004, 21:06:37 »
Eseje historyczne Zbigniewa Herberta zebrane w ksiażkę pt. Barbarzyńca w ogrodzie
Piękna proza, niesamowity jezyk jakim autor opisuje różne zagadnienia historyczne.
POLECAM :!:  :!:
"Ceterum censeo Carthaginam NON esse delendam"

Offline Twister

• Użytkownik
Re: Ostatnio przeczytane
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Grudzień 2004, 23:31:03 »
Cytat: "Athanasius"

A moze byś skrobnął recenzję owej pracy dla HGistmaga i bardziej zachęcił tym do jej lektury?

Pozdrawiam...
Albert Einstein

Offline dr Monygham

• Świat grecko-rzymski - moderator
  • Imię i nazwisko: Bartek Czajka
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Luty 2005, 10:21:25 »
Cytat: "Lechu"
Ja wczoraj zakończyłem lekturę pozycji "Wielkie wojny napoleońskie" gen. Mariana Kukiela (m.in. dowódcy 2 Korpusu Poslkiego w Anglii).

Osobiście wszystkim fanom militariów polecam "Zarys histroii wojskowości w Polsce" tegoż wspaniałego autora, który doskonale pisze o wojsku (generał) i o czasach minionych (historyk, były szef Wojskowego Instytutu Historycznego <czy jakoś tak>). Naprawdę świetnie napisane, duży nacisk położony nie na jakieśtam daty, tylko na procesy, zmiany i tendencje. Każdy rozdział zakończony jest dokładnym opisem jednej bitwy, charakterystycznej dla opisywanego okresu. Fani broni tez nie będą narzekać, gdyż Kukiel kadzie także nacisk na wpływ nowych "zabawek" na strategię i styl walki. Mnie też bardzo podoba się porównanie polskiej jazdy i piechoty z odpowiednikami np. francuskimi. (szarża husarii vs. karakol).

Oprócz tego polecam również "Dzieje poliyczne Europy" tego samego autora, jako świetny opis dosyć zawiłej polityki europejskej w XIXw. i na początku ubiegłego stulecia (książka kończy się o ile dobrze pamiętam na Traktacie Wersalskim lub wojnie 1920 roku).

W tym miejscu "special thanks" dla mojego nauczyciela historii, p. Błaszczyka, który te i wiele innych książek bardzo chętnie nam (tj. zaprzyjaźnionym uczniom) pożycza.
Doskonałości, pasmem trudów okupiona / Najpiękniejsza zdobyczy ludzkiego żywota,
Do twego piękna, dziewico, / I umrzeć i cierpieć męczarnie bez końca
To los zazdrości godzien w Helladzie;
Arystoteles

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Luty 2005, 14:43:08 »
Cytat: "Barbarossa"
Osobiście wszystkim fanom militariów polecam "Zarys histroii wojskowości w Polsce" tegoż wspaniałego autora, który doskonale pisze o wojsku (generał) i o czasach minionych (historyk, były szef Wojskowego Instytutu Historycznego <czy jakoś tak>). Naprawdę świetnie napisane, duży nacisk położony nie na jakieśtam daty, tylko na procesy, zmiany i tendencje. Każdy rozdział zakończony jest dokładnym opisem jednej bitwy, charakterystycznej dla opisywanego okresu. Fani broni tez nie będą narzekać, gdyż Kukiel kadzie także nacisk na wpływ nowych "zabawek" na strategię i styl walki. Mnie też bardzo podoba się porównanie polskiej jazdy i piechoty z odpowiednikami np. francuskimi. (szarża husarii vs. karakol).

A właśnie mam zamiar zdobyć tę książkę :)

Offline Basileus Romeon

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Kwiecień 2005, 17:13:38 »
Widzę że dawno tego tematu nikt nie ruszał, ale podzielę się moimi odczuciami...
A więc ja przeczytałem ostatnio książkę S. Runcimana. Nie, nie słynne "Dzieje Wypraw Krzyżowych", ale nieco mniej znaną pracę, ale godną polecenia pt. "Upadek Konstantynopola 1453". Książka napisana w sposób przystępny, czasami w książce pojawia się nastrój wręcz dramatyczny, czego trudno uniknąć przy opowiadaniu o tamtych wydarzeniach... Opis sytuacji politycznej w Europie przed oblężeniem, podczas oblężenia i po oblężeniu. Jednym słowem polecam.

A niedługo spróbuję się zabrać za "Konstantyna XI" Nicola:)

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Listopad 2005, 22:56:06 »
Polecam wszystkim moją ukochaną książkę "Brzemię białego człowieka" Kazimierza Dziewanowskiego. Regularnie do niej wracam- ile to juz razy? Ale to dzieło (o Imperium Brytyjskim) jest doprawdy doskonałe.
Chciałem tu nawiązać do dziennikarskiego i dyplomatycznego doświadczenia autora, ale nie byłem pewny, w którym kraju był ambasadorem. Skorzystałem z google'a- (okazało się, że był pierwszym ambasadorem III Rzeczpospolitej w USA)- ale ważniejsze jest to, na co trafiłem jeszcze wcześniej. A jest to wypowiedź Ryszarda Kapuścińskiego, z której dwa zdania zacytuję:
"Decydując się więc napisać rzecz o narodzinach imperium, Kazimierz
Dziewanowski stawał przed poważnym wyzwaniem. Jego "Brzemię białego człowieka" jest na to wyzwanie odpowiedzią znakomitą".

A pamiętam, że I tom tej książki zainteresował mnie po jego pierwszym wydaniu. Gdy poprosiłem w księgarni- mając jakieś 10 lat- o możliwość jej bliższego zobaczenia (zastanawiałem się, czy jej nie kupić), pani za ladą powiedziała, że to za trudne i nie dla mnie. Nigdy jej tego nie daruję, bo przez to mam tylko później wydany, drugi tom...

Offline Aileen Ebrel

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Listopad 2005, 23:14:43 »
mac ap!
  Też mam przykre doświadczenia w związku z brakiem zrozumienia i dbałości o rozwój młodego człowieka ze strony niezwykle miłych pań księgarek, jak i bibliotekarek. Ileż razy mówiono do mnie: "To nie regał dla ciebie". Bardzo wiele niezwykłych książek mi przez takie traktowanie umknęło i bardzo tego żałuję.
  A "Brzemię..." znajdę i przeczytam.
  I to nie tylko przez wspólne urazy z przeszłości.
o taxation without representation

Offline mac ap

• Supermoderator
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Listopad 2005, 23:31:14 »
Zatem było warto się produkować... :D
A co do książki Dziewanowskiego- jeśli to możliwe, znajdź pierwsze wydanie z 1981 roku (dwutomowe). "Brzemię..." doczekało się wznowień, ale w formie okrojonej, jednotomowej... :cry:

Offline Aileen Ebrel

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Luty 2006, 13:56:40 »
Cóż... lepiej późno niż wcale. Mam "Brzemię białego człowieka". Niestety jednotomowe wydanie, chociaż dobre i to, biorąc pod uwagę fakt, że chwilowo jestem w posiadaniu jedynego egzemplarza w prawie stusześćdziesięcioczterotysięcznym mieście (myślę o  bibliotekach). Zostało mi do przeczytania jeszcze kilkadziesiąt stron, ale już mogę stwierdzić, że jest to dobrze napisana książka. Po pierwsze: wciąga; po drugie:merytorycznie nie mam nic do zarzucenia. Opłacało się.
Dzięki Mac ap :)
o taxation without representation

Offline mac ap

• Supermoderator
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Luty 2006, 22:10:06 »
Ha, a więc jednak ktoś może docenić moje rady- krzyczę w wyyyysoookaaaa, po uniesieniu sie dumą... :D
Bardzo lubię, gdy autor książki historycznej dysponuje taką swadą i lekkością stylu, co pan Dziewanowski...

Offline ponury_człek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Lipiec 2006, 22:00:08 »
Ja bardzo lubię książki P.Jasienicy. Język zrozumiały, wszystko wyjaśnione, niejednokrotnie pojawiają się jakieś anegdoty. Polecam każdemu, kto interesuje się przede wszystkim historią Polski.