Autor Wątek: Największy zbrodniarz w dziejach ludzkości.  (Przeczytany 16690 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline von Bretten

• Użytkownik
  • **
    • http://thebul.pl/
Największy zbrodniarz w dziejach ludzkości.
« dnia: 10 Marzec 2005, 21:18:34 »
Nie jest to kolejny szablonowy temat o Adolfie Hitlerze. Chcę poruszyć pewną zasadniczą kwestię jaką jest istnienie innych znanych osobistości (np. Stalin), czekam na Waszą inicjatywę. Proszę o gruntownym przemyśleniu swoich wypowiedzi.

-----
Mam nadzieję że to będzie bardziej odpowiadało dyskutantom.

Historia - forum historyczne Histmag.org

« dnia: 10 Marzec 2005, 21:18:34 »

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
    • http://kefir87.jogger.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marzec 2005, 21:31:44 »
Dla mnie największym zbrodniarzem jest Stalin - oprócz tych wszystkich, których wytłukł w ZSRR ponosi on też po części winę za śmierć milionów ludzi podczas II WŚ - przecież gdyby nie pakt Ribbentrop - Mołotow wojny mogłoby nie być. Ponosi też w dużej mierze odpowiedzialność za śmierć ludzi w systemach komunistycznych poza granicami ZSRR - przecież to za jego czasów ekspansja komunizmu osiągnęła szczyt.

Ale skoro to temat o III Rzeszy, to ja zamilknę. Niech się bardziej obeznani tym zajmują. Ja poczytam.
- Co robiłeś w czasie Drugiej Wojny Światowej?
- Cóż... przerzucałem szuflą łajno w Luizjanie.

Offline von Bretten

• Użytkownik
  • **
    • http://thebul.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marzec 2005, 21:36:07 »
Całkowici się z Tobą zgadzam, Stalin był wcielonym diabłem, podobno jedynej osoby której słuchał była jego córeczka a o reszcie rodziny nie wspomne.

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marzec 2005, 21:40:43 »
Hehe, no i słuchał tego bohaterskiego chłopczyka, co na wrażego ojca - reakcjonistę nakablował :D Tyle że słuchał z trochę innego powodu. :wink: To w ogóle ciekawa sprawa - jak to jest być np. córką Stalina?

Offline Erwin Rommel

• Użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marzec 2005, 21:41:24 »
Mao Tse - Tung, razem z Józefem Stalinem.
Pierwszy za:
- ,,Wielki skok" 1958 - 1961 i kilka milionów ofiar wśród chińczyków.
- ,,Rewolucja kulturalna", i kilka milionów ofiar wśród chińczyków.
Mao udowodnił jak mordercze i barbarzyńskie może być wprowadzenie komunizmu do życia codziennego.
Drugi za:
- Bestialstwo połączone z siecią gułagów - obozów koncentracyjnych i NKWD.
- Wielki głód na Ukrainie w latach 1932 - 1934 i 6 milionów ofiar.
Zaś za najbardziej morderczy ustrój typuje komunizm - 100 milionów ofiar.
,,Cała kultura opiera się na udawaniu. Że jesteśmy kulturalni."

Offline Arrumi

• Użytkownik
  • **
    • http://www.republika.pl/civilhis
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marzec 2005, 22:09:41 »
Stalin owszem, ale miał na te mordy, że tak powiem, dużo czasu.
Ja trzymam sie Hilera, który nienawidzil nikogo, niczego, a przede wszystkim siebie. Wcielony diabeł (a może Antychryst?) W krótkim czasie zgładził miliony, pokazał jakich zbrodni może dopuścic sie człowiek. Świat nigdy o nim nie zapomni...
z kości naszych powstanie mściciel"

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marzec 2005, 23:07:14 »
Cytat: "Kefir"
gdyby nie pakt Ribbentrop - Mołotow wojny mogłoby nie być.

Uhuhu, a to dobry dowcip!

Temat jest kompletnie bez sensu, licytowanie się na liczbę ofiar naprawdę do niczego nie prowadzi.
Littera docet, littera nocet

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marzec 2005, 23:22:13 »
Cytat: "Czajna Seczen"
gdyby nie pakt Ribbentrop - Mołotow wojny mogłoby nie być.

Uhuhu, a to dobry dowcip!

Czy Hitler nie mając zapewnionego bezpieczeństwa ze strony ZSRR atakowałby Polskę? - przecież nawet Francję zaatakował dopiero pół roku po pokonaniu Polaków, a co dopiero Związek Radziecki.

Temat jest kompletnie bez sensu, licytowanie się na liczbę ofiar naprawdę do niczego nie prowadzi.

Chyba założenia tematu były trochę inne...

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marzec 2005, 23:51:27 »
Dlatego proponuje autorowi sprecyzowanie pytania - bo w tytule jest "Największy zbrodniarz świata" a w treści postu nawiązanie do hitleryzmu. A moderator powinien pomóc zmienić :)
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marzec 2005, 00:00:30 »
Czy Hitler nie mając zapewnionego bezpieczeństwa ze strony ZSRR atakowałby Polskę? - przecież nawet Francję zaatakował dopiero pół roku po pokonaniu Polaków, a co dopiero Związek Radziecki.

I Hitler i Stalin zmierzali do wojny. Innego wyjścia nie było. Już podpisując pakt obaj wiedzieli, że to tylko tymczasowe rozwiązanie, wygodne dla obydwu. Hitler zresztą nie musiał się w 39 r. obawiać ataku ZSRR - Stalin nie był do tego gotowy. Ale to nie o tym ten temat.

Chyba założenia tematu były trochę inne...

Ale skończyło się i tak na licytacji. ;)

Offline J-23

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Marzec 2005, 21:16:33 »
Gdybym chciał trochę podrażnić Kefira to typowałbym Napoleona, ale ani nie chce drażnić Kefira, ani tak naprawdę Napoleona za zbrodniarza nie uważam.
Mój typ to Fidel Castro. To człowiek, który oddałby życie swoje i milionów ludzi za ideę socjalizmu (podobno kiedy dowiedział się, że Chruszczow wycofuje rakiety z Kuby w czasie kryzysu powiedział tylko jedno słowo: „Skurwysyn!”), a także poprzez swoją głupotę doprowadził kraj do ruiny zarówno gospodarczej, jak i kulturalnej.

A tak w ogóle to trochę się zastanawiam, czemu temat „Największy zbrodniarz w dziejach ludzkości” został umieszczony w części forum traktującej o XX wieku. Fakt, że XX wiek napłodził ich chyba najwięcej, ale mimo wszystko proponowałbym przeniesienie tematu do Ratusza Staromiejskiego.
Pozdrawiam
J-23
#8222;Byt kształtuje świadomość”
Karol Marks

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marzec 2005, 21:46:10 »
Cytat: "J-23"
A tak w ogóle to trochę się zastanawiam, czemu temat „Największy zbrodniarz w dziejach ludzkości” został umieszczony w części forum traktującej o XX wieku. Fakt, że XX wiek napłodził ich chyba najwięcej, ale mimo wszystko proponowałbym przeniesienie tematu do Ratusza Staromiejskiego.

Bo jak już mówiłem, temat jest niesprecyzowany. Tytuł mówi ogólnie, treść pierwszego niusa mówi o hitlerowcach
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marzec 2005, 22:59:14 »
Cytat: "Lechu"
proponowałbym przeniesienie tematu do Ratusza Staromiejskiego.

Zrobione. :)

Cytat: "Lechu"
Bo jak już mówiłem, temat jest niesprecyzowany. Tytuł mówi ogólnie, treść pierwszego niusa mówi o hitlerowcach

von Bretten najwyraźniej wyedytował pierwszy post. ;)

Offline Strategos

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marzec 2005, 23:34:38 »
No to ja prowokacyjnie powiem(  dyskusje de facto  na temat ilości ofiar uważam za bezprzedmiotową bo jak się osiagnie odpowiedni poziom zdziczenia to takie rozważania  na temat skali tego procesu są, wybaczcie,  bez sensu ) ,że stawiam na Pierwszego  Cesarza Chin który zamordował pamięć o historii Chin przed jego panowaniem niszcząc świadomie skutecznie  i nieodwracalnie  bezcenne źródła historyczne  ...To sie nawet  panom H i S nie udało w zakresie dotyczącym dziejów ich narodów.
Bądź szybki jak wicher,spokojny jak las,napastliwy i żarłoczny jak ogień,niewzruszony jak góra, nieprzenikniony jak ciemność,nagły jak piorun..."

Sun Tzu

Offline Coor Vichon

• Użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marzec 2005, 00:37:47 »
Ja powiem tak - Stalin był największym zbrodniarzem, jeżeli chodzi o rozrachunek historii i niesprawiedliwość ludzką w stosunku do ogromu okrucieństw tego despoty. Oczywiście odkładamy teraz na bok te wszystkie przerażające liczby. Hitler był powszechnie potępiany w swoich czasach. Ze Stalinem wielcy tamtego świata musieli iść na ustępstwa, żeby powstrzymać jeszcze większego wroga (?). Skubany przeżył wojnę i pożył jeszcze ca. 10 lat, umierając w nie do końca wyjaśnionych okolicznościach (zresztą, nie to jest tu teraz ważne). To, że Stalin po II WŚ objął ogromną strefę wpływów i spokojnie siedział sobie na Kremlu, jest największą zbrodnią. Jeżeli dodamy do tego obecne wypieranie się Katynia i nieodtajnianie wojennych kartotek przez Rosjan, które kryją całą prawdę - dopełnia to obraz okrucieństwa...
Jeder Jüngling sehnt sich so zu lieben
Jedes Mädchen so geliebt zu sein
Ach, der heiligste von unsern Trieben
Warum quillt aus ihm die grimme Pein?

J. W. Goethe

Offline honorowy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Marzec 2005, 10:57:10 »
To są znani, a czy ktoś pamięta o wszystkich Polkotach, albo o zwyczajnym Drakuli :P        W końcu obaj zabijali swoich ludzi ....

Drakula ponabijał na pale całe wsie. Po co ? Żeby odstraszyć wrogów ...

Niemniej jednak też obstaję przy Stalinie - o Hitlerze głosno, wszyscy z nim walczą/yli. A Stalin - w niektórych miasteczkach Gruzji dalej stoją jego pomniki. No i to jest własnie straszne.

Nie miał jakiejś ideologii mordu, po prostu pragnął władzy. Choćby sam sposób przejęcie władzy po Leninie. Wraz z Kamieniewem i Zinowjewem zabił Trockiego, a potem pozbył się tamtych dwóch, oskarżając ich o to morderstwo. Albo po II WS. "Wymienił" większość swoich zaufanych generałów. Czemu ?   Bo byli świadkami, że podczas wojny podejmował czasami błędne decyzje. Zbyt duże ambicje.

Możnaby tu jeszcze Berię wrzucić, Pana Mao i pewnie wielu innych ...

Jednak nad Berią się zlituje, bo oberwął za swoje, a jak pisze Coor, w Stalinie najgorsze było to, ze
wielcy tamtego świata musieli iść na ustępstwa, żeby powstrzymać jeszcze większego wroga (?). Skubany przeżył wojnę i pożył jeszcze ca. 10 lat, umierając w nie do końca wyjaśnionych okolicznościach (zresztą, nie to jest tu teraz ważne). To, że Stalin po II WŚ objął ogromną strefę wpływów i spokojnie siedział sobie na Kremlu, jest największą zbrodnią. Jeżeli dodamy do tego obecne wypieranie się Katynia i nieodtajnianie wojennych kartotek przez Rosjan, które kryją całą prawdę - dopełnia to obraz okrucieństwa...

ALe masło z tego wszystkiego wyszło :D
Nieprawda, że ostatni błędny rycerz zasnął, że jego duch u Elizejskich stoi bram. On żyje wciąż, za zbroję ma uczciwość własną. Precz rzucił miecz, lecz honor-honor ma ten sam!

Offline Nami

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marzec 2005, 11:29:19 »
Cytat: "Coor Vichon"
Ja powiem tak - Stalin był największym zbrodniarzem, jeżeli chodzi o rozrachunek historii i niesprawiedliwość ludzką w stosunku do ogromu okrucieństw tego despoty.

Castro i Hitler też. Jeden obiecywał kokosy, po obaleniu Batisty i doprowadził do ruiny gospodarczej. Drugi miał manię na punkcie tego, że Żydzi i reszta świata jest gorsza. Więc co trzeba zrobić? Zabić. Wszyscy 3 to dla mnie zbrodniarze.

Hitler był powszechnie potępiany w swoich czasach.

Jeżeli tak, to czemu nie raczono się z nim wcześniej rozprawić? Tak wiem były zamachy itp, ale Anglia i Francja mogły zawrzeć pakt i zdusić to co Stalin i Hitler planowali w zarodku. Jak dla mnie to był największy błąd tych dwóch państw.

Ze Stalinem wielcy tamtego świata musieli iść na ustępstwa, żeby powstrzymać jeszcze większego wroga (?).

Stalin sam jeden nie pokonałby kilku połączonych sił różnych państw. Przecież Rosja po wojnie też nie była w najlepszej kondycji.

Jeżeli dodamy do tego obecne wypieranie się Katynia i nieodtajnianie wojennych kartotek przez Rosjan, które kryją całą prawdę - dopełnia to obraz okrucieństwa...

Przyznają się za jakieś kolejne20 może 50 lat....
i]Patrzeć poprzez mrok i widzieć
Wiecznie kochać, wiecznie żyć
Wolnym być, sobą być
Dziś wiem...[/i]

Ira - Ikar

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marzec 2005, 16:04:53 »
To są znani, a czy ktoś pamięta o wszystkich Polkotach

O Polkocie żadnym nie słyszałem, o Pol-Pocie już tak :D A tak na marginesie dodam, że był to absolwent najlepszego chyba uniwersytetu we Francji - czyli Sorbony. Jeśli taki ktoś zabarania potem ludziom czytać i pisać, to nie wiem już, o co tu chodzi...

Offline Davout

• Użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marzec 2005, 18:31:03 »
Cytat: "J-23"
Gdybym chciał trochę podrażnić Kefira to typowałbym Napoleona, ale ani nie chce drażnić Kefira, ani tak naprawdę Napoleona za zbrodniarza nie uważam.

No to dobrze, że go za zbrodniarza nie uważasz, bo Kefira byś tylko podrażnił, a mnie rozjuszył do czerwoności  :wink:  :!:

Co do tematu, to ja mam kandydata z czasów starożytnych, a mianowicie... Tukulti - Ninurta II, król asyryjski, który zapoczątkował politykę terroru wobec wrogów Asyrii. Jego okrucieństwo było wręcz przysłowiowe, choć skalą ofiar (ze względu na warunki demograficzne) Stalina nie dogonił...
Lepiej siedzieć cicho i udawać inteligentnego, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"

http://kavu.digart.pl
Pietra do siebie gadanie...

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marzec 2005, 20:48:45 »
Cytat: "Davout"
Co do tematu, to ja mam kandydata z czasów starożytnych, a mianowicie... Tukulti - Ninurta II, król asyryjski, który zapoczątkował politykę terroru wobec wrogów Asyrii. Jego okrucieństwo było wręcz przysłowiowe, choć skalą ofiar (ze względu na warunki demograficzne) Stalina nie dogonił...

Chodzi Ci chyba nie o Tukultininurtę II ale jego syna, Aszurnasirpala II? Jakiś czas temu opowiadałem o nim świadkom Jehowy, którzy twierdzili, że wojny były kiedyś znacznie mniej okrutne. ;)

Offline Rekin

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Marzec 2005, 21:39:42 »
Witam wszystkich, jako że jest to mój pierwszy występ na tym forum.

Chciałbym podać swoje kandydatury, może nie tak znane, ale będące super bandytami i zbrodniarzami.

Myślę o SS-Haupsturmführerze Christianie Wirthu
i doktorze Irmfredzie Eberlu.

Wirth od grudnia 1941 roku był komendantem obozu zagłady w Bełżcu. Doprowadził on do perfekcji system mordowania ludzi w obozie, na którym wzorowały się następnie obozy w Sobiborze i Treblince.

Eberl był komendantem obozu w Treblince. Obóz ten był przystosowany do zamordowania, zagazowania około 6000 ludzi dziennie. Eberl miał jednak ambicję osiągnąć o wiele większą wydajność i przewyższyć w tej dziedzinie inne obozy. Przyjmował tyle transportów, że pociągi oczekiwały w trzykilometrowej kolejce przed stacją Treblinka.
Co się działo w tych transportach, to nawet trudno sobie wyobrazić. W obozie nie nadążono z paleniem i zakopywaniem ciał, przez co ludzie z nowych transportów od razu wiedzieli co ich czeka.
W sierpniu 1942 zamordowano w Treblince około 312 000 ludzi, czyli około 10 000 dziennie.
Eberl został zdjęty z tego stanowiska nie za to, że zamordował tylu ludzi, tylko za zrobienie tego w sposób źle zorganizowany.

Pozostawiam to bez żadnego komentarza.

Polecić chciałbym przy okazji książkę Laurenca Reesa z której zasięgnąłem te informacje
Auschwitz> Naziści i ostateczne rozwiązanie.

Offline Davout

• Użytkownik
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marzec 2005, 22:07:24 »

Chodzi Ci chyba nie o Tukultininurtę II ale jego syna, Aszurnasirpala II? Jakiś czas temu opowiadałem o nim świadkom Jehowy, którzy twierdzili, że wojny były kiedyś znacznie mniej okrutne. ;)

Zawsze mnie ten Czajna dorwie  :?  tak, tak znowu dałem ciała 8) Tukulti - Ninurta II był przodkiem Aszurnasirpala II (czy też Aszurnasirapli), musze sobie jakąś lecytyne kupić czy coś :D
Lepiej siedzieć cicho i udawać inteligentnego, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"

http://kavu.digart.pl
Pietra do siebie gadanie...

Offline greg

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Marzec 2005, 15:18:57 »
"Jedna śmierć to tragedia, milion - to statystyka" dla mnie człowiek mówiący takie słowa jest największym zbrodniarzem. Stalin masowo mordował swoich rodaków (uważając obywateli ZSRR za jeden naród) bez przyczyny lub ze zwykłegu strachu przed utratą władzy. Milion ludzi więcej czy mniej robił mu żadnej różnicy...
ww.basketexperts.prv.pl

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Maj 2005, 22:48:58 »
Obstawiam Pol Pota. Tego, co robili jego Czerwoni Khmerzy w Kambodży, nie znała nawet stalinowska Rosja ani nazistowskie Niemcy. Znacie inny ustrój, w którym zabijano np. za noszenie okularów? (bo okularnik- znaczy inteligent, czyli wykształcony- a takich do piachu). No i to wypędzenie WSZYSTKICH ludzi z miast. Gdyby Pol Pot rządził nie w malutkiej Kambodży, a w jakimś silnym państwie, urządziłby światu horror gorszy od II wojny światowej.

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Maj 2005, 22:51:40 »
(bo okularnik- znaczy inteligent, czyli wykształcony- a takich do piachu)

Pol-Pot - absolwent Sorbony - jak on tam się utrzymał?

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Maj 2005, 23:03:05 »
Pol-Pot - absolwent Sorbony - jak on tam się utrzymał?

Zawsze jest tak, że rządzący wprowadzają zasady dla rządzących, nie dla siebie. My w Polsce za komuny poznaliśmy to dobrze...
A co do Pol Pota, to jest on idealnym dowodem na to, że wykształcenie i cywilizacja nie zapobiegają bestialstwu (akurat wczoraj przeczytałem wywiad z Sapkowskim, mówiącym także o tym).

Offline althaar

• Autor serwisu poczet.com
  • *
  • "The dominions on earth shall return to the beast"
    • Poczet władców Polski i Rzeczypospolitej
  • Imię i nazwisko: Michał Szuster
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Maj 2005, 00:02:40 »
Cytat: "mac ap"
Znacie inny ustrój, w którym zabijano np. za noszenie okularów?

Komunizm wojenny w Rosji. Trybunały rewolucyjne (i "zwykłe" bojówki) zabijały m.in. za wygląd dłoni. Zniszczone (czyli spracowane) gwarantowały względny spokój.

Offline no3q

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Maj 2005, 23:57:51 »
Cytat: "althaar"
Komunizm wojenny w Rosji. Trybunały rewolucyjne (i "zwykłe" bojówki) zabijały m.in. za wygląd dłoni. Zniszczone (czyli spracowane) gwarantowały względny spokój.

tooo było choree :)

a co do zbrodniarza to nie bede orginalny.... -
obstawiam wujaszka Stalina...
(przynajmniej w 'statystykach' prowadzi- a to w końcu jest najistotniejsze...)
i]"Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji."[/i]
zanim uwierzysz - http://www.racjonalista.pl
zanim zapytasz - http://www.google.pl

Offline Paweł Ciupak

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Lipiec 2005, 16:06:51 »
W kolejności od największego do najmniejszego:

1. Czerwoni Khmerzy - ich ideologia stanowiła najgorsze połączenie faszyzmu, stalinizmu i tzw. komunizmu. Wymordowali ponad 20% populacji Kambodży, czasami za głupie przewinienia.
2. Hitler - wiadomo
3. Stalin - czystki, zesłania, skrzywienie dobrego imienia komunizmu
4. George W. Bush - bezprawne zaatakowanie Iraku i Afganistanu

Chciałbym tylko na jedno zwrócić uwagę - problemy gospodarcze Kuby nie wynikają z rządów towarzysza Castro, a blokad gospodarczych wyspy przez USA.
b]Paweł Ciupak
moja strona | blog | kontakt | Get Opera 8![/b]

Offline Sabat

• Użytkownik
  • Mistrz Iluzji
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Lipiec 2005, 16:13:33 »
Cytat: "Paweł Ciupak"
4. George W. Bush - bezprawne zaatakowanie Iraku i Afganistanu

Tak więc i Wojsko Polskie i polscy politycy.
clover: Sab pociągnął piękny łyk; Zaraz nam pod stołem znikł. Nagle widać ręce dwie; Jednak Sab nie poddał się. Opadł biedak całkiem z sił; Więc pod stołem będzie pił. Sprzeda łódź za flachy dwie;
Dziś na beczce pływać chce.
:guinness: