Autor Wątek: Numizmatyka  (Przeczytany 11169 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
Numizmatyka
« dnia: 15 Maj 2005, 14:50:59 »
Chciałbym rozpocząć dysksuje na temat kolekcjonowania monet, oraz monet w ogólności :)

Mój szanowny ojciec jest dużym pasjonatem numizmatyki, pamietam jak byłem mniejszy to się tym bardzo intensywnie zajmował. Potem troche zwolnił, teraz jednak postanowił uporządkować swoje zbiory i skatalogować je (kupił nawet specjalny program komputerowy). Postanowiłem dopomóc mu w tym :)

Zbiory nasze są dość rozległe. Oprócz "zwykłych" polskich monet obiegowych okresu III RP i PRLu, posiadamy znaczną kolekcje monet przedwojennych (oraz feningów z WM Gdańsk), kilka carskich kopiejek, są również monety z cesarskich Niemiec z XIX stulecia, przedwojenne marki, a ja w czeluści pudełka znalazłem monetę ze swastyką (niestety nie widać nominału). No i pełno jest wszelkiego typu pieniażków "bratnich ludów socjalistycznych - NRD, ZSRR, Rumunii, Bułgari, Węgier ale również Austrii.

Oprócz monet obiegowych mamy też mase edycji kolekcjonerskich: (bodajże) pięcio złotówek z rybakiem mamy pełno, dodatkowo takie serie jak "Poczet królów Polski", "herby województw", "Sławni Polacy", "Rocznice wydarzeń" i co tam jeszcze wymyślisz :) Teraz jeszcze to skatalogować :)

Zapraszam do opisywania własnych doświadczeń numizmatycznych :)
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Historia - forum historyczne Histmag.org

Numizmatyka
« dnia: 15 Maj 2005, 14:50:59 »

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
    • http://kefir87.jogger.pl
Numizmatyka
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2005, 15:57:43 »
a ja w czeluści pudełka znalazłem monetę ze swastyką (niestety nie widać nominału).

Miałem chyba 5 fenigów ze swastyką plus trochę innych monet, ale nie wiem, gdzie się to podziało - jakoś nikt się tym zbytnio nie interesował...
- Co robiłeś w czasie Drugiej Wojny Światowej?
- Cóż... przerzucałem szuflą łajno w Luizjanie.

Offline Coor Vichon

• Użytkownik
Numizmatyka
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2005, 16:06:45 »
łac. numisma -atis, z gr. nomisma -atos 'moneta, pieniądz'

No właśnie,  a więc zaliczamy również banknoty  ;D  (taka nibymądra argumentacja, bo mam fajny stary banknot  :wink: )

To jest rosyjski czerwoniec z 1936 roku, z wizerunkiem Lenina na froncie (znaczy na awersie, nie żeby na barykadach  :P ). Odkupiłem go od kumpla w szóstej klasie podstawówki za 1,5 zł  :lol:
Jeder Jüngling sehnt sich so zu lieben
Jedes Mädchen so geliebt zu sein
Ach, der heiligste von unsern Trieben
Warum quillt aus ihm die grimme Pein?

J. W. Goethe

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
    • http://kefir87.jogger.pl
Numizmatyka
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2005, 16:56:44 »
To jest rosyjski czerwoniec z 1936 roku, z wizerunkiem Lenina na froncie (znaczy na awersie, nie żeby na barykadach :P )

Też miałem coś takiego (i chyba nawet starszy), ale dałem koledze na urodziny. :D
- Co robiłeś w czasie Drugiej Wojny Światowej?
- Cóż... przerzucałem szuflą łajno w Luizjanie.

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
Numizmatyka
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maj 2005, 23:22:26 »
Z serii "Ciekawostki numizmatyczne":

Właśnie na Allegro trwa aukcja 5-złotówki rocznk 1932 z wizerunkiem Nike. Oczywiście stan I (najlepszy, chociaż są drobne ryski ;)  ) To bardzo rzadki okaz, przypuszcza się że istnieje około 25 egzemplarzy tej monety. Aukcja osiagneła bagatela poziom 20 000 nowych złotych.
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Lord Lothar

• Użytkownik
Numizmatyka
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maj 2005, 23:30:01 »
Cytat: "Kefir"
Też miałem coś takiego (i chyba nawet starszy), ale dałem koledze na urodziny. :D

Bez kitu podsunąłeś mi świetny pomysł na prezent ;)

Ja mam pełno miedziaków z PRL, parę monet z różnych zakątków globu - Australii np. a nawet coś tam ze sfastyką, ale bardzo zniszczone. No i trochę fajnych banknotów z PRLu i rubli też. Więc już wiem co dać na najbliższe urodziny ;) (Bo jajka z niespodzianką już powoli wychodzą z mody :P)
friaþwa usbeisneiga ist, sels ist: friaþwa ni aljanoþ; friaþwa ni flauteiþ, ni ufblesada, ni aiwiskoþ, ni sokeiþ sein ain, ni ingramjada, nih mitoþ ubil, nih faginoþ inwindiþai, miþfaginoþ sunjai"

Offline althaar

• Autor serwisu poczet.com
  • *
  • "The dominions on earth shall return to the beast"
    • Poczet władców Polski i Rzeczypospolitej
  • Imię i nazwisko: Michał Szuster
Numizmatyka
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwiec 2005, 23:18:47 »
Też trochę zbierałem monetki: mam raczej egzemplarze z czasów PRL-u, ale chyba nic nadzwyczajnego.

Kwiaty mojej "pseudokolekcji" to jednak coś innego: brązowa moneta Konstancjusza I Chlorusa, ojca słynnego Konstantyna Wielkiego. Kupiłem ją swego czasu na Allegro wraz z nr katalogowym itp., aby mieć możliwość obcowania z historią ;)

Drugi ciekawy egzemplarz to srebrna moneta z napisem Argentina 1855 - nie wiem co to, ale trzymam na czarną godzinę ;)

Offline Filip II

• Użytkownik
  • *
Numizmatyka
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwiec 2005, 20:51:09 »
Cytat: "Lechu"
Z serii "Ciekawostki numizmatyczne":

Właśnie na Allegro trwa aukcja 5-złotówki rocznk 1932 z wizerunkiem Nike. Oczywiście stan I (najlepszy, chociaż są drobne ryski ;)  ) To bardzo rzadki okaz, przypuszcza się że istnieje około 25 egzemplarzy tej monety. Aukcja osiagneła bagatela poziom 20 000 nowych złotych.

Nie wiadomo ile Nike zachowało się do naszych czsów - wiadomo tylko,że na allegro raczej ich kupować się nie opłaca... Dlaczego ? Często widziałem podróbki które schodzily po kilka tysiecy, oczywiscie ludzie ktorzy licytowali nie wiedzieli o tym,ze jest to podrobka ( po prostu sie nie znali) a ogloszenia na cafe nie pomagaly...

Ja baardzo interesuję się numizmatyką przedewszystkim polskimi monetami do '39 roku i nowe 2GN :P Poza tym Francja przed rewolucją, Napoleon, Napoleon III, Rzym i carska Rosja. Nie mam zbyt duzo unikatów, no moze jeden :P  Pięknie zachowany Aleksander Wielki... No i jedna podrobiona Nike za 15 zł na Kole :P

Offline Turtlezzz

• Użytkownik
  • **
Numizmatyka
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopad 2005, 20:34:12 »
Hmm.. skoro jest już topic o numizmatyce, to może jakaś dyskusja wokół tradycyjnych sporów:

- denar PRINCESS POLONIE - orzeł czy nielot ? ;)
- denary MISICO i MISICA EIVA - Mieszko I czy Mieszko II ?
(itd)
rzodkom naszym wystarczały
Fiaty stare i cuchnące
My w Audicach podróżujem
I lakiery mamy lśniące

Offline Coobeck

• Honorowy Darczyńca
  • **
    • www.footbridge.pl
Numizmatyka
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopad 2005, 10:16:56 »
Vitam
Co do orła-nieorła, to parę kwestii poruszone zostało tutaj:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=290&st=0
ale trzeba się zarejestrować, żeby wejść.
P.S.
To nie jest kryptoreklama :)
hominem'te memento

Offline von Bretten

• Użytkownik
  • **
    • http://thebul.pl/
Numizmatyka
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopad 2005, 10:54:51 »
numizmatyka to wspaniała rzecz, sam mam kilka okazów, które może nie są zbyt cenne, ale dla zwyklego zjadacza chleba takiego jak ja to skarb.
chowam je w małej szkatułce i od czasu do czasu poleruję. czasem chciałbym cofnąć się w czasie lub zobaczyć film, którego kamerą była by któraś z moich monet, zobaczyć właścicieli, poznać jej historię itp

Offline kaj

• Użytkownik
Numizmatyka
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopad 2005, 11:18:00 »
jak to polerujesz? Niszczysz je?
Dla podkreślenia wagi moich słów, siłacz uderzy pięścią w stół.

Offline von Bretten

• Użytkownik
  • **
    • http://thebul.pl/
Numizmatyka
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopad 2005, 13:11:36 »
ogólnie o czyszcze, a czasami oczyszczam gdy znajdę jakieś nowe sztuki, ale na razie nie ma remontów w moim mieście, więc monet nie przybywa  :roll:

Offline Pudelek

• Użytkownik
    • http://www.brat-wien.z.pl
Numizmatyka
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Grudzień 2005, 12:12:29 »
to teraz ja o numizmatyce...

zbieram monety i banknoty od jakiś 10 lat z różnym natężeniem.

generalnie koncentruje sie na walutach świata - moim marzeniem jest zebrać wszystkie oficjalne waluty na świecie - obecnie mam z około 160 krajów. niestety, z tych, co mi brakuje są cholernie drogie. piękne są banknoty z Afryki i Ameryki Południowej - po prostu orgia kolorów!

najstarsze banknoty to carskiej Rosji, mam dość sporo przedwojennych złotych i marek polskich, korony austro - węgierskie (niektóre w świetnym stanie utrzymania :) ), przedwojenne dinary jugosłowiańskie i franki francuskie.

z monet do ciekawych należą - trochę drobnicy cesarstwa rzymskiego, półgrosz Zygmunta Starego, półtorak Zygmunta III, dość zniszczona boratynka, denar węgierski z XVII wieku, szeląg pruski z 1669 roku...

sporo mam monet austriackich z XIX i XX wieku, rosyjskich i hitlerowskich. ogólnie kolekcja liczy ponad 650 obiektów  ;D

ktoś tu pisał o prezentach numizmatycznych - generalnie jestem przeciw - większość zbieraczy nie lubi gdy im sie cos kupuje bez konsultacji
Polsko, jeszcze nigdy nie byłaś tak dojrzała do upadku, tak przeklęta...

http://picasaweb.google.pl/pudelek1

Offline althaar

• Autor serwisu poczet.com
  • *
  • "The dominions on earth shall return to the beast"
    • Poczet władców Polski i Rzeczypospolitej
  • Imię i nazwisko: Michał Szuster
Numizmatyka
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Grudzień 2005, 13:29:45 »
Moja kolekcja monet się powiększyła. Wprawdzie pozbyłem się wspomnianego już follisa Konstancjusza Chlorusa, ale zamiast tego mam:

kwartnik, Winrich von Kniprode, 1360/1380
szeląg litewski, Jan II Kazimierz Waza, 1665
szeląg koronny, Jan II Kazimierz Waza, 1664?
szeląg koronny, Jan II Kazimierz Waza, 1660/66
szeląg koronny, Zygmunt III Waza, 1623
półgrosz litewski, Zygmunt I Stary, 1512
grosz koronny, Stanisław August Poniatowski, 1767
grosz koronny, Stanisław August Poniatowski, 1768
półgorsz koronny, Stanisław August Poniatowski, 1768
szeląg, August III Sas, 1733/63
6 groszy, Jan III Sobieski, 1674/96
półtorak, Zygmunt III Waza, 1622
4 dukaty, Franciszek Józef I, 1915
dukat, Franciszek Józef I, 1915
denar (z szablami), Zygmunt I Stary, 1506/1548
trojak, Fryderyk Wilhelm III Hohenzollern, 1805
półgrosz koronny, Aleksander Jagiellończyk, 1501/1506
grosz, Albrecht Hohenzollern, 153?
półgrosz, Kazimierz IV Jagiellończyk, 1447/92
szeląg (gdański), Kazimierz IV Jagiellończyk, 1447/92
szeląg (gdański), Kazimierz IV Jagiellończyk, 1447/92 (bardzo uszkodzony)

Z tego szczególnie cenne są austro-węgierskie dukaty oraz kwartnik krzyżacki.

Offline Magrat

• Użytkownik
  • **
Numizmatyka
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Czerwiec 2006, 11:52:40 »
Monety to pasja mojego dziadka- zbiera, co mu się pod rękę nawinie, (więc nic profesjonalnego to to nie jest)- i te w obiegu, i te "stare", i te "bardzo stare". Bardzo dużo ma bilonu z Turcji- głównie przedwojennego i kilka monet o wyglądzie dość, hm, zabytkowym, niestety, napisy, jak już są, to po arabsku- miałam się z nimi udać do muzeum, ale ciągle mi nie po drodze  :roll: Poza tym mnóstwo kopiejek, rubli (ale to z czasów ZSRR) , złotówek, dolarów, funtów, franków- trzeba by było sporo pracy włożyć, by to wszystko przejrzeć i "odsiać". Ogólnie może cieszyć oko, nic poza tym ;)
"Women need to be twice as good as men to be considered equal; fortunately, it's not that difficult."

Offline Pudelek

• Użytkownik
    • http://www.brat-wien.z.pl
Numizmatyka
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lipiec 2006, 18:59:23 »
monety i banknoty zbieram co najmniej od dziesieciu lat. głównie koncentruje się na współczesnych monetach świata, ale i historycznymi nie gardzę.

najstarsze monety to trzy drobne asy lub follisy z IV wieku, chińska moneta z IV wieku, a następnie półgrosz Zygmunta Starego, półtorak Zygmunta III, boratynka Jana Kazimierza, szeląg pruski z końca XVII wieku, sporo monet z XIX wieku... banknoty - sporo rosyjskich carskich, ale to dość popularne, austro-węgierskie (to mój konik), kilka notgeldów...
Polsko, jeszcze nigdy nie byłaś tak dojrzała do upadku, tak przeklęta...

http://picasaweb.google.pl/pudelek1

Offline Król Poniatowski

• Użytkownik
  • *
    • Skarbiec Mennicy Polskiej
Odp: Numizmatyka
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudzień 2009, 14:03:34 »
Witajcie
Chciałem usłyszeć Wasze zdanie na temat replik monet - obecnie wypuszczanych.
Myślę o np.
Replika grosza gdańskiego - złocona
Replika kwartnika Kazimierza Wielkiego
Grosz gdański oblężniczy
Replika Szóstaka Ziem Pruskich.
czy ktoś z Was ma takie?
Co o nich sądzicie jako o okazach kolekcjonerskich?
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze.