Autor Wątek: PiS "rujnuje" Polskę.  (Przeczytany 90473 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaj

• Użytkownik
Odp: PiS "rujnuje" Polskę.
« Odpowiedź #780 dnia: 13 Kwiecień 2007, 15:46:26 »
Nie. Powiedział, że Tusk jest uległy wobec Niemiec (dowodem miało być spotkanie z Merkel), bo miał dziadka w Whermachcie.
Dla podkreślenia wagi moich słów, siłacz uderzy pięścią w stół.

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #780 dnia: 13 Kwiecień 2007, 15:46:26 »

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
    • http://kefir87.jogger.pl
- Co robiłeś w czasie Drugiej Wojny Światowej?
- Cóż... przerzucałem szuflą łajno w Luizjanie.

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #782 dnia: 13 Kwiecień 2007, 16:32:27 »
Wyjaśnienie tej kwestii jest dlatego takie ważne, że Tusk w swojej publicystyce historycznej prezentuje często niemiecki
punkt widzenia. Czyni także wiele proniemieckich gestów
Te proniemickie gesty, to wedle PiSu wówczas było spotkanie z Merkel.

Offline Kajetan

• Użytkownik
« Odpowiedź #783 dnia: 13 Kwiecień 2007, 16:50:50 »
"Nie chcę o tym mówić ale właśnie powiedziałem..." ;)

Offline dzik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #784 dnia: 13 Kwiecień 2007, 21:03:06 »
Nie skłamał. Powiedział "chodzą słuchy, że dziadek Tuska wstąpił do Wehrmachtu. Ale nie jest to pewne, więc nie chcę o tym mówić". Mniej więcej tak.
PRzypomina mi to słynne "pytania" Leppera w Sejmie. Też się tłumaczył, że nikogo nie skarżał, tylko pytał.
iedy rozdaję bienym chleb, mówią o mnie "święty", kiedy pytam, dlaczego biedni nie mają chleba, mówią o mnie "komunista"
Oskar Arnulfo Romero, biskup San Salvador

Offline Nefilim

• Użytkownik
« Odpowiedź #785 dnia: 13 Kwiecień 2007, 21:09:25 »
Kłamiesz.

Oto ten wywiad:
http://66.102.9.104/search?q=cache:ogV1NufWD_YJ:www.angora.com.pl/dodatek/wyborczy/dod_III.pdf+kurski+angora+tusk&hl=pl&ct=clnk&cd=13&gl=pl

Nie ma słowa o Merkel.

Jeżeli podaje się teksty w rodzaju
– Nieczego nie wiem na pewno. Po-
ważne źródła na Pomorzu mówią, że
dziadek Tuska zgłosił się na ochotnika do
Wehrmachtu. Na Pomorzu zdarzało się
często wcielanie do Wehrmachtu, ale siłą.
Cokolwiek było z jego dziadkiem – nie wi-
nię za to Donalda Tuska. Winię go jedynie
za tolerowanie plotek na ten temat. Powi-
nien albo zaprzeczyć, albo potwierdzić,
a nie milczeć. To już nie jest jego prywat-
na sprawa. Tusk nie kandyduje na prezy-
denta Sopotu, tylko prezydenta Polski.
Wyjaśnienie tej kwestii jest dlatego takie
ważne, że Tusk w swojej publicystyce hi-
storycznej prezentuje często niemiecki
punkt widzenia. Czyni także wiele pronie-
mieckich gestów.
to jest to dość podła, szczególnie w polskich warunkach, insynuacja. Mierzi mnie i żenuje szczerze powiedziawszy próba usprawiedliwiania tego stwierdzeniami, że to tylko pytania, przypuszczenia. Niemniej ze strony co niektórych przyzwyczaiem się, bo taki to poziom. Ale Ty Kefir? Nie załamuj mnie :)
noblesse oblige

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #786 dnia: 13 Kwiecień 2007, 21:54:03 »
A mnie mierzi, że skłamał Tusk, Kurski powiedział prawdę, a i tak oberwał ten drugi. A jak Mazurek z Zalewskim pokazali dużo większe chamstwo asystenta Komorowskiego, to jakoś nikt tematu nie podchwycił.

Offline Nefilim

• Użytkownik
« Odpowiedź #787 dnia: 13 Kwiecień 2007, 22:45:55 »
Prawda Kurskiego? Że niby Tusk reprzeentuje niemiecki punkt widzenia? Iże nie wiadomo czy nie należy wiązać tego z przeszłością jego dziadka? Mnie mierzi karkołomne tłumaczenie dlaczego białe nie nie jest białe, a czarne nie jest czarne. Bo skoro z założenia (tzw. odreagowanie) siły przeciwne aktualnie wpływowym elitom nie mają racji, to oznacza że wpływowe elity mają rację zawsze, nawet gdyby nie miały. A w sprawie Kurskiego wystarczy przecież stwierdzenie, że przecie on rzekł prawdę. Jaką prawdę i o czym?
noblesse oblige

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #788 dnia: 13 Kwiecień 2007, 22:59:59 »
Powiedział, że dziadek Tuska był w Wehrmachcie. To jest prawda.
Powiedział, że zdarzały się przymusowe wcielenia do Wehrmachtu. I to też prawda.
Powiedział, że Tusk nie zrobił nic, by rozwiać wątpliwości. I to też prawda.
Powiedział wreszcie, że Tusk jest często proniemiecki. Serio ktoś ma wobec tego wątpliwości? I - żeby nie było - sama proniemieckość niczym złym być nie musi. Zależy tylko, czym motywowana.

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #789 dnia: 14 Kwiecień 2007, 00:06:12 »
Niczego nie wiem na pewno, ale słyszałem, że Kefir jest jest niepokojąco związany z neonazistami. Mamy wiele sygnałów jego profaszystowskiej, ale skrytej i nieoczywistej działalności na forum- minimalizuje zagrożenie faszyzmem, atakuje Żydów i Izrael, oraz wybiela odpowiednie środowiska (MW, endecję itd). Zbyt dużo w tym biegów okoliczności, abym mógł wobec tego przejść obojętnie. Powinniśmy się domagać, aby wyjaśnił swoją działalność, postawił sprawę jasno- czy jest draniem, czy nie. Zwłaszcza że nie jest pierwszym z brzegu forumowiczem, ale Książęcym Urzędnikiem i byłym moderatorem.
Stek nonsensów i podłych insynuacji? Oczywiście. Ale skontruowałem go nak najdokładniej na zasadzie paszkwilu Kurskiego. Czy coś się rozjaśniło, Kefir?
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2007, 00:09:55 wysłana przez mac ap »

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #790 dnia: 14 Kwiecień 2007, 00:51:40 »
Nie rozjaśniło się.
Takie porównanie miałoby sens, gdyby na przykład chodziło im o mojego (prawdziwego bądź nie) dziadka-szmalcownika. I o to, że nie chcę wyjaśnić, jak to z tym moim dziadkiem było.

Poza tym - dajcież spokój. Gdyby Kurskiemu zależało na obrzuceniu Tuska błotem, to zrobiłby to nie w "Angorze", a w medium o większej sile rażenia. Gdyby nie święte oburzenie sztabu Tuska nikt by się o przodkach imć Donalda nie dowiedział.

(Już nie mówiąc o tym, że Izraela to ja zazwyczaj bronię ;))

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #791 dnia: 14 Kwiecień 2007, 01:08:53 »
Daj spokój, Kefir, żyjemy w czasach, gdzie ciekawego newsa można puścić gdziekolwiek, a wszystkie inne media i tak to powtórzą. Zresztą kto Ci powiedział, że Angora ma mały zasięg? W 2006 roku sprzedawała się średnio w 278992 egzemplarzach, a jej średni nakład wynosił 442629.
Littera docet, littera nocet

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #792 dnia: 14 Kwiecień 2007, 01:13:13 »
O, rzeczywiście. Osobiście stawiałem na wielkość 10 razy mniejszą.

Tak czy siak - telewizja byłaby medium dużo lepszym. I po raz kolejny przypominam, że media powtórzyły to dopiero po działaniach sztabu Tuska.

Offline Nefilim

• Użytkownik
« Odpowiedź #793 dnia: 14 Kwiecień 2007, 09:35:09 »
Powiedział, że dziadek Tuska był w Wehrmachcie. To jest prawda.
Powiedział, że zdarzały się przymusowe wcielenia do Wehrmachtu. I to też prawda.
Powiedział, że Tusk nie zrobił nic, by rozwiać wątpliwości. I to też prawda.
Powiedział wreszcie, że Tusk jest często proniemiecki. Serio ktoś ma wobec tego wątpliwości? I - żeby nie było - sama proniemieckość niczym złym być nie musi. Zależy tylko, czym motywowana.
Zawsze sądziłem, że aby zrozumieć intencje mówcy, a zwłaszcza sens wypowiedzi należy oceniać wypowiadane jednym ciągiem zdania łączyć ze sobą, brać pod uwagę cały, wynikający z wypowiedzi kontekst. Oczywiście myliłem się, bo wiele się w tym kraju zmieniło, w tym i to.
noblesse oblige

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #794 dnia: 14 Kwiecień 2007, 09:38:39 »
Ja na przykład widzę taki kontekst, że został o to zapytany. To i powiedział. Jakby nie odpowiedział, to by znowu było, że nie szanuje dziennikarzy, albo że coś ukrywa... Normalka.

Offline Nefilim

• Użytkownik
« Odpowiedź #795 dnia: 14 Kwiecień 2007, 09:43:01 »
Każdy widzi to, co chce widzieć. Jeżeli z jednej strony mamy częstokroć histerię, że wszystko co robi PiS jest złe, to z drugiej mamy częstokroć taką, że każda krytyka PiS i członków tzw.elit jest tzw. wściekłym atakiem. Niestety, im dalej tym gorzej, tzw. elitom już władza do łba uderzyła i ciekaw jestem Kef, ile jeszcze będziesz w stanie tak wykrętnie tłumaczyć zwykłe, niskie zachowania.
noblesse oblige

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #796 dnia: 14 Kwiecień 2007, 10:16:00 »
Problem w tym, że ja też rząd krytykuję. Co prawda - głównie koalicjantów, ale i w PiS-ie wiele rzeczy mi się nie podoba.

Nie podoba mi się natomiast, że Kurski od półtorej roku zbiera cięgi za to, że odpowiedział na pytanie, a sprawa asystenta Komorowskiego, który zachęca dziennikarzy do pisania o tym, że dziadkowie Fotygi to volksdeutsche, minęła bez jakiegokolwiek echa.
Albo to, że narodowym socjalistą startującym z list LiD zajęła się tylko "Gazeta Polska", a Wierzejskiego obrzuca się obelgami, mając za podstawę tylko zdjęcie, na którym tańczy z jakimś ogolonym facetem.

I tyle.

Offline Nefilim

• Użytkownik
« Odpowiedź #797 dnia: 14 Kwiecień 2007, 12:47:33 »
Problem w tym, że ja też rząd krytykuję. Co prawda - głównie koalicjantów, ale i w PiS-ie wiele rzeczy mi się nie podoba
I na czym ten problem polega? Że jak skrytykujesz Samoobronę albo trochę PiS to już co? Znaczy to, że wyłamujesz się z jakichś schematów? Nie podoba Ci sie nierówne traktowanie? Mnie nie podoba się to, co mówił Kurski i nie ma dla tej oceny znaczenia, że ktoś inny nie został z należytą starannością obity za podobne rzeczy. Albo słowa są złe albo nie. I tyle.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2007, 12:58:27 wysłana przez Nefilim »
noblesse oblige

Offline Meandogius

• Użytkownik
« Odpowiedź #798 dnia: 14 Kwiecień 2007, 14:48:31 »
O jak najbardziej problem pojawia się gdy z równą zaciętością nie ścigamy innych podobnych spraw. Koncentrujemy się na Kurskim a inni przelatują niezauważeni. 20 razy powiemy, że Kurski zrobił źle a o panu asystencie ani razu. To jest problem bo prowadzi do błędnych wniosków.
Zbigniew Kabat
"Byłaś dla nas radością i dumą ,
jak stal prężna , jak żywioł surowa ,
ustom-pieśnią;sercu-krwawą łuną ,
ARMIO KRAJOWA .

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #799 dnia: 14 Kwiecień 2007, 20:05:54 »
20 razy powiemy, że Kurski zrobił źle a o panu asystencie ani razu. To jest problem bo prowadzi do błędnych wniosków.

To niech Kefir przybliży nam sprawę "pana asystenta", a nie usprawiedliwia bezsensownie Kurskiego.
Littera docet, littera nocet

Offline Giero

• Użytkownik
« Odpowiedź #800 dnia: 14 Kwiecień 2007, 20:27:49 »
Panowie........Kurski powiedział również, że brak dowodów jest przesłanką do tego, iż takie dowody istnieją :? :roll: Wychodzi na forum publiczne i mówi, że tak naprawdę to ja nie wiem, ale....... i tutaj zaczyna ludzi obrzucać błotem i nie tyczy się to tylko Tuska
-Więc tak smakuje zemsta - wymamrotał Locke.
-Ano tak.
Nowe łzy napłynęły Locke'owi do oczu. Zamknął powieki i pokręcił głową.
-Gówniana sprawa.
"Kłamstwa Locke'a Lamory"

FSO Klub

Offline mac ap

• Supermoderator
« Odpowiedź #801 dnia: 14 Kwiecień 2007, 22:55:23 »
Poza tym Kefir nie chodzi tu o okoliczności puszczenia przez Kurskiego tego paszkwilu. Chodzi o to, że po nagłośnieniu sprawy, ów pan zasadniczo podtrzymywał swoje ataki. Wyraźnie sugerował, że Tusk może być zdrajcą, a co najmniej być uległy wobec Niemców, bo jego dziadek przez chwilę był w Wehrmachcie, a rodzina Tuska, za przeproszeniem, nie kłapała o tym dziobami na lewo i prawo.

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #802 dnia: 15 Kwiecień 2007, 14:17:07 »
Cytaty z Mazurka i Zalewskiego

Zaczepił nas ostatnio pewien platformers J.S. i gorąco zachęcał, byśmy zajęli się pochodzeniem Anny Fotygi. A bo jej dziadek, a babcia, to już ho, ho! Mówił serio. Wiele chamówy widzieliśmy w Sejmie, ale takie numery rzadko tam przechodzą. Umówmy się tak: albo pan wysyłasz w ramach przeprosin 1000 zł na Caritas, my dostajemy potwierdzenie przelewu i milczymy, albo za tydzień dajemy pańskie imię, nazwisko i zdjęcie. A jak będziesz pan zaprzeczał, to idziemy na wariograf. To jest szantaż, ale my jesteśmy tym razem śmiertelnie poważni.

Jaromir Sokołowski, asystent i najbliższy współpracownik wicemarszałka Bronisława Komorowskiego (PO) - to on zaczepił nas w Sejmie i zaczął namawiać, byśmy napisali o "folksdojczce Fotydze", której babcia i dziadek coś tam, coś tam. Tłumaczyliśmy mu, że pomylił adresy i nie zajmujemy się takimi historiami, na co on, cały czas wygrażając Fotydze, obiecywał, że może pomóc nam lub komuś innemu w uzbieraniu materiałów na panią minister. Panu Sokołowskiemu daliśmy czas, by się wykręcił, że tylko żartował albo był pijany (niestety, był przeraźliwie trzeźwy), ale nie skorzystał. No to sorry, masz pan szczerą prawdę. Jeśli pan zaprzeczasz, proponujemy wariograf.

Ciąg dalszy sagi na temat Jaromira Sokołowskiego (PO): otóż nasz ulubiony współpracownik Bronisława Komorowskiego swoją obsesją na temat dziadków i babć Fotygi w Wehrmachcie próbował zarazić nie tylko nas. Wcześniej biegał z tym do pewnego ważnego działacza PO, by ten skorzystał ze swoich kontaktów medialnych i w ten sposób utopił znienawidzoną Fotygę. Jaruś, chłopie, ty od tego biegania biegunki dostaniesz!

Oczywiście - nikt tematu nie pociągnął. W końcu kto by się przejmował jakąś tam rubryką satyryczną?
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2007, 14:19:51 wysłana przez Kefir »

Offline mac ap

• Supermoderator
« Odpowiedź #803 dnia: 15 Kwiecień 2007, 17:40:57 »
No wybacz. Jak nie udało się nikogo wsadzić za sprawę Rywina poza samym Rywinem, to mamy innych aferzystów, w innych sprawach, gładzić po główkach? Jeśli pan Sokołowski okazał się szują (mam Mazurka i Zalewskiego za dość wiarygodnych), to Kurskiego to wybiela? Nie przeginajmy...
I nic dziwnego, że ta druga sprawa była o wiele mniej głośna, skoro chodziło w niej o ministra, a w pierwszej o głównego kandydata do posady prezydenta RP. Poza tym w pierwszym wypadku winien sam się wypowiedział, uwieczniając swoje "przemyślenia", a w drugiej mamy wieści z drugiej ręki.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2007, 19:06:34 wysłana przez mac ap »

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #804 dnia: 07 Maj 2007, 12:49:29 »
Pani co obciążyła Blide, obciążyła też Wassermana, ale prokuratura tym sie juz nie zajęła. Czy ktoś jeszcze ma złudzenia co do odnowy moralnej IV RP?
Nasz rząd w pełni popiera decyzje Estonii, co do demontazu wiadomego pomnika w imie jej suwerenności. jak Ukraińcy zdemontują pomnik Orląt lwowskich, też bedą mieli poparcie polskiego rządu?

Offline Nefilim

• Użytkownik
« Odpowiedź #805 dnia: 12 Maj 2007, 15:34:56 »
Wszyscy zajmują się lustracją, którą broni ukad, a tu sam Andrew Le Per jako wicepremier RP wygłasza żądania kierowane do członków Samoobrony - jednej z partii rządzących, aby zatrudniano na państwowych posadach członków Samoobrony. Przed chwilą wyczytałem w wp.pl
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8859142

I co? I nic. Premier nie ma czau, prezydent nie ma czasu, wszyscy zajęci "obaleniem idei lustracji przez TK", choć to bardzie kompromitacja i dowód na niekompetencję ustawodawcy. Mnie bardzie interesuje dlaczego w biały dzień, nie kryjąc się z tym, upartyjnia się państwo, daje posady ludziom z Samoobrony, którzy... nie chcę kląć. Czy może ktoś mi to wytłumaczyć? Może jakiś kaczysta?
« Ostatnia zmiana: 12 Maj 2007, 16:04:39 wysłana przez Czajna Seczen »
noblesse oblige

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #806 dnia: 12 Maj 2007, 15:39:55 »
Toć dlatego (między innymi) jestem monarchistą.

Inna sprawa, że Lepper dużo mówi, a z tych jego gadek zazwyczaj niewiele wynika. Pokazuje tylko swoim, jaki to on nie hardy. A kilka dni później sprawa rozchodzi się po kościach, a ludzie o tym zapominają.

Offline Nefilim

• Użytkownik
« Odpowiedź #807 dnia: 12 Maj 2007, 15:47:29 »
Nie, na razie jestem kaczystą. Tym bardziej, że wykazujesz daleko posunięte zrozumienie dla zachowań, które mnie po prostu dobijają. Leper zwykle dużo gada, nic z tego nie wychodzi, więc co tam. Kurde, w każdym normalnym kraju, za coś takiego by w ciągu kiku minut przestał być urzędnikiem państwowym, a co dopiero wicepremierem. Z tego co wiem, w takim KRUSIE to się cuda dzieją. Rzeczywiście, SLD było fatalne, ale nawet oni w tak bezczelny sposób się nie zachowywali. No, ale teraz mamy nowe standardy w polityce.
noblesse oblige

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
« Odpowiedź #808 dnia: 12 Maj 2007, 15:52:41 »
W każdym normalnym kraju agent obcego państwa byłby skończony jako polityk.
W normalnym kraju nie wykorzystuje się innych państw do wewnętrznych rozgrywek politycznych
Spróbuj to wytłumaczyć komuś w Polsce...

Jestem kaczystą, bo wybrałem mniejsze zło. Wolę gadającego Leppera, niż rosyjskich agentów i targowiczan latających do "Le Soir" czy innego "Liberation" z donosami na kaczyzm.

Dużo rzeczy mi się w obecnej władzy nie podoba, nie jestem rzecznikiem prasowym rządu, może to pan Dziedziczak powinien na Twoje pytanie odpowiedzieć.

Offline Nefilim

• Użytkownik
« Odpowiedź #809 dnia: 12 Maj 2007, 22:42:07 »
Wiesz Kef, wielu twierdzi, w tym Jarosław Kaczyński, że w otoczeniu Lepera aż tłoczno od agentów wewnętrznych i zewnętrznych. Jakie więc mniejsze zło? Czy prof. Geremek jest gorszy od Giertycha, który ma czelność twierdzić, że o coś walczył, obrzuca błotem, także zagranicą, osoby uznane zagranicą za symbole Solidarności oraz cynicznymi, nastawionymi na zyskanie 0,0001 % poparcia w następnych wyborach kompromituje Polską w oczach całego świata? Czy wypowiedź, choćby krytyczna wobec władz, a nie Polski, dla Le Soir jest gorsza od zawłaszczenia w chamski i bezstydny sposób państwa przy jednoczesnym rozpowiadaniu na lewo i prawo o etyce, sprawiedliwości i zasadach. Na czym polega to mniejsze zło? Od wieków rozmyślają o tym filozofowie, a Ty Kef już masz odpowiedź. Zamieniam się w słuch.
noblesse oblige