Autor Wątek: Potrawy z jarmużu  (Przeczytany 16591 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Misiek

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 945
  • Płeć: Mężczyzna
Potrawy z jarmużu
« dnia: 08 Lipiec 2006, 00:14:28 »
Czy ktoś z szanownego koleżeństwa mógłby podesłać adresy kulinarne na których mogłyby byc przepisy na  przyrządzanie jarmużu, bo bardzo trudno jest coś odszukać.

Historia - forum historyczne Histmag.org

Potrawy z jarmużu
« dnia: 08 Lipiec 2006, 00:14:28 »

Offline Raptor

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 1 423
  • Płeć: Mężczyzna
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipiec 2006, 00:25:44 »
A co to jest tak właściwie?
Generał zmienia swe działania i modyfikuje swe plany, aby inni nie mogli się ich domyślić. Zmienia swoją postawę i porusza się okrężnymi drogami, aby inni nie mogli przewidywać jego ruchów.
- Sun Tzu, Sztuka Wojny

Kochać i być kochanym to nasz jedyny prawdziwy cel na tym świecie.

Offline Zulus

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 1 722
  • Płeć: Mężczyzna
    • http://zulus.jogger.pl
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipiec 2006, 07:27:10 »
Don't set Your mind to one side...
ルーカス

Offline Ptasiek

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 696
  • Płeć: Mężczyzna
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipiec 2006, 13:38:37 »
Cytuj
Najlepszy jest, gdy go mróz zwarzy. Oskubać listki z gałązek, opłukać czysto w wodzie zimnej, pokrajać lub usiekać drobno, włożyć w garnek, podlać trochę wody, włożyć dużo tłustości z słoniny, osolić, niech się tak gotuje do miękkości. Jeżeli nie słodki, można wsypać trochę cukru. Skoro jest miękki, zasmażyć masła z mąką i zaprawić nim jarmuż. Obłożyć go szynką, ozorem wędzonym, kiełbaskami lub kasztanami. Można go także gotować z wieprzowiną świeżą lub wędzoną i godzinę przed wydaniem wsypać trochę kaszy jęczmiennej.

-------------------------------------------------------------
Składniki:
jarmuż, burak ćwikłowy, małe marchewki, cebula, pieprz, bulion z kostki, boczek, zioła według uznania

Jak przyrządzić?
Wybrać kilka młodych liści jarmużu, opłukać i ugotować na parze. Ostudzić i drobno posiekać. Utarty na tarce burak ćwikłowy, parę małych marchewek i jedną drobno posiekaną cebulę przesmażyć na tłuszczu, wciąż mieszając. Dodać jarmuż, wymieszać, przyprawić ziołami i podlać bulionem z kostki, dusić pod przykryciem na małym ogniu.

Potrzebne przybory:
patelnia, garnek do gotowania na parze

Jak podawać?
Podawać na gorąco obłożony plasterkami przysmażonego boczku z gałązkami natki pietruszki.
---------------------------------------------------------

Składniki:
kg jarmużu   
3 cebule   
2 ząbki czosnku   
500 ml bulionu warzywnego z kostki   
4 łyżki margaryny   
20 dag zmielonego twarogu   
12 dag orzeszków pistacjowych   
12 dag sera mozarella   
sól, pieprz, ostra papryka w proszku, gałka muszkatołowa mielona   
4 łyżki oliwy   
troszkę margaryny   
   

Etapy przygotowania


1.Z umytego jarmużu odkrawamy liście i blanszujemy je we wrzącej, osolonej wodzie. Osączamy z wody, odciskamy i kroimy na duże kawałki.
2.Cebulę i czosnek obieramy, cebule szatkujemy, a czosnek miażdżymy i szklimy na tłuszczu. Następnie dodajemy jarmuż, wlewamy bulion i całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, półtorej godzinki.   
3.Jarmuż osączamy, mieszamy z twarogiem i pistacjami. Doprawiamy przyprawami. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypujemy mozarellą, skrapiamy oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez pół godzinki.
-----------------------------------

Składniki:

800 g jarmuzu
1 mala cebula
maka
kilka lyzek mleka
bulion z kostki
zabek czosnku
pol szkl. smietany
Przepis:
jarmuz ugotowac w osolonym wrzatku przez 8 min., odcedzic. cebule zeszklic na oleju, oproszyc maka, zalac kilkoma lyzkami mleka. zasmazke cebulowa rozprowadzic wywarem z gotowania lub bulionem z kostki, dodac jarmuz, zmiazdzony zabek czosnku i smietane.

--------------------------------
     

Jarmuż z buraczkami i dymką

   Choć to odporne na niską temperaturę warzywo nie jest uanas zbyt popularne, to daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest właśnie proponowana, bogata w witaminy potrawa, którą można podawać jako dodatek do dania głównego bądź jako zaostrzającą apetyt przystawkę.

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4


Składniki:   
     7-8 liści jarmużu
2 buraki
pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz    

Sposób przyrządzania:   
     

Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.

Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.
-----------------------------------

     Zapiekany jarmuż



   
     Oryginalna zapiekanka z jarmużu, pistacji i twarogu

Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 4


Składniki:   
     1 kg jarmużu
2  cebule
2 ząbki czosnku
30 dag twarogu
100 ml gęstej śmietany
10 dag orzeszków pistacjowych
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanaki tartego zółtego sera
sól, ostra papryka w proszku, gałka muszkatołowa  
2 łyżki oleju
margaryna do wysmarowania naczyń do zapiekania    

Sposób przyrządzania:   
     Jarmuż dokładnie umyć. Z każdego liścia wyciąć twarde szypułki. W dużym garnku rozgrzac olej, wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć 2 -3 minuty. Dodać liście jarmużu i podlać je nieco wodą. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.  Przed końcem duszenia doprawić solą i sokiem z cytryny. Wystudzic nieco i wymieszać z twarogiem i śmietaną. Dodać obrane orzeszki pistacjowe. Doprawić solą, papryką i gałką. Włożyć do czterech natłuszczonych naczyń do zapiekania, posypać serem i zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.    

Uwagi:   
     Podawać z ziemniakami z wody, najlepiej młodymi.
---------------------------------


Jarmuż z ziemniakami i jajkami              

70 dag jarmużu
40 dag ziemniaków
4 jajka (lub 8 przepiórczych)
cebula
2 ząbki czosnku
1 szkl. bulionu warzywnego
5 łyżek oleju
1 łyżka masła
pieprz, sól

Jarmuż opłukać, odciąć ogonki, liściowe i grube nerwy. Gotować w niewielkiej ilości wrzątku 3-4 min., odcedzić i posiekać. Na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną  drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać jarmuż i dusić razem 1-2 min. Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Osączyć na bibule, dodać do jarmużu. Lekko wymieszać. Na potrawie ułożyć usmażone na maśle jajka.
---------------------------

Boczek faszerowany jarmużem w cebulkowym garniturze
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 1 godzina 45 minut
Porcja: 680 kcal

Na 12 porcji

1 i 1/2 kg surowego boczku
35 dag jarmużu
żółta papryka
2 marchewki
1/2 kg małych cebulek i 2 średnie
3 pomidory
3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
jajko
2 łyżki bułki tartej
łyżka miodu
łyżka śmietany
3 łyżki oleju
2 goździki
sól, pieprz, curry, kminek

Jarmuż podzielić na liście, oczyścić, opłukać. Sparzyć w lekko osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą. Pokroić w paski. n2 średnie cebule obrać, pokroić w kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić.
Dodać jarmuż, oprószyć solą, wymieszać. Dusić 5 min pod przykryciem. Wlać 1/2 szklanki bulionu, dodać miód, przyprawić do smaku szczyptą curry, wymieszać. Dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
Jarmuż odcedzić. Dodać jajko, bułkę tartą, marchewkę i paprykę, wymieszać. Przyprawić do smaku.
Boczek opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Wyciąć głęboką kieszeń, napełnić ją luźno warzywnym nadzieniem. Brzegi zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami.
Blachę posmarować pozostałym olejem, ułożyć boczek, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 st. C. Pozostały bulion zagotować z goździkami, szczyptą kminku, soli i pieprzu. Tym wywarem polewać pieczeń w trakcie pieczenia.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Cebulki obrać. Pomidory i cebulki dodać do pieczeni, piec jeszcze 30 minut.
Boczek i warzywa wyjąć. Sos z pieczenia rozprowadzić śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Pieczeń podawać polaną sosem, z gotowanymi ziemniakami.

Nie tylko jarmuż
Mało popularny jarmuż można zastąpić mrożonym szpinakiem. Po rozmrożeniu wystarczy poddusić go z warzywami. Następnie szpinak trzeba ostudzić i połączyć z 2 ubitymi na sztywno białkami.
----------------------------------

Surówka z jarmużu              

40 dag liści jarmużu
4 ząbki czosnku
10 dag jabłek
1/2 szkl. majonezu
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki śmietany
koncentrat róży
1 jajko ugotowane na twardo
sól, pieprz


Jajka posiekać, wymieszać z sosem, śmietaną i musztardą. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do sosu. Jarmuż umyć, wykrajać twarde szypułki. Cienko pokroić. Wymieszać z sosem. Jabłko obrać, utrzeć na tarce, dodać do surówki. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i  koncentratem róży.


Wszystkie przepisy wyszperałem w sieci i skopiowałem do podręcznego pakietu "MO". Dlatego nie podaję dokładnie źródła. Acha i przepraszam, że we wklejce nie podoprawiałem polskich znaków- nygus mnie oblazł :P


Jak do tej pory niestety nie miałem możliwości wypróbować żadnego z podanych przepisów z prozaicznego powodu: Całe pole z kapustą, czarną rzepą i jarmużem musiałem opryskać przeciwko bielinkowi kapustnikowi i czekam obecnie aż upłynie okres karencji (razem aż 9 dni)
Ale później chętnie się podzielę wrażeniami z podniebienia. :wink:
"Populus est docendus non sequendus." (św.Leon Wielki)

Offline Michał Świgoń

  • Redaktor Naczelny
  • *****
  • Wiadomości: 18 823
  • Płeć: Mężczyzna
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipiec 2006, 13:42:15 »
JKM czeka na dziesięcinę. :P ;)

Offline Misiek

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 945
  • Płeć: Mężczyzna
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipiec 2006, 13:42:54 »
Dziekuję.Na początek wystarczy :D

Offline Ptasiek

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 696
  • Płeć: Mężczyzna
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipiec 2006, 20:44:04 »
Uuleee. Łobrzydliwe w smaku. Napaliłem się jak wzdęty koń na oset a tu lipa. Ni to smaku ni wyrazu. Skrzyżowanie kapusty z brukwią wymieszanych z trocinami...

Na wszelki wypadek wsadziłem trochę do zamrażarki. Zobaczę jeszcze jak będzie smakować po rozmrożeniu. Na dzień dzisiejszy surówka z jarmużu odpada. Sprawdzę jeszcze... hm to jest moja kochana piękniejsza połowa sprawdzi,  :P  jak toto będzie się zachowywało w zupie warzywnej.
"Populus est docendus non sequendus." (św.Leon Wielki)

Offline Misiek

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 945
  • Płeć: Mężczyzna
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lipiec 2006, 23:45:24 »
Sprawdziłem podane przepisy i popytałem znajomych.Podstawowy warunek;najpierw trzeba zamrozić,albo jeżeli ktoś jest wytrwały, to czekac do pierwszych mrozów,aby zginęła charakterystyczna gorycz.Czyli coś podobnego do tarniny,która zbierana dopiero po pierwszych mrozach jest dobra na przetwory(np.wino), ale o tym pisaliśmy w temacie o napitkach produkowanych w domu.
A ta dziesięcina dla JKM, to w jakiej formie :?: Jakis inny przepis kulinarny,czy jak :D

Offline Michał Świgoń

  • Redaktor Naczelny
  • *****
  • Wiadomości: 18 823
  • Płeć: Mężczyzna
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipiec 2006, 08:12:01 »
Raczej dostawa gotowych potraw na dwór książęcy. ;) (dobra, teraz sam offtopicuję, więc już milknę ;) )

Offline Misiek

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 945
  • Płeć: Mężczyzna
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipiec 2006, 00:27:42 »
Na razie,to moge służyć jedynie przepisem na danie a'la leczo, tylko bez papryki.
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojona w półplasterki,do tego dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy mieszając, aż cukinia będzie miękka.
Dodajemy wówczas odgotowaną fasolkę szparagową (w kawałkach ok.2 cm dlugości) i pokrojone w plasterki parówki-całość podsmażamy ok 10 min.,następnie dodajemy koncentrat pomidorowy(wg uznania) i dusimy około 5 minut.W tzw. międzyczasie możemy dodać różne przyprawy. [/url]

Offline Grelson

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 102
  • Płeć: Mężczyzna
    • Web-Masters
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipiec 2006, 15:49:36 »
znam ten przepis :) jest naprawdę pyszne :D  Tylko najlepiej żeby cukinie były młode (akurat teraz o to nietrudno.
... Co powie Historia?
- Historia, sir, skłamie - jak zawsze.

Offline Meandogius

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 857
  • Płeć: Mężczyzna
Potrawy z jarmużu
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipiec 2006, 19:09:22 »
a znacie  leczo a'la Champion ? Do przepisu jest potrzebne :
- pół kilo lekko nadgnitych kiełbasek
- ser żółty pleśniowy
--makaron nadjedzony przez myszy
- różnego typu warzywa ( papryka , faso0la co tam chcecie ) nadające się już tylko do kosza na śmieci
-zjełczały olej używany do " odnawiania " wędlin
Wszystko należy posiekać tak by nienaruszyć struktury pleśni na serze by nieczuć smaku owej pleśni , podsmażamy około 20 minut , dopiero po tym okresie pleśń zaczyna przypominać swoją konsystencją koncentrat pomidorowy , należy w tym momencie dolać odrobiny czerwonej farby i gotowe .
Smacznego  ;D
Zbigniew Kabat
"Byłaś dla nas radością i dumą ,
jak stal prężna , jak żywioł surowa ,
ustom-pieśnią;sercu-krwawą łuną ,
ARMIO KRAJOWA .