Autor Wątek: Cmentarze wojenne  (Przeczytany 8370 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mint

• Użytkownik
  • *
    • http://fortyfikacje.fora.pl/
Cmentarze wojenne
« dnia: 12 Wrzesień 2006, 17:55:34 »
Witam wszystkich.
Założyłem ten temat ponieważ jest ona zwykle zapomninanym tematem a przecież to jest ostatni ślad po byłych żołnierzach walczących stron.
W okresie 1914 - 1918 we wszystkich armiach walczyli polacy najczęściej wcielani siłą do armi zaborczych.
Gineli we wszystkich bitwach I Wojny światowej, często jest tak że jedynym śladem pozostaje bezimienna mogiła.
Część cmentarzy już jest nie do odnalezienia ale pozostałe można jeszcze odszukać i zadbać o nie.

Bardzo proszę wszystkich o wpisywanie pod tym tematem wszystkich znanych Wam lokalizacji cmentarzy wojennych.
Może z czasem powstanie wielka lista Cmentarzy Wojennych
Proszę o opis w jakim są stanie.

Zaczynam od:

1- Cmentarz wojenny "Wiączyń" z 1914 roku pod łodzią, kilometr od Nowosolnej w lesie.
zniszczone ogrodzenie, kamienne nagrobki zachowały się w dobrym stanie pochowani tam są oprucz żołnierzy narodowości niemieckiej i rosyjskiej polscy żołnierze obydwu walczących stron polacy z niemieckiej i rosyjskiej armii.

Przewidywany jest jeszcze w tym roku wyjazd łódzkiej grupy w celach pożądkowych.
ttp://fortyfikacje.fora.pl/

Historia - forum historyczne Histmag.org

Cmentarze wojenne
« dnia: 12 Wrzesień 2006, 17:55:34 »

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Wrzesień 2006, 18:33:33 »
Interesują Cię tylko cmentarze żołnierzy polskich, czy wszystkie z okresu pierwszej wojny światowej?
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline mint

• Użytkownik
  • *
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Wrzesień 2006, 18:38:11 »
Cytat: "Lechu"
Interesują Cię tylko cmentarze żołnierzy polskich, czy wszystkie z okresu pierwszej wojny światowej?

Interesują mnie wszystkie cmentarze wojenne jakie znacie na terenie całej Polski.

• Administrator
  • Lechu
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Wrzesień 2006, 20:17:59 »
Cmentarz niemiecko-rosyjski w okolicy Węgorzewa (woj. warmińsko mazurskie), położony na wzgórzu-punkcie krajobrazowym nad jeziorem Święcajty.

Cmentarz otoczony kamiennym murkiem. Na obrzeżu, w formie kolistej położone są kwatery niemieckie, w środku znajduje się zbiorowa mogiła żołnierzy rosyjskich. Tam też znajduje się wysoki, drewniany krzyż. Teren porastają drzewa, posadzone prawdopodobnie podczas organizacji nekropoli. Mogiły pochodzą z okresu walk na Mazurach w latach 1914-15. Cmentarz założono po wojnie.

W dniu dzisiejszym obiekt jest odnowiony i utrzymywany dzięki środkom z fundacji niemieckiej.

Na terenie gminy Węgorzewo, we wsi Stręgiel również znajduje się cmentarz z tego okresu - niestety, nie mam na ten temat żadnych większych informacji :)

Jeśli jesteś zainteresowany większą ilością danych to daj znać ;)

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Offline Andrzej80

• Użytkownik
  • *
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Wrzesień 2006, 20:26:42 »
cmentarze wojskowe na terenie lubelszczyzny
1.Elizówka(cm.niezachowany)-Usytuowany w sąsiedzctwie dawnego folwarku Elizówka.Załozony na planie prostokata. Składał się z 4 mogił zbiorowych i 10 mogił pojedyńczych. Na tych mogiłach stał krzyż drewniany z tabliczką: poch tu 19żołnierzy austryjackich  oraz 6żołniezry rosyjskich.
2.Konopnica(częściowo cm zachowany)- Składał się z kilkunastu mogił na cmentarzu. Pozostałoscią są dwie mogiły zbiorowe.Pochowano tu żołnierzy rosyjskich w 1915r i 5 legionistów.
3.Kręznica Jara(cm. niezachowany)-Usytuowany był na północnym skraju wsi na drodze do Zemborzyc. Pochowani tu byli: 17 austryjackich i 5rosyjskich żołniezrzy poległych w 1915r.
4.Zemborzyce(cm. niezachowany)-Usytuowany na wsi ok 1km na zach od stracji kolejowej. Załozony na planie prostokata. Składał się z 1mogiły zbiorowej i 15 pojedyńczych. Pochowani tu było 50 żołnierzy austryjackich.
5.Lublin
-Zachowany przy cm przy Lipowej. Usytuowany jest na północno-zach częsci cmentarza. Załozony na planie przypominajacy rzut pionowy. Ogrodzony. Istnieje od 1916r. Pochowani tu są:
ok.1500żołnierzy austryjackich,rosyjskich i 36legionistów,kilku żołnierzy niemieckich oraz 17jeńców włoskich,którzy zostali 1929 przeniesieny na cm na Bielanach w Warszawie.
-niezachowany cm przy ulicy Nowy Świat .Założony na planie prostokata przy dawnych koszarach niemieckiego obozu południowego. Otoczony był murem z kamienia wapiennego. Znajdowała się tu kaplica murowana,pomnik oraz 181mogił.Spoczywało tu 161 żołnierzy niemiekich i 21rosyjskich ,którzy zmarli w niemieckim szpitalu obozowym w 1915r.Po 1946 zniszczony a resztki kości żołnierzy przeniesiono na cm przy lipowej.
-niezachowany cm w zach. części cm przy lipowej. Pochowani tu było 600 żołnierzy rosyjskiej gwardii,którzy zmarli w lubelskich szpitalach w latach 1914-18.
ndrzej80

• Administrator
  • Lechu

Offline Anna

• Użytkownik
  • **
    • http://www.brytania.filo.pl
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrzesień 2006, 12:46:02 »
Sporo takich cmentarzy jest w okolicach Gorlic. Będąc w Moszczenicy Małopolskiej miałam okazje zobaczyć trzy leżące bardzo blisko siebie, a jest ich tam dużo więcej. Jak tylko znajdę chwilę, to wezmę się i spiszę je.

Offline Meandogius

• Użytkownik
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Wrzesień 2006, 15:23:30 »
Mnóstwo w okolicach Bolimowa, łowicza, Teresina i Sochaczewa wiele jest teraz zapomnianych ale jak się zapytać kogoś starszego to dużo się tu znajdzie.
Zbigniew Kabat
"Byłaś dla nas radością i dumą ,
jak stal prężna , jak żywioł surowa ,
ustom-pieśnią;sercu-krwawą łuną ,
ARMIO KRAJOWA .

Offline Pudelek

• Użytkownik
    • http://www.brat-wien.z.pl
Re: Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Wrzesień 2006, 16:14:55 »
Cytat: "mint"

Bardzo proszę wszystkich o wpisywanie pod tym tematem wszystkich znanych Wam lokalizacji cmentarzy wojennych.
Może z czasem powstanie wielka lista Cmentarzy Wojennych
Proszę o opis w jakim są stanie.

kolego, to chyba lekka przesada? nie wiesz, że liczba cmentarzy z Wielkiej Wojny w samej Galicji Zachodniej to koło 400 cmentarzy (nie wszystkie się zachowały), dodaj do tego tereny bardziej na wschód oraz Kongresówkę... no i półnócny - wschód Polski. po za tym po co tworzyć "wielką listę", skoro są odpowiednie książki - np. Oktawian Duda, "Cmentarze I Wojny Światowej w Galicji Zachodniej" - opisy, fotografie, itp.

po za tym najpierw piszesz o I wojnie światowej, a za chwilę o wszystkich cmentarzach wojennych... krasnojarmieńców też chcesz?

żeby jednak tylko nie krytykować to na początek coś prostego:

Kraków - cmentarz Rakowicki, sporo żołnierzy, którzy zmarli w szpitalu (Austriacy, Niemcy, Rosjanie), jest dość okazały pomnik, ale nagrobki powojenne (w większości). Jako ciekawostka - na cmentarzu pochowani są także żołnierze tureccy, sojusznicy Austrii i Niemiec, którzy podczas Wielkiej Wojny walczyli przez jakiś czas w Galicji.

na terenie Kongresówki niestety cmentarze są słabo opracowane, ale mnie udało się znaleźć jeden w Żarkach - Kotowicach (niedaleko podczęstochowskiego Olsztyna). Żołnierze austriaccy i rosyjscy, w dość dobrym stanie, kilka pomników, krzyże.

Wszystkich zainteresowanych odsyłam na Forum Austro-Węgier, gdzie jest wiele napisane na ten temat:

http://aw.easyisp.pl/
Polsko, jeszcze nigdy nie byłaś tak dojrzała do upadku, tak przeklęta...

http://picasaweb.google.pl/pudelek1

Offline dzik

• Użytkownik
  • **
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Wrzesień 2006, 21:53:08 »
Andrzej80,jak mogłeś o Jastkowie zapomnieć. A ponadto cmentarz Austriaków w Kurowie, całkiem łądny z pojedynczymi mogiłami i zbiorowy w Górze Puławskiej, też taki kamienny okrąg z krzyżem. Pojedyncze mogiły są też na cmentarzu w Puławach, jest grób żołnierzy państw centralnych, cczy leżą Rosjanie, nie wiem, grobów wojskowych jest sporo, ale przed wojną stacjonowała tam brygada artylerii
iedy rozdaję bienym chleb, mówią o mnie "święty", kiedy pytam, dlaczego biedni nie mają chleba, mówią o mnie "komunista"
Oskar Arnulfo Romero, biskup San Salvador

Offline Wszepraw

• Użytkownik
  • *
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrzesień 2006, 11:30:00 »
Wiem o czterech w mojej okolicy. Wszystkie przy krajowej 10, trasie Warszawa-Toruń.
- Borkowo Kościelne k.Sierpca - niemiecko-rosyjski z 1915r., pochowanych 38 Niemców wymienionych z imienia i nazwiska oraz 59 nieznanych Rosjan.
- Sierpc, na cmentarzu parafialnym - żołnierze radzieccy i cywile polegli w walkach o Sierpc, partyzanci radzieccy wraz z dowódcą Genadijem Bratczikowem ps.Smirnof
- Gójsk - niemiecki z 1915r., jedna wspólna kamienna tablica, napis prawie nieczytelny
- Blinno - niemiecki z 1915r. - dwie połamane tablice kamienne, nieczytelne
Pewnie było więcej, ale po II wojnie ludność niszczyła wszystko co zawierało niemieckie znaki, w tym cmentarze.
quot;...Kiedy wystygną już boje, szkielet mój będzie miał w ręku Sztandar Ojczyzny mojej"
Krzysztof Kamil Baczyński

Offline Eire

• Użytkownik
  • Fiołkowa Oblubienica
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrzesień 2006, 21:08:01 »
Dużo cmentarzy znajdziesz w okolicach Nowego Sącza, Gorlic i Wysowej. Niemal każda wioska czy miasteczko ma jeden lub kilka cmentarzy wojennych z okresu Bitwy pod Gorlicami(1915 rok). W samych Gorlicach najbardziej znany jest ten na Górce Cmentarnej- kolka razy w roku odbywają się tam państwowe uroczystości.
Cmentarzy jest tak wiele, że podobno za podróż ich szlakami przysługuje specjalna odznaka PTTK
W internecie
http://www.cmentarze.gorlice.net.pl/
Per asera ad astra, człowieku!

Offline Pudelek

• Użytkownik
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Wrzesień 2006, 16:41:56 »
Cytat: "Wszepraw"
Wiem o czterech w mojej okolicy. Wszystkie przy krajowej 10, trasie Warszawa-Toruń.
- Borkowo Kościelne k.Sierpca - niemiecko-rosyjski z 1915r., pochowanych 38 Niemców wymienionych z imienia i nazwiska oraz 59 nieznanych Rosjan.
- Sierpc, na cmentarzu parafialnym - żołnierze radzieccy i cywile polegli w walkach o Sierpc, partyzanci radzieccy wraz z dowódcą Genadijem Bratczikowem ps.Smirnof
- Gójsk - niemiecki z 1915r., jedna wspólna kamienna tablica, napis prawie nieczytelny
- Blinno - niemiecki z 1915r. - dwie połamane tablice kamienne, nieczytelne
Pewnie było więcej, ale po II wojnie ludność niszczyła wszystko co zawierało niemieckie znaki, w tym cmentarze.

nie tylko ludność, władze też - a nawet przede wszystkim. ludność często bardziej dbała i pamiętała o tych miejscach niż rządzący - tak też jest i do tej pory

Offline Wszepraw

• Użytkownik
  • *
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrzesień 2006, 23:38:48 »
Akurat u nas dewastowała ludność. Tak samo wespół z krasnojarmijcami mordowała Niemców, między innymi w kościele ewangelickim, aż krew buchała pod drzwiami.
Ale to tak na marginiesie. Przy okazji podawania namiarów na cmentarze chciałbym zwrócić uwagę na coś innego. Taki jeden przykład, jeden z wielu. W okolicy miejscowości Dzbądz (chyba w okolicach Ostrołeki)  był cmentarz I wojenny niemiecki. Był - został przekopany przez hieny cmentarne w poszukiwaniu militariów, które zapewne wypłynęły w Łodzi albo w Modlinie. Taka jest smutna prawda. Sam latam z wykrywką, ale na to, co niektórzy robią brak słów. Rozkopywanie cmentarzy i kradzież odznaczeń, hełmów, guzików, nieśmiertelników itd. Na giełdach potem jest masa takich rzeczy z charakterystycznym biało-kremowym nalotem. Mam tylko nadzieję, że ten topic nie służy tym celom.
quot;...Kiedy wystygną już boje, szkielet mój będzie miał w ręku Sztandar Ojczyzny mojej"
Krzysztof Kamil Baczyński

Offline Eire

• Użytkownik
  • Fiołkowa Oblubienica
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrzesień 2006, 09:36:46 »
Szczerze mówiąc nie przyszło mi to do głowy...Może dlatego, że beskidzkie cmentarze leżą zazwyczaj blisko ludzi więc jakiekolwiek poszukiwania rzucały by się w oczy.
Inna sprawa, że nikt się tym za bardzo nie chce zajmować i wiele z nich niszczeje
Przykładowo cmentarz na Rotundzie- http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty&ID=22&catID=112
Już któryś rok mają robić remont.[/img]
Per asera ad astra, człowieku!

Offline Pudelek

• Użytkownik
Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Wrzesień 2006, 11:23:44 »
są organizacje, które tym się zajmują, ale są to wyłącznie organizacje założone przez pasjonatów którzy najczęściej za swoje pieniądze inwestują swój czas w bezinteresowne porządkowanie i restaurowanie. państwo woli wydawać kasę na co innego...

Offline mint

• Użytkownik
  • *
SAMOTNE MOGIŁY
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Listopad 2006, 13:17:16 »
Wielkie dzięki wszmościom za tak wiele informacji.

Ale proszę o wiecej.

Znalazłem dwie samotne mogiły w powiecie Ostrołęka gmina Lelis.
Jedna znajduje sie nidaleko stadionu w Lelisie strasznie zaniedbana i prawdę mówiąc grób ten jest sukcesywnie niszczony przez tybylczą mlodzierz i okolicznych pijaczków.
O tej samotnej mogile ludność tybylcza prawie nic nie wie, wiadoamo ale to tylko prawdopodobnie że to był żołnierz polski który poległ 1939 roku.

Duga samotna mogiła nzajduje się w ŁODZISKACH 1 Km od Lelisa na rozstaju dróg.
Znajduje się na prywatnym terenie właściciel tego tereny zadbał o ogrodzenie tego samotnego grobu żołnierza N N. Jest ona doglądana i sprzątana co jakiś czas.

Niestety o tych mogiłach niewiele wiadomo

Może ktoś dowie się coś wiecej, gdyby ktoś coś wiedział więcej to proszę o kontakt.

E-mail: militaria2@gazeta.pl

Offline mint

• Użytkownik
  • *
Odp: Cmentarze wojenne
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Grudzień 2006, 21:12:54 »
Na terenie powiatu Ostrołęka gmina LELIS w lesie znalazłem dwa samotne groby Polskich żołnierzy NN ustaliłem że napewno byli to Polscy żołnierze i że zgineli w okolicach 03-09-1939 roku i tylko tyle o nich wiadomo.

Dziwi mnie że pochowano ich samotnie w lesie w odległości około 1 km. od siebie a nie na cmentarzu który znajduje sie w Ostrołęce gdzie są pochowani wszyscy polegli w walkach obronnych 1939 na tych terenach.

Jeden z grobów jest w takim stanie że za dwa trzy lata pochłonie go całkowicie matka natura.
Drugi jest w znacznie lepszym stanie dba o niego właściciel terenu na którym jest ten grób.

Podobno kiedyś tymi grobami opiekowała się szkoła tzn uczniowie tej szkoły.

Jeden z tych grobów leży ok 50 metrów od ogrodzenia szkoły ale od jakiegoś czasu nikt się tym grobem nie opiekuje.

Offline Cooperator Veritatis

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Grudzień 2006, 19:33:30 »
Na warszawskich Wojskowych Powązkach są mogiły polskich żołnierzy z I wojny światowej (tego chyba nikt nie powiedział).
Hasłem wszystkich zgoda będzie
I Ojczyzna nasza

Offline mint

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Grudzień 2006, 19:45:38 »
O Powązkach nikt jeszcze nie pisał tu masz rację.
Są mi znane te mogiły może nie tak dokładnie bo nie posiadam zbyt dużo czasu na dokładne ogledziny ale jest tam kilka ciekawych grobów nie tylko z I wojny ale i z II wojny.

Dzięki.

Offline Hannibal

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Grudzień 2006, 20:28:15 »
Nie widzę, by ktoś wspominał o cmentarzu wojskowym w Białymstoku.
Wiele grobów pozostaje tam nadal tylko nieznanych żołnierzy, ale spora cześć to miejsce pochówku walczących w I i II wojnie światowej Polaków i Rosjan.
To jeden z największych cmentarzy wojskowych w tym rejonie.
"Ceterum censeo Carthaginam NON esse delendam"

Offline mint

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Grudzień 2006, 20:40:39 »
Po Nowym Roku będę  kilka dni w Ostrołęce to jak czas pozwoli Przyjadę do Białegostoku.
Mam prośbę abyś podał mi dokładny adres gdzie tego cmentarza szukac bo może być tak że samochód bedę miał na kilka godzin i nie będzie czasu na szukanie.
Będę jechał z Ostrołęki.

Offline proboha

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Grudzień 2006, 22:52:34 »
Kwatera (jesli mozna to tak szumnie nazwac) z grobami zolnierzy polskich z czasow wojny polsko-bolszewickiej znajduje sie w Tyszowcach (tych od konferderacji) niedaleko Tomaszowa Lubelskiego. Zdaje sie, ze sa tam tez groby polskich zolnierzy z czasow I wojny swiatowej. Na pewno jest kwatera z grobami zolnierzy bioracych udzial w kampanii wrzesniowej. Cmentarz jest wart odwiedzenia nie tylko ze wzgledu na groby zolnierzy, ale i ze wzgledu na perelki jezykowe (umarl przez ó)

Offline mint

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Grudzień 2006, 02:28:27 »
Zaciekawił mnie Twój tekst .
Jeżeli możesz to podeśli mi fotki z tych mogił.

Offline Hannibal

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Styczeń 2007, 20:39:20 »
Cmentarz w Białymstoku znajduje się prawie, że w centrum miasta: na ulicy 11 Listopada (przy skrzyżowaniu ze Zwierzyniecką), na przeciwko jedynego lodowiska i stadionu lekkoatletycznego.
Nie orientuje się z której strony mógłbyś jechać z Ostrołęki, więc nie mogę podać Ci dokładnej drogi.
"Ceterum censeo Carthaginam NON esse delendam"

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Styczeń 2007, 23:36:41 »
Bezprzecznie najkrótsza i najbardziej oczywista droga bedzie przebiegać przez Łomżę i Stare Jeżewo, więc wjeżdżałby do Białegostoku ulicą Jana Pawła II.

Offline Panzerjager44

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Styczeń 2007, 19:52:17 »
Kilka cmentarzy z 1915 z okolic Ostrołęki
1.Wojsze
2.Chruśnice
3.Rososz
4.Kamianka
5.Nogawki
6.Ponikiew Duża
7.Ponikiew Mała
8.Kunin
9.Kaszewiec
10.Kruszewo (prawdopodobnie) jestem w trakcie weryfikacji informacji
11.Borowce
12. Repki
13.Zapieczne (do weryfikacji)
14.Daniszewo (do weryfikacji)
15.Zamość
16.Cisk

Jeśli ktoś jest zainteresowany to moge napisać krótke opisy. Niestety większość jest w dużym stopniu zniszczona, lub zniszczona całkowicie.

Offline widiowy7

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Sierpień 2007, 09:08:29 »
Witam.
Dorotowo, mała miejscowość ok. 17 km od Olsztyna jadąc od Olsztynka. Ktoś kupił działkę pod budowę domu. Okazało się że jest tam kilkadziesiąt grobów z okresu bitwy pod Tannenbergiem w 1914 r. Pochowani tam są zarówno żołnierze niemieccy jak i rosyjscy. Obecnie jest tam mały cmentarz.
A niektórzy dalej myślą że Ziemia obraca się wokół Słońca

Offline mint

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Październik 2007, 21:57:18 »
Witam.

Widzę że w ostatnich dniach niewiele przybyło informacji na temat cmentarzy wojennych i samotnych mogił żołnierskich.
Dzięki i za to co do tej pory napisaliście.

Proszę o jeszcze.

Offline maryjane666

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Kwiecień 2010, 16:18:19 »
Witam.
Jestem tu nowa jak widać.
Niestety nie mam teraz czasu bo obowiązki mnie wzywają więc wrócę za kilka godzin do domu.
Co do cmentarzy: napiszę DUŻO, bardzo dużo.
Mam jeszcze jedną prośbę: czy ktoś może zna jakieś placówki w Małopolsce lub ogólnie w Polsce które zajmują się renowacją cmentarzy wojennych? Proszę nie podawać tylko Wojewódzkiego Małopolskiego Konserwatorstwa Zabytków. Chodzi mi o jakieś inne instytucje.
Bardzo proszę o pomoc.
W późniejszym poście sprecyzuję dokładnie o co mi chodzi.