W przerwie w ciężkiej pracy nad "Histmagiem" odniosę się do kilku wątków, które pojawiły się w dyskusji i zwrócę również uwagę na kilka faktów.
Przede wszystkim, dziękuję Wam. Jestem pod wielkim wrażeniem. Dziękuję, że odnieśliście się do moich uwag i propozycji bardzo rzeczowo, dziękuję, że pojawiła się tu konstruktywna dyskusja. Myślę, że na niewielu tak dużych forach internetowych by się to udało. Czekam na więcej i... jesteście wielcy!

Bo to właśnie Wasze zdanie dodaje nam skrzydeł w walce o lepszego "Histmaga".
Darkman,
ktoś tu popiera idee "wielkiego" Romana - ja w tym punkcie nie
propozycja podziału forów historycznych w żaden sposób nie jest związana z ideami Wielkiego Romana. Chyba, że mówiłeś o Czajnie, ale on jest niski.

Koncepcja ma zarówno swoje plusy, jak i minusy, tym niemniej w żaden sposób nie jest powiązana z jakąkolwiek ideologią. Chyba, że tę ideologię nazwiemy: "Histmagowizm".
klimat klimatem (choć na początku też mnie denerwowały te "wysublimowane" nazwy) ale "prawa wilczego kapitalizmu" są nieubłagane 
To chyba oddaje sedno sprawy. Tak czy siak, mogę obiecać, że na pewno każda opinia zostanie poważnie rozważona, zanim nasz Zespół podejmie ostateczną decyzję. Liczycie się dla nas wszyscy, więc będziemy robić co tylko możemy, by...
Athanasius:
Obawiam się jednak, że po zmianach to już nie będzie moje Forum.
by z jednej strony - przyspieszyć wzrost liczby użytkowników forum, z drugiej - by nie zatraciło tego, co w nim najważniejsze i by nadal to było Twoje forum, Athan. Twoje, jak i forum każdego z nas.
Seba1984pce:
Forum musi się jednoznacznie kojarzyć z pismem. Warto może otwierać pod wydaniu numeru pokoje łaczące się z tematyką poszczególnych artykułów, tak aby czytelnicy mogli o nich dyskutować. Mamy powiedzmy artykuł o Stanisławie Auguście Poniatowskim i podpis pod artem "Poniatowski-wielki król czy zdrajca...dyskusja już na naszym forum".
W tej kwestii decyzja jest już podjęta i chyba mówiliśmy o tym również na zlocie. Pod każdym z tekstów i niusów będzie możliwość oceny oraz komentowania - wszakże tylko dla zarejestrowanych użytkowników portalu (rozważymy również możliwość dopuszczenie komentarzy z zewnątrz pod warunkiem ich uprzedniej moderacji). Niestety, brak czasu oraz pieniędzy utrudnia nam realizację tej części reformy "Histmag.org".
Grelson:
Moim zdaniem jeśli to by coś miało zmienić, to można "klimatyczną nazwę" dać na końcu opisu, a w tytule działu dać epokę i daty, bądź jeśli chodzi o inne działy jakiś sensowny wszystko mówiący fragment opisu (krótko mówiąc zamiana tego co w nazwie z tym co pogrubione).
Wydaje mi się to być znacznie lepszym rozwiązaniem - porównując to np. z propozycją Lecha. Tym niemniej czekamy na dalsze Wasze głosy, decyzję w tej sprawie podejmiemy po dłuższym zastanowieniu. Nic na siłę.
Czera:
Powiem tylko, że nie podoba mi się jedno w tym forum. Mianowicie narzucone awatary. Wolałbym sam sobie wybrać emblemat, który mnie cechuje itd. bo nie zlewa się to z tyloma podobnymi awatarkami i każdy jakoś może być rozpoznawalny przez ten awatar. icon_rolleyes Ustosunkujcie sie do mego postulatu.
Są dwa sposoby na uniknięcie podobieństwa Twojego awatara do innyh. Sposób 1: Ktoś Cię kiedyś nominuje w tym temacie:
http://forum.histmag.org/index.php/topic,3338.0.html - i nominacja "przejdzie" - w ten sposób otrzymasz rangę specjalną, dostępną tylko dla bardzo niewielu wybrańców. Sposób 2: Przysłużenie się Histmag.org na tyle, że otrzymasz status stałego współpracownika - otrzymują wówczas oni własne, ręcznie rysowane awatary, mogą również zaproponować, co na nich powinno się znaleźć.
Ptasiek:
Prawa rynku są nieubłagane, by nie daj Boże nie podzielić losu zdechłego parę dni temu forum "historycy.org".
Z uwagą śledzę obrót wydarzeń na Historycy.org. Upadek tego forum byłby w mojej opinii rzeczą bardzo niedobrą dla środowiska historycznego w sieci, dlatego osobiście podjąłem decyzję o wsparciu ich w trudnej chwili. Być może kiedyś zrozumieją, że partnerska współpraca przynosi więcej korzyści od zajadłej rywalizacji. Na razie do wzajemnego zrozumienia jest daleko, tym niemniej wierzę, że kiedyś ono nastąpi.
Na marginesie - gdybyśmy mieli równie niezoptymalizowane skrypty forum, również potrzebowalibyśmy wielu, wielu tysięcy złotych na zapewnienie funkcjonowania "Histmag.org". Na szczęście nasi niezawodni admini robią, co mogą, by ciąć koszty - inaczej byłoby z nami naprawdę bardzo źle... Warto im za to podziękować.
Inny, smutny fakt to taki, że społeczność historycy.org jednak zdołała się zmobilizować, by zebrać ok. 5 tysięcy złotych (liczba wciąż rośnie) na dalszy rozwój forum, zakup serwera itp. Jak jest z tym u nas? Sami zobaczcie:
http://histmag.org/?id=553 - najbardziej aktualna lista wpłat, zawierająca wciąż... jedną pozycję. Ktoś tu coś wspominał o głodowaniu Redakcji?
Na razie tyle, wracam do syzyfowej pracy. Tak to jest, że czasem trzeba siedzieć kilkanaście godzin na dobę, żeby coś z tego Histmaga jednak było. Trzymajcie kciuki!