Autor Wątek: Nobel dla Ireny Sendler  (Przeczytany 17082 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
Odp: Nobel dla Ireny Sendler
« Odpowiedź #60 dnia: 31 Lipiec 2008, 23:39:31 »
http://histmag.org/?id=1911

Pamięć Sendlerowej uczczono w Izbie Reprezentantów. Nowy dowód na istnienie spisku żydowskiego? ;) Nieznane kulisy rozgrywek partyjnych w USA? ;)

Czy może po prostu dobra i sprawiedliwa rzecz, również dla wizerunku Polski?
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #60 dnia: 31 Lipiec 2008, 23:39:31 »

Offline serenity

• Supermoderator
  • Imię i nazwisko: Ewa Iwaniec
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Sierpień 2008, 07:25:17 »
Powiem tak: ta rezolucji należała się pani Irenie Sendlerowej, ale nie wierzę, że nie ma to jakiegoś politycznego podtekstu.
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"
Eliza Orzeszkowa "Kilka słów o kobietach"

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Sierpień 2008, 07:59:39 »
nie wierzę, że nie ma to jakiegoś politycznego podtekstu.
Jakiego? Czemu nie uważasz, że czasami ludzie potrafią się po prostu zachować przyzwoicie bez zadnego śliskiego podtekstu? Sama nigdy sie tak nie postępujesz? Czy masz innych za gorszych?
Dla podkreślenia wagi moich słów, siłacz uderzy pięścią w stół.

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Sierpień 2008, 08:19:27 »
Jakiego? Czemu nie uważasz, że czasami ludzie potrafią się po prostu zachować przyzwoicie bez zadnego śliskiego podtekstu? Sama nigdy sie tak nie postępujesz? Czy masz innych za gorszych?

Zapewne fakt, że państwo z najsilniejszym lobby żydowskim na świecie podpisuje rezolucję upamiętniającą kobietę, która ratowała dzieci żydowskie nie ma żadnego znaczenia politycznego. Oczywiście, w praktyce nie ma znaczenia dla normalnych ludzi czy ratowała dzieci żydowskie, polskie czy też SS-manów, gdyż i tak świadczy to o jej bezinteresownym i bohaterskim działaniu. Jednak wiara, że gdyby ratowała inne dzieci niż żydowskie to w Stanach w ogóle by o niej słyszeli, jest wiarą naiwną.

Z poważaniem,
Mercykiller
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca: Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

R.Kern, "Humor Ojców Pustyni"

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Sierpień 2008, 08:54:53 »
nie wierzę, że nie ma to jakiegoś politycznego podtekstu.
Jakiego? Czemu nie uważasz, że czasami ludzie potrafią się po prostu zachować przyzwoicie bez żadnego śliskiego podtekstu? Sama nigdy sie tak nie postępujesz? Czy masz innych za gorszych?

Śmiem twierdzić, że uczczenie pamięci pani Sendlerowej posiada podtekst polityczny. Może ma to na celu przyspieszenie negocjacji w sprawie tarczy antyrakietowej? Mogę się mylić, ale mogę mieć też rację.
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Sierpień 2008, 09:26:14 »
Niesądźcie innych po sobie. Są ludzie, których stać na bezinteresowny gest.
Śmiem twierdzić, że uczczenie pamięci pani Sendlerowej posiada podtekst polityczny.
A masz po temu jakies poszlaki?
Może ma to na celu przyspieszenie negocjacji w sprawie tarczy antyrakietowej?
I niby wywrze to jakikolwiek wpływ.
Jak juz fantazjować, to lepiej tak: i Sendlerowa i 3/4 parlamentu USa to niechybnie iluminaci.
A za wszystkim stoi spisek Komasków. A to, ze tak mało o nim wiadomo, tylko potwierdza, jak sa wpływowi i jak się konspirują.

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Sierpień 2008, 09:40:12 »
ROTFL. Możesz próbować ośmieszyć fakt że Sendlerowa ratowała dzieci żydowskie oraz to że USA posiadają najsilniejsze lobby żydowskie na świecie, ale nie zmienisz tego, że to fakt. I to żaden spisek, po prostu Żydzi chcieli uczcić pamięć osoby, której życie wielu z nich zawdzięcza. Ja w tym nic złego nie widzę. A Ty?

Z poważaniem,
Mercykiller
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca: Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Sierpień 2008, 10:26:02 »
Nie sądźcie innych po sobie. Są ludzie, których stać na bezinteresowny gest.
kaju nie znasz mnie i nie wiesz czy jestem osobą bezinteresowną, czy nie.

Śmiem twierdzić, że uczczenie pamięci pani Sendlerowej posiada podtekst polityczny.
A masz po temu jakies poszlaki?
Może ma to na celu przyspieszenie negocjacji w sprawie tarczy antyrakietowej?
I niby wywrze to jakikolwiek wpływ.
Jak już fantazjować, to lepiej tak: i Sendlerowa i 3/4 parlamentu USa to niechybnie iluminaci.
A za wszystkim stoi spisek Komasków. A to, ze tak mało o nim wiadomo, tylko potwierdza, jak sa wpływowi i jak się konspirują.

Jak już napisałam mogę się mylić. Jestem jedynie nieufna wobec polityki USA. Ale ty chyba tego nie zauważyłeś i od razu szydzisz. Może to jest twój sposób negacji, nie moja to sprawa...
Co do bezinteresowności - trochę już na tym świecie żyję, mam pewne doświadczenia i wiem, że co najmniej połowa ludzi na świecie to egoiści.

ROTFL. Możesz próbować ośmieszyć fakt że Sendlerowa ratowała dzieci żydowskie oraz to że USA posiadają najsilniejsze lobby żydowskie na świecie, ale nie zmienisz tego, że to fakt. I to żaden spisek, po prostu Żydzi chcieli uczcić pamięć osoby, której życie wielu z nich zawdzięcza. Ja w tym nic złego nie widzę. A Ty?

Z poważaniem,
Mercykiller

Mercykillerze, ten post to do mnie jest czy do kaja?
Jeśli do mnie to muszę ci powiedzieć, że do pani Sendlerowej mam ogromny szacunek za to co zrobiła. Za odwagę i za bezinteresowność. Nie wiem czy miałabym tyle siły, odwagi i hartu ducha będąc na jej miejscu, ile ona miała.

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #68 dnia: 01 Sierpień 2008, 12:39:42 »
Acha. Sama jesteś szlachetna, ale inni, szczególnie amerykańscy kongresmeni, nie są.
ROTFL. Możesz próbować ośmieszyć fakt że Sendlerowa ratowała dzieci żydowskie oraz to że USA posiadają najsilniejsze lobby żydowskie na świecie, ale nie zmienisz tego, że to fakt.
Niestety nie rozpoznałeś obiektu ośmieszania. Zalecam uważniejszą lekturę z próbą zrozumienia.
I to żaden spisek, po prostu Żydzi chcieli uczcić pamięć osoby, której życie wielu z nich zawdzięcza. Ja w tym nic złego nie widzę. A Ty?
Pomyliłeś parlamenty. Ten w Waszyngtonie reprezentuje naród amerykański i składa się z obywateli amerykańskich. Żydowski reprezentuje Kneset.
Polski parlament też oddał cześć Pani Sendler, w imieniu narodu polskiego, nie żydowskiego.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2008, 13:11:36 wysłana przez kaj »

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Sierpień 2008, 13:13:58 »
Acha. Sama jesteś szlachetna, ale inni, szczególnie amerykańscy kongresmeni, nie są.
ROTFL. Możesz próbować ośmieszyć fakt że Sendlerowa ratowała dzieci żydowskie oraz to że USA posiadają najsilniejsze lobby żydowskie na świecie, ale nie zmienisz tego, że to fakt.
Niestety nie rozponałeś obiektu ośmieszania. Zalecam uwazniejsza lekturę z próba zrozumienia.

kaju szydź sobie ile chcesz. i myślę, że ty również powinieneś z większym rozumieniem czytać moje odpowiedzi.... zaznaczyłam wyraźnie, że to jest tylko moja opinia. masz prawo do własnego zdania i własnej opinii na ten temat, tak samo jak i ja...

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Sierpień 2008, 13:20:14 »
Ok. Poprawiam się. Więc wedle twej opinii sama jesteś szlachetna, ale inni, szczególnie amerykańscy kongresmeni, nie są.

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Sierpień 2008, 13:26:36 »
nadal nie czytałeś dokładnie moich postów.
nie uważam że kongresmeni nie potrafią się zdobyć na szlachetność, ale ja z reguły nie ufam politykom. żadnym, ani naszym ani jakimkolwiek innym.

co do mojej szlachetności pisałam już nie znasz mnie, więc nie próbuj oceniać. powiem jedno jestem cholerną egoistką, zadufaną w sobie, upartą, ale niekiedy potrafię zrobić coś bezinteresownie...

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Sierpień 2008, 14:19:47 »
Serenity, moje posty były skierowane do kaja. Bowiem próby dowiedzenia przez niego jakoby rezolucja upamiętniająca Irenę Sendlerową w Stanach nie miała podtekstu politycznego, przypominają mi twierdzenia, że wybór Karola Wojtyły na papieża czy przyznanie pokojowej nagrody Nobla Mandeli nie miały podtekstu politycznego  ;) Ogólnie dla mnie dowcip dnia, który zapewni mi dobry humor do końca dzisiejszego dnia  :D

Pozdrawiam,
Mercykiller

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Sierpień 2008, 14:39:58 »
W tym znaczeniu to każda decyzja polityczna ma nawet nie podtekst, tylko znaczenie polityczne. Każde uhonorowanie kogokolwiek przez jakikolwiek polityczny organ. Ale przekonałes mnie. Na pewno za wyborem Wojtyły na papieża, Noblem dla Mandeli i każdą inną decyzją, stoi lobby żydowskie.
nie uważam że kongresmeni nie potrafią się zdobyć na szlachetność, ale ja z reguły nie ufam politykom. żadnym, ani naszym ani jakimkolwiek innym.
A ja uważam, że polityk nie jest innym gatunkiem od człowieka. A gdy jakieś gremium postanawia zasłużenie uhonorować kogoś, to przyjmuję , ze się ładnie zachował, zamiast szukać jakichś złych motywacji. A że tym razem uhonorano Polkę, tym milej.
co do mojej szlachetności pisałam już nie znasz mnie, więc nie próbuj oceniać.
Trochę już poznałem z aktywności na forum.

powiem jedno jestem cholerną egoistką, zadufaną w sobie, upartą, ale niekiedy potrafię zrobić coś bezinteresownie...
A Kongresmeni nie? Ale przekonałaś mnie. Chcą zyskać moją przychylność. To miłe z ich strony, że tak mnie cenią.

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Sierpień 2008, 14:48:00 »
W tym znaczeniu to każda decyzja polityczna ma nawet nie podtekst, tylko znaczenie polityczne. Każde uhonorowanie kogokolwiek przez jakikolwiek polityczny organ. Ale przekonałes mnie. Na pewno za wyborem Wojtyły na papieża, Noblem dla Mandeli i każdą inną decyzją, stoi lobby żydowskie.

Wyraźnie zasugerowałeś tu że wybór Wojtyły na papieża i Nobel dla Mandeli miały nie podtekst polityczny, lecz były decyzjami politycznymi. Poważne oskarżenie, zastanawiam się czy działalność takiego Czerwonego Krzyża czy Amnesty International też uważasz za działalność polityczną.

Z poważaniem,
Mercykiller

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Sierpień 2008, 14:50:36 »
To się zastanawiaj.
Nie wiedziałem, że podejmowanie decyzji politycznych jest zbrodnią. A może tylko przestępstwem?
Jakąż to decyzją, jak nie polityczną, jest wybór głowy państwa, nawet małego państwa? Czym, jak nie polityką, jest walka z rasizmem?
Jeszcze jakieś sensacje?
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2008, 15:42:41 wysłana przez kaj »

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Sierpień 2008, 21:24:50 »
A ja uważam, że polityk nie jest innym gatunkiem od człowieka. A gdy jakieś gremium postanawia zasłużenie uhonorować kogoś, to przyjmuję , ze się ładnie zachował, zamiast szukać jakichś złych motywacji. A że tym razem uhonorano Polkę, tym milej.

ja nie napisałam, że polityk jest innym gatunkiem człowieka. w której wypowiedzi tak stwierdziłam?

co do mojej szlachetności pisałam już nie znasz mnie, więc nie próbuj oceniać.
Trochę już poznałem z aktywności na forum.

poznałeś mnie z mojej aktywaności na forum. i co? doszedłeś do wniosku, że wszystko co robię ma na celu jakiś zysk?

powiem jedno jestem cholerną egoistką, zadufaną w sobie, upartą, ale niekiedy potrafię zrobić coś bezinteresownie...
A Kongresmeni nie? Ale przekonałaś mnie. Chcą zyskać moją przychylność. To miłe z ich strony, że tak mnie cenią.

i znów ironia. nie wiem kaju, jak ciebie, ale mnie ta dyskusja powoli zaczyna męczyć...