Autor Wątek: Nobel dla Ireny Sendler  (Przeczytany 15479 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
Nobel dla Ireny Sendler
« dnia: 20 Styczeń 2007, 13:06:26 »
Pani Irena Sendler była w czasie wojny współpracowniczką Żegoty, pomagała ludności żydowskiej w getcie oraz przed jego likwidacją wyprowadziła z niego ok. 2,5 tys dzieci. Była aresztowana przez gestapo, skazana na śmierć, uratowała się tylko dzięki wysokiemu okupowi wpłaconemu przez Żegotę. Do końca wojny ukrywała się.

Pani Irena została odznaczona medalem Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata oraz Orderem Orła Białego. W zeszłym roku Polska wespół z Izraelem zaproponowała jej kandydaturę do Pokojowej Nagrody Nobla.

Na stronie http://www.polskinobel.pl/ można podpisywać list z poparciem dla kandydatury pani Ireny do Pokojowego Nobla.

Sądze, że inicjatywa ta jest godna z dwóch powodów. Po pierwsze, honoruje prawdziwe bohaterstwo i jest hołdem dla pani Ireny. Z drugiej strony, jest w interesie polskim, gdyż łamie ów nieszczęsny mit "polskich obozów". Ja podpisałem ten list i zachęcam innych do uczynienia tego samego!
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2007, 13:29:24 wysłana przez Czajna Seczen »
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Historia - forum historyczne Histmag.org

Nobel dla Ireny Sendler
« dnia: 20 Styczeń 2007, 13:06:26 »

Offline kronos

• Supermoderator
    • http://jastarnia.blog.onet.pl/
Odp: Nobel dla Ireny Sendler
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Luty 2007, 19:08:18 »
Szkoda, że tak późno zauważyłem ten temat, ale lepiej późno niż wcale. Oczywiście natychmiast wpisałem się na listę popierających. Swoją drogą tak sobie myślę, że kiedy Amerykanie nakręcili Listę Schindlera, spotkało się to na świecie z olbrzymim odzewem. Pani Irena Sendlerowa uratowała nawet więcej ludzi niż Schindler, ale chyba nie możemy liczyć na rozpropagowanie tego faktu na świecie, jak to miało miejsce w wypadku Schindlera. Przecież nie mamy Holywood, ani Spielberga. Jednak coś takiego bardzo by się przydało jako pewna przeciwwaga dla wiadomości o "polskich obozach koncentracyjnych dla Żydów" i dla obrazu Polaków wydających Żydów Niemcom, zawartym w książce Kosińskiego "Malowany ptak".
To nasze blizny czynią nas tym, kim jesteśmy.

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Luty 2007, 00:44:13 »
Niezręcznie zestawiłeś przykłady. Pierwszy to mit, błąd Zachodu. Drugi oczywiście faktycznie istniał, choć zdarzały się też działania z gruntu odwrotne.

Offline Sebastian Adamkiewicz

• Użytkownik
  • Imię i nazwisko: Sebastian Adamkiewicz
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Luty 2007, 01:55:19 »
Dodajmy, że była tez członkiem PPSu.   ;D Ciekawy art na jej temat
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2007, 01:58:20 wysłana przez seba1984pce »
"Ruch jest wszystkim, cel jest niczym" Bernstein

"Tańczcie, aż się porzygacie" Titus;)

Online Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Luty 2007, 10:42:35 »
Dodajmy, że była tez członkiem PPSu.   ;D Ciekawy art na jej temat

A po wojnie pracowała w Ministerstwie Zdrowia (komunistycznym  :!: ) gdzie zajmowała się organizowaniem szkół pielęgniarskich. Aż dziw że w oczach "genetycznych patriotów" to jej nie dyskwalfikuje ;)

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2007, 12:49:53 »
Dodajmy, że była tez członkiem PPSu.   ;D Ciekawy art na jej temat

A po wojnie pracowała w Ministerstwie Zdrowia (komunistycznym  :!: ) gdzie zajmowała się organizowaniem szkół pielęgniarskich. Aż dziw że w oczach "genetycznych patriotów" to jej nie dyskwalfikuje ;)

Ale współpraca z komunistami zapewne sprawia, że nie może być autorytetem i zeszmaciła się jak Szymborska... :>
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2007, 12:51:48 wysłana przez Czajna Seczen »
Littera docet, littera nocet

Offline Stach M. Głąbiński

• Honorowy Darczyńca
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2007, 17:07:58 »
... zeszmaciła się jak Szymborska...
I jak tu się dziwić, że gdzie indziej powstają opinie w rodzaju polskiego udziału w holokauście lub inne równie mądre.
Stach M. Głąbiński

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Luty 2007, 17:26:54 »
... zeszmaciła się jak Szymborska...
I jak tu się dziwić, że gdzie indziej powstają opinie w rodzaju polskiego udziału w holokauście lub inne równie mądre.

Żeby nie było nieporozumień: to co napisałem to była ironia (stąd i odpowiednia emotikonka) a nie wyraz moich poglądów na temat Sendlerowej i Szymborskiej.

Offline Stach M. Głąbiński

• Honorowy Darczyńca
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Luty 2007, 17:39:11 »
No rzeczywiście, można było domyśleć się. Częściowo tłumaczy mnie fakt, że podobne dziwaczne opinie wygłaszają ludzie, którzy jakimś sposobem dorobili się tytułów naukowych i objęli odpowiedzialne funkcje, co sprawia, że można zupełnie stracić poczucie rzeczywistości.
Stach M. Głąbiński

Offline Dagget

• Użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Luty 2007, 20:49:32 »
Ale o czym Wy tu piszecie? Kobieta ryzykując własne życie uratowała dwa razy więcej Żydów niż Schindler a wy jej wypominacie jakąś pracę za komuny? A jakie to ma qrna znaczenie? Liczy się sam fakt. Zasługuje na Nobla.
Głupi uczy się na własnych błędach,
mądry - na błędach innych.

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Luty 2007, 22:18:34 »
"Ironia – sposób wypowiadania się oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego, np. w zdaniu Jaka piękna pogoda wypowiedzianym w trakcie ulewy. W klasycznej retoryce ironia stanowi jeden z tropów.

W rozumieniu potocznym ironię utożsamia się z zawoalowaną kpiną, złośliwością, wyśmiewaniem, dystansem.

Termin ten odnosi się również do sytuacji, zjawisk niezgodnych z oczekiwaniami; rezultatów przeciwstawnych wobec zamiarów, czyli do zaburzenia przyczynowo-skutkowej struktury rzeczywistości." (za Wikipedią)
 :P

Offline mac881

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Luty 2007, 23:25:55 »
praca za komuny ma znaczenie, ale bez przesady, agentką nie była (mam nadzieję), więc nie rozumiem, po co dalej roztrząsać temat; a rzeczywiście to postać wspaniała i Nobel należy się;)

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Luty 2007, 00:05:06 »
Ale ministrem w rządzie komunistycznym była! Jak Kwaśniewski! :> :twisted:

Online Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu

Offline kronos

• Supermoderator
    • http://jastarnia.blog.onet.pl/
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maj 2007, 08:27:29 »
Jednak podobno nie zasiądzie. http://wiadomosci.onet.pl/1535399,11,item.html.
To nasze blizny czynią nas tym, kim jesteśmy.

Online Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Maj 2008, 11:34:41 »
Jak podała gazeta.pl pani Irena Sendler zmarła w dniu dzisiejszym. Cześć jej pamięci [']

http://histmag.org/?id=1804

Offline NRohirrim

• banita
  • *
  • socpspcp@wp.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Maj 2008, 10:32:34 »
I co z tego, że została odznaczona medalem ,,Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata''. Ta nazwa wprowadza ludzi w błąd - to jest medal stricte żydowski. Jak ktoś by został odznaczony żelaznym krzyżem III Rzeszy albo orderem Stalina czy coś takiego to też byłby predystynowany do nagrody Nobla? Nie wydaje mi się.
12 maja umarła zatwardziała żydofilka i komunistka. Dinozaur czasów, które Polska powinna mieć już dawno za sobą.
SOCP! Społeczna Organizacja Czynu Polaków
W ruchu społeczno-patriotycznym łączmy się!
socpspcp@wp.pl

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Maj 2008, 11:43:54 »
I co z tego, że została odznaczona medalem ,,Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata''.
To znaczy tyle, że była sprawiedliwa wśród narodów świata.
Ta nazwa wprowadza ludzi w błąd - to jest medal stricte żydowski.
Wprowadza w bład tylko ciebie. Oczwyiście, że to medal żydowski. Jest najwyższym odznaczeniem cywilnym Izraela dla gojów. Kapituła przyznaje go osobom i rodzinom, które z narażeniem własnego życia ratowały Żydów z Holocaustu podczas II wojny światowej. Czylli osoby zasługujące w najwyższym stopniu na szacunek.
Jak ktoś by został odznaczony żelaznym krzyżem III Rzeszy albo orderem Stalina czy coś takiego to też byłby predystynowany do nagrody Nobla? Nie wydaje mi się.
Tekst od czapy. Kandydatura Sendlerowej była rozważana do pokojowego Nobla nie z powodu odznaczenia, tylko tego, co zrobiła. Co ma wspólnego Żelazny Krzyż - odznaczenie za nadawane za męstwo na polu walki, a także za sukcesy dowódcze z odznaczeniami sendlerowej, to nie mam pojęcia.   Zaś czegoś takiego jak Order Stalina nie było.
12 maja umarła zatwardziała żydofilka i komunistka. Dinozaur czasów, które Polska powinna mieć już dawno za sobą.
Nie wiem, czy była żydofilką. Jesli była, to nie widzę w tym nic nagannego. Nie była zaś komunistką. Skoro uważasz, że nalezy zerwać z ratowaniem ludzkiego życia, to pozostaje mi tylko wykluczyć ciebie z grona przyzwoitych ludzi.
To niesamowite, jak w Polsce potrafią obrzucać błotem swoich bohaterów.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 13:07:34 wysłana przez kaj »
Dla podkreślenia wagi moich słów, siłacz uderzy pięścią w stół.

Offline NRohirrim

• banita
  • *
  • socpspcp@wp.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Maj 2008, 11:59:28 »

Wprowadza w bład tylko ciebie. Oczwyiście, że to medal żydowski. Jest najwyższym odznaczeniem cywilnym Izraela dla gojów. Kapituła przyznaje go osobom i rodzinom, które z narażeniem własnego życia ratowały Żydów z Holocaustu podczas II wojny światowej. Czylli osoby zasługujące w najwyższym stopniu na szacunek

Zasługujące w najwyższym stopniu na szacunek, ale żydów - zapomniałeś dodać.

Kandydatura Sendlerowej była rozważana do pokojowego Nobla nie z powodu odznaczenia, tylko tego, co zrobiła.

Wiem, nie ma zatem sensu wymieniać, że została odznaczona medalem ,,Sprawiedliwej wśród narodów''

Co ma wspólnego Żelazny Krzyż - odznaczenie za nadawane za męstwo na polu walki, a także za sukcesy dowódcze z odznaczeniami sendlerowej, to nie mam pojęcia.   Zaś czegoś takiego jak Order Stalina nie było.

Jest coś takiego jak order Stalina  :shiftyeyes:

Nie była zaś komunistką.

Nie. Wcaaaale.

Skoro uważasz, że nalezy zerwać z ratowaniem ludzkiego życia, to pozostaje mi tylko włączyć sobie opcję "ignoruj" na twoje posty.

tak - wielkie mi ratowanie ludzkiego życia. Te 2500 żydów co uratowała oraz ich potmkowie biegali, biegają po połowie Bliskiego Wschodu robiąc tam zadymy i zabijając setki istnień oraz zagarniając rózne obiekty w Polsce w praktyce za darmo, podczas gdy tysiące polskich dzieci głoduje.

To niesamowite, jak w Polsce potrafią obrzucać błotem swoich bohaterów.

Nie mydl oczu. Ona jest żydowską bohaterką. W żadnym wypadku nie polską bohaterką.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 12:19:07 wysłana przez NRohirrim »
socpspcp@wp.pl

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Maj 2008, 12:53:36 »
Zasługujące w najwyższym stopniu na szacunek, ale żydów - zapomniałeś dodać.
Dla  każdego porządnego czxłowieka, załuguje na najwyższy szcunek ratowanie ludzkiego życia. Skoro dla ciebie tak nie jest, to powstrzymam się przed nazwaniem tego.
nie ma zatem sensu wymieniać, że została odznaczona medalem ,,Sprawiedliwej wśród narodów''
Owszem. Ma.  Została odznaczona, bo z narażeniem swego zycia, uratowała inne.
Jest coś takiego jak order Stalina
To źródło proszę.
Nie była zaś komunistką.
Nie. Wcaaaale.
Dowody proszę.
tak - wielkie mi ratowanie ludzkiego życia. Te 2500 żydów co uratowała oraz ich potmkowie biegali, biegają po połowie Bliskiego Wschodu robiąc tam zadymy i zabijając setki istnień oraz zagarniając rózne obiekty w Polsce w praktyce za darmo, podczas gdy tysiące polskich dzieci głoduje.
Obrzydliwe. I co to ma do rzeczy? Ciekawe, skąd wiesz, jak się potoczyły losy tych 2500 ludzi. Jak głodowanie dzieci cię martwi, to się tym zajmij. Tylko najpierw sprawdź, co z nich wyrosnie, i takich, z których nie wyrośnie nic doprego, nie dokormiaj.  ;)I idąc twoim myśleniem, to jeśli ktoś uratował ci życie, gdy byłeś dzieckiem, źle zrobił. Byłoby jednej (nieczytelne) mniej. Powinien przewidzieć, co z ciebie wyrośnie. ;)
Ona jest żydowską bohaterką. W żadnym wypadku nie polską bohaterką.
Jest Polką, która uratowała życie 2500 dzieci, narażając własne. Dlatego jest polską bohaterką. Gdyby te dzieci, nie były Polakami (tj. obywatelami IIRP) też byłaby polską bohaterką.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 13:16:26 wysłana przez kaj »
Dla podkreślenia wagi moich słów, siłacz uderzy pięścią w stół.

Offline Gorim

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Maj 2008, 13:27:17 »
Gdyby spadała na niemieckie przedszkole bomba, to jakby uratowała znajdujące się tam dzieci, to według NR'a zapewne nie tylko nie była by polską bohaterką, ale bohaterką nazistowską ( choć i komunistką ) oraz oczywiście wrogiem narodowym Polski :roll:

Ratowanie czyjegoś życia można nazwać bohaterstwem niezależnie od tego kogo się ratuje. [EDIT: a zresztą szkoda czasu na walkę z wiatrakami :roll: [/edit]
Naprawdę uznanie dla osób czytających ten wątek, które potrafiły utrzymać nerwy na wodzy....
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 13:31:18 wysłana przez Gorim »
Szczęśliw ten, kto sam sobie zdobędzie
Dobre imię i chwałę,
Bo niepewne jest to, co człek posiada
W piersi drugiego.
-Havamal Pieśń Najwyższego

Offline lauro

• Rada Merytoryczna
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Maj 2008, 14:55:58 »
czytając wypowiedzi NRohirrima mam wrażenie, że jego zdaniem najlepiej dla Sendlerowej byłoby, gdyby zmarła niedługo po wojnie...

Offline NRohirrim

• banita
  • *
  • socpspcp@wp.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Maj 2008, 14:57:37 »
Cytat: kaj
Jest coś takiego jak order Stalina

To źródło proszę.

Prosisz i masz: http://kresy24.pl/showNews/news_id/473/

Jest Polką, która uratowała życie 2500 dzieci, narażając własne. Dlatego jest polską bohaterką. Gdyby te dzieci, nie były Polakami (tj. obywatelami IIRP) też byłaby polską bohaterką.

Nie to znaczy najwyżej, że jest żydowską bohaterką, a nie polską bohaterką. Tak jak George Washington jest bohaterem amerykańskim, a nie angielskim choć urodził się w kolonii brytyjskiej.

Cytat: Gorim
Gdyby spadała na niemieckie przedszkole bomba, to jakby uratowała znajdujące się tam dzieci, to według NR'a zapewne nie tylko nie była by polską bohaterką, ale bohaterką nazistowską ( choć i komunistką ) oraz oczywiście wrogiem narodowym Polski

Ratowanie czyjegoś życia można nazwać bohaterstwem niezależnie od tego kogo się ratuje.

Dokładnie. Dobrze powiedziałeś. I dlatego właśnie nie uratowałaby ani niemieckiego przedszkola ani żadnego innego poza żydowskim - bo jej celem było uratowanie jedynie nowego żydowskiego pokolenia. Dlatego nie można powiedzieć, że jest ona bohaterką bo ratowała niezależnie kogo - bo ratowała jedynie żydów i to tylko miała na celu w trakcie swoich akcji (nie licząc jej wątku komunistycznego, bo to swoją drogą).

A jak tak lubisz wybielać owych żydów - to może poczytaj sobie pierw obleśne komiksy prosto z Izraela o tematyce II wojny światowej - gdzie Niemiec jest pokazany jako dobrotliwy opiekun żydowski, a Polak jako chlejus, obdartus, podlec i w ogóle to co najgorsze :ekk: Oczywiście Żydzi przedstawieni są pod postacią dwóch niewinnych dziewczynek.

« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 15:05:37 wysłana przez NRohirrim »
socpspcp@wp.pl

Offline NRohirrim

• banita
  • *
  • socpspcp@wp.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Maj 2008, 15:06:28 »
Cytat: lauro
czytając wypowiedzi NRohirrima mam wrażenie, że jego zdaniem najlepiej dla Sendlerowej byłoby, gdyby zmarła niedługo po wojnie...

To masz złe wrażenie...
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 15:19:51 wysłana przez NRohirrim »
socpspcp@wp.pl

Offline Gorim

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Maj 2008, 15:09:07 »
No tak, skoro kogokolwiek ratowała, to i tak za mało, bo nie ratowała wszystkich. Przecież musiała zorganizować swoją działalność i skupić się na robieniu dobrze danej rzeczy... A żydowskie komiksy mnie nie interesują, to, że Izrael jako państwo jest jaki jest, nie uzasadnia wydarzeń wcześniejszych i nie mających z tym wiele wspólnego.

Pomijając oczywiście fakt, że te dzieci miały/miałyby bez wątpienia obywatelstwo polskie, więc de facto były Polakami. Tak więc jednak musi być i polską bohaterką, bo ratowała dzieci polskie narodowości żydowskiej.

I żeby nie było nie jestem żydofilem/żydołakiem i nie kreuje krystalicznego obrazu Żydów. To Ty przedstawiasz ich w każdym związanym wątku jako osoby gorszej kategorii. A co do Polaków jako chlejusów i obdartusów, to rzeczywiście obraz ten nie odbiega zbytnio od tego prawdziwego.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 15:11:48 wysłana przez Gorim »
Dobre imię i chwałę,
W piersi drugiego.

Offline NRohirrim

• banita
  • *
  • socpspcp@wp.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Maj 2008, 15:29:33 »
A żydowskie komiksy mnie nie interesują, to, że Izrael jako państwo jest jaki jest, nie uzasadnia wydarzeń wcześniejszych i nie mających z tym wiele wspólnego.

Jak to nie mające z tym wiele wspólnego?

Pomijając oczywiście fakt, że te dzieci miały/miałyby bez wątpienia obywatelstwo polskie, więc de facto były Polakami. Tak więc jednak musi być i polską bohaterką, bo ratowała dzieci polskie narodowości żydowskiej.

Nie ma czegoś takiego jak dzieci polskie narodowości żydowskiej. To błąd semantyczno-logiczny. Można najwyżej powiedzieć o dzieciach żydowskich obywatelstwa polskiego. Wszystko byłoby fajnie - gdyby nie fakt, że wiele z nich nie miało nawet polskiego obywatelstwa - byli np. wcześniejszymi uciekinierami z Rzeszy itp. czy też miało to obywatelstwo od niedawna w dużej mierze. Ponadto nawet licząc z tymi co mieli obywatelstwo polskie to i tak może z jakieś 5 góra 10% umiało jako tako wysłowić się po polsku - który był jezykiem urzędowym w RP (i jest chwała Bogu nadal). Ponadto co to za obywatele, którzy do innych współobywateli - w tym Polaków odnosili się tak złowrogo - i to nie tylko przed wojną, ale także w trakcie kampanii wrześniowej (potem nie mogli bo zostali zamknięci w gettach).

I żeby nie było nie jestem żydofilem/żydołakiem i nie kreuje krystalicznego obrazu Żydów. To Ty przedstawiasz ich w każdym związanym wątku jako osoby gorszej kategorii.

Nie przedstawiam ich jako osoby gorszej kategorii, tylko pokazuję jak to oni uważają się za ,,naród wybrany'' i ,,panów świata''

A co do Polaków jako chlejusów i obdartusów, to rzeczywiście obraz ten nie odbiega zbytnio od tego prawdziwego.

Yhm, zwłaszcza, że spożycie alkoholu w Polsce jest mniejsze niż np. w krajach Europy Zachodniej.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 15:36:46 wysłana przez NRohirrim »
socpspcp@wp.pl

Offline Gorim

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Maj 2008, 16:11:39 »
Niezależnie czy Ci się to podoba czy nie, dziecko posiadające obywatelstwo polskie jest Polakiem, a dzieci takiego osobnika są "polskie".  Rzeczywiście, nie pomyślałem o tym, że spora część tych dzieci mogła zostać najpierw przywieziona/przyjechać na teren RP.  Co do wysłowienia się po polsku, to te z polskim obywatelstwem pewnie mogły, zresztą ta część wypowiedzi jakoś zalatuje typową złośliwością w stosunku do tego narodu. No i nie zapominajmy, że np. prezydent naszego państwa, Polak, nie jest w stanie też do końca się wysłowić, a rodzinną cechą jest nieznajomość hymnu narodowego, więc jak widać, znajomość języka polskiego nie jest immanentne do obywatelstwa polskiego.

Polacy też odnosili się złowrogo do Żydów, chcieli ich np. wysłać na Madagaskar, więc w czym problem? Polak kolaborujący z Niemcami nie przestawał być Polakiem, tylko tyle, że był "złym" Polakiem. Oczywiście, jeśli pozbywał się obywatelstwa polskiego, to można mówić o tym, że przestał nim być.
Dobre imię i chwałę,
W piersi drugiego.

Offline NRohirrim

• banita
  • *
  • socpspcp@wp.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maj 2008, 16:21:40 »
Co do wysłowienia się po polsku, to te z polskim obywatelstwem pewnie mogły, zresztą ta część wypowiedzi jakoś zalatuje typową złośliwością w stosunku do tego narodu.

Jaka typowa złośliwość? Wystarczy popatrzeć na realia.

więc jak widać, znajomość języka polskiego nie jest immanentne do obywatelstwa polskiego.

Jest - a jak niby chcesz byc obywatelem polskim i załatwiać sprawy w urzędach czy na codzień nie znając polskiego??

Polacy też odnosili się złowrogo do Żydów, chcieli ich np. wysłać na Madagaskar, więc w czym problem?

To jest złowrogie? Nie wiem jak Ty, ale ja chętnie bym sobie pojechał na Madagaskar  :)

Polak kolaborujący z Niemcami nie przestawał być Polakiem, tylko tyle, że był "złym" Polakiem. Oczywiście, jeśli pozbywał się obywatelstwa polskiego, to można mówić o tym, że przestał nim być.

Błąd - to jak przestali być obywatelami RP ogólnie Polacy w trakcie II wojny światowej (analogicznie po rozbiorach) to znaczy, że przestali być Polakami? Nie - toższamość narodowa to coś więcej niż tylko obywatelstwo.
A co do kolabarujących z Niemcami to chyba i dla nich i dla Polaków i wszystkich było oczywiste, że taki Volksdeutsch (tfu!  :kloguck:) przestawał być Polakiem czy też raczej na dobrą sprawę w ogóle nim nie był!
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2008, 16:31:25 wysłana przez NRohirrim »
socpspcp@wp.pl

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
    • http://kefir87.jogger.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Maj 2008, 18:11:35 »
Niezależnie czy Ci się to podoba czy nie, dziecko posiadające obywatelstwo polskie jest Polakiem, a dzieci takiego osobnika są "polskie".

To dlaczego Niemcy płacą odszkodowania za wymordowanych Żydów Izraelowi, a nie Polsce?
- Co robiłeś w czasie Drugiej Wojny Światowej?
- Cóż... przerzucałem szuflą łajno w Luizjanie.

Offline Gorim

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Maj 2008, 18:12:58 »
1. Realia są inne.
2. zapytaj się Olisadebe, albo Rogera, najwyraźniej się da.
3. Sam mówiłeś, że jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to się żartuje, więc się tego trzymamy.
4. Polakiem można być poprzez narodowość, lub obywatelstwo. Co do tego kolaboranta, który zrzekł się obywatelstwa, no to rzeczywiście mój błąd, nadal byłby narodowości polskiej, więc z tego punktu widzenia nadal byłby Polakiem.

Osoba może przestać być "spirytualnie/psychologicznie" Polakiem, ale to nie zmieni jej narodowości.
Dobre imię i chwałę,
W piersi drugiego.