Autor Wątek: Ściąganie plików a regulamin  (Przeczytany 5626 razy)

Herodot

• Gość
Odp: Ściąganie plików a regulamin
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Październik 2007, 22:07:49 »
Porzucił? Raczej uważa, że przy temacie o PPP trudno bez hipokryzji nie zająć własnego stanowiska z wypowiedzeniem się, czy się korzysta czy nie korzysta z piractwa. Rację przyznałem Moderatorowi CS, że słusznie realizuje zasady regulaminu, z którymi się bez specjalnego filozofowania zgadzam (no może mam małe obiekcje, ale niech tam), tylko że odniosłem wrażenie, że zostały one zastosowane nie tylko to przestrzegania litery prawa, ale do wykorzystania litery prawa dla ugruntowania swojego zdania w niniejszym temacie. Co innego gdybym przy okazji promocji płyty Majkela Dżaksona mówił - ludzie, zassajcie pirata. Co innego natomiast, IMHO, gdy przy okazji dyskusji o rozprzestrzenianiu jego twórczości po sieci, bez zgody wytwórni, mówię o tym, jak to się przedstawia u mnie. Coż, mogę tylko mieć nadzieję, że moje ostrzeżenie wygaśnie, bo jakoś czuje się nie do końca winien.

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #30 dnia: 20 Październik 2007, 22:07:49 »

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Październik 2007, 23:03:31 »
odniosłem wrażenie, że zostały one zastosowane nie tylko to przestrzegania litery prawa, ale do wykorzystania litery prawa dla ugruntowania swojego zdania w niniejszym temacie.
Przecież Czajna wyjawił publicznie, że poglądy na sensowność przepisów ochrony prawa autorskiego ma nie tak odległe od Twoich. Jak więc miał coś wbrew Tobie "ugruntowywać"? Ale nie ma co ściemniać- ściąganie piosenek z p2p jest przestępstwem w świetle obowiązującego prawa, więc chwalenie się tym podpada pod złamanie Regulaminu. Niezależnie od tego, co się myśli o obowiązującym prawie. Jeszcze do tego nie doszło, abyśmy publicznie pochwalali to, że ludzie uważają za stosowne przestrzeganie tylko tych paragrafów prawa, które uważają za słuszne i im pasujące.

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Październik 2007, 23:15:39 »
Przeczytałem jeszcze raz swoje wypowiedzi w temacie o Partii Piratów od wznowienia tamtej dyskusji. Nie napisałem tam niczego (przed pierwszym przypomnieniem o punkcie 6.4 regulaminu) co sugerowałoby, że jestem jakoś szczególnie negatywnie nastawiony do p2p, Jeśli w czymś się z Herodotem nie zgadzałem (choć odnoszę wrażenie, że mieliśmy tak naprawdę dość podobne stanowisko) to w ocenie możliwości GIMP-a. To raczej niewiele. ;) Potwierdzam - do restrykcyjnego prawa autorskiego mam negatywny stosunek, a moralnie jest mi ściąganie dużo łatwiej uzasadnić, niż prawnie.

Mac ap - zasadniczo zabronione jest przede wszystkim nielegalne rozpowszechnianie, stąd częste opinie, że ściąganie jako takie jest dozwolone. Inna rzecz, że skoro np. plik pozyskało się wskutek popełnienia przestępstwa przez kogoś innego (rozpowszechniającego), to może należałoby to potraktować podobnie jak paserstwo.

Natomiast przegranie płytki od kolegi jest legalne w ramach dozwolonego użytku, aczkolwiek wątpliwości budzi interpretacja art. 35 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub
godzić w słuszne interesy twórcy.

Temat pozwolę sobie już zamknąć, a w razie gdybyś chciał jeszcze coś Herodocie dodać, proszę o prywatną wiadomość. Chciałbym też powiedzieć, że "ostrzeżenie", które zaczęło niniejszy temat nie było formalną sankcją, a jedynie uprzedzeniem, że takowa może nastąpić. Nie masz zatem powodu, by przejmować się (nie)wygaśnięciem Twojego ostrzeżenia, ponieważ go de facto nie dostałeś. Możesz sprawdzić na liście w MSW - nie masz nowego. :)
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2007, 23:26:20 wysłana przez Czajna Seczen »
Littera docet, littera nocet

Offline @lan

• Redaktor
    • Hołmpejdż! :D
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Październik 2007, 14:19:32 »
A ja dodam, że technicznie rzecz biorąc większość programów p2p udostępnia co najmniej zasób właśnie ściągany (nawet jeżeli zablokowaliśmy udostępnianie zasobów na dysku), więc następuje moment, który wg polskiego prawa jest zabroniony (o ile zasób ściągany jest nielegalny).
"Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Jednym jesteś ty."
A. Sapkowski

Nikt się nie spodziewa Książęcej Inkwizycji!
:cowsleep: