Autor Wątek: Twoja ulubiona postać historyczna...  (Przeczytany 67120 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
Twoja ulubiona postać historyczna...
« dnia: 15 Listopad 2003, 19:13:38 »
w miarę możliwości z dłuższym uzasadnieniem, czemu go/ją kocham, uwielbiam, szanuję, etc. etc. ;)

można podać kilka. Zapraszam do wypowiadania się :)

Historia - forum historyczne Histmag.org

« dnia: 15 Listopad 2003, 19:13:38 »

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2003, 21:15:59 »
Bismarck - nie tyle lubię, co podziwiam. Prawdziwy "mąż stanu", jakiego Polska nigdy nie miała. Chyba każdy wie, kim był, co zrobił itd. ;)
Jeremi Wiśniowiecki - za Ogniem i Mieczem ;)
Czyngis Chan - niech się przy nim schowa Napoleon i Aleksander Wielki. ;) No a poza tym to przecież Mongoł. ;) Jak wcześniej, nie trzeba chyba tego pana przedstawiać.
Cambronne za jego "merde"
Juliusz Cezar - za "Alea iacta est" +"Et te Brute contra me?" - pierwsze zdania po łacinie jakich się nauczyłem.
Kleopatra - za nos ;D
Littera docet, littera nocet

Himen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2003, 14:52:41 »
Z polskich postaci historycznych moją ulubioną jest król Władysław Jagiełło, niestety niedoceniany zarówno na Litwie jak i w Polsce (do czego przyczynił się niesławnej pamięci Długosz).
Z historii powszechnej wyróżniłbym Hannibala.

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2003, 18:25:40 »
Ostatnimi czasy dużo słyszałem i czytałem omarszałku Piłsudskim, i ta postać mi bardzo przypadła do gustu. Z kilku powodów:

- lewicowa przeszłość - bojówki PPS itp.
- oczywiście zasługi w odbudowie państwa polskiego
- jak również talent militarny ( w to wchodzi również pomysł "wojny prewencyjnej")
- zrobienie porządku w 1926 roku
- cięty język
- zmysł polityczny

Pozatym lubię Jana III za świetne zdolności dowódcze. Król - kawalerzysta!!!!

Szanuje dwóch genarałów niemieckich: Guderian i Rommel. Jednak podziwiam tylko ich zdolności taktyczne.

William Wallace (zwłaszcza w wersji z "Braveheart") za patriotyzm i szkockość.
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Santa

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopad 2003, 02:56:09 »
Józef Grzegorz Chłopicki. Za wspaniałą żołnierską karierę od 14-roku życia. Za dowodzenie Legią Nadwiślańską, najlepszą piechotą poza czasami Kongresówki, jaką mieliśmy w historii. Za to jaki był i kim był. Wspaniały zmysł taktyczny. No i za osiągnięcia Grochowskie, oraz za kilka wcześniejszych planów. Niesamowita sylwetka. Polecam głębsze przestudiowanie postaci. "Postać dumna, w rysach męstwo i stałość, wzrok orli, który dreszczem przenikał, sposób mówienia jasny i zwięzły, dar rozkazywania, jednym wejrzeniem oszacowania podwładnego, wszystko w czem cechowało wodza. Jego męstwo rosło z niebezpieczeństwem, drugi Massena, huk dział go budził, wojna była jego namiętnością, a bitwa żywiołem, wśród kul, rzezi, dymu i kurzawy z zimną krwią, szybko i bez wahania wydający rozkazy, odgadujący myśli nieprzyjaciela i jednym spojrzeniem elektryzujący tysiące, zdawał się geniuszem wojny w postaci śmiertelnej". To słowa jednego z jego adiutantów spod Grochowa. Nc ująć, można wile jeszcze dodać....

Co do reszty, to wielu jeszce by się znalazło. Bardzo ciekawym człowiekiem, był Dezydery Chłapowski. Niesamowity upór w zdobywaniu wiedzy, zdolności dowódcze, dysycyplina w podległych oddziałach, pomysłowość. No i był oficerem ordynansowym Cesarza. Niby p[orzucił go w 1813, ale cóż, można mu to wybaczyć...

A także Stanisław Trębicki, (za wspaniałe wyszkolenie naszej piechoty w Królestwie Polskim), Turno i Lewiński, (za to samo w odniesieniu do jazdy),
Żymirski, (za cień, w jakim wciąż się znajdował i za coś, co charakteryzuje tylko najwybitniejszych ludzi czyli posłuch i szacunek, jakim się cieszył, oraz za śmierć.... piękną)

Nie ograniczając sie  do swojej ukochanej epoki, w której z obcokrajowców, ze tylko o Davout, wspomnę.... to:
 Manstein, za Sewastopol, początek Barbarossy, Wintergewitter, Charków i to, ze był bardzo często z przodu. Facet znał sie na rzeczy...
ks. Rupert, za kawalerię i stronę oraz image i wiek...
Tureniusz i Kondeusz, długo by wymieniać, ale za Racroi, bitwę na Wydmach i ogólnie częste klepanie Hiszpanów, no i za to, że byli Francuzami ;D
Sufren za to co robil z Angolami, w okresie, kiedy panowali na morzach
Cromwell, za sposób bycia, chociaż, to jeden z tych podziwianych, a niekoniecznie lubianych
markiz Montrose za jego osiągnięcia w Szkocji
Kurt "Panzer" Mayer, za Caen i rzut granatem w Grecji ;D

I jeszcze wielu innych, może innym razem

A i co Ci się nie podoba w Napoleonie Czajna? Uważąj, bo bonapartyści są wszędzie... :wink:
eśli w jakiejkolwiek sprawie ludzkiej, to na wojnie, która tak zupełnie zajmuje dzieje wypada brać wzory postępowania w zachodzących wielkich okolicznościach i dlatego to historia jest dla człowieka nauką tak bardzo pożyteczną, niezbędną nawet.

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopad 2003, 18:13:44 »
Cytat: "Santa"
A i co Ci się nie podoba w Napoleonie Czajna? Uważąj, bo bonapartyści są wszędzie... :wink:

Hehe, Napoleon jak Napoleon, po prostu bardziej cenię sobie Bismarcka i Czyngis Chana ;)

Offline gryzio

• Użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopad 2003, 07:00:49 »
Moje ulubione postaci historyczne...hi hi....ale jazda....zacznijmy od początku, kto i za co....

Noe- za Arkę
Cheops ( + kilkadziesiąt tysięcy egipskich wieśmaków)-za piramidę
Mojżesz- za dwie kamienne tablice
Dawid- za Goliata
Homer- za Iliadę
Cyrus Wielki- za zdolności strategiczno-organizacyjne
Konfucjusz- za jego li i żen
Siddhartha Gautama zwany Buddą- za kazanie w Benares
Leonidas- za Termopile ( może to banalne, ale coś w tym jest)
Sokrates- za .....całokształt ( no, może poza niektórymi preferencjami...)
Ksenofont- za Anabazę i dorobek literacki
Epaminondas- za to, że bitwa też może być sztuką ....hi hi
Arystoteles- za potencjał intelektualny i wpływ na IQ ludzkości
Filip II- NIECH ŻYJE MACEDONIA...Allalalaiiii!!!!
Alex W- jak wyżej + za jego drang naht osten (tak to się pisze?? nie znam niemieckiego)
Epikur- och, jego to lubię naprawdę za całokształt
Aśoka- za dharmę
Antygon Doson- patrz Filip II
Hannibal- za zdolności taktyczne
Archimedes- za inwencję, wynalazki i natchnienie dla przyszłych majsterkowiczów
Polibiusz- za bardzo to go może nie lubię, ale co tu dużo mówić...bez jego historii strach pomyśleć co byśmy wiedzieli o epoce?
Lukullus- za czereśnie
Cezar- za veni, vidi, vici
Oktawian August- za Pax Romana
Gaiusz Mecenas- za mecenat i nie wszystkim znane zdolności dyplomatyczno-organizacyjne
Jezus z Nazaretu- za wiarę, że był kimś więcej niż człowiekiem

c.d.n.......może......
ozdrowienia od Gryzia

Offline Duncan laird McLean

• banita
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopad 2003, 08:43:16 »
Szarru-kin za pierwszą rewolucję w taktyce i za świadomość gdzie leżą mozliwe do osiągnięcia granice
Gu-de-a który potrafił handlem i mecenatem sztuki osiągnąć to czego nie udalo się jego poprzednikom orężem-prawdziwą wielkość swojego miasta
Ur-Nammu -za pierwszy kodeks prawa
Hammurabi- za znajomość realnych i nierealnych mozliwości oraz wyczucie czasu
Muwatallis I - za odważne koncepcje strategiczne i umiejętnośc ich realizacji ( ale minus za znajomość ludzi)
Tutmosis III - za to że wskazał iż wielkość nie zalezy od wzrostu  :wink:
Suppililuliuma I -za przekucie niewielkiego państwa w pierwszą potęgę Bliskiego Wschodu
Tukulti-apil-Eszara I - krwawy władca ,jego osiągnięcia wkrotce zostały zniweczone ale pozostawił następcom wizje i idee
Iszpuini I -za świadomość że najpierw trzeba zadbać o podstawy a dopiero potem realizować zamiary
Tukulti-apil-eszara III za umiejętność łączenia podbojów militarnych z reformami administracyjnymi
Sin-ahe-Eriba za pierwszy w historii świata akwedukt i dbałośc o porządek na ulicach
Cyrus Wielki- za całokształt
Dariusz I -za geniusz administracyjny i przebiegłość polityczną
Artakserkses III Ochos- za prawie udaną probę odwrócenia biegu historii, ciekawy kawał sk...
Jak znajdę czas przejdę do Grecji :lol:
Jak Boo zajął się szczegółami to ja się zająłem Vicky ! :)
Jak się zająłem Vicky miałem efekty po 9 miesiącach :(

Offline Xeloss

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudzień 2003, 18:59:42 »
Feldmarszałek Erwin Rommel. Za geniusz wojskowy i zasady moralne, którymi kierował się przez całe swoje życie.
The Emperor does not share your optimistic appraisal of the situation"

Offline Cayus Dorthus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudzień 2003, 03:46:43 »
Hans Kloss
Czterej Pancerni bez psa
Sztirlic
James Bond
i Marusia

Edit: Cayus, nie przesadzaj z robieniem sobie jaj na boardzie historycznym! - Czajna
i]"Na dnie swej nędzy Polska dostała króla, króla o jakim mogła tylko śnic..."[/i] Cz. Miłosz

Offline gryzio

• Użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudzień 2003, 21:21:49 »
Edit: Cayus, nie przesadzaj z robieniem sobie jaj na boardzie historycznym! - Czajna

take it easy Czajna...to, że Cay lubi Marusię , to ja nawet rozumiem......zakładam, że Cayus jest hetero.......sam lubię Marusię...mniam mniam.....
ozdrowienia od Gryzia

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudzień 2003, 22:53:07 »
Gryziu, przeczytaj regulamin jeszcze raz, zwróć uwagę szczególnie na info o Gospodzie, boardzie historycznym i na "forum to nie chat".

P.S. Też lubię Aganiok, ale to nie ma nic do rzeczy.

Offline Romuald

• Użytkownik
  • *
Ulubiona postac historyczna
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudzień 2003, 21:13:53 »
Moją ulubioną postacią jest Kazimierz Wielki - wedlug mnie najwiekszy król Polski, postać o wielkim zmyśle politycznym, geniusz a zarazem... człowiek
Polityka jest sztuką zdobywania rzeczy możliwych do zdobycia"-Paweł Jasienica

Offline Milijon WhiteEagle

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudzień 2003, 00:20:12 »
Joseph Murphy. Uzasadnienie zostawiam sobie ;D

Offline rodak

• Użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudzień 2003, 09:42:21 »
kilka...ostatnio kpt. (potem admirał) Maham - za nawalizm:)
Churchil - ja wiem, po prostu zawsze prezentował dla mnie jasne stanowisko na tle Stalina i Roosvelta. Chociaż to tylko propagandowe brednie pewnie:) (no i Gallipoli:( )
Kazimierz Jagielończyk, Tadeusz Kościuszko, Władek Jagiełło.
est ubi gloria nunc Babylonia?
ach, gdzież są niegdysiejsze śniegi....

Offline Ikswonarab

• Użytkownik
  • *
moj
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Styczeń 2004, 16:56:05 »
Totmes III ( a właściwie jedne z jego wodzów) za zdobycie Joppe - za numer z koszami
Alkibiades za kombinatorstwo
Antygon Gonatos - za ogół wiem, ze go Gryz nie trawi, wiec tym bardziej tu ląduje:))
Pyrrus- za bitwy (ma się ukazać Hammond’a "Epir") i za cegłę:)))
Scypion Emilianus Młodszy Afrykański - za to, ze był dyktatorem bez dyktatury i za manię burzenia, a później ryczenia:)
Pompejusz - za talenty wszelakie które posiadał
Cezar - mój idol! genialny tekst "Kwiryci" jak znacie dobrze dzieje wojny domowej, będziecie wiedzieć o co biega:))
August i Dioklecjan- za cechy charaktery (tu się niestety ze Zgryzem zgodzić musze:)
Kaligula - za "piasek bez wapnia" o działach Seneki
Galien - za wytrwałość
Julian Apostata - za charakter
Henryk II Plantagenet - za talenty dyplomatyczne
Aleksy Komnen - za lawirowanie między wszystkimi jak baletnica, mitrz dyplomacji, obok Henryka II i Ludwika XI - niech sie schowa Churchill:)
Barbarossa - za rzekę
Fryderyk II - zaraz po Cezarze w mym rankingu największych w dziejach świata
Czarny Książe - Poitiers:)
Eugeniusz Sabaudzki
Wolter -za dowcip, uprawianie filozofii kpiny, zwalczanie fanatyzmu (dewotów) i za kilka powiedzonek. Zwłaszcza za załatwienie jednego księdza który zaprosił jego (deistę) na śpiewy gregoriańskie, w zamian Wolter niezbyt uradowany wysłał księdzu swoja najgorszą tragedie z takim dodatkiem
"Wzruszony listy przesłaniem,
ślę księdzu moją tragedię,
abyśmy mogli nawzajem,
zagrać przed sobą komedię"

Danton - za zapłacenie katowi za siebie (tak robili prawdziwi twardziele), ale Danton był lepszy zapłacił nie dość, że za siebie, to jeszcze za Saint-Just'a i Robespierre'a
Napolon i i III - lubie ich, a ten pierwszy za tekst "nie więszy, a wyższy"<LOL>
Churchill - za cygara:)))

Offline Coor Vichon

• Użytkownik
...
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Styczeń 2004, 17:55:39 »
Oj, z każdej epoki znalazłoby się paru...  A tak dla przykładu to np. Max Robespierre. Może gdyby nie ścinał tylu ludzi byłby naprawdę bohaterem. Za to co zrobił dla rewolucji (a konkretniej przewrót termidoriański) należy mu się jednak mała wzmianka. Może i trochę był zbyt radykalny w swoich działaniach prorepublikańskich, ale zachował się jak mało kto pro publico bono. Poświęcił życie swoje i innych jakobinów dla wyższej idei - republiki. Oddał dobrowolnie stanowiska w Komisji Ocalenia Publicznego, co zaowocowało w tym, że ścięto jego i innych jakobinów. Nikt inny nie był później tak wierny i oddany idei zjednoczenia. Np. taki Lenin wprawdzie po rewolucji zezwolił na przeprowadzenie wyborów do Dumy, ale gdy jego partia przegrała wybory, to siłą odebrał władzę.
A tak z Polaków to podziwiam np. Jana III. Może nie za jego słynną akcję 'Wiedeń' :), bo popełnił w niej kilka błędów, ale za koncepcję wprowadzenia na tron Prus swojego potomka, aby szlachta wybrała go w przyszłości na króla Polski. Jest to jeden z niewielu przypadków logicznego myślenia polskiego władcy, który połączył jakże sprzeczne wartości - korzyści osobiste i państwowe.
Oprócz tego podziwiam sir Wellingtona, który zatrzymał Napoleona. Nie chodzi o sam fakt powstrzymania ekspansji francuskiej, ale o to co się stało po biwie. Gdy Wellington ujrzał całe okrucieństwo wojny, pojął bezsensowność zabijania, zobaczył ilu znakomitych ludzi zamienia się w mięso armatnie, nagle zmienił spojrzenie na świat. Wycofał się całkowicie z działań na polu politycznym i wojennym. Jest to jeden z przykładów największego w historii pacyfizmu. Mógł przecież dalej dowodzić wojskami i zajść niesamowicie daleko z jego talentem, jednak on również poświęcił się wyższej idei.
Może i byli szlachetniejsi od wyżej wymienionych, ale ci także zasługują na pamięć...
Jeder Jüngling sehnt sich so zu lieben
Jedes Mädchen so geliebt zu sein
Ach, der heiligste von unsern Trieben
Warum quillt aus ihm die grimme Pein?

J. W. Goethe

Offline Coor Vichon

• Użytkownik
Morihei Ueshiba - O'Sensei
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Styczeń 2004, 18:27:19 »
Zapomniałbym o najważniejszej postaci - Morihei Ueshiba. Nie jest to postać związana z podbojami czy polityką, ale wywarł na mnie ogromne wrażenie, jest dla mnie wzorem, a jego dokonania mają ogromny, niezaprzeczalny wpływ na moje życie. Był Japończykiem, urodził się na początku wieku XX, a zmarł w 1976. Rozwinął on naukę sztuki samoobrony, zapoczątkowaną przez rodzinę Takeda. Ustalił obecny kształt aikido... Brał udział w wojnie o Mandżurię i wielu innych bitwach. Uchodził za niepokonanego. Dzięki medytacjom i zgłębianiom sztuki wyzwolenia, ujarzmienia siły ki wytworzył u siebie szósty zmysł. Zawsze przewidział jak przeciwnik zaatakuje - był nie do pokonania. Często wyruszał samotnie w długie wędrówki z kataną u boku i przemierzał setki kilometrów, przyjmując wyzwania na pojedynki; zawsze wygrywał. Wychował i wyedukował całe pokolenie znakomitych aikidoków, którzy potem propagowali jego sztukę w następnych dziesięcioleciach. Filozofia, którą wyznawał jest niesamowita (w największym skrócie): 'Poprzez jedność z przeciwnikiem, miłość do niego należy dążyć do Absolutu, szczęścia i miłości Boga.' Dzięki niemu aikido emanuje niesamowitą mistycznością i pomaga zrozumieć świat. Wiem, że to brzmi strasznie trywialnie i banalnie, ale bardzo łatwo jest wpaść w banał mówiąc o takich rzeczach. Po prostu tego nie da się opisać :)
Jedym z wielu przykładów mocy i mistrzostwa w swoim rzemiośle było pewne wydarzenie - na pojedynek wyzwał go cały pluton żołnierzy. Ueshiba przyjął wyzwanie i... miotał nimi jak marionetkami :)
Miał ogromny wpływa na kulturę japońską i podtrzymywanie ichnich tradycji.
Mógłbym o nim pisać długo, ale wyszłaby z tego praca magisterska :)
W każdym bądź razie, niesamowita postać, warta naśladowania...
Jeder Jüngling sehnt sich so zu lieben
Jedes Mädchen so geliebt zu sein
Ach, der heiligste von unsern Trieben
Warum quillt aus ihm die grimme Pein?

J. W. Goethe

Offline Ter Minatyur

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Styczeń 2004, 22:16:30 »
Orginalny raczej nie będę (choć patrząc na posty powyżej, to może... ;)) - Napoleon, Napoleon i jeszcze raz Napoleon. Geniusz wojskowy, polityczny, organizacyjny. Niski (podobnie jak ja), kochał tabakę (podobnie jak ja  :P ), piękne kobiety (tu również podzielam jego zainteresowania 8) ) i walkę. Imponuje mi, że bez żadnych koligacji, bez "szlachetnego urodzenia" wybił sie ponad wszystkich i wszystko w swoich czasach. Gdyby miał może więcej wsparcia w rodzinie, gdyby znalazł kogos potrafiącego go zrozumieć i we właściwy sposób wesprzeć, zaszedłby pewnie jeszcze dalej. A tak "tylko" przeleciał jak kometa przez historię, pozostawiając po sobie niezmazywalny ślad :).
Pewnego dnia o zmierzchu świata posępna śmierć przyjdzie i osiądzie w Tobie, a kiedy wstaniesz by się przejść, będziesz tak ponury jak śmierć, a jeśli szczęście Ci sprzyja, jedynie tyle się zmieni, że Twoja radość będzie większa a miłość mocniejsza."

Offline praslowianski

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Styczeń 2004, 23:33:06 »
Bezapelacyjnie wygrywa: Bolesław Chrobry+Emnilda i MieszkoII
A co powiecie o doży Wenecji Enrico Dandolo ;D

Offline Ikswonarab

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Styczeń 2004, 11:00:04 »
Dandalo - cham, prostak idiota, kretyn i jeszcze pare innych "miłych słów" wypadało by powiedziec

Offline praslowianski

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Styczeń 2004, 17:09:54 »
Przede wszystkim zręczny i pragmatyczny polityk. Na marginesie nie dodałeś, że był ślepy. Aha i jeszcze kardynał Richelieu- twórca pojęcia raison detat - czyli pomyśloność państwa jest wystarczającym uzasadnieniem wszelkich środków użytych do jej osiągnięcia. 8O

Offline Sabat

• Użytkownik
  • Mistrz Iluzji
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Styczeń 2004, 23:15:42 »
Moze nie moja ulubiona postacia, ale dosc ciekawa wedlug mnie, jest Marcin Luter. W czasach, kiedy kosciol i Papiez to byly jedyne autorytety zarowno w sprawie religii, jak i kultury, obyczajow oraz zycia politycznego, on postanowil sie sprzeciwic dzialalnosci owczesnych ksiezy. Ja wlasnie podziwiam go za odwage, bo chyba malo kto odwazylby sie na otwarta krytyke kosciola, ktory jakby nie patrzec, byl wtedy bardzo silny. Pozniej faktycznie posunal sie juz za daleko i stal sie bardzo zaslepiony swoimi pogladami. Wlasnie w dzisiejszych czasach biernie sie godzimy na rozne rzeczy, a on wlasnie widzac, ze zaczyna sie dziac cos zlego, postanowil zwrocic na to uwage i wyrazic swoje zdanie.
clover: Sab pociągnął piękny łyk; Zaraz nam pod stołem znikł. Nagle widać ręce dwie; Jednak Sab nie poddał się. Opadł biedak całkiem z sił; Więc pod stołem będzie pił. Sprzeda łódź za flachy dwie;
Dziś na beczce pływać chce.
:guinness:

Offline Page

• Użytkownik
    • http://www.histmag.org
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Luty 2004, 21:50:05 »
Dla mnie największą postacią historyczną jest bezapelacyjnie Mieszko I. Chociaż miał swoje dziwactwa, to lubię go gdyż był twórcą Polski. Potrafił zjednoczyć okoliczne plemiona i zbudował silne (w miarę jak na środkowo wschodnią europę w okresie średniowiecza) państwo. Z zagranicznych postaci najbardziej podziwiam Sokratesa, za upór w szerzeniu oświaty i niezłomność do końca. To by było na tyle.........   :wink:
here's a lady who's sure
All that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven...

Nikt nie spodziewa się książęcej inkwizycji... :twisted:

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Luty 2004, 22:01:55 »
A dla mnie to Piłsudski za jego zmysł strategiczny, dosadne określenia, odwagę na udźwignięcie kraju i stworzenie go , śmiałe plany. Mogę to skrócić NIEPODLEGŁOŚĆ!!
Bo chociaż nie ma tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr... - A. Osiecka

Offline Sabat

• Użytkownik
  • Mistrz Iluzji
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Luty 2004, 21:39:17 »
Chyba takze na uwage zasluguje Eugieniusz Kwiatkowski, za to ze spowodowal jakis ruch w polskiej gospodarce wiadomo kiedy i wszyscy, ktorzy wtedy mu pomagali. We wspolczesnej histrorii byl pewnie najlepszym naszym ekonomista i takiego czleka trzeba nam i teraz
clover: Sab pociągnął piękny łyk; Zaraz nam pod stołem znikł. Nagle widać ręce dwie; Jednak Sab nie poddał się. Opadł biedak całkiem z sił; Więc pod stołem będzie pił. Sprzeda łódź za flachy dwie;
Dziś na beczce pływać chce.
:guinness:

Offline Pan Generał

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Luty 2004, 21:08:10 »
Tak Chłopicki. Zdecydowanie Chłopickiego za Epile i Sagunt.
Prądzyńskiego - ża plany ataku na Gwardie
Ney - za dowodzenie arirgardą Masseny i Wielkiej Armii
Cezara - za Farsalos
Urbana II za - "Deus le volt"
Aleksego Kommena - za co nie wiem, ale go lubie i tyle 8)
Jana Żiżkę - za tabor
I Topolskiego za - Metodologie historii  :?
Wybiła godzina zemsty! Czas zemścic się na wrogach naszych! Niech piersi wasze będą Termopilami dla nich! Idżcie na dół, rozbierzcie broń"

Offline Twister

• Użytkownik
    • http://www.historiatwiss.republika.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Luty 2004, 22:19:52 »
Cytat: "Pan Generał"
I Topolskiego za - Metodologie historii  :?

Moim zdaniem maksymalnie nudna "kobyła", choć z drugiej strony posiadająca wiele ciekawych i pożytecznych informacji :)
Pozdrawiam...
Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. .
Albert Einstein

Offline Pan Generał

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Marzec 2004, 10:22:11 »
Twister zgadzam sie w pełni.  Jest jeszcze jedna ciekawa pozycja. "Wstęp do badań historycznych" nie pomne kto to popełnił ale równie ciekawa ;)
Wybiła godzina zemsty! Czas zemścic się na wrogach naszych! Niech piersi wasze będą Termopilami dla nich! Idżcie na dół, rozbierzcie broń"

Offline Katon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Marzec 2004, 21:46:24 »
Bolesław Rogatka - za stałość w układach, Eufemię (bidula) i Kwiatka
Kazimierz Wielki za Borkowica, Klarę Zach ,Esterkę, bigamię, Rokiczankę i polowanie na niedżwiedzia
Władysław Jagiełło - z słomki, słowiki, Sońkę Holszńską i abstynencje
Zygmunta Augusta - za stałość w uczuciach i Giżankę
oza tym uważam, że Kartaginę należy zniszczyć...