Autor Wątek: Twoja ulubiona postać historyczna...  (Przeczytany 67120 razy)

Offline Twister

• Użytkownik
    • http://www.historiatwiss.republika.pl
Twoja ulubiona postać historyczna...
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Marzec 2004, 23:23:38 »
Cytat: "Pan Generał"
Twister zgadzam sie w pełni.  Jest jeszcze jedna ciekawa pozycja. "Wstęp do badań historycznych" nie pomne kto to popełnił ale równie ciekawa ;)

Nie zauważyłem tego posta wcześniej... stąd tak późna ma odpowiedź...

Myślę, że chodzi Ci o "Wstęp do badań..." Serczyka i Pawlaka --> przebolałem całość... ugh! :(

W tej tematyce zdaje się pisał również Benon Miśkiewicz (tytułu nie pamiętam), Kłoskowska (jak wcześniej) i "Nauki pomocnicze historii" Szymańskiego zdaje się...

Pozdrawiam...
Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. .
Albert Einstein

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #30 dnia: 08 Marzec 2004, 23:23:38 »

Offline inhet

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Kwiecień 2004, 23:44:02 »
Demokryt
Kopernik
Kepler
Newton
Einstein
i parę innych osób, wszystkich ich cenię za myślenie.

Offline Roch Mściwoj

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Kwiecień 2004, 09:27:58 »
Piłsudski,Dmowski-tak różne osobowości a tak wiele zrobili
Bibliści,św.Tomasz Morus,Karol Marks-za komunizm i jego wcześniejsze fundamenty
Engels i Lenin-za jego rozwinięcie
Stalin-za to że pokazał światu jak można zepsuć dobrą ideę dzięki czemu wiemy jakich błędów nie popełniać
Trocki,Che Guevara-bo to symbole IV Międzynarodówki i rewolucyjnego etosu rycerskiego

Offline Twister

• Użytkownik
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Kwiecień 2004, 09:36:02 »
Cytat: "Roch Mściwoj"
Stalin-za to że pokazał światu jak można zepsuć dobrą ideę dzięki czemu wiemy jakich błędów nie popełniać
Trocki,Che Guevara-bo to symbole IV Międzynarodówki i rewolucyjnego etosu rycerskiego

To dopiero zestawienie ;D Same gwiazdy ;D
Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. .
Albert Einstein

Offline Maciek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Kwiecień 2004, 12:35:37 »
No cóż moja lista będzie "nieco" krótsza niż Gryziowa ale może ją później nieco uzupełnię.
Pierwsze miejsce to zawsze

J. Piłsudski!! - za tak wiele że trudno wymienić ale wspomnę tylko o jednym: moim zdaniem (choć wiem że to bardzo kontrowersyjny pogląd) nawet Bereza Kartuska nie jest jednoznacznym minusem jego poczynań... szczerze powiem że po tym co "odwalają" nasi dzisiejsi politycy to kilku z nich sam bym życzył pobytu w takim miejscu... echh co ja piszę kilku... kilkunastu to na pewno!!

Marek Antoniusz - za wiele rzeczy... ale szczególnie za to co powaliło mnie na kolana czytając Carryego i Scullarda - przepuszczenie w bodaj dwa tygodnie (tyle ile zajęło Augustowi na dotarcie do Rzymu) całego majątku Cezara - który prawnie należał się właśnie przybywającemu młokosowi. He he skoro przepuścił to nie miał nic do przekazania!! Oczywiście prócz władzy :twisted:

Batory za danie solidnego łupnia Iwanowi G.

No i jasne jasne - oczywiście Alex W ale nie będę pisał za co, bo i tak już robię tu (i nie tylko) za jego adwokata :wink:

Kleopatra za niezwykłe zdolności przetrwania na scenie wielkiej polityki.

Arystoteles - za dorobek i świetne wychowanie króla.

Ney - za drogę powrotną z wyprawy moskiewskiej!!  8O

Hannibal - za przekroczenie Alp i bitwy w Italii.

Cyrus Wielki - za to że był takim władcą że posłużył Ksenofontowi za wzorzec na idealnego władcę!

Echnaton - za rewolucyjność swoich rządów - niemal monoteistyczna religia i pierwszy raz przedstawienie swojego wizerunku nie w wyszukanych pozach ale na łonie rodziny i bez żadnego upiększania.

Hmm troszkę jednak wyszło więcej niż zamierzałem ale lista jest na pewno niekompletna :P

Offline Twister

• Użytkownik
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Kwiecień 2004, 12:52:16 »
Cytat: "Maciek"
Echnaton - za rewolucyjność swoich rządów - niemal monoteistyczna religia i pierwszy raz przedstawienie swojego wizerunku nie w wyszukanych pozach ale na łonie rodziny i bez żadnego upiększania.

Ten był szczególnie ciekawy :)
Może ktoś byś artykuł o nim napisał?? Zachęcam :)

Pozdrawiam...
Albert Einstein

Offline Roch Mściwoj

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Kwiecień 2004, 15:22:43 »

Roch Mściwoj napisał(a):

To dopiero zestawienie  Same gwiazdy

Przepraszam,ale nie rozumiem o co chodzi.  :nixweiss:

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Kwiecień 2004, 19:19:23 »
Chodzi o ten tramwaj co nie chodzi... Na Twojej liście są sami komuniści i tym podobne...
A Echnaton to ciekawa postać. Wprowadził kult boga Atona przedstawianego jako tarcza słoneczna. Przeniósł stolicę Egiptu i zmienił stare kanony sztuki... Jego następcą był Tutenchamon...
Bo chociaż nie ma tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr... - A. Osiecka

Offline Maciek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Kwiecień 2004, 19:56:56 »
Cytat: "Roch Mściwoj"
Lenin-za jego rozwinięcie
Stalin-za to że pokazał światu jak można zepsuć dobrą ideę

Hmm Lenin ten dobry wujek rozwinął komunizm a ten zły Stalin wszystko zepsuł?? :lol:
To dobre... tak samo sądził Gorbaczow ale nawet w jego otoczeniu rozumiano że powrót do idei Lenina to utopia i to bardzo groźna! Lenin był takim samym zbrodniarzem jak Stalin tylko wytłukł mniej ludzi, ponieważ jego władza trwała niepomiernie krócej i w nieco innych warunkach... że tak powiem w warunkach krzepnięcia tych "dobrych idei". Pora się wreszcie obudzić - ja wiem że gdy sytuacja w kraju staje się bardzo zła to społeczeństwo popada w najbardziej skrajne nurty jak komunizm czy faszyzm (sam nie wiem co gorsze :evil: ) ale bez przesady nie jest jeszcze chyba aż tak źle w tym biednym kraju.
Sorry za tą malutką dozę agresji ale niestety mam to nieszczęście zbyt często spotykać ludzi chwalących komunizm i mam tego dość a ludzie znający się na historii powinni najlepiej wiedzieć jak zły to system i jak błędne i niebezpieczne - a zresztą także niesprawiedliwe są jego założenia!!!

Offline Maciek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Kwiecień 2004, 15:13:34 »
Cytat: "Twister"
Cytat: "Maciek"

Ten był szczególnie ciekawy :)
Może ktoś byś artykuł o nim napisał?? Zachęcam :)

Pozdrawiam...

Ciekawa propozycja! Sam bym coś więcej poczytał bo moja wiedza pochodzi z jednej i pół :D  książki. Jeśli jednak nikt nie podejmie tej rękawicy to postaram się coś po wakacjach (tj. w lipcu) napisać. A że się tam wybieram to może poprę text kilkoma własnymi fotkami!

Offline Erwin Rommel

• Użytkownik
Czas na moją listę.
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Maj 2004, 14:01:16 »
Zacznę od trójcy największych (moim zdaniem) dowódców z czasów II wojny światowej.
1. Erwin Rommel - za geniusz, odwagę i nieskazitelne zasady, koleżeństwo i dalekowzroczność. (Pod El-Alemein powinien wygrać, no cóż enigma i front wschodni stanął na przeszkodzie) (wiem, wiem mój podpis jest świętokradztwem)
2. Heinz Guderian - za taktykę, mądrość, honor i bycie normalnym żołnierzem, zdala od wszystkich morderstw, spisków i nie czystych gier (w gabinecie III rzeszy) i również za wspaniałą książkę ,,Wspomnienia żołnierza", która pokazuję (wreszcie) prawdę i prawdziwe oblicza ówczesnych niemieckich eminencji.
3. Erich von Manstein - za to samo co poprzednich dowódców, dodam jeszcze że za wspaniałą szarżę tygrysami w 1943 odpierając ofensywę Rosjan, przede dniu bitwy pod Kurskiem. Jak i za wspaniałą książkę ,,Stracone zwycięstwa"

4. Hans? (tu nie jestem pewien) Rudel - wspaniały lotnik, patriota i bohater. Przypomne, że 517 radzieckich czołgów zostało zneutralizowanych przez jego junkersa.
5. Otto Skorzenny (Skorcenny) - Prawdziwy Niemiecki komandos. To on w końcu znalazł i odbił Duce.
6. Karl Donitz - geniusz, taktyk, niestety Hitler jego ,,obarczył" urzędem kanclerza po jego śmierci. Za co dostał 10 lat w Norymberdze.

7. Saladyn, to ten człowiek, który napsuł tyle krwi Ryszardowi ,,Lwie Serce" - cenię go za honor, wartości i geniusz.
8. Gajus Iulius Cezar - tu nie muszę chyba tłumaczyć.
9. Scypion Afrykański - za zwycięstwo pod Zamą
10. I... Otto Bismarc - Żelazny kanclerz - za nie złomność zasad, pracowitość i zwycięstwo pod Sedanem w 1870 roku
,,Cała kultura opiera się na udawaniu. Że jesteśmy kulturalni."

Offline Erwin Rommel

• Użytkownik
Mały aneksik
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Maj 2004, 14:37:50 »
Ups zupełnie mi to z głowy wypadło.
11. Julian Wielki, zwany przez kościelną propagandę Apostatą. - Za ideał, tak za to, że był ideałem.

Specjalna nagroda należy się Gruzinowi Józefowi Stalinowi. - Za co? Za to, że mimo to, że ma więcej ofiar na duszy niż Hitler, ba więcej niż ktokolwiek na świecie. Udało mu się zachować dobrą ,,legendę" swojej osoby, wymazać ze świadomości miliardów ludzi pojęcia takie jak gułag, czy Wielki głód na Ukrainie (1932 - 1933 około 6 mln ofiar). I za to, że dziewczyny i chłopacy, noszą na koszulkach znaczek sierpa i młota, oraz napisik CCCP, za co nie są absolutnie potępiani, (Co by było jakby ktoś miał na koszulce sfastykę?)
Na nagrodę zasługuje również Harry Truman ten sam, który zastąpił leciwego Roosvelta. Za to, że w 1948 roku powołał do życia państwo Izrael na terenach dawnych ziem Imperium Brytyjskiego. Harry dziękujemy za wojnę Sześciodniową, za wojnę z Ligą Arabską w 1948 roku, za wojnę o Kanał Sueski, wojnę Jom Kippur, wojnę z Syrią, kryzys Palestyński, intifadę, Izraelski reaktor atomowy i Izrealskie 100 ,,bombeczek" atomowych, które są po za kontrolą MAEA i destabilizację bliskiego wschodu. A wszystko dla kilku głosów....
Ps. Przepraszam machnąłem się piszę się Bismarck.
Pozdrawiam

Offline EQR

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Czerwiec 2004, 08:17:05 »
Marcus Aurelius Antonionus -za łączenie w sobie wszystkich cnót,
Charlotta Corday -za heroizm,
Jóżef Xsiążę Poniatowski -za wszstkie wady i zalety całego naszego narodu skunulowane w nim jednym, za mit który stworzył i noc w Krakowie.
Ronald Regan -za odrodzenie prawicy i zniszcenie komunizmu. Od wczoraj Ś.P. :(
PS Erwine Manstein Guderian  i Rommel- jakby byli dobrymi dowódcami to by potrafili wygrać wojnę, albo powsztrzymać jej wybuch. A tak to zwykli kelnerzy. :P
Tucydydes mówi tylko
 że miał siedem okrętów
 była zima
 i płynął szybko"

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Czerwiec 2004, 09:24:07 »
Co do tych dowódców - to nie oni przegrali wojnę, tylko liczne błędy państwa sprawiły, że oni pomimo swego geniuszu, nie mogli wygrać (patrz bitwa stalingradzka, albo Afryka Płn, czy cały front wschodni - tam brakowało dosłownie wszystkiego - od ciepłych mundurów po, najbardziej dotkliwe, ropę...) Tak więc to nie oni są winowajcami swojej klęski...

Offline EQR

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Czerwiec 2004, 11:00:20 »
To nie jest tak: głupi i zły Hitler zmusił geniałnych dówóców do toczenia wojny bez szans. Tylko: mali ludzikowie wiedząc o głupocie Hitlera wykonywali bez szemrania jego idiotyczne rozkazy. Ewentualnie: wierzyli w geniusz Hitlera ergo byłi półgłówkami.
Poza tym w historii mamy przykłady genialnych władców-wodzów, którzy swoją osobą decyduja o zwcięstwie w wojnie. A Niemcy zdaniem Erwina R. mili takich geniuszy kilku...i przegrali mimo to. :P
Tucydydes mówi tylko
 że miał siedem okrętów
 była zima
 i płynął szybko"

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Czerwiec 2004, 11:05:04 »
Patrz na kampanię w Afryce - jednym z jej największych problemów i przyczyną kleski były braki w zaopatrzeniu; Niemcy nie miali czym strzelać, nie mieli paliwa - to jak mieli walczyć...

Offline EQR

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Czerwiec 2004, 11:18:53 »
Ja mówię tylko: nie mieli szans trzeba było nie zacznać. Zabić Hitlera czy cóś ;) . Zaczęli  i przegrali. Cioty. Dokładnie takich ludzi dotyczy wiersz którego fragment mam w sygnaturce. Pozbawieni honoru i godnosci szukający winnych wszędzie , a nie w samych sobie.
Łuk Kurski. Klęska, grób panzerwaffe. Inspektor wojsk pancernych i dca grupy armii -niewinni. Wszstko przez Hitlera. Korsuń-miazga. Lewiński się wypiera: Hitler kazał. Bagration-Guderian nic nie zawinił. Itp.itd...
Tucydydes mówi tylko
 że miał siedem okrętów
 była zima
 i płynął szybko"

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Czerwiec 2004, 15:13:01 »
Zabić Hitlera czy cóś
To idź zabij papieża, albo lepiej - sam se w łeb strzel... - przecież przed wojną Hitler był ubóstwiany przez lud... On omamił ich, że podbiją świat, a to, że zabrakło ropy i innych surowców, to już inna sprawa... A na Hitlera wszystko zrzucono, ale nie wiem dlaczego... :roll:

Offline EQR

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Czerwiec 2004, 15:35:04 »
Widzę, że Cię nie przekonam. Nie wiem co jest dziwnego i niejasnego w rozumowaniu, ze dowódcy którzy nie umieja wygrywać wojen są do niczego. Ich waeliniarswo w stosunku do Hitlera i próby wybielenia sie w pamietnikach sa obrzydliwe. Móie tu o Guderianie i Lewińskim bo Rommel choć nawiększy ns z tej trójki nie był takim lokajem. No i Rommla nie obciażają zawinione klęski.
Tucydydes mówi tylko
 że miał siedem okrętów
 była zima
 i płynął szybko"

Offline Raptor

• Użytkownik
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Czerwiec 2004, 21:33:52 »
Eqr odsyłam cię do książki Wołaszańskiego „Ten okrutny wiek” tam jest napisane ilu niemieckich dowódców chciało zabić tego śmieci Hitlera. Ten facet miał piekielne szczęście wystarczy wspomnieć zamach w Wilczym szańcu gdzie uratował noga od stołu :evil: .

Zresztą bardzo dobrze, że zabrakło mu surowców, bo inaczej nas już by na tym świecie by nie było.

Co do tematu:
Aleksander Lisowski za lisowczyków i to, co robił w Rosji :twisted:
Eryk Pomorski za to, że potrafił stać się z król największym piratem na Bałtyku
Ramzes III za pobicie ludów morza
Kazimierz Wielki za „króla chłopów”
Mieszka I albo jego ojca Siemomysła za Polskę
Piłsudski za Berezynke Kartuską, rozprawę z politykami (szkoda, że teraz nie mamy kogoś takiego) i odrodzenie Polski
Chrobry za łupnia, jakiego dał niemcą
Żiżka i Prokop Wielki z tabor i husytów
Jan Hus za to, że chciał reformować kościół, a nie go rozbijać w przeciwieństwie do następców
Chodkiewicz za Kircholm
Sun Tzu za „Sztukę wojny”

Nad resztą musze pomyśleć.  :wink:
Generał zmienia swe działania i modyfikuje swe plany, aby inni nie mogli się ich domyślić. Zmienia swoją postawę i porusza się okrężnymi drogami, aby inni nie mogli przewidywać jego ruchów.
- Sun Tzu, Sztuka Wojny

Kochać i być kochanym to nasz jedyny prawdziwy cel na tym świecie.

Offline Erwin Rommel

• Użytkownik
Odpowiedź
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Czerwiec 2004, 22:24:44 »
EQR proszę Cię nie rozśmieszaj mnie, najlepiej wyjdź. Manstein, Rommel i Guderian byli geniuszami, ze wspaniałą charyzmą i obyciem, w mrocznych gabinetach III Rzeszy. Pytasz czemu ,,se kulką nie strzelili w Hitlera", bo wśród dowódców Wehrmachtu panował ogromny rozłam i nie dało by się przeprowadzić jakiegoś poważniejszego buntu czy wystąpienia. Zabrakło surowców? To prawda priorytetem był front wschodni, i tam szła większość przetworzonych surowców, oraz sprzętu, dlaczego przegrali np. pod Kurskiem? Grałeś kiedyś w statki widząc pole przeciwnika? I pewnie wygrałeś, bo trzeba być idiotą by z takiej okazji nie skorzystać. A i tak Niemcy ogromny kawałek świata podbili na tak marnych surowcach.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Czerwiec 2004, 22:30:34 »
moderatorów proszę o wydzielenie części tematu do odrębnej dyskusji ;)

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Czerwiec 2004, 22:31:22 »
właśnie - nadarzyła się okazja, a Hitler ją wykorzystał... Poza tym Kursk był zbyt oczywisty i jeszcze te przedłużone koncentracje wojsk - zdążyli się przygotować...

Offline EQR

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Czerwiec 2004, 23:26:50 »
1.
nie rozśmieszaj mnie, najlepiej wyjdź.
- pogratulować poziomu argumentów.
2. Wołoszński nie jst autorytetem jeśli chodzi o historię wojskowości.
3. Do przeporowadzenia zamachu nie potrzeba narad. Wystrarczy jeden człowiek, posaidający "prawo moralne" i determinację.
Facetów, którzy uczesticzyli w rozpętaniu najbardziej zbrodniczej wojny dziejów, którzy potrafili ją rozpocząć  i przegrać sromotnie nzaywam nieudacznikami i zbrodniarzami a nie geniuszami. :P[/quote]
Tucydydes mówi tylko
 że miał siedem okrętów
 była zima
 i płynął szybko"

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Czerwiec 2004, 23:42:41 »
Cytat: "EQR"

A kto jest?

Do przeporowadzenia zamachu nie potrzeba narad. Wystrarczy jeden człowiek, posaidający "prawo moralne" i determinację.

Płk Claus von Stauffenberg był "bardzo mocno" zdeterminowany. Raptor słusznie mówi, że uratowała go "noga od stołu". Przecież tydzień wcześniej też już miał bombe w teczce. A zamach w piwiarni? A inne próby zamach? Przecież wielu młodych oficerów już wyciągało pistolet. A plany Becka podczas kryzysu monachijskiego? Nie mówiąc o planach Rommla i Haussera (fanatyka faszyzmu), którzy chcieli bez śmierci usunąć Hitlera.

Mówiłeś coś jeszcze o "lokajach" Hitlera....
Lokajami możnabyło określić Keitla (skąd jego przydomek w niektórych "kręgach" - Lakeitel - lokaj), choć też można się wachać..... Istnieje takie coś jak honor żołnierski. A wśród Niemców, tych "żelaznych Prusaków" takie coś istnieje........
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Twister

• Użytkownik
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Czerwiec 2004, 00:37:21 »

Dla mnie Wołoszański nie jest żadnym autorytetem... zarówno jesli idzie o wojskowość, jak i o całą historię...

No przepraszam... mógłby byc dla mnie autorytetem w robieniu reklamy wokół swej osoby... i jedynie z tym się zgodzę ;)

Pozdrawiam...
Albert Einstein

Offline EQR

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Czerwiec 2004, 12:45:51 »
O honorze wśród niemieckich oficerów nie moze byc mowy. Mordy popełniane przez wehrmacht od początku wojny, słuzalczość wobec Hitlera i brak zwyłej odwagi cywilnej. Dotyczy to praktycznie wszystkich dowódców.
A z Twisterem się oczywiscie w 100% zgadzam :)
Pzdr
Tucydydes mówi tylko
 że miał siedem okrętów
 była zima
 i płynął szybko"

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Czerwiec 2004, 14:27:39 »
O honorze wśród niemieckich oficerów nie moze byc mowy. Mordy popełniane przez wehrmacht od początku wojny, słuzalczość wobec Hitlera i brak zwyłej odwagi cywilnej. Dotyczy to praktycznie wszystkich dowódców.

Z tymi mordami i zbrodniami to bywa różnie. Zgadzam się, że na wojnie popełniono ogromną ich liczbę. Oficerów winnych temu należało skazać (co zrobiono). Jednak nie można powiedzieć "każdy Niemiec to zbrodniarz". Wiadomo, że generałwie widzieli te zbrodnie. Albo i nie. I nie wiadomo, a czas zniekształca obraz. wszędzie znajdą się i ludzie uczciwi, i zbrodniarze. Wspominałem kiedyś przykład gen. Ewalda Kleista. Nie walczył on z cywilami, nie wydawał zbdrodniczych dyrektyw. I jak skończył? Na Syberii, jako "zbrodniarz wojenny". Reasumując: Trybunał w Norymberdze chciał uznac Wehrmacht za organizację przestępczą. Nie uznał i dobrze. Armia to armia.

Propo obalenia Hitlera: ostatnio ponownie przeglądałem "Bunt żołnierzy" Kirsta. Polecam tę książke, tak samo jak inne jego wojenne powieści. Pokazują one kadre oficerską Niemiec, niższego szczebla ale ukazuja. Ale wróćmy do zamachu: oficerowie Ci byli zdeterminowani, choć wiedzieli, że to się nie uda. Szli gotowi na śmierć. Zapytacie czemu tak późno? Lepiej późno niż wcale....
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Moe

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Lipiec 2004, 18:11:20 »
Jak dla mnie (i zgodnie z moimi zainteresowaniami) Ramzes II i oczywiście królowa Hatszepsut o której nikt nie pamięta, bo to 'tylko baba'. A ta baba zrobiła dla rozwoju gospodarczego i kulturalnego Egiptu bardzo wiele, a nie jak by to zrobił facet 'narąbać innym, zgwałcić chaty, uprowadzić krowy i wyrżnąć ludnośc'.
Mój lekarz mówi, że mam zdeformowany gruczoł obowiązków obywatelskich oraz wrodzoną słabość kośćca moralnego i dlatego jestem zwolniony od ratowania wszechświatów.'
                                                Ford Prefect

Offline Twister

• Użytkownik
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Lipiec 2004, 18:27:16 »
Hmm... proponuję Ci więc napisać krótki życiorys królowej na potrzeby Histmaga... tak z 2/3 strony może ;)

Pozdrawiam...
Albert Einstein