Autor Wątek: Najświętsi święci wszech czasów  (Przeczytany 19624 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eri

• Użytkownik
  • Góralka nizinna, nadmorska, (trój)miejska
    • Ludziska, zwalać się gromadnie w TO miejsce!
Najświętsi święci wszech czasów
« dnia: 26 Sierpień 2008, 11:43:05 »
O właśnie...Tytuł prowokacyjny...Który ze świętych Kościoła katolickiego (mogą być też inni wielcy pozostałych religii, jeśli chcecie) był "naj"? Najbardziej pobożny, największy wpływ na historię wywarł, najwięcej dobra ludziom uczynił, najbardziej niekonwencjonalnie żył? Wasze typy?

Ja zacznę standardowo, od św. Franciszka z Asyżu. Za uratowanie Kościoła (?), czyli sen Innocentego III, szopkę, pokorę, braciszkow zakonnych i niekonwencjonalne podejście do zwierząt...
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2008, 22:45:20 wysłana przez Kefir »
"Otwórz książkę, ażebyś poznał, o czym inni myśleli,
zamknij książkę, abyś sam myślał!"

Historia - forum historyczne Histmag.org

Najświętsi święci wszech czasów
« dnia: 26 Sierpień 2008, 11:43:05 »

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
    • Fotografie i historie rodzinne
Odp: Najświętsi święci wszech czasów
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpień 2008, 13:11:47 »
Witam serdecznie,

ale miły temat, Eri.
Największym świętym, i moim ulubionym, jest Święty Mikołaj.
Święty ten ma zapewne najwięcej wyznawców na świecie, a zatem i Jego znaczenie  jest ogromne. Czy jest drugi taki, który uczyni ludziom tyle dobra?

Jako że dużo świętych nie znam proponuję postaci świętej, o której wiem troszeczkę:
Święta Lidia, była pierwszą poganką w Europie, którą Święty Paweł pozyskał dla Chrystusa w czasie swojej drugiej podróży (w latach 50-52), przez Małą Azję, Macedonię oraz Grecję.

Święta Lidia. Święto liturgiczne: 3 sierpnia.

Litania do św. Lidii
Kyrie, elejson; Chryste, elejson; Kyrie elejson.
Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas.
Ojcze z nieba, Boże - zmiłuj się nad nami.
Synu, Odkupicielu świata, Boże - zmiłuj się nad nami,
Duchu Święty, Boże - zmiłuj się nad nami,
Święta Trójco, jedyny Boże - zmiłuj się nad nami.

Święta Maryjo - módl się za nami.
Królowo wyznawców,
Święta Lidio,
Bojąca się Boga,
Pochodząca z zamożnego rodu,
Gorliwa w pobożności,
Mieszkanko Tiatyry,
Sprzedawczyni purpury,
Uważnie wsłuchująca się w słowa Boże,
Otwarta na działanie łaski,
Przyjmująca chrzest z ręki Apostoła Narodów,
Uczennico św. Pawła Apostoła,
Oddana sercem Jezusowi,
Wprowadzająca Chrystusa do swego domu,
Odznaczająca się niezwykłą gościnnością
Gromadząca drugich na modlitwie,
Gorliwa wyznawczyni Chrystusa,
Pełna ofiarności dla dzieł Bożych,
Pełniąca uczynki miłosierdzia,
Niezwykle ofiarna dla potrzeb Kościoła,
Wspierająca Apostołów w ich potrzebach,
Przykładzie miłości Boga i bliźniego,
Niezawodna w wierności Panu,
Pełna ufności w Bogu,
Wzorze czystości obyczajów,
Przykładzie gorliwości i poświęcenia,
Patronko oddanych Chrystusowi,
Nieugięta w przeciwnościach,
Pełna radości w służbie Pana,
Apostołko Ewangelii Chrystusowej,
Orędowniczko nasza przed Bogiem.

Baranku Boże, który gładzisz grzechy świata . przepuść nam Panie,
Baranku Boży, który gładzisz grzechy świata . wysłuchaj nas Panie,
Baranku Boże który gładzisz grzechy świata - zmiłuj się nad nami.

V: Módl się za nami św. Lidio
O: Abyśmy stali się godnymi obietnic Chrystusowych.

Módlmy się:
Panie, ześlij na nas Ducha tej wiedzy i miłości do Ciebie, którym napełniłeś Twoją Służebnicę, św. Lidię; wspomagaj nas, abyśmy za jej przykładem służyli Tobie szczerze, całym sercem i czystą duszą, a pomnażając naszą wiarę i miłość podobali się Tobie.
Który żyjesz i królujesz na wieki wieków. Amen.

Podania Kościoła katolickiego opisują dwie kobiety o tym imieniu; wspomnienie drugiej przypada na 27 marca. O tej drugiej jednak mało wiem, podobno została świętą bo miała ciężkie życie przez męża pijaka. Może dzięki temu wątkowi dowiem się o niej więcej.

Łączę pozdrowienia
Lata Błądzenia

Offline dr Monygham

• Świat grecko-rzymski - moderator
  • Imię i nazwisko: Bartek Czajka
Odp: Najświętsi swięci wszech czasów
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpień 2008, 23:32:12 »
Święty Jan Apostoł. Stał pod Krzyżem do końca i był "umiłowanym uczniem" Jezusa.

Święty Augustyn z Hippony. Uratował honor patrystki łacińskiej ;) A tak już na serio, jeśli ktoś ma byc ilustracją łaski Boga, to on chyba nadaje się najlepiej. No, może razem z Pawłem z Tarsu.
Święty Dominik Guzman (skoro pojawił się Franciszek, pora na nieodłącznego sąsiada - jak opisał ich Dante: dwa koła jednego rydwanu) - chciał ratować Albigensów, dbał o edukację wśród braci. Do dziś prefekt papieskiego domu teologicznego jest dominikaniem. Domini canis - pies pański. Myślę, że w znacznie przyczynił się do odrodzenia intelektualnego - tworząc zakon - i, razem z Franciszkiem, etycznego w XIII-wiecznym Kościele.
Jeśli można ich potraktować zbiorowo - założyciele i członkowie starożytnego wschodniego ruchu monastycznego (Syria, Paelstyna, Egipt, Azja Mniejsza). Myślę, że zwyciężają w kategorii niekonwencjonalnego życia. Polecam, pisze o nich C. Mango w swojej "Historii Bizancjum".

Podczas teorkazji (pomieszanie bóstw w IIIw. n.e.) powstała też jak najbardziej chrześcijańska litania do św. Platona (tak, tego z klasycznych Aten!), część greckich Ojców Koscioła było gotowa dokoptować do świętych też Sokratesa :) Ale - zostańmy przy zaakceptowanych przez Mater Ecclesiae.
Doskonałości, pasmem trudów okupiona / Najpiękniejsza zdobyczy ludzkiego żywota,
Do twego piękna, dziewico, / I umrzeć i cierpieć męczarnie bez końca
To los zazdrości godzien w Helladzie;
Arystoteles

Offline Oudinot

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpień 2008, 02:10:32 »
Cóż tu się zastanawiać - chyba był nim pierwszy święty - Dyzma z Krzyża vel Dobry Łotr? :)

Offline Eri

• Użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpień 2008, 10:43:53 »
Polscy święci/błogosławieni też nie ułomki...

Ojciec Maksymilian Maria Kolbe...pomijając to, co robił przed wojną (bo różnie to można oceniać), chyba każdy, wierzący czy nie, przyzna, że oddanie życia za obcego człowieka w obozie, który był piekłem na Ziemi, to prawdziwy wyraz trwania chrześcijańskich i w ogole moralnych zasad elementarnego człowieczeństwa w miejscu, gdzie jedyną zasadą było umrzeć jak najszybciej.

Ocalony Franciszek Gajowniczek zmarł w 1995 roku, miał rodzinę, dziś chyba żyją jego wnuki. Tak długie życie to według mnie znak od Tego z góry, że czyn świętego był absolutnie wyjątkowy...i miał sens, choć Kolbe ratując czyjeś życie, sam posłał się na pewną śmierć.

Offline Capricornus

• Użytkownik
  • **
  • Wieczny wędrowiec
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpień 2008, 17:51:43 »
Lata Błądzenia

Święty Mikołaj

Zmartwię Cię trochę: święty Mikołaj nie istnieje.

Eri

Maksymilian Maria Kolbe […] oddanie życia za obcego człowieka w obozie, który był piekłem na Ziemi,

A może już miał dość tego piekła i postanowił uciec skazując przy okazji obcego człowieka na dalsze trwanie w piekle, choć ten obcy człowiek chyba był z tego powodu szczęśliwy, bo nadal miał nadzieję.

A najświętszy…. Może Franciszek za jego zwierzątka, albo Weronika, bo była zwykłą kobietą.
Kiedy przyjdzie ci umierać, nie bądź jak ci, których serca wypełnia obawa przed śmiercią, którzy płaczą i błagają o trochę więcej czasu, aby mogli jeszcze odmienić swoje życie. Zaśpiewaj wtedy swoją pieśń śmierci i odejdź jak przystało bohaterom.
Tecumseh

Offline serenity

• Supermoderator
  • Imię i nazwisko: Ewa Iwaniec
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpień 2008, 19:13:45 »
Cytat: Lata Błądzenia
Święty Mikołaj
Zmartwię Cię trochę: święty Mikołaj nie istnieje
Święty Mikołaj - pochodzący z Miry, biskup-cudotwórca. To nie ten dobrotliwy staruszek ubrany w czerwony kubrak - to biskup z pastorałem w ręku i w biskupich szatach, który podobno spoliczkował heretyka Ariusza na soborze w Nicei. Czczony zarówno przez katolików rzymskich i greckich (uznany za świętego przed schizmą).

Ze swojej strony (choć uważam się za osobę niewierzącą) proponuję św. Antoniego Padewskiego, patrona osób i rzeczy zaginionych. Proponuję go ze względu na jeden fakt - został najszybciej kanonizowanym świętym kościoła - w niecały rok po śmierci.
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"
Eliza Orzeszkowa "Kilka słów o kobietach"

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpień 2008, 19:37:59 »
Witaj Capricornuszu,

jak to nie ma Świętego Mikołaja?!
Ja mocno wierzę, iż istnieje. I niedalej, jak w ubiegłym tygodniu, przekonywałam o tym „wątpiącą”, jak Ty, siedmiolatkę.
Już w czasach Justyniana (VI wiek) w Konstantynopolu znajdowała się bazylika zbudowana ku czci św. Mikołaja. Od IX wieku na wschodzie oraz od XI na zachodzie był on jednym z najpopularniejszych świętych.

W Polsce kult św. Mikołaja był kiedyś bardzo popularny. Jeszcze dzisiaj pod jego wezwaniem jest aż 327 kościołów w naszej Ojczyźnie.
Oto przykładowe:
Parafia św. Mikołaja w Białowieży
Parafia św. Mikołaja w Hrubieszowie
Kościół pod wezwaniem św. Mikołaja w Połomi

Kościół pod wezwaniem św. Mikołaja w Gąsowie

Łączę pozdrowienia, wierząca w Świętego Mikołaja,
Lata Błądzenia

P.S.
Miła Serenity,
dziękuję Tobie ślicznie za pomoc w pozostaniu przy tej wierze.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2008, 19:44:02 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline Capricornus

• Użytkownik
  • **
  • Wieczny wędrowiec
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpień 2008, 20:15:54 »
serenity

Święty Mikołaj - pochodzący z Miry, biskup-cudotwórca. To nie ten dobrotliwy…

Lata Błądzenia

jak to nie ma Świętego Mikołaja?!
Ja mocno wierzę, iż istnieje. I niedalej, jak w ubiegłym tygodniu, przekonywałam o tym „wątpiącą”, jak Ty, siedmiolatkę.

Wiem, o którego Mikołaja chodzi tylko problem jest w tym, że właśnie tego świętego nie ma. Kościół w swej wielkiej mądrości wykreślił go z listy świętych gdyż nie ma wystarczających dowodów na to, że on w ogóle istniał. Tak, więc świętego biskupa Mikołaja nie ma za to gnom w przykrótkim czerwonym kubraczku, mieszkający na biegunie północnym i rozdający, co roku prezenty z pomocą bandy latających reniferów z Rudolfem Czerwononosym na czele istnieje i ma się całkiem dobrze w masowej popkulturze.

Kościół pod wezwaniem św. Mikołaja w Gąsowie

Uroczy ten kościółek.
Kiedy przyjdzie ci umierać, nie bądź jak ci, których serca wypełnia obawa przed śmiercią, którzy płaczą i błagają o trochę więcej czasu, aby mogli jeszcze odmienić swoje życie. Zaśpiewaj wtedy swoją pieśń śmierci i odejdź jak przystało bohaterom.
Tecumseh

Offline Eri

• Użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpień 2008, 20:18:00 »
Franciszek Gajowniczek żył potem długie lata, a jego wypowiedzi stanowiły podstawę procesu wynoszenia na ołtarze. Był wdzięczny Bogu...i ojcu Kolbe. To nie był czyn bez sensu.

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpień 2008, 20:22:14 »
Miła Serenity,
dziękuję Tobie ślicznie za pomoc w pozostaniu przy tej wierze.
Nie ma za co, drogie Lata Błądzenia.

W Polsce kult św. Mikołaja był kiedyś bardzo popularny. Jeszcze dzisiaj pod jego wezwaniem jest aż 327 kościołów w naszej Ojczyźnie.
Dodam jeszcze od siebie, że w Elblągu znajduje się kościół katedralny pw. św.Mikołaja (z XIIIw.) o wyjątkowo cennym wyposażeniu (gotycka chrzcielnica z brązu z 1387 wykonana przez mistrza Bernhausera, drewniane figury apostołów, wielka gotycka rzeźba św. Mikołaja oraz późnogotyckie ołtarze przeniesione z innych kościołów Elbląga (ołtarze Trzech Króli, słodowników, NMP, flisaków).
Cytat: http://www.diecezja.elblag.opoka.org.pl/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=7&id=32&Itemid=52
Uwagę turystów z którejkolwiek świata strony przybywających do Elbląga, już z daleka zwraca na siebie potężna, 97-metrowej wysokości wieża katedry św. Mikołaja. Gdy jadą jedną z trzech dróg górzystych: z Warszawy, Fromborka czy Ornety, jest ona raz po raz widoczna i równie często za wzniesieniami się chowa. Zdążającym od równinnych Żuław Gdańskich lub Malborskich ukazuje się przekrętnie to z prawej, to z lewej strony drogi, z każdą chwilą potężniejąc..Kościół św. Mikołaja od dawna stanowił symbol hanzeatyckiego niegdyś miasta i to mimo klęsk i katastrof, jakie go spotkały. Dziś również jest głównym punktem odniesienia nie tylko odradzającego się z gruzów Starego Miasta, lecz w większej jeszcze mierze powstałej w roku 1992 Diecezji.

Cytat: Capricornus
Wiem, o którego Mikołaja chodzi tylko problem jest w tym, że właśnie tego świętego nie ma. Kościół w swej wielkiej mądrości wykreślił go z listy świętych gdyż nie ma wystarczających dowodów na to, że on w ogóle istniał. Tak, więc świętego biskupa Mikołaja nie ma za to gnom w przykrótkim czerwonym kubraczku, mieszkający na biegunie północnym i rozdający, co roku prezenty z pomocą bandy latających reniferów z Rudolfem Czerwononosym na czele istnieje i ma się całkiem dobrze w masowej popkulturze.
Nie spotkałam się nigdzie ze stwierdzeniem, aby św.Mikołaja biskupa z Miry wykreślono z listy świętych. Mógłbyś podać źródło?
Zwłaszcza, że Mikołaj jest patronem wielu regionów a jego kult jest niezwykle popularny i wciąż żywy. http://www.katedra.elblag.opoka.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=56
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2008, 20:28:08 wysłana przez serenity »
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"

Offline Capricornus

• Użytkownik
  • **
  • Wieczny wędrowiec
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpień 2008, 20:31:35 »
serenity

Mógłbyś podać źródło?

Moja pamięć.
Niestety nie mogę, bo nie pamiętam, kiedy i gdzie to wyczytałem czy usłyszałem, ale w tej informacji o wykreśleniu św. Mikołaja było też, że ten sam z tych samych przyczyn los spotkał też św. Patryka.
Tecumseh

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpień 2008, 20:37:41 »
W poszukiwaniu potwierdzenia tych sensacyjnych wiadomości poszperałam chwilkę w internecie - niestety nic nie znalazłam. Skoro zostali wykreśleni z listy świętych nie powinno ich być w brewiarzu. Jednak tam figurują. http://www.brewiarz.katolik.pl/czytelnia/swieci/alfabet.php3

Offline kaj

• Użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Wrzesień 2008, 07:13:52 »
święty Mikołaj nie istnieje.
Jak to udowodnisz?
Kościół w swej wielkiej mądrości wykreślił go z listy świętych
Mylisz się. nadal są koscioły pod wezwaniem św. Mikołaja.
Niestety nie mogę, bo nie pamiętam, kiedy i gdzie to wyczytałem czy usłyszałem, ale w tej informacji o wykreśleniu św. Mikołaja było też, że ten sam z tych samych przyczyn los spotkał też św. Patryka.
Nic takiego nie miało miejsca.
Dla podkreślenia wagi moich słów, siłacz uderzy pięścią w stół.

Offline Capricornus

• Użytkownik
  • **
  • Wieczny wędrowiec
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Wrzesień 2008, 16:45:21 »
kaj
Jak to udowodnisz?

Tak jak Ty udowodnisz jego istnienie.  ;)
Jego istnienie bądź nie to kwestia wiary a nie dowodów, których nie ma. Jeśli wierzysz, że on istniał to nic Cię nie przekona, że było inaczej.

Mylisz się.

Czyżby?

Nic takiego nie miało miejsca.

A jednak.

serenity
W poszukiwaniu potwierdzenia tych sensacyjnych wiadomości poszperałam chwilkę w internecie

Oj to niedokładnie szukałaś.  :roll:
Ja też poszperałem trochę w książkach i Internecie i oto, co znalazłem:

Internet:

„W 1969 roku Kościół, nie mogąc uznać go za postać w pełni autentyczną, wykreślił go ze spisu świętych, zezwalając jedynie na lokalny kult jego osoby.”

„Kościół katolicki wykreślił Mikołaja z rejestru świętych. Oznacza to ni mniej ni więcej, że Święty Mikołaj stał się postacią znaczącą i wielce komuś niewygodną. Swoistej lustracji został poddany nie w okresie zacietrzewionej inkwizycji, stosów, topionych czarownic, ale w 1969 roku, a więc zaledwie 30 lat temu!”
Oraz pozycja książkowa:
W. Kopaliński, Słownik mitów i tradycji kultury,
„… Mimo tych wszystkich i innych, nie wymienionych tu, zalet, kościół kat., nie mogąc go uznać za postać autentyczną, zdjął go oficjalnie ze spisu świętych w 1969 r., zezwalając wszakże na kulty lokalne; jego dniem jest 6 XII.”

W jaki sposób można pogodzić uznanie nieistnienia świętego a równocześnie zezwolić na jego kult nie wiem, ale Kościół Katolicki w swej mądrości jakoś to godzi i ma się z tym całkiem dobrze.
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2008, 16:59:11 wysłana przez Capricornus »
Tecumseh

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Wrzesień 2008, 16:59:36 »
To plotka. Mikołaj z Miry nie został wykreślony z listy świętych. To prawda, że w 1969 roku KRK wykreślił z listy 40 świętych, a w sprawie Mikołaja i 89 innych świętych uczyniono obchodzenie ich świąt opcjonalnym. Nie znaczy to że uznano iż nie istnieli, tylko zniesiono obowiązek świętowania tego dnia dla Katolików (normalnie zgodnie z 3 przykazaniem należałoby ten dzień świętować). Przypuszczalnie Patryk o którym wspomniałeś, też był na tej liście i dlatego w Polsce nie ma obowiązku obchodzenia dnia św. Patryka.

It is helpful to remember the Feast of Our Holy Father, Nicholas, Archbishop of Myra in Lycia, the Wonder-worker, is highly ranked and unchanged in Eastern Catholic and Orthodox churches,. Nicholas, Bishop of Myra, is also listed in the Anglican Calendar of Saints and  the Lutheran Festivals and Commemorations.

The 1969 Roman Catholic calendar revision did not remove Nicholas when forty saints were taken off. Commemoration of ninety other saints, including Nicholas, was made optional. This means celebration of their feast days is not required for faithful Roman Catholics. Nicholas, with all the saints in this group, is still recognized as a real saint in the Roman Catholic Church. It was even stressed that there is no doubt regarding Nicholas' authenticity.

Za: http://www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=234

Z poważaniem,
Mercykiller
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca: Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

R.Kern, "Humor Ojców Pustyni"

Offline Capricornus

• Użytkownik
  • **
  • Wieczny wędrowiec
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Wrzesień 2008, 17:50:22 »
To plotka.

It is helpful to remember

Rozumiem, że angielskojęzyczne źródło jest zawsze bardziej wiarygodne od polskich.
Tecumseh

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Wrzesień 2008, 17:55:15 »

[…] tylko zniesiono obowiązek świętowania tego dnia [wspomnienie Świętego Mikołaja – 6 XII] dla Katolików (normalnie zgodnie z 3 przykazaniem należałoby ten dzień świętować). [...]

Z poważaniem,
Mercykiller

Witam serdecznie,

tym razem Kościół rzymskokatolicki dał przykład swojej nadzwyczajnej mądrości. Po co bowiem nakazywać świętować święto, które i bez tego każdy z ogromną radością świętuje. Zakaz natomiast świętowania zwrócił by się zapewne przeciw Kościołowi, a i może nawet przywrócił „kult” Dziadka Mroza.
I cieszę się ogromnie, iż nie zostanie poddana próbie moja wiara w Świętego Mikołaja.

Łączę pozdrowienia
Lata Błądzenia

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Wrzesień 2008, 18:51:29 »
Rozumiem, że angielskojęzyczne źródło jest zawsze bardziej wiarygodne od polskich.

Niekoniecznie, ale zdecydowanie bardziej niż wieloletni członek PZPR Kopaliński  ;).

Pozdrawiam,
Mercykiller
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca: Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

Offline Capricornus

• Użytkownik
  • **
  • Wieczny wędrowiec
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Wrzesień 2008, 20:43:09 »

Niekoniecznie, ale zdecydowanie bardziej niż wieloletni członek PZPR Kopaliński  ;).

Pozdrawiam,
Mercykiller

Ci ideolodzy…. Nie uwierzą członkowi PZPR-u nawet, jeśli na czarne będą mówili czarne a na białe – białe.  :roll:
Tecumseh

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Wrzesień 2008, 22:03:48 »
W kwestiach katolicyzmu bynajmniej nie ufałbym członkom PZPRu. Zresztą dzień uczczenia pamięci świętego Mikołaja (nieobowiązkowy) można znaleźć w oficjalnym kalendarzu rzymskokatolickim (jest na anglojęzycznej wiki, nie chce mi się szukać teraz).

A swoją drogą idealnej czerni ani idealnej bieli nie ma  ;)

Pozdrawiam,
Mercykiller

Offline dr Monygham

• Świat grecko-rzymski - moderator
  • Imię i nazwisko: Bartek Czajka
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Wrzesień 2008, 20:52:20 »
Nie znaczy to że uznano iż nie istnieli, tylko zniesiono obowiązek świętowania tego dnia dla Katolików (normalnie zgodnie z 3 przykazaniem należałoby ten dzień świętować). Przypuszczalnie Patryk o którym wspomniałeś, też był na tej liście i dlatego w Polsce nie ma obowiązku obchodzenia dnia św. Patryka.
Nie do końca. Wg. brewiarza, w którym jest też tabelka świąt liturgicznych, świąt i uroczystości, podchodzących pod 3. przykazanie, nie ma wielu: np. Przemienienie Pańskie czy święto nawrócenia Św. Pawła.
Co innego wspomnienia - są te obowiązkowe, wtedy Liturgia Godzin i Liturgia Mszy Św. powinna byc odprawiana właśnie z pamięcią o danym świętym, oraz dowolne, wtedy liturgię można zaczerpnąć zarówno ze wspomnienia jak i z dnia powszedniego. Gdyby się przyjrzeć kalendarzowi, czasem co drugi dzień przypada jakieś wspomnienie obowiązkowe. Męczące by było, gdybyśmy to wszystko mieli świętować...
Tyle odnośnie obowiązku świętowania dnia św. Mikołaja ;)
Doskonałości, pasmem trudów okupiona / Najpiękniejsza zdobyczy ludzkiego żywota,
Do twego piękna, dziewico, / I umrzeć i cierpieć męczarnie bez końca
To los zazdrości godzien w Helladzie;
Arystoteles

Offline Trembicki

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Październik 2008, 13:14:16 »
W mojej rodzinie czczonym jest patron mego ojca św.Józef (opiekun Pana Jezusa)-przyjąłem to imię na bierzmowanie.
Św.Augustyna dano mi na drugie imię chrzcielne-
pierwszym chrzcielnym jest św.Jerzy-
czekam na beatyfikację Sł.B. ks.Jerzego Popiełuszki (mamy też  bł.Polaka Jerzego Matulewicza-Matulaitisa).

Ciekawostką historyczną jest iż mój prapradziad (nie swięty) poseł inflancki Antoni Trębicki w/g genealoga Sejmu Wielkiego
Minakowskiego podpisał się tam imieniem Józef oraz ,że po jego śmierci wśród fundatorów kościoła p.w. św. Mikołaja
w Łomnej figuruje jego żona Zofia z Rykaczewskich.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2008, 13:58:10 wysłana przez Trembicki »
trembicki

Offline Welacz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Październik 2008, 14:00:42 »
(...) Domini canis - pies pański (...)

Zawsze wydawało mi się, że nazwa zakonu pochodzi od imienia Dominika Guzmana, które z psami nie ma nic wspólnego (Dominicus, czyli słowo łacińskie od którego pochodzi imię, podobno znaczy "pański"), a określenie "pies pański" zostało ukute dopiero kiedy to z tego zakonu pochodziła znakomita część inkwizytorów (zakon wszak został założony przed powołaniem Świętej Inkwizycji).
Oczywiście mogę się mylić i jeżeli tak jest to proszę kogoś lepiej poinformowanego o uświadomienie mnie :)

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Październik 2008, 16:59:29 »
sw. Juda Tadeusz. I nie ma mocnych. ;)
Bo chociaż nie ma tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr... - A. Osiecka

Offline Trembicki

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Październik 2008, 20:56:29 »
 :) :) :) :) :)Pomimo deszczu a może dlatego św.Franciszek z Asyżu-patron dnia dzisiejszego.
trembicki

Offline Eri

• Użytkownik
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Październik 2008, 21:31:24 »
Święty Franciszek, oczywiście.

A dla mnie teraz, po lekturze jego Wyznań, święty Augustyn. Niesamowite, genialne, cudowne, natchnione...

I mała prośba: czy któryś z Mądrych a Cierpliwych Moderatorów mógłby coś zrobić z błędem w tytule wątku? Bo się spalę ze wstydu...   :icon_redface:

O sei dank, mein Guter Kefir...
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2008, 22:47:57 wysłana przez Eri »

Offline Kefir

• Supermoderator
  • Oszołom
    • http://kefir87.jogger.pl
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Październik 2008, 22:46:17 »
I mała prośba: czy któryś z Mądrych a Cierpliwych Moderatorów mógłby coś zrobić z błędem w tytule wątku? Bo się spalę ze wstydu...   icon_redface

Jaki błąd? ;)
- Co robiłeś w czasie Drugiej Wojny Światowej?
- Cóż... przerzucałem szuflą łajno w Luizjanie.

Offline Trembicki

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Październik 2008, 15:56:09 »
Pewno że ś to nie jest s. :) :) :) :) :)
trembicki

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Październik 2008, 16:25:49 »
A gdzie taki błąd odkryłeś? :)