Autor Wątek: Skąd pochodzą nazwiska?  (Przeczytany 136124 razy)

Offline Umbra

• Użytkownik
  • *
Odp: Skąd pochodzą nazwiska?
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Luty 2009, 16:21:00 »
Dzieki, dzieki, dzieki!

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #60 dnia: 10 Luty 2009, 16:21:00 »

Offline Masiejczyk

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Luty 2009, 21:02:35 »
Witam,
Moje nazwisko to Masiejczyk i bardzo bym chciał poznać jego etymologie.
Mam już jakieś przypuszczenia co do jego pochodzenia ale są to własne przypuszczenia:)
Wiekszość osób noszących moje nazwisko żyje w północno-wschodniej Polsce.
Pozdrawiam i czekam na odp

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
    • Fotografie i historie rodzinne
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Luty 2009, 22:30:33 »
46.
Masiejczyk

Jako podstawę etymologiczną nazwiska można wziąć pod uwagę nazwę miejscową  –
  • Masienie – wieś w dawnym powiecie prużańskim;
  • Masiewicze – wieś w dawnym powiecie pińskim;
  • Masiak – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie przasnyskim, w gminie Krzynowłoga Mała;
  • Masiewo – wieś w dawnym powiecie prużańskim
lub inną miejscowości o podobnej  nazwie.
Zobacz Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, t. VI, s. 162 oraz t. VI, s. 163.

Inną prawdopodobną podstawą etymologiczną może być wschodniosłowiańskie imię Mosiej = Mojżesz.
Zobacz więcej informacji o tym imieniu:
_odsyłacz_1_
_odsyłacz_2_
_odsyłacz_3_.

W Polsce nazwisko Masiejczyk występuje rzadko. W Słowniku nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanym przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), poświadczone jest ono ogółem tylko 116 razy, w 9. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego Kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. suwalskim – 76 osób; w byłym woj. olsztyńskim – 9 osób oraz w byłych woj. białostockim i wrocławskim – po 7 osób).

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2009, 22:41:46 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline Masiejczyk

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Luty 2009, 23:33:39 »
Właśnie przypuszczałem że od Mojsieja+Mojżesz. Chciałbym jeszcze się dowiedzieć co do używania tego nazwiska. Czy imie te nosili w wiekszości Żydzi? Jest to prawosławna forma Mojżesz, a moja rodzina ta najbliższa jak i najdalsza to wyznawcy kościoła rzymskiego.
Ech mam wiele wątpliwości, ale tak to już jest jak się szuka przodków.

Jeśli chodzi o ilośc osob noszących to nazwisko jest tak niska to oznacza to że Nazwisko jest "świerze"?:)

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Luty 2009, 10:45:34 »
Zgadzam się z Tobą Wędrowcze,

„tak to już jest jak się szuka przodków”.
W rysach mojej twarzy jeden z Forystów dopatrzył się gwałtu uczynionego x_razy_prababci przez okrutnego Tatara i ogłosił to publicznie na Forum „GenPol-u”. Inny przemiły Forysta, stając szlachetnie w obronie Jej czci niewieściej, przedstawił „wywód” na to, iż: „ […] Lidia jest potomkinią władców peruwiańskich, o czym świadczy wygląd, nazwisko i pewne wydarzenia mające miejsce w XVIII wieku” (z listu wysłanego 30 lipca 2007 - 11:31, na Forum „GenPol.com”).

Nie potrafię odpowiedzieć Tobie na pytanie o „świeżość” nazwiska.
Moja skromna wiedza w tym zakresie nie pozwala mi na podanie daty pierwszego odnotowania nazwiska Masiejczyk w źródłach pisanych.

Polecam cykl wspaniałych artykułów Waldemara Fronczaka: „Gawędy o nazwiskach” - na stronie Towarzystwa Genealogicznego Centralnej Polski (http://www.tgcp.pl/).

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2009, 10:55:28 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline Masiejczyk

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Luty 2009, 17:34:54 »
A co mogłaby Pani powiedzieć na temat nazwisk Kieczeń, Eksterowicz i Waszczuk?
Pozdrawiam

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #66 dnia: 11 Luty 2009, 21:08:46 »
47.
Waszczuk

Etymologia nazwiska, opracowana przez Panią dr Alinę Naruszewicz-Duchlińską z Katedry Językoznawstwa Historycznego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, znajduje się w < BAZIE > udostępnionej wszystkim internautom przez Wortal „GenPol.com”.

VI Urodziny „GenPol.com”

Miło mi poinformować, że w marcu 2009 roku Wortal "GenPol.com" będzie obchodzić hucznie i uroczyście swoje VI Urodziny.

Tomasz Nitsch coś nam szykuje... 28 lutego, bądź 7 marca (Wiem pocztą pantoflową.)

Wszystkiego co najlepsze!
A przy okazji sobie (gorąco) życzę powrotu interaktywności Forum GenPol-u.

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia (genpolowa LidiaMaNo)

........................
Edit – 12 lutego 2009

48.
Eksterowicz

Nie wykluczone, że nazwisko to nadano komuś, kto trudnił się produkcją, a może dystrybucją, alkoholu. Nazwisko utworzono z zastosowaniem sufiksu słowiańskiego -owicz.

O tym, że nazwisko może mieć konotacje żydowskie i może być urobione jako patronimik, możemy się przekonać wpisując je w wyszukiwarkę JewishGen.
Zobacz wyniki wyszukiwania dla nazwiska Eksterowicz wskazane w bazie ancestry.com.

Podkreślam jednak, że nie jest to żaden dowód. To po prostu trzeba sprawdzić, dotrzeć do przodków, po których odziedziczyliśmy nazwisko, posługując się źródłami.

Przypomnę może, że swego czasu Ojczyzna nasza, Rzeczpospolita Obojga Narodów, jako państwo niejednolite narodowościowo była zamieszkana m.in. przez Litwinów, Ukraińców, Białorusinów, Żydów, Niemców. I ci nasi przodkowie pozostawili po sobie ślad w postaci mniej lub bardziej obco brzmiących nazwisk.
I tak nazwiska pochodzące z terenów dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego to te zakończone na -wicz, bardzo pospolite i przez Polaków bardzo szanowane (Mickiewicz, Sienkiewicz – od Sienko [Symeon], Kozakiewicz, Borysewicz, Mackiewicz itd.).

A tak przy okazji, obok cyklu bardzo interesujących artykułów Waldemara Fronczaka: „Gawędy o nazwiskach”, polecam też (chociaż napisany trochę hermetycznym, naukowym językiem) artykuł prof. dr hab. Zofii Abramowicz, Antroponimia Żydów białostockich jako zwierciadło kultury i historii narodu.

W Polsce nazwisko Eksterowicz występuje rzadko. W Słowniku nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanym przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), poświadczone jest ono ogółem tylko 275 razy, w 19. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego Kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. suwalskim – 107 osób; w byłym woj. wałbrzyskim – 36 osób oraz w byłym woj. łódzkim – 19 osób).

Inną nieco frekwencję (występowanie) nazwiska Eksterowicz podaje portal "moikrewni.pl", obrazując to mapą kraju z podziałem na powiaty. Nie potrafię jednak powiedzieć w jakim czasie umiejscawiają frekwencję oraz co jest podstawą podanych tam informacji.

49.
Kieczeń

Nazwisko Kieczeń występuje w Polsce jeszcze rzadziej. We wspomnianym powyżej  Słowniku… opracowanym przez prof. Kazimierza Rymuta, poświadczone jest ono ogółem tylko 82 razy, w 6. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego Kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. suwalskim – 42 osoby; w byłym woj. białostockim – 23 osoby oraz w byłym woj. katowickim – 8 osób).

Podobnie, portal „moi krewni.pl” podaje inną liczbę potwierdzeń nazwiska Kieczeń - ogółem 100 osób.

Nie znalazłam etymologii (źródłosłowu opartego o językoznawczą interpretację) nazwiska Kieczeń w żadnym z dostępnych mi źródeł, i jak na razie nic mi nie przychodzi do głowy (nie wykluczone, że to przez tę senną dzisiaj aurę).
Może Drogie Forystki i Sympatyczni Foryści coś interesującego Tobie podpowiedzą? Zawsze co dwie głowy, to nie jedna.

Łączę serdeczne pozdrowienia –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2009, 13:38:14 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Luty 2009, 01:07:20 »
Mam takie pytanie, czy istnieją dokładniejsze zestawienia występowania nazwisk niż na moikrewni, tzn. w ujęciu powiatowym? Bo powiaty, jakby nie patrzeć to dosyć spore obszary.
Bo chociaż nie ma tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr... - A. Osiecka

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Luty 2009, 10:35:20 »
Witam serdecznie, Baronecie Turaglar,

według mojej skromnej wiedzy to dwa wortale udostępniają skrypty pozwalające na sprawdzenie frekwencji (występowania) nazwisk na obszarze Polski. Dane przedstawiane są w formie mapy kraju oraz tabelarycznie. Oba wortale w swojej szczegółowości docierają tylko do obszarów powiatów.

1.
Zamieszczony na stronach Wortalu „GenPol.com” Skrypt rysujący mapę Polski, który opiera się na istniejących dwóch źródłach danych o występowaniu nazwisk w Polsce.
Są to dwa kolejne wydania, pod redakcją profesora Kazimierza Rymuta, Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, tj.:
  • danych z pierwszego słownika, opracowanego przez Profesora w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL). Dane o frekwencji nazwiska można pobrać ze strony Serwis heraldyczny Ośrodka Dokumentacji Wychodźstwa Polskiego w Pułtusku (w tym przypadku dane pobierane z tabeli wynikowej dotyczą obszaru województw);
  • danych z nowszej wersji Słownika… (wersja ta jest dostępna w postaci elektronicznej – dysku CD, i jej posiadacze mogą wprowadzać do skryptu rysującego mapę nowsze dane, pobierane z tabeli wynikowej). Główną zaletą tej wersji Słownika... jest większa szczegółowość danych (bo na poziomie powiatów – a dokładnie: powiatów po reformie administracyjnej z roku 1998) oraz ich aktualność (dane z roku 2002).

2.
Wortal „moi krewni.pl”.
Nie potrafię jednak powiedzieć w jakim czasie wortal ten umiejscawia frekwencję oraz co jest podstawą podawanych tam informacji.

Nie wykluczone, że ktoś z czytających ten wątek posiada więcej informacji na temat dostępności do bardziej szczegółowych (i aktualniejszych) danych o frekwencji nazwisk w Polsce i zechciałby się podzielić z nami swoją wiedzą.

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2009, 10:54:04 wysłana przez Lata Błądzenia »

pawe

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Luty 2009, 23:00:05 »
Jeśli to możliwe to chciałbym poznać pochodzenie nazwiska Hawryło. Pozdrawiam.

Offline Ślimak

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Luty 2009, 09:57:35 »
Witam
Cześć.

Poszukuję punktu zaczepienia.
Czegokolwiek na temat nazwiska: Ciorapiński

Będę wdzięczny za jakiekolwiek tropy.
Pozdrawiam
 ;D

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #71 dnia: 18 Luty 2009, 11:37:51 »
50.
Hawryło

Nazwisko pochodzi od jednego ze zdrobnień imienia wywodzącego się z hebrajskiego Gabriel, znaczącego pierwotnie ‘mąż boży’, a to od geber ‘mąż’ + el ‘Bóg’.
Imię notowano w Polsce od XIII wieku. W średniowieczu było używane w formach Gabrzyjał, Gawrzyjał, Gabryjel, a na Kresach Wschodnich w formach – Habryło, Hawryło, Awryło. I najprawdopodobniej nazwisko pochodzi od formy imienia  Hawryło (za K. Rymut, Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, T. I. A-K, Kraków 2001, s. 221).

Sugeruje to również frekwencja nazwiska.

W Polsce nazwisko Hawryło występuje rzadko. W Słowniku nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanym przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), poświadczone jest ono ogółem tylko 302 razy, w 18. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego Kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. tarnobrzeskim – 128 osób oraz w byłych woj. lubelskim i zamojskim po – 34 osoby).

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia

.............................
Edit – 18 lutego 2009

51.
Ciorapiński

Ale żeś nam Waćpan zagadkę dał.
W pajęczą sieć WWW zdołał wpaść tylko jeden Ciorapiński.
Nic w tym dziwnego, gdyż w Polsce jest to wyjątkowe, bardzo rzadko spotykane nazwisko.

W Słowniku nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanym przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), poświadczone jest ono ogółem, zaledwie 7 razy!, w 2. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego Kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym: w byłym woj. warszawskim 3 osoby oraz w byłym woj. wrocławskim 4 osoby).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż Polsce jest 5 osób o nazwisku Ciorapiński: 3 osoby mieszka w Warszawie i 2 osoby w Oławie.

W żadnym z dostępnych mi źródeł nie znalazłam wyjaśnienia etymologii tego nazwiska. Ale skoro sam się Waćpan prosisz o cokolwiek „na temat nazwiska: Ciorapiński” i na domiar piszesz, iż: „Będę wdzięczny za jakiekolwiek tropy” – to na Twoją odpowiedzialność podzielę się swoimi domysłami. Zaznaczam jednak, iż zaledwie domorosłą „etymolożką” jestem.

Otóż bardziej popularnym od Ciorapiński jest nazwisko Ciurapiński i o tej samej prawdopodobnie etymologii, takie nazwiska jak: Ciura (występujące najliczniej – 2881 osób, według wymienionego wyżej Słownika nazwisk…), Ciuraba, Ciuraj, Ciuraja, Ciurajek, Ciurak, Ciurak-Ciurakowski, Ciurakowski, Ciurapa, Ciurapski, Ciuraszkiewicz i Ciuraś.

Nazwiska te przypuszczalnie można wywodzić od słowiańskiej nazwy ciura.
Tak słowo to opisuje Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej:
Ciura. Szlachta idąc na wojnę, a zwłaszcza na pospolite ruszenie, brała z sobą wozy pod broń, chleby i obroki, a przy nich conajdzielniejszych z czeladzi. Stąd za hufcami rycerstwa ciągnęły się liczniejsze od nich tabory, rojne tramem luzaków wojskowych czyli tak zw. czeladników, pachołków, posługaczów, których najwięcej obawiała się ludność wiejska, bo zręcznie chwytali gdzie co mogli, i przezywała ich złośliwie ciurami. To też Wacław Potocki w Jovialitates ułożył taki nagrobek:
Ciura leży w tym grobie, radujcie się kury!
Ale o cóż na świecie łatwiej jak o ciury?
W konstytucjach sejmowych, o sprawie wojennej mówiących, spotykamy przepisy, odnoszące się do ciurów. Wodzowie i hetmani często używali ich z pomyślnym skutkiem w czasie wojny. Stefan Czarniecki za Jana Kazimierza przy ich pomocy odebrał Szwedom Warszawę. Dzielnie się także odznaczyli w bitwie pod Chocimem r. 1673. Później jednak wyraz ten nabrał wyłącznie pogardliwego znaczenia na określenie niedołęgi i głupca”.

Może to wtedy, i z tego powodu, Przodek zmienił w nazwisku owe „u” na „o”?

Pozdrawiam bardzo serdecznie –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2009, 13:46:37 wysłana przez Lata Błądzenia »

pawe

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Luty 2009, 20:58:34 »
Dziękuję bardzo za informacje!!! Pozdrawiam.

Offline Christopherus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Luty 2009, 00:34:01 »
Jesli nie stanowiłoby to problemu to chciałbym zapytać się o etymologię dwóch nazwisk: Kasica i Mancewicz.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Luty 2009, 13:21:52 »
52.
Kasica

Wybitny onomasta i historyk języka prof. Kazimierz Rymut nazwisko Kasica umieszcza w grupie nazwisk pochodzących od wyrazów typu staropolskie kasać się ‘opasywać się’, kasa. Podaje też rok 1797, jako datę pierwszego odnotowania nazwiska w źródłach pisanych (zob. Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, K. Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999).

Prawdopodobnie nazwisko można też wywodzić od imion na Ka-, jak:
- Katarzyna, imię pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słowa ‘katharos’ - czysty, bez skazy,
- Kazimierz (Kasica – syn Kazika), a różnice w pisowni mogą wynikać z nieustabilizowanej niegdyś grafii.

W Słowniku nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanym przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), poświadczone jest ono ogółem, 888 razy, w 42. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego Kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym: w byłym woj. tarnobrzeskim - 144 osoby; w byłym woj. łódzkim – 104 osoby; w byłym woj. lubelskim – 68 osób oraz w byłym woj. radomskim -  44 osoby).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż w Polsce jest 1030 osób o nazwisku Kasica. Najliczniej nazwisko to występuje w Kolbuszowa (111 osób).

Może też zainteresuje Ciebie informacja, że kasi w języku suahili, (swahili, kiswahili) – język z rodziny bantu, używany w Afryce środkowej i wschodniej, którym na świecie posługuje się około 50 milionów ludzi – znaczy ‘szybko’.

53.
Mancewicz

Nazwisko to należy do tzw. patronimek, czyli nazw utworzonych od imienia ojca (z gr. pater – ojciec + odyma – imię).
Utworzenie nazwiska charakterystycznym formantem (przyrostkiem słowotwórczym) –ewicz sugerowałoby, że pochodzi ono z terenów dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego lub ze wschodnich terenów Polski.

Od czego jednak wywodzić podstawę (rdzeń) nazwiska? Jak nazywał się ojciec Mancewicza? Przypuszczalnie mogą być brane pod uwagę takie imiona jak: Mącisław czy Mącimir (w ortografii łacińskiej „Manc”).

Według Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanego przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), nazwisko Mancewicz poświadczone jest ogółem 417 razy, w 24. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego Kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym: w byłym woj. białostockim 190 osób; w byłym woj. elbląskim 40 osób oraz w byłym woj. warszawskim 30 osób).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż w Polsce jest 458 osób o nazwisku Mancewicz. Najwięcej (76 osób) mieszka w m. Białystok oraz Sokółce (65 osób).

Przypomnę jeszcze, o czym już pisałam wielokrotnie, że tylko wieloletnie poszukiwanie źródeł historycznych pozwoli Tobie dotrzeć do rzeczywistego pochodzenia interesujących Ciebie nazwisk.

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2009, 15:54:51 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline Christopherus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Luty 2009, 14:34:57 »
:D Dziękuję.

Offline boja86

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Luty 2009, 22:50:54 »
Czy może ktoś mi pomóc i napisać coś o nazwisku Boboń? Bo nie mogę nic znaleźć. Z góry dziękuję.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #77 dnia: 23 Luty 2009, 11:34:48 »
54.
Boboń

Prawdopodobną podstawą utworzenia nazwiska jest nazwa miejscowa.
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, wskazuje na istnienie wielu takich miejscowości:

Na podstawie danych liczbowych o frekwencji nazwiska widać, iż występuje ono na obszarze całego kraju i należy do rzadko występujących. Według Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanego przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), nazwisko Boboń poświadczone jest ogółem 226 razy, w 18. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. siedleckim - 63 osoby; w byłym woj. katowickim - 40 osób oraz w byłym woj. bielskim - 24 osoby).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż Polsce jest 280 osób o nazwisku Boboń. Najwięcej (55 osób) mieszka w Żywcu oraz Łukowie (50 osób).

Jak informują w swoim opracowaniu Jerzy Hykiel i Janusz Stankiewicz:
Jan Boboń (strzelec 4. bn.) był żołnierzem 3 Dywizji Strzelców Karpackich służącym w Armii Andersa (1942-1945). Poległ 17 maja 1944 roku. Za bohaterstwo został odznaczony Krzyżem Srebrnym (V klasy) Orderu Virtuti Militari.

W eseju napisanym przez Olę Dylak o rodzinnej wsi jej dziadków, Wieś Krynka czytamy: „Pierwszym nielegalnym nauczycielem był Maciej Kuciej, który przebywał w Krynce w 1896-97, ale uczył także gospodarz miejscowy Jan Boboń, który to jako jedyny czytał i pisał. Nauczali po rosyjsku” oraz „W roku 1984 naczelnikiem O.S.P. zostaje Stanisław Boboń”.

Aż 30 osób o nazwisku Boboń, o których informacje można znaleźć w Internecie, znajduje na liście „WszyscyPolacy".

Wiele informacji o osobach noszących nazwisko „Bobon" można znaleźć na całym świecie dzięki danym zgromadzonym przez „JewishGen.org”.

Informacje na temat osób o nazwisku „Bobon" (556 recordów) można też uzyskać przez „ancestry.com".

Łączę pozdrowienia i życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach genealogicznych –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2009, 14:54:31 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline boja86

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Luty 2009, 17:16:41 »
Jeszcze raz dziękuję bardzo.

Offline Holly

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Luty 2009, 09:24:44 »
Chciałabym poznać pochodzenie nazwiska Stasiewicz. Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś mi mógł pomóc. :)

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Luty 2009, 10:17:58 »
55.
Stasiewicz

Najprawdopodobniej nazwisko utworzone zostało od imienia Stanisław lub innych imion na Sta-. Imię Stanisław jest pochodzenia słowiańskiego i pierwotnie w przybliżeniu znaczyło ‘niech się stanie sławnym’ (zob. Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych, cz. 2 Nazwy osobowe pochodzenia chrześcijańskiego, opr. M. Malec, s. 120).

Na podstawie danych o występowaniu nazwiska widać, iż należy ono do nazwisk o niskiej frekwencji i występuje na obszarze całego kraju. Według Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanego przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), nazwisko Stasiewicz poświadczone jest ogółem 1580 razy, w 42. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. białostockim – 263 osoby; w byłym woj. olsztyńskim – 154 osoby; w byłym woj. warszawskim – 94 osoby oraz w byłym woj. wrocławskim – 93 osoby).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż w Polsce jest 1698 osób o nazwisku Stasiewicz.

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia

Offline Holly

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Luty 2009, 11:36:42 »
Bardzo dziękuję, informacje te będą mi bardzo przydatne :)
Miałabym jeszcze jedną prośbę, chodzi tym razem o nazwisko Gebert.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Luty 2009, 14:31:35 »
56.
Gebert

Genezy nazwiska należy szukać w opracowaniach obcojęzycznych.
Portal „moi krewni.pl” podaje, iż 2523 osób o nazwisku Gebert mieszka w Niemczech. Polecam lekturę szczegółowych analiz nazwisk pochodzenia niemieckiego.
Możliwe, iż nazwisko ma korzenie żydowskie.

Dane o frekwencji nazwiska wskazują, iż należy ono do bardzo rzadko występujących w naszym kraju. Według Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanego przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), nazwisko Gebert poświadczone jest ogółem 122 razy, w 10. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. gdańskim – 29 osób; w byłym woj. białostockim – 26 osób; w byłym woj. warszawskim – 25 osób oraz w byłym woj. ciechanowskim – 17 osób).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż w Polsce jest 129 osób o nazwisku Gebert.

Wiele informacji o osobach noszących nazwisko Gebert można znaleźć na całym świecie dzięki danym zgromadzonym przez „JewishGen.org”.

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia

Offline BrzeteK

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 01 Marzec 2009, 21:51:45 »
Witam.
Byłbym bardzo wdzięczny za etymologię nazwiska Kania.
Z góry dziękuję.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Marzec 2009, 09:59:39 »
57.
Kania

Proszę porównać, z zamieszczoną na stronach Wortalu "GenPol.com", analizą etymologiczną nazwiska Kaniasty, którą przygotowała Pani dr Alina Naruszewicz-Duchlińska z Katedry Językoznawstwa Historycznego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Dane o frekwencji nazwiska wskazują, iż jest to nazwisko bardzo popularne w naszym kraju. Według Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanego przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), nazwisko Kania poświadczone jest ogółem 22434 razy, i występuje we wszystkich 49. byłych województwach, według podziału administracyjnego kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. katowickim – 3519 osób; w byłym woj. krakowskim – 1760 osób oraz w byłym woj. kieleckim – 1604 osoby).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż w Polsce jest 25420 osób o nazwisku Kania.

Łączę pozdrowienia -
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2009, 16:14:34 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline Misiek

• Użytkownik
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Marzec 2009, 14:09:20 »
Skoro wszyscy proszą, czynię tak i ja.
Szukam informacji o nazwisku "Jarocha". Czy pochodzi może od "Jarocka", bo przy prawie każdym wyszukiwaniu przekierowuje mnie do takich adresów lub informuje, że żadnych informacji nie ma.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Marzec 2009, 17:56:00 »
58.
Jarocha

Prawdopodobną podstawą utworzenia nazwiska jest nazwa miejscowa.
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, wskazuje na istnienie wielu takich miejscowości:
  • Jarocha,
  • Jarochów,
  • Jarochówek,
  • Jarochy.
Zobacz Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Tom III, s. 452.

Potencjalną podstawę nazwiska może też stanowić zdrobnienie imienia na Jaro-, takich jak: Jarogniew, Jaromir, Jaropełk, Jarosław.

W nazwisku, jak odległe echo, może pobrzmiewać jakaś prawda o przodkach, bo z jakiegoś powodu nasz protoplasta otrzymał takie a nie inne miano. Należy jednak pamiętać, iż bez dotarcia do miejsca pochodzenia indywidualnego nazwiska i okresu, w którym powstało trudno cokolwiek autorytatywnego powiedzieć. Rozstrzygnąć to można, niestety, długą drogą poszukiwań źródłowych. Tylko wiedza o przodkach może rzucić światło na pochodzenie nazwiska.

Dane o frekwencji nazwiska Jarocha wskazują, iż jest ono w naszym kraju rzadko spotykane. Według Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanego przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), poświadczone jest ogółem 344 razy, w 25. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej: w byłym woj. tarnobrzeskim – 71 osób; w byłym woj. kieleckim – 66 osób; w byłym woj. katowickim – 37 osób oraz w byłym woj. bydgoskim – 28 osób).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż w Polsce są 384 osoby o nazwisku Jarocha.

Liczniej występuje w Polsce nazwisko Jaroch, o tej samej etymologii co Jarocha. Portal „moikrewni.pl” podaje, że jest 1147 osób o tym nazwisku, i od tego miana może pochodzić Jarocha.

Pozdrawiam bardzo serdecznie –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2009, 18:57:42 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline Misiek

• Użytkownik
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Marzec 2009, 22:49:39 »
Bardzo dziękuję.
Jest już jakiś punkt zaczepienia. Przyznaję, nie pomyślałem, że w znanym mi ze studiów "Słowniku..." można też czegoś się doszukać.
Z tych około 140 osób w dawnych województwach tarnobrzeskim i kieleckim znaczna część może być moimi krewnymi, ponieważ mój dziadek ze strony ojca osiedlił się tam na początku lat 50 (przesiedleniec po tzw. równaniu granicy), a miał 6 dzieci i każde z nich już ma swoje wnuki(przy czym niektórzy z rodziny już nie żyją).
Jeszcze raz dziękuję:
Sławomir Jarocha

Offline Coma

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 08 Marzec 2009, 20:01:42 »
Witam.
Mam prośbę i jednocześnie pytanie :) Skąd pochodzi, oznacza itp moje nazwisko Gawrylczyk?
Szukałam w różnych słownikach i internecie. Niestety nic. Jedynie jest trochę podobne do Gaweł. Ale razcej od tego nei pochodzi. Proszę o pomoc :)

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #89 dnia: 08 Marzec 2009, 21:16:23 »
59.
Gawrylczyk

Proszę zobaczyć analizę nazwiska Gawryluk, najprawdopodobniej o tej samej etymologii co Gawrylczyk – którą przygotowała Pani dr Alina Naruszewicz-Duchlińska z Katedry Językoznawstwa Historycznego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – znajdującą się w bazie „Geneza nazwisk” zamieszczonej na stronach Wortalu „Genealogia Polska” (GenPol.com).

Dodam tylko, iż imię to często występuje w języku rosyjskim - Гавриллъ (transkrypcja: Gawrił) – Gabriel.
To imię jednego z archaniołów, który zwiastował Najświętszej Pannie Marii, a jeszcze wcześniej przepowiedział Zachariaszowi narodziny jego syna - Jana Chrzciciela.
Według islamu to właśnie Gabriel podyktował Koran prorokowi Mahometowi.

Dane o frekwencji nazwiska Gawrylczyk wskazują, iż jest ono w naszym kraju rzadko spotykane. Według Słownika nazwisk współcześnie w Polsce używanych, opracowanego przez prof. Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (K. Rymut, PAN IJP, Kraków 1994, na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL), poświadczone jest ono ogółem 191 razy, w 20. województwach na istniejących 49 według podziału administracyjnego kraju obowiązującego w latach 1975-1998 (w tym najliczniej w byłych woj.: elbląskim – 43 osoby; suwalskim – 26 osób; zielonogórskim –19 osób).

Portal „moi krewni.pl” natomiast podaje, iż w Polsce jest 199 osób o nazwisku Gawrylczyk.

Łączę pozdrowienia -
Lata Błądzenia