Autor Wątek: Czym jest historia?  (Przeczytany 14886 razy)

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
Odp: Czym jest historia?
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Luty 2010, 23:14:47 »
Pominę to, że krytykę uprzedmiotowiającego dyskrsu kapitalizmu i innych izmów, prowadzą dziś współcześni post-marksowscy filozofowie, skoro Diogenes nie chce tutaj różnych (nie) Wittgensteinów.

Dla mnie historia jest napięciem między przedmiotowym i podmiotowym auto-traktowaniem człowieka. Ciebie przechodzą ciarki na myśl wyrażenia materiał ludzki..., innych przechodzą śmiertelne ciarki na myśl, że nie ma narządów ((materiałów) na przeszczepy na przykład. Sam siebie bezwzględnie jako materialistę traktujesz, gdy brodę golisz. ;)

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #30 dnia: 18 Luty 2010, 23:14:47 »

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Luty 2010, 12:35:12 »
Właściwie, to liczyłem na wypowiedzi historyków. Ale na bezrybiu i rak ryba...  :roll:

Pominę to, że krytykę uprzedmiotowiającego dyskrsu kapitalizmu i innych izmów, prowadzą dziś współcześni post-marksowscy filozofowie,
No cóż, widocznie znają się na tym z własnego podwórka. Poza tym nie odrzucam marksizmu w całości. Akurat czytam Marcusego "Człowiek jednowymiarowy".

Dla mnie historia jest napięciem między przedmiotowym i podmiotowym auto-traktowaniem człowieka.
Mógłbyś rozwinąć tę celną myśl?

Ciebie przechodzą ciarki na myśl wyrażenia materiał ludzki..., innych przechodzą śmiertelne ciarki na myśl, że nie ma narządów ((materiałów) na przeszczepy na przykład.
Nie ma, bo nie dowieźli. A nie dowieźli, bo już takie bezpieczne drogi pobudowali, tyle tych ograniczeń, fotoradarów i policjantów z balonikami nastawiali, że zabrakło dawców  ;)

Sam siebie bezwzględnie jako materialistę traktujesz, gdy brodę golisz. ;)
Nie siebie, tylko swoją brodę. Poza tym jej też nie traktuję "bezwzględnie jako materialistę", bo pozwalam jej żyć i rozwijać się, jak widać na załączonym obrazku  :)
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2010, 12:36:48 wysłana przez Diogenes »
"Tylko dlatego, że jesteś nikim, możesz pogadać z drugim człowiekiem"
Maanam

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Luty 2010, 12:57:42 »
Cytuj za: Filozof  18 lutego 2010, 23:14:47
Pominę to, że krytykę uprzedmiotowiającego dyskrsu kapitalizmu i innych izmów, prowadzą dziś współcześni post-marksowscy filozofowie,
No cóż, widocznie znają się na tym z własnego podwórka. Poza tym nie odrzucam marksizmu w całości. Akurat czytam Marcusego "Człowiek jednowymiarowy".
Ja też nie, cóż miałem pradziadka zaprzysięgłego komunistę, marksistę, górnika, który po wojnie wrócił z z Francji. Dziś faktycznie z marksizmu zostały jedynie pewne dość użyteczne pojęcia. 
Dla mnie historia jest napięciem między przedmiotowym i podmiotowym auto-traktowaniem człowieka.
Mógłbyś rozwinąć tę celną myśl?
EE, czy ona celna, raczej banalna. Wiem, że wedle Kanta na przykład wszyscy mają innych traktować jako cel. Ale jeśli na przykład społeczeństwo umyśliło sobie instytucje szkoły, to jasne jest chyba, że nauczyciel jest zasadniczo środkiem i do bycia środkiem może się sprowadzić, jakby go konsekwentnie czynić celem takim samym jak uczeń, to mamy elitaryzm platoński nie sądzisz? Ale mozna srożej tę myśl traktować, jako tezę, że od czasu do czasu wybucha w ludziach z intensywną siłą zło, które szokuje ponieważ rodzi sie w czasach przekonanych o istnieniu postępu, własnej światłości etc. Ale chyba za dużo filozofii tu dałem więc dalej nie rozwijam.
Nie ma, bo nie dowieźli. A nie dowieźli, bo już takie bezpieczne drogi pobudowali, tyle tych ograniczeń, fotoradarów i policjantów z balonikami nastawiali, że zabrakło dawców
Może jednak troche powagi? ;) Dawców nie ma, bo rodzina sobie wyobraża, że pobranie ich to zniewaga dla ciała zmarłego itp.

Sam siebie bezwzględnie jako materialistę traktujesz, gdy brodę golisz. icon_wink
Nie siebie, tylko swoją brodę. Poza tym jej też nie traktuję "bezwzględnie jako materialistę", bo pozwalam jej żyć i rozwijać się, jak widać na załączonym obrazku

A jak ktoś komuś naruszy jego cielesność ale zostanie złapany po tym jak u ofiary obrażenia zniknął, to mu się czyn liczy, czy nie? Zresztą ja nie chciałem powiedzieć, że zawsze jesteśmy konsekwentnymi materialistami, jesteśmy raczej wybitnie niekonsekwentni w tych sprawach, niezależnie od opcji metafizycznej i to również miałem na myśli w owej "celnej" myśli. :)

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Luty 2010, 15:28:27 »
Właściwie, to liczyłem na wypowiedzi historyków. Ale na bezrybiu i rak ryba...  :roll:
Wiesz, jak to jest... jak ktoś siedzi wśród wielu drzew, to nie widzi lasu...

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Luty 2010, 15:45:34 »
No tak, do ogarnięcia całego lasu potrzebny jest Sokrates na swojej chmurze  :tb:  ;)

Ale nic nie szkodzi, mnie właśnie interesuje ten widok od środka. Jak ten las się przedstawia temu, kto w nim siedzi. I co on tam właściwie porabia?
Maanam

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Luty 2010, 15:52:59 »
Ja po prostu czuję się zdecydowanie za głupi, by odpowiedzieć na postawione w temacie pytanie. A przynajmniej by odpowiedzieć nienaiwnie i niebanalnie. ;) Podejrzewam, że nie jestem w tym swoim poczuciu osamotniony.
Littera docet, littera nocet

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
    • Fotografie i historie rodzinne
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Luty 2010, 16:40:17 »
To była doniosłe wydarzenie, z uwagi na magię liczb. Trwało jednak chwilę.
Mac Ap przesłał na Forum „Histmag.org” swoją 7 777 wiadomość – i nawet nas z tej okazji do Gospody na Dzikich Polach nie zaprosił.
Teraz to już jest historia :D.

Dołączam dokument historyczny:

Pozdrawiam –
Lata Błądzenia

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Luty 2010, 18:02:52 »
Ja bardzo nie lubię, kiedy np. komentatorzy sportowi mówią "ale to już historia" o zagraniu sprzed pół minuty. I wyżej przytoczony przykład należy do podobnej kategorii zdarzeń. Jest ono w istocie elementem naszej społecznej teraźniejszości, a nawet gdy, z racji upływu czasu, moment jego zajścia stanie się częścią przeszłości leżącej w horyzoncie zainteresowania historyków, nie znajdzie się być może nigdy w polu badawczym jakiegokolwiek uczonego. Choć oczywiście nie można wykluczyć, że zajmie się nim jakiś zwolennik nano czy wręcz pikohistorii ;)

A upraszczając: historia nie powinna być utożsamiana z przeszłością, w szczególności z przeszłością w sensie fizycznym.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Luty 2010, 18:31:02 »
Ja bardzo nie lubię, […]

A ja bardzo lubię Moderatora Mac Ap’a :D.

[…] historia nie powinna być utożsamiana z przeszłością […]

Czyżby więc historia to teraźniejszość oraz to co wydarzy się w przyszłości?

Pozdrawiam bardzo serdecznie –
Lata Błądzenia

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Luty 2010, 19:06:32 »
Ja lubię Mac apa i Czajna Szczen.  :)

Czyżby więc historia to teraźniejszość oraz to co wydarzy się w przyszłości?

Niekoniecznie..., chyba, że przyjmiemy kołową wizję czasu.

Offline Andrys

• Historia nauki i techniki - moderator
  • --------------------------
  • Imię i nazwisko: Wojciech Andryszek
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Luty 2010, 20:56:14 »
Ja lubię Mac apa i Czajna Szczen.  icon_smile

A ja tam ich nie lubię. Jeden chrapie, a drugi... nie wiem czy chrapie. ;) :twisted:

Daliście do pieca z tą historią i tym, czym ona jest. Jeżeli jest "czymś", ale to już... inna historia. :elaugh:

Tak na poważnie, to wydaje mi się, że nie należy czasem przesadzać z analizą czy zbyt głębokim wnikaniem. Gdybym wziął sobie do serca, tak z moich klimatów, ideę Heisenberga, to musiałbym katować się myślą, że żyję bez kontaktu ze światem, bo ten byłby zawsze "gdzie indziej".

Wydawało mi się, że taka Wikipedia w zasadzie wystarczająco oddaje pewne sprawy stwierdzając, że historia to zespół wiedzy o naszej przeszłości. A że ta wiedza jest różna, kwadratowa lub podłużna, to owszem, temat do rozważań. Tylko, że to w zasadzie dotyczy każdej dziedziny wiedzy, wiedzy po prostu i wiedzy jakiejkolwiek. Tak mi się przynajmniej wydaje albo jakoś tak...
E=mc2 => Energy = milk and cookies too! ;)

Nie jem ślimaków, wolę fast food! ;)

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Luty 2010, 23:24:03 »
I tak oto nie mam wyjścia, muszę odsłonić się w płytkości swej myśli. ;) Historia nie jest, jak sądzę, ani przeszłością, ani teraźniejszością, ani przyszłością. Jest obiektem zainteresowania historyka i efektem tegoż zainteresowania (w postaci pewnej narracji o dziejach). A zatem nie jest historią nic, czym żaden historyk się nigdy nie zainteresował, czego nie zbadał i nie opisał. Bez tego żadna historia nie istnieje. Przeszłość nie jest i nie może być historią, bo nawet gdyby wszyscy ludzie świata byli historykami i chcieli naukowo badać każdy aspekt przeszłości, i tak nigdy nie byłoby możliwe jej pełne ogarnięcie.

Pojedyncze, nieistotne zagranie w nieważnym meczu piłkarskim nie jest (i bardzo wątpię, by kiedyś było) przedmiotem naukowego badania, podobnie jak nie jest nim fakt, że ten czy inny ktoś, o tej czy o tamtej godzinie, w tym bądź innym miejscu, zjadł kotlet. Może to budzić czyjeś chwilowe zainteresowanie, być przez kogoś zaobserwowane, ale jako element teraźniejszości.

Offline Sebastian Adamkiewicz

• Użytkownik
  • Imię i nazwisko: Sebastian Adamkiewicz
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Luty 2010, 01:35:04 »
Pojedyncze, nieistotne zagranie w nieważnym meczu piłkarskim nie jest (i bardzo wątpię, by kiedyś było) przedmiotem naukowego badania, podobnie jak nie jest nim fakt, że ten czy inny ktoś, o tej czy o tamtej godzinie, w tym bądź innym miejscu, zjadł kotlet.

Uważaj, bo cała gama historyków spod sztandaru Ewy Domańskiej jeszcze Cię może zaskoczyć ;)
"Ruch jest wszystkim, cel jest niczym" Bernstein

"Tańczcie, aż się porzygacie" Titus;)

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Luty 2010, 10:39:39 »
Uważaj, bo cała gama historyków spod sztandaru Ewy Domańskiej jeszcze Cię może zaskoczyć icon_wink
A Ciebie i twoich historyków Ingarden i cała banda inszych filozofów, szeroko uzasadniających owo niby banalne zdanie, z pomocą analizy różnic między językiem a przedmiotem opisu.  ;)

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Luty 2010, 10:51:45 »
Witam Wszystkich serdecznie,

w ten piękny słoneczny niedzielny poranek, w który to intuicja kobieca podpowiada mi, że 7 777 list, wysłany przez przesympatycznego Mac Ap’a na Forum „Histmag.org”, przejdzie do Historii i stanie się jej częścią :D. Może nie tak ogromną, jak wczorajszy olimpijski wyczyn Adama Małysza, ale jedną z sympatyczniejszych. Wszak nie jest to coś pojedynczego (a 7 777 post) a zawarte w nim treści nieważne dla przyszłości Forum, bynajmniej.

A zatem nie jest historią nic, czym żaden historyk się nigdy nie zainteresował, czego nie zbadał i nie opisał. Bez tego żadna historia nie istnieje.

Po pierwsze. Zainteresował się nim, przez fakt toczącej się na tym Forum dyskusji, Historyk Jeden na pewno, a może i nawet kilku? Zatem postulat zainteresowania został spełniony.
Po drugie. Zbadać fakt łatwo, Został on przeze mnie udokumentowany, a dokument jest na Forum, dostępny na wyciągnięcie ręki.

Toteż wystarczy tylko, mniej lub bardziej fachowy, opis i mamy Historię :D, czyż nie?

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Luty 2010, 11:10:44 »
Toteż wystarczy tylko, mniej lub bardziej fachowy, opis i mamy Historię :D, czyż nie?
Myślę, że to jednak za mało. Mamy tylko fakt historyczny. By mieć historię, trzeba by ponadto przeprowadzić badania jak do tego doszło i kim jest ten, który dokonał dzieła.

Mam pytanie a propos: czy mac ap jest rekordzistą, jeżeli chodzi o liczbę postów w księstwie?

Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie serdecznie Lata Błądzenia
Diogenes [machanie łapką]
Maanam

Offline Świetlisty

• Użytkownik
  • Ostrze w rękach aniołów
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Luty 2010, 11:15:18 »
Mam pytanie a propos: czy mac ap jest rekordzistą, jeżeli chodzi o liczbę postów w księstwie?
Nie jest nawet na pudle:
Taka fajna podstrona ze statystykie'
Ludzie niezdolni do wolności - którzy nie umieją z niej korzystać - łakną władzy.
//Eric Hoffer//

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Luty 2010, 11:56:44 »

A ja pytam (tak wiem, porównanie niczego nie dowodzi): czy uwielbiany przez nas Adam Małysz zdobył najwięcej złotych olimpijskich medali na skoczniach narciarskich?
Nie.
Czy przez to nie należy mu się poczesne miejsce w historii?

A co do tego „pudła”, to zważywszy iż Forysty Kaja na Forum już nie ma, przez co nie zdobywa dalszych „punków”, Drogi Mac Ap, stojący tuż za nim, na „pudło” wstąpi niebawem :D.

Pozdrawiam bardzo serdecznie (odmachując łapką :D) –
Lata Błądzenia

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Luty 2010, 23:07:36 »
Offtopowo napiszę, że jestem Ci wdzięczny Lidio i gdybym sie kiedyś rumienił, to bym się zarumienił :) Nie zwracam uwagi na swój licznik już od przekroczonego pierwszego tysiąca, czyli gdzieś tak od mezozoiku. Ale specjalnie dla Cienie, moge usunąć część swoich postów i znowu będzie 7777. W tajemnicy Ci powiem, że już ta liczba musiała występować, bo tydzień temu kasowałem wszystkie posty, będące zawiadomieniami o przesuwaniu tematów i licznik mi wtedy spadł o około setkę :)
Przepraszam wszystkim, że daję taki zły przykład i piszę offtopowo, ale czuję się rozczulony :)

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Marzec 2010, 08:10:43 »
No dobra, skoro zaprzestaliśmy wzajemnego kadzenia, to bierzmy się za historię!  :D

Wraz z człowiekiem wkraczamy w historię - powiada Fryderyk Engels we Wstępie do "Dialektyki przyrody". - Również zwierzęta mają swoją historię, dzieje swojego pochodzenia i stopniowego rozwoju aż do dzisiejszego stanu. Ale one są biernymi obiektami tej historii i jakkolwiek w niej uczestniczą, przebiega ona bez ich wiedzy i woli. Ludzie natomiast im bardziej oddalają się od zwierząt w wąskim rozumieniu tego słowa, tym bardziej sami świadomie tworzą swoją historię, tym mniejszy jest na tę historię wpływ nieprzewidzianych okoliczności, niekontrolowanych sił, tym dokładniej historyczne osiągnięcie odpowiada uprzednio postawionemu celowi.

Czy zgadzasz się z klasykiem marksizmu  :?:
Maanam