Cytuj za: Filozof 18 lutego 2010, 23:14:47
Pominę to, że krytykę uprzedmiotowiającego dyskrsu kapitalizmu i innych izmów, prowadzą dziś współcześni post-marksowscy filozofowie,
No cóż, widocznie znają się na tym z własnego podwórka. Poza tym nie odrzucam marksizmu w całości. Akurat czytam Marcusego "Człowiek jednowymiarowy".
Ja też nie, cóż miałem pradziadka zaprzysięgłego komunistę, marksistę, górnika, który po wojnie wrócił z z Francji. Dziś faktycznie z marksizmu zostały jedynie pewne dość użyteczne pojęcia.
Dla mnie historia jest napięciem między przedmiotowym i podmiotowym auto-traktowaniem człowieka.
Mógłbyś rozwinąć tę celną myśl?
EE, czy ona celna, raczej banalna. Wiem, że wedle Kanta na przykład wszyscy mają innych traktować jako cel. Ale jeśli na przykład społeczeństwo umyśliło sobie instytucje szkoły, to jasne jest chyba, że nauczyciel jest zasadniczo środkiem i do bycia środkiem może się sprowadzić, jakby go konsekwentnie czynić celem takim samym jak uczeń, to mamy elitaryzm platoński nie sądzisz? Ale mozna srożej tę myśl traktować, jako tezę, że od czasu do czasu wybucha w ludziach z intensywną siłą zło, które szokuje ponieważ rodzi sie w czasach przekonanych o istnieniu postępu, własnej światłości etc. Ale chyba za dużo filozofii tu dałem więc dalej nie rozwijam.
Nie ma, bo nie dowieźli. A nie dowieźli, bo już takie bezpieczne drogi pobudowali, tyle tych ograniczeń, fotoradarów i policjantów z balonikami nastawiali, że zabrakło dawców
Może jednak troche powagi?

Dawców nie ma, bo rodzina sobie wyobraża, że pobranie ich to zniewaga dla ciała zmarłego itp.
Sam siebie bezwzględnie jako materialistę traktujesz, gdy brodę golisz. icon_wink
Nie siebie, tylko swoją brodę. Poza tym jej też nie traktuję "bezwzględnie jako materialistę", bo pozwalam jej żyć i rozwijać się, jak widać na załączonym obrazku
A jak ktoś komuś naruszy jego cielesność ale zostanie złapany po tym jak u ofiary obrażenia zniknął, to mu się czyn liczy, czy nie? Zresztą ja nie chciałem powiedzieć, że zawsze jesteśmy konsekwentnymi materialistami, jesteśmy raczej wybitnie niekonsekwentni w tych sprawach, niezależnie od opcji metafizycznej i to również miałem na myśli w owej "celnej" myśli.