Autor Wątek: Co Cię w historii interesuje najbardziej?  (Przeczytany 21081 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
Co Cię w historii interesuje najbardziej?
« dnia: 21 Marzec 2004, 10:20:36 »
Historia gospodarcza, polityczna itd. ?  Polski, powszechna, jakiegoś określonego kraju? A może jakaś określona epoka? Wypowiedz się, czekamy na Twoje opinie! :)

Historia - forum historyczne Histmag.org

« dnia: 21 Marzec 2004, 10:20:36 »

Offline Twister

• Użytkownik
    • http://www.historiatwiss.republika.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marzec 2004, 11:39:07 »
Duke potworzył nowe tematy ;D Hyhyhy ;D Chyba mu się nudziło ;D

Historia polityczna to przede wszystkim... a dalej jak leci ;D
Trochę starożytności, trochę średniowiecza ;) Trochę epoki nowożytnej... zostaje XIX i XX wiek --> tu przede wszystkim kolonizacja i konflikty ;)

Pozdrówki :)
Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała się okazać błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem. .
Albert Einstein

Offline Lord Lothar

• Użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marzec 2004, 20:39:36 »
Lubię wszystko do AD 1500, bo: nie ma nazwisk ;); kolejne wydarzenia oddzielają dzisiątki lat/lata a nie miesiące/dni :); wiele z naszej wiedzy to właściwie tylko domysły a nawet legendy, stąd sporo jest do odkrycia, choć pewnie nigdy nie zostanie odkryte, a to wprowadza pewną aurę tajemnicy; świat różnił się wtedy od naszego pod wieloma względami, a żyjący wtedy ludzie właściwie się od nas niczym nie różnią; wiele podniosłych chwil, wypowiedzianych mądrych słów, stoczonych epickich bitew, legendarnych postaci - to właściwie jest w każdej epoce, ale w starożytności i średniowieczu tak jakoś ciekawiej ;)
friaþwa usbeisneiga ist, sels ist: friaþwa ni aljanoþ; friaþwa ni flauteiþ, ni ufblesada, ni aiwiskoþ, ni sokeiþ sein ain, ni ingramjada, nih mitoþ ubil, nih faginoþ inwindiþai, miþfaginoþ sunjai"

Offline Zulus

• Użytkownik
    • http://zulus.jogger.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marzec 2004, 20:50:49 »
starozytnosc... sredniowiecze... wikingowie ;D Batalie, batalie i jeszcze raz batalie ;D hmmm... a wspominalem juz ze najbardziej lubie bitweki :?:  :roll:  ;D
Don't set Your mind to one side...
ルーカス

Offline Turaglar

• Użytkownik
  • operator łoma
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marzec 2004, 20:57:08 »
Ja też bitwy i wojny (np. Polska XVIIw.). Ale już od XIXw. to już wg mnie jest coraz głupiej. (Te idiotyczne wojny i rewolucje itd itd). Chyba jednak taka kolejność:
1. Starozytność
2. Polska Jagiellonowie i do Korybuta
3. Średniowiecze
4. Azja (Chiny i japonia)
2. II wś (bo pierwsza była najidiotyczniejsza ze wszystkich, szczególnie jak się ogląda program o wojnie w Australii - to byli dopiero faszyści - nękanie Niemców z racji pochodzenia).
Bo chociaż nie ma tam brzegu mojego,
śniegów i nieba, nieba zielonego,
noc mnie nie nuży, dzień się nie dłuży,
być wciąż w podróży, w drodze pod wiatr... - A. Osiecka

Offline Faramir

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marzec 2004, 21:00:01 »
Najbardziej chyba historia Rosji i Francji. A poza tym średniowiecze aż do czasów gdy zaczęły poajwiać się wszelkie maszyny parowe, etc., które jakoś mnie zbytnio nie pociągają.

PS. Witam wszystkich bardzo serdecznie:)
tat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus.

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marzec 2004, 21:07:17 »
Ja osobiście lubię przedewszystkim militarystykę: uzbrojenie i wojny (wszystkie okresy). Jeszcze kilka lat temu odtwarzałem różne orginalne i fantastyczne bitwy na klockach LEGO. Dwa dni organizowałem jednostki, a potem odgrywałem tą jatkę  :D
Po za tym polityka, a z okresów to XVI - XVII i XX wiek.
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Zulus

• Użytkownik
    • http://zulus.jogger.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marzec 2004, 21:20:05 »
Zamek z LEGO to do dzis mam na polce ;D oblezenie to jest czad  ;D
Don't set Your mind to one side...
ルーカス

Offline TJK

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marzec 2004, 21:45:37 »
No cóż oryginalny nie będę..historia wojskowości to jest to !. Ale jednocześnie mam parę " szczególnych" zainteresowań w tym temacie - polski XVII wiek, wyprawy krzyżowe,  późnośredniowieczni Węgrzy i ich zmagania z agresją Ottomańską,  stepowe imperia i przeróżni Heftalici, Chazarowie, Turkuci, Seldżucy, Awarowie itd., okres napoeloński i kampanie lotnicze DWŚ..

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Marzec 2004, 21:55:15 »
Obyczajowość polska w XVI i XVII w. oraz ówczesne uzbrojenie i sposoby walki. Od niedawna również obyczajowość epoki krucjat.
Littera docet, littera nocet

Offline raven

• Użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marzec 2004, 21:58:32 »
Tak ogólnie, no i historia Polski mnie nie kręci. Nie kręci mnie tez starożytność. Możer kiedyś się wyspecjalizuje.
PS.Lubie oglądać mapy :twisted:

www.olbrot.blox.pl - blog o sporcie
<xxx> Pomorze ktoś?
<Unf> Niestety, mazowsze.
:icon_arrow: Bash.org.pl :)

Offline gryzio

• Użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marzec 2004, 22:15:53 »
hmmmm.......uwielbiam historię Eskimosów....szczególnie kultury Cape Dorst.................aha......i historię by Ikswonarab......i czasem historię by TJK, aha....no i czasem histrorię by Duncan.....ale go wywaliliście...:( ...w sumie to trochę smutne...bo własciwie jego jedynym grzechem było to, że nie uważał mnie za Najgenialniejszego Historyka Wszechczasów (mimo wszystko kara nieco za surowa).
ozdrowienia od Gryzia

Offline Stepowy Wilk

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marzec 2004, 22:51:19 »
Cytat: "Faramir"
Najbardziej chyba historia Rosji i Francji.

ja także uwielbiam historię Rosji i Francji.

Rosja - jest piekna pod względem kulturowym, religijnym, ma bardzo powiązane dzieje z jakże pięknymi naszymi dziejami. Ach oraz te piękne kremlskie wieże ach ach ach (ogólnie budowle są wspaniałe, a w szczególności wspomniane wieże  :wink: )

Francja - w sumie ja książki dot. historii francuskiej traktuje jak komedie.. zawsze mozna się nieźle ubawić :) szczególnie jeśli chodzi o wszelkie dziwactwa seksualne  :wink:

Także Francja i ROsja mają piękne języki... moim zdaniem dwa najpiękniejsze na świecie :)
his is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

Offline Xeloss

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marzec 2004, 00:43:38 »
Historia WWII, zwłaszcza działania w Afryce Północnej i na Pacyfiku...
Poza tym cała historia...(oprócz XVIII wieku... :shifteyes: )
The Emperor does not share your optimistic appraisal of the situation"

Offline froniu

• Użytkownik
    • http://www.206club.net
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marzec 2004, 10:41:14 »
mnie w historii najbardziej interesuje wiek XX, a głównie II World War i okres po niej do lat obecnych .

Czasami mały człowiek może czynić wielkie rzeczy.

:cowsleep:

Himen

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Marzec 2004, 17:46:47 »
Interesuję się szczególnie dwoma okresami: 1386-1434 oraz 1939-45.

Offline Adso

• Redaktor
  • Radca tajny
  • Imię i nazwisko: Michał Turajski
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marzec 2004, 10:10:41 »
Już kiedyś coć na te temat wspominałem... A zatem:
- średniowiecze (obyczajowość, militaria tochę mniej, kultura, symbolika, filozofia, sprawy z pogranicza teologii etc.);
-  I Rzeczpospolita (ustrój, kultura, obyczaje, polityka zagraniczna);
- XIX wiek w Europie (filozofia, kult postępu, kultura - zwłaszczaw schyłku)
- Moje nowe hobby - historia Węgier ;)
- starzytnosć  dośc powierzchownie (m.in. prawo rzymskie, chocaż trochę w zainteresowowanu się tym pogły mi studia ;D )
To chyba tyle. W ogóle nie za bardzo lubię rozdrabniać istorię na okresy - jej istotą jest ciągłe następstwo zdarzeń, czyż nie?
"Nie mówię, żem jest geniusz, lecz i nie dupa:
też bym napisał "Dziady", gdybym się uparł."
(K. I. Gałczyński)

Offline Sabat

• Użytkownik
  • Mistrz Iluzji
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Marzec 2004, 00:42:26 »
Dla mnie w historii najbardziej interesujące są wszelkie tajemnice, zagadki, niewyjaśnione sprawy oraz różne legendy. Najbardziej lubie opowieści o starożytności (Egipt, Grecja, Rzym), mitach, wielkich bitwach cesarstwa rzymskiego. Następnie nastaje średniowiecze z legendami arturiańskimi, magami, rycerzami, księżniczkami, zamkami, duchami, oblężeniami. W międzyczasie pojawiają się Wikingowie, którzy w nocy z przeraźliwym hukiem atakują wioski, wyłaniając się nagle z lasu i równie nagle się do niego chowając. Opowieści o Berserkach o odrobinie magii o jakiś duchach. Później nadchodzi podbój przez Hiszpanie kontynentu amerykańskiego, czyli złote miasta, Aztekowie, Majowie, Olmekowie, piramidy, miasta w chmurach i te wszystkie opowieści, działające na wyobraźnię. Przenosimy się jednak na morza i oceany, gdzie grasują piraci. Wystrzały z armat, abordaże, śpiewy, taranowanie, walka z ciężkimi galeonami naładowanymi srebrem. Dochodzimy w końcu do drugiej wojny światowej. Skarby SS, organizacja ODESSA, tajne misje, szpiedzy, Rudolf Hess, tajne bronie Hitlera, zamek w Książu i różne takie historyjki.
To jest właśnie to co kocham w historii.
clover: Sab pociągnął piękny łyk; Zaraz nam pod stołem znikł. Nagle widać ręce dwie; Jednak Sab nie poddał się. Opadł biedak całkiem z sił; Więc pod stołem będzie pił. Sprzeda łódź za flachy dwie;
Dziś na beczce pływać chce.
:guinness:

Offline Kasperus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Marzec 2004, 15:51:13 »
Dzielac na epoki to interesuje mnie najbardziej historia nowozytna, ~1500-1800, szczegolnie XVIII wiek... na drugim miejscu sredniowiecze, za to nie znosze historii starozytnej...

Dzielac geograficznie to najpierw Polska, potem reszta Europy srodkowej i Rosja, potem kraje dalekiego wschodu i Indii.

Dzielac tematycznie to najpierw chyba historia gospodarcza/ekonomiczna (czy jak to sie nazywa) i spoleczna, takze historia 'mysli' i obyczaju... historia polityczna traktuje jako dodatek, nie znosze za to historii wojskowej...

A wiec podsumujac najbardziej chyba lubie Polska historie gospodarcza 18tego wieku  :?
asperus

Offline nekysz

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Kwiecień 2004, 17:48:50 »
Z moich skromnych i nielicznych wypowiedzi na forum histmaga łatwo się domysleć, że historia Rzeczpospolitej szlacheckiej to jest właśnie to!
Interesuje mnie wszystko co jest z nią związane, w szczególności historia wojskowści ( przede wszystkim kawaleria),  historia prawa i obyczaju prawnego oraz obyczaje ( Kitowicz, Bystron) życia codziennego i odświętnego.
Ostatnio wielce zainteresowałem się mentalnoscią tamtych ludzi, zwłaszcza stanu żołnierskiego co skutkuje tym, że zaczynam gromadzić pamiętniki. Ich lektura to jednak zajecie żmudne i na dobrą sprawę poza kilkoma wyjątkami ( Pasek, Poczobut - Odlanicki, Holsten) nudne.

Nie gardze oczywiście średniowieczem i starożytnością. Niegdyś pasjonowałem się Polska piastowską a przez pewien okres czasu Jagiellonami.
Z czasów nowszych to czasy napoleonskie i tak do powstania listopadowego.

Oczywiście mój główny konik to historia wojskowości z racji tego za pozycjami Bellony z srerii HB ocieram się właściwie o każdy okres.

A i jeszcze jedno: biografie słynnych ludzi, oczywiście z naciskiem na tych żyjących miedzy XVI a XVIIIwiekiem. pozd

Offline Dark Raven

• Użytkownik
  • **
Re: Co Cię w historii interesuje najbardziej?
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Czerwiec 2004, 22:58:50 »
Mnie tam zawsze interesuje jedno "WŁADZA JAKĄ HISTORYK MA W RĘKACH".  :)

Na przykład mamy sąsiada i nienawidzimy go, jak jasna cholera. Tworzymy pamietnik i opisujemy go w najgorszych barwach (np porównując jego skłonnosci seksualne z M. Jacksonem).

Mijaja wieki, pamietnik odkrywa archeolog i na tej podstawie Historycy tworzą wizję sąsiada pedofila o sadystycznych skłonnosciach (a może wcale taki nie był).

Tak Moi Drodzy. Subiektywizm w 100 %. Narzucamy przyszłym pokoleniom własną wizję świata. Dlatego nasze słowo, tworzy światopogląd. A to daje nam władzę  :twisted:

Offline Loriel

• Użytkownik
  • **
    • http://loriel.jogger.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Czerwiec 2004, 14:19:24 »
Ja najbardziej lubię historię starożytną, zwłaszcza historię Egiptu. Moim ulubionym tematem na lekcjach historii zawsze był husytyzm, w ogóle średniowiecze nawet lubię. Do tego II wojna światowa. Pasjonuje mnie także historia sztuki :)

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Czerwiec 2004, 14:31:11 »
Cytat: "Loriel"
Do tego II wojna œwiatowa.

Ho ho ho. A to mnie koleżanka zadziwiła  :D  :wink:

Ja też się przyłącze do powitań :wink:
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline scorpin

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Czerwiec 2004, 15:14:49 »
Moim konikiem są stosusnki Polski z państwami ościennymi w wieku siedemnastym :) , a poza tym starożytność i wczesne średniowiecze.
łusznie zdymisjonowany agent wywiadu ( 005 )

Offline Line

• Użytkownik
  • *
    • http://www.linee.blog.onet.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Lipiec 2004, 15:37:18 »
Mnie najbardziej ciekawi historia starożytna (Egipt, Babilonia,Asyria itp) średniowieczna - głównie Wikingowie. Oprócz tego wszystkiego Celtowie, Aztekowie, Inkowie itd. Życie i obyczaje tych kultur.

Offline Ozzymo

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lipiec 2004, 19:55:39 »
Najbardziej II wojna światowa. A tak ogólnie to historia wojen.   :mgwhore:
zzymo
=================
"Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest rzeczą bezcenną. Tą rzeczą jest honor"
Józef Beck

Offline Graf von Orlok

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Grudzień 2005, 18:56:35 »
1. Starożytność - głównie Egipt
2. Średniowiecze - rycerstwo, Mongołowie
3. Kolonializm
4. Jak XIX wiek to i wynalazki (choć nie tylko z tego okresu, lecz ogólnie)
5. Pierwsza połowa XX wieku - czyli dwie wojny światowe

No i historia naszej ojczyzny. Bo czymże byłby naród, którego mieszkańcy nie znają własnej historii?
aksymalna paranoja nie polega na przekonaniu, że wszyscy są przeciwko tobie, lecz że wszystko jest przeciwko tobie. Zamiast mówić: Mój szef spiskuje przeciwko mnie, mówisz wtedy: Telefon mego szefa spiskuje przeciwko mnie.

;D Koń na senatora ;D

Offline raven

• Użytkownik
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Grudzień 2005, 22:29:11 »
1.Nie mam faworyta
-Prusy Fryderyka Wielkiego
-Wielkie Odkrycia
-Ogólnie lata 1492-1795
-Habsburgowie
Poza tym powiem tak-Historia Polski tyle, żeby móc z Wami pogadać w sensowny sposób :)  I ogólnie cała historia- najlepiej obrazuje chyba to moja półka gdzie obok biografii Fryderyka II stoi leksykon władców Polski, teksty źródłowe(wieki V-XV), Lodołamacz Suworowa i Warna 1444

Ogólnie powiem, ze gorzej u mnie ze starożytnością...

PS.Pewno takich tematów bylo ze sto, ale to robota modów, nie moja by zwracac na to uwagę.

www.olbrot.blox.pl - blog o sporcie
<xxx> Pomorze ktoś?
<Unf> Niestety, mazowsze.
:icon_arrow: Bash.org.pl :)

Offline cagliostro

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Grudzień 2005, 10:33:09 »
Przede wszystkim historia idei. A zwłaszcza religii (w tym głównie mnie kręcą herezje).
Ale potrzeba do tego ogólnego "rusztowania" faktograficznego, więc historia we wszystkich aspektach: polityczna, ekonomiczna, obyczajowa.
Od starożytności klasycznej (te dynastie egipskie to jednak trochę nudnawe) do roku 1815 (potem się robi zbyt industrialnie i burżuazyjnie. Wyjątek: postać marszałka Piłsudskiego).
A z tego długiego okresu najbardziej średniowiecze.
Terytorialnie: Europa, a nawet TYLKO Europa.
A szczególnie Francja i Anglia.

Nie przepadam za historią Polski.
Nie cierpię wręcz II wojny światowej (poza wzruszającym mnie zawsze epizodem Powstania Warszawskiego).

Offline Morgraf

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Grudzień 2005, 10:57:08 »
Moim głównym polem zainteresowania jest historia drugiej wojny światowej, szczególnie w kontekście działań militarnych. Do tego dodał bym współczesne wojny (po 45 roku) i ogólnie historię najnowszą. im dalej w przeszłość tym mniejsze zaciekawienie, z drobnymi wyjątkami oczywiście (Napoleon, wojna stuletnia, podboje arabskie i ottomańskie).
Physics is like sex. Sure, it may give some practical results, but that's not why we do it.
Richard Feynman