Autor Wątek: Zmieńmy razem Forum Histmaga!  (Przeczytany 13097 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
Zmieńmy razem Forum Histmaga!
« dnia: 11 Luty 2010, 15:18:54 »
Forum dyskusyjne jest z Histmagiem niemalże od początku. Tutaj znajdowaliśmy wielu późniejszych twórców naszego portalu, tutaj też tworzyło się to, co jest (przynajmniej tak nam się wydaje) charakterystyczne dla Histmaga – społeczność. Forum przeżywało swoje dobre i złe chwile, w ostatnim czasie przygasło. Myślę, że najwyższy czas to zmienić!

Na forum Histmaga jestem od października 2003 r. Wtedy zarejestrowałem się na nim, bo brałem udział w corocznym Turnieju Historycznym. Przez lata mniej lub bardziej aktywnie na nim dyskutowałem, byłem moderatorem, pomagałem w administrowaniu. Teraz zajmować będę się opieką nad zmienionym forum portalu historycznego Histmag.org.

Chcemy tworzyć forum historyczne, którego motto brzmieć będzie „Przyjemnie o historii”. Wiemy, że to właśnie forum dyskusyjne najlepiej służy wymianie myśli, tutaj łatwiej jest przedstawić swój punkt widzenia czy też rozpocząć dyskusję na jakiś temat. Bo to właśnie dyskusja jest podstawą nauki, szczególnie zaś humanistyki. Przedstawianie swoich pomysłów, ścieranie się różnych poglądów – wystarczy tylko zarejestrować się na forum i zacząć z niego korzystać, by zobaczyć, jak może to być ciekawe. Dla każdego! Zarówno uczniów, jak i ich nauczycieli, studentów i ich wykładowców, historyków-amatorów jak i profesjonalistów. Naszym celem jest nie tylko skuteczna wymiana myśli, ale także budowa społeczności wokół Histmaga – tak jak w czasach świetności tego forum.

Od początku było ono stylizowane na „wirtualne Księstwo”. Cechą charakterystyczną były oryginalne nazwy działów, rangi członków redakcji, współpracowników i moderatorów (ministrowie, agenci wywiadu, inkwizytorzy) a jeszcze dawniej charakterystyczna forma pisania ogłoszeń i zwracania się do siebie. Miało to wielu zwolenników, miało też przeciwników. Przez lata funkcjonowania forum podejście moje i moich redakcyjnych koleżanek i kolegów zmieniało się, postanowiliśmy wreszcie zrezygnować z tej stylizacji, by na forum dobrze czuli się również Ci, których dawna poetyka zniechęcała lub dezorientowała. Nie odcinamy się też całkowicie od przeszłości – pozostawimy niektóre dotychczas wyróżniające się elementy: system rang stylizowany na średniowieczny oraz sporą część ręcznie rysowanych avatarów autorstwa naszego rysownika Michała Turajskiego – szczegół, ale od kilku lat wzbudzający moją sympatię. Jak widać, liczy się dla nas i swoista „nowoczesność” i „tradycja”.

Zamiast dużego forum „ogólnie o historii” będziemy wdrażać rozwiązania które sprawią, że nasze forum w większym stopniu stanie się federacją mniejszych miejsc, w których można prowadzić dyskusję. Bizantynistyka, Polska Piastów, wielkie odkrycia geograficzne, wojskowość staropolska, epoka napoleońska, Wehrmacht czy też historia PRL-u – to tylko kilka przykładów działów specjalistycznych, które z Waszą pomocą mogłyby na forum zaistnieć i świetnie funkcjonować. Równie dobrze mogą być to działy poświęcone gender studies, historii społecznej XIX wieku czy też historii filozofii. Wszystko zależy od zainteresowań opiekunów takich działów.

Właśnie – opiekunowie, czyli moderatorzy merytoryczni. Szukamy ludzi którzy mają swoje zainteresowania, dysponują pewną wiedzą, chcą się nią dzielić z innymi ale też lubią dyskutować i moderować takie dyskusje. Mogą być to zarówno studenci, młodzi czy trochę starsi naukowcy, hobbyści-pasjonaci danej tematyki jak również twórcy małych serwisów tematycznych, którzy chcieliby lepiej wypromować swoją pracę. W działach tych obok dyskusji może znaleźć się też miejsce na publikacje własnych tekstów czy prac moderatora. Zależy nam, by opiekunowie działów mogli tworzyć na forum swój własny zakątek, w obrębie bardzo ogólnych reguł dotyczących całości. Jeśli bylibyście zainteresowani współpracą - proszę o kontakt: t.leszkowicz@histmag.org, GG 8070345, tel. 603550265.

Zmiany obejmą też inny obszar działalności forum – jego regulamin. W myśl zasady „Przyjemnie o historii” odświeżymy go i skrócimy. Nie przekroczy on więc 5 zwięzłych punktów (dla porównania: obecny to ponad 4 strony maszynopisu). Większą wagę niż do żelaznych reguł przyłożymy do realizacji wspomnianego hasła – „przyjemnie” znaczy kulturalnie, bez przepychanek i z naciskiem na miłą atmosferę. Ale znaczy to również merytorycznie, ciekawie i bez zadęcia.

Trzecim pomysłem są działy regionalne. Tam gdzie społeczność użytkowników forum Histmaga stanie się liczna, będziemy tworzyć specjalne fora, na których będzie można wymienić się informacjami o imprezach historycznych w danym mieście/rejonie, podyskutować o lokalnej historii, poruszyć ważne dla lokalnych społeczności kwestie historyczne czy też po prostu się zintegrować. Wraz z początkiem działalności „odświeżonego” forum ruszy pod moją opieką dział poświęcony Warszawie i najbliższym okolicom. Chętnie otworzymy kolejne, jeśli tylko zgłosicie na to zapotrzebowanie.

Nowe forum będzie starało się uzupełniać serwis. Myślę, że warto byśmy starali się tam dyskutować nie tylko o przeszłości, ale także o teraźniejszości (czyli historii w polityce i życiu społecznym). Znajdzie się tu też miejsce do dyskusji niehistorycznych – kulturalnych, społecznych, politycznych czy po prostu integracyjnych.

Zmiany zaczniemy wprowadzać w pierwszej połowie marca. Przebudujemy strukturę forum (pozostaną na nim jednak dotychczasowi użytkownicy), zweryfikujemy też istniejące wątki – zależy nam, by dyskusje nadal toczyły się tam gdzie poziom merytoryczny oraz trafność wypowiedzi wart jest tego. Nie chcemy jednak usuwać dotychczasowych dyskusji – będą one co prawda zamknięte, lecz będzie można je czytać w specjalnym archiwum. Odświeżymy również szatę graficzną i zmodyfikujemy adres, na którym forum będzie dostępne: http://histmag.org/forum.

Teraz jednak proszę Was o komentarze, uwagi i propozycje współpracy. Nie boję się głosów krytycznych gdyż zależy mi na poznaniu opinii ludzi, którzy chcieliby z nowego forum Histmag.org korzystać. Zależy mi na tym, by stało się ono - z Waszą pomocą - jak najbardziej wartościowym zakątkiem internetu.
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Historia - forum historyczne Histmag.org

Zmieńmy razem Forum Histmaga!
« dnia: 11 Luty 2010, 15:18:54 »

Offline Ed

• Użytkownik
  • **
Odp: Zmieńmy razem Forum Histmaga!
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Luty 2010, 15:43:58 »
Forum "Pradzieje ziem polskich (do X wieku n.e.) - Muzeum Archeologiczne im. J. Kostrzewskiego" działa po prostu wzorowo! Moja sugestia? Sądzę, że Modom należy się za to podwyżka ;)

Offline Megapode

• Użytkownik
  • **
  • Zignoruj ten napis!
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Luty 2010, 18:02:10 »
Może by utworzyc działy dotyczące któregos z tych tematów: Ameryka, Afryka, Oceania, a o może też o Bliskim Wschodzie nie tylko w starożytności. (Na wszelki wypadek informuję: Moja wiedza o tych terenach[Złwaszcza o Oceanii i poludniowej Afryce] nie należy do największych, więc niech koś inny sprobuje to zrobic).
Pozostało mi jeszcze 968 znakówPO ZMIANACH 386
Odgrzewacz kotletów dyskusyjnych i twórca wyrobów pseudoliterackich

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2010, 22:16:06 »
Jakieś pomysły i uwagi bym mała, ale chce na początek się upewnić, czy dobrze zrozumiałam-forum będzie stawiane od nowa?
" Przebudujemy strukturę forum (pozostaną na nim jednak dotychczasowi użytkownicy), zweryfikujemy też istniejące wątki – zależy nam, by dyskusje nadal toczyły się tam gdzie poziom merytoryczny oraz trafność wypowiedzi wart jest tego. Nie chcemy jednak usuwać dotychczasowych dyskusji – będą one co prawda zamknięte, lecz będzie można je czytać w specjalnym archiwum. "

:*

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Luty 2010, 22:25:15 »
Jakieś pomysły i uwagi bym mała, ale chce na początek się upewnić, czy dobrze zrozumiałam-forum będzie stawiane od nowa?
" Przebudujemy strukturę forum (pozostaną na nim jednak dotychczasowi użytkownicy), zweryfikujemy też istniejące wątki – zależy nam, by dyskusje nadal toczyły się tam gdzie poziom merytoryczny oraz trafność wypowiedzi wart jest tego. Nie chcemy jednak usuwać dotychczasowych dyskusji – będą one co prawda zamknięte, lecz będzie można je czytać w specjalnym archiwum. "

W sumie to sama sobie odpowiedziałaś Agnieszko :) Cała baza dyskusji i użytkowników pozostanie, część będzie zamkniętych, część nadal otwartych. Na pewno zmieni się szata graficzna.

Czekamy więc na pomysły i uwagi :)

Cytat: Megapode
Może by utworzyc działy dotyczące któregos z tych tematów: Ameryka, Afryka, Oceania, a o może też o Bliskim Wschodzie nie tylko w starożytności. (Na wszelki wypadek informuję: Moja wiedza o tych terenach[Złwaszcza o Oceanii i poludniowej Afryce] nie należy do największych, więc niech koś inny sprobuje to zrobic).

Widzisz, właśnie chodzi nam o to, że nie chcemy tworzyć owego działu po to, żeby był. Oczywiście, z otwartymi rękoma przyjmiemy osobę, która chciałaby zajmować się takim forum, ale bez niej nie widzę sens otwierania czegoś takiego - po prostu byłoby to kolejne miejsce,gdzie hula tylko wiatr.

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Luty 2010, 22:53:44 »
Lechu, to mnie zmyliło:zweryfikujemy też istniejące wątki – zależy nam, by dyskusje nadal toczyły się tam gdzie poziom merytoryczny oraz trafność wypowiedzi wart jest tego. Nie wiem, jak to rozumieć.

I jeszcze z cytatów:Widzisz, właśnie chodzi nam o to, że nie chcemy tworzyć owego działu po to, żeby był. Oczywiście, z otwartymi rękoma przyjmiemy osobę, która chciałaby zajmować się takim forum, ale bez niej nie widzę sens otwierania czegoś takiego - po prostu byłoby to kolejne miejsce,gdzie hula tylko wiatr.
Wydaje mi się, ze nie można wychodzić z takiego założenia, bo nigdy nie wiadomo, kto do nas "przyczłapie" i z jaką specjalizacją, albo gdzie komu się zechce popisać.

Generalnie uważam, że w działach panuję z lekka chaos -podział jest mało czytelny. Szczególne patrze tu przez pryzmat starożytnej, czy średnich wieków. Wchodząc w działy nie każdy możne zwrócić uwagę, ze u góry są jeszcze jakieś poddziały. :)  Brakuję mi tez ich skonkretyzowania.

Przepraszam, ze tak marudzę, ale sam się Lechu prosiłeś.  ;)

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Luty 2010, 11:44:08 »
Bardzo gorąco zachęcam pozostałe osoby (często śledzące ten temat, ale nie odzywające się) do zabrania głosu dyskusji. :) Napiszcie o swoich odczuciach, pomysłach - będziemy za to wdzięczni.

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Luty 2010, 12:01:49 »
Skoro zostaliśmy masowo zdeklasowani i zdegradowani, może warto sprawdzić, czy ktos tu nie ma podwójnej tożsamości na forum, ja swego czasu miałem nick: "Radosław" ale zapomniałem hasła i nijak nie mogłem go odzyskać, przepraszam za tę prywatę i proszę o usunięcie tamtego konta.

Jeśli mam zabrać głos na temat zmian na forum, myślę, że warto byłoby poszerzyć zakres działów poświęconych filozofii, ewentualnie historii idei, w ten sposób czytelnicy będą mniej zawiedzeni, jeśli po raz kolejny znajdą dyskusję o tym, co jakiś filozof powiedział i jakie koleje interpretacyjne i inne miały jego pisma w historii. Ja rozumiem, że niektórych może to nudzić.., ale na tej samej zasadzie może nużyć to, czy Słowianie wywodzą się z tej, czy innej części puszcz Azji i Europy.. . Mógłbym pobawić się w moderkę ale wiem, że rozbudowywanie struktur administracyjnych nie rozwiązuje automatycznie problemu braku życia na forum, dwa wydaje się, że są tu osoby bardziej do tego zdatne (Andrys, Diogenes) i o dłuższym stażu niż ja, chyba też bardziej kompetentne i usystematyzowane w swej wiedzy. Ale jeśli Wasza Książęca Mość każe, wykonam wszelkie rozkazy i zamiast cały czas poświęcić na pisanie ciekawego tekstu o pismach platońskich, poświęcę hjego część na moderowanie.

Z poważaniem: Filozof zdeprecjonowany, który mniejszym zawczasu przeprasza za chaos w wypowiedzi i swoisty humor, który został w niej użyty.  :)

« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2010, 12:03:34 wysłana przez Filozof »

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Luty 2010, 12:10:25 »
Teraz czas na przeniesienie całego forum do archiwum i postawienie nowego!
Tylko użytkowników z bady danych weźcie, żeby można się było logować na dawnych zasadach. Samo zdegradowanie użytkowników byłoby niewielką kosmetyczną poprawką..... Myślę, że stare topiki powinny po prostu zostać skasowane z nowych działów, jeżeli zmiana ma być faktycznie rewolucyjna.

Jeżeli stare jest już passe, to hipokryzją byłoby trzymanie go w nowych wątkach. Po męsku, gruba kresa i do przodu. Jak kat ścina skazanego, to nie powinna mu ręka zadrżeć, bo jeszcze ześle człowieczynę na wózek inwalidzki, trochę humanitaryzmu Panowie :)

Aha, a co z tym Avatarami?

Offline bavarsky

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Luty 2010, 12:24:42 »
Głównym mankamentem [?] jest słaba przejrzystość [?] choć i to jest zapewne kwestia przyzwyczajenia, bo po paru dniach przeglądania owego forum raczej owy układ już mi przestał nadto przeszkadzać.

A co do istoty tzw. Reformy Forum.
Forum tworzą ludzie, a „Karol Marks był filozofem niemieckim” [1]. Owe zdania nie wyglądają zbyt odkrywczo, lecz przy bliższym wejrzeniu może się okazać że są mniej banalne i mniej oczywiste niż na pierwszy rzut oka.

Ja przybyłem na to forum jako chłop zniewolony, obecnie jestem już wędrowcem, a droga moja ciągle trwa.
Forum owe i bez zapowiadanych reform mi się podoba, są tematy i jest Agnieszka! Reszty do szczęścia mi nie potrzeba!

Pozdr.
B.

-----------------
[1] Jest to moja próba [acz nieudolna] naśladowania prof. Leszka Kołakowskiego, ze wstępu do Głównych nurtów marksizmu. Zdanie owe, tj. że „Karol Marks był…”, Kołakowski stworzył na podstawie parafrazy francuskiego historyka Juliusza Micheleta, który miał rozpoczynać swoje wykłady od zdania: „Panowie, Anglia jest wyspą!”. 

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Luty 2010, 12:27:00 »
Przeoczyłeś okres, gdy raz już byłeś wędrowcem. ;) Może nową rangę trzeba wymyślić "uciekinier".
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2010, 12:31:52 wysłana przez Filozof »

Offline bavarsky

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Luty 2010, 12:32:51 »
Ot czyli pomyłka w kolejności, ze strzępów myśli wygrzebałem rangi jakie miałem, acz widzę że stan moich postów = 2, więc wędrowcem faktycznie kiedyś byłem.

Pozdr.
B.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
    • Fotografie i historie rodzinne
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Luty 2010, 13:23:08 »
[…] Zmiany zaczniemy wprowadzać w pierwszej połowie marca. […]

Skoro zostaliśmy masowo zdeklasowani i zdegradowani, […]

To obniżenie rang i wyzerowanie liczby wiadomości wysłanych na Forum jest, niewątpliwie, jakąś techniczną wpadką, która już w historii Księstwa „Histmag.org” miała miejsce, a nie falstartem Federacji „Histmag.org” :D.

A wracając do tematu.

Trudno jest mi wypowiadać się na temat organizacji i struktury przyszłej Federacji „Histmag.org”, która nie została bliżej przedstawiona.
Mało czytelne jest dla mnie, ogólne: „Przebudujemy strukturę forum, zweryfikujemy też istniejące wątki […]. Jak więc mam się tu odnieść do ustroju (składu) nowej Federacji?
Zatem ogólnie.
Celem zapewnienia klarowności struktury nowego Forum, a mniej jego „normalizacji”, starałabym się unikać nadmiernej liczby jego działów (na stronie głównej - powitalnej) i trzymając się jednolitego kryterium wprowadzić albo podział tematyczny, albo na epoki historyczne (według mnie propozycja mniej atrakcyjna).

Cytuję: „Nie chcemy jednak usuwać dotychczasowych dyskusji – będą one co prawda zamknięte, lecz będzie można je czytać w specjalnym archiwum”.
Zrozumiałam, że zasoby zamkniętego Forum Księstwa „Histmag.org” dostępne będą w <Archiwum forum dyskusyjnego Księstwa „Histmag.org”> - "tylko do odczytu".
Jak więc mam rozumieć: „ […] zweryfikujemy też istniejące wątki – zależy nam, by dyskusje nadal toczyły się tam gdzie poziom merytoryczny oraz trafność wypowiedzi wart jest tego […]?
W jakim stopniu „struktury” Księstwa „Histmag.org” zostaną zaadaptowane w strukturach nowej Federacji „Histmag.org”, skoro zmiany wydają się być rewolucyjne? :D.

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Luty 2010, 13:32:34 »
[…] Zmiany zaczniemy wprowadzać w pierwszej połowie marca. […]

Skoro zostaliśmy masowo zdeklasowani i zdegradowani, […]

To obniżenie rang i wyzerowanie liczby wiadomości wysłanych na Forum jest, niewątpliwie, jakąś techniczną wpadką, która już w historii Księstwa „Histmag.org” miała miejsce, a nie falstartem Federacji „Histmag.org” :D.

Oczywiście, jeszcze nie zaczęliśmy wprowadzać reformy, to jakaś usterka. Licznik wiadomości wrócił do normy, rangi mam nadzieję zostaną niedługo przywrócone.

Pozwolicie, że "praktykę" zmian wyjaśnię obszernie za kilka godzin :)

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Luty 2010, 13:33:28 »
Zapomniałbym o ważnej rzeczy - wszystkich zainteresowanych zabraniem głosu w dyskusji zachęcam również do zapoznania się z opiniami innych dyskutantów, które pojawiły się w naszym serwisie:

http://histmag.org/?id=3967

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Luty 2010, 17:01:52 »
Tak, sobie pomyślałem, że warto wymyślić jakieś inne hasło niż "przyjemnie o historii" jakoś mnie ono nie przekonuje i trudno mi w nim dostrzec cokolwiek pociągającego - no przyjemnie ale co z tego? Różne inne rzeczy też takie są powiedzą ci, do których zdaje się chce trafić redakcja. Mam prośbę, niech redakcja nie stara się trafić do wszystkich, bo nie trafii do nikogo albo zacznie produkować intelektualną papkę.

Dopisek: wymyśliłem inne: "Poważna, czy frywolna, wiecznie wciągająca historia".
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2010, 18:30:38 wysłana przez Filozof »

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Luty 2010, 01:12:05 »
Ok, więc spróbuję odpowiedzieć na dwa główne pytania dotyczące reformy forum.

1. Struktura

Pozwolę sobie wkleić przykładowy szkic struktury forum:

Organizacyjne
- Tablica ogłoszeń
- Organizacyjne
Forum ogólne
- Dział ogólny
- Prahistoria
- Wojskowość
- Historia gospodarcza
- Gender studies
Starożytność
- Dział ogólny
- Starożytna Grecja i Rzym
- Starożytny Bliski Wschód
Średniowiecze
- Dział ogólny
- Bizantynistyka
- Prusoznawstwo
- Początki państwa polskiego
Nowożytność
- Dział ogólny
- Parlamentaryzm staropolski
- Upadek Rzeczpospolitej Obojga Narodów
- Kozaczyzna zaporoska
XIX wiek
- Dział ogólny
- Epoka napoleońska
- Dziewiętnastowieczne nacjonalizmy
- Bić się czy nie bić - polskie powstania narodowe
XX wiek
- Dział ogólny
- Wojna na Pacyfiku
- Terroryzm
- Waffen SS
- PRL
Inne
- Historia w polityce i życiu społecznym
- Działy regionalne
- Gospoda

I teraz tak:
- działy pogrubione stanowią szkielet forum. Po pierwsze są to działy organizacyjne, wiadomo o co chodzi. Po drugie są to działy ogólne - one będą istniały stale i stanowiły podstawę dyskusji. Mam nadzieję, że będzie to dość intuicyjne: każdy temat który nie pasuje do działów szczegółowych powinien być tu zakładany.
- działy zaznaczone kursywą są to działy specjalistyczne. Warunkiem powstania takiego działu jest osoba moderatora. Jeśli znajdzie się ktoś, kto chciałby się tym zajmować, umie zagaić dyskusję i posiada pewną wiedzę na dany temat, taki dział prędzej czy później tworzymy. Ma on bardziej zawężony charakter niż działy ogólne. Moderator inicjuje dyskusje w swoim dziale, czuwa nad poziomem merytorycznym, może wrzucać też jakieś własne treści na forum np. ciekawostki.

Wyobraźmy sobie sytuację: na forum pojawia się użytkownik X. Interesuje go historia armii rzymskiej. Na forum jest tylko dział ogólny o starożytności. On się tam udziela, zakłada nowe, ciekawe tematy. Proponujemy mu funkcję moderatora specjalistycznego. Zakładamy forum "Armia rzymska", on zostaje tam moderatorem, może przenieść związane z tym tematem wątki z forum ogólnego starożytności na swoje forum. No i tam sobie włada.

Chodzi nam o to, by istniał stabilny szkielet - działy, w których zawsze będzie można dyskutować. Będzie ich mało, będą dostatecznie duże, też będą miały swoich opiekunów (mniej lub bardziej formalnych). Nowe działy, specjalistyczne, będą zakładane wtedy kiedy znajdzie się osoba chętna do prowadzenia ich. Wiemy już, że nie wystarczy założyć dział by toczyła się tam dyskusja, stąd też stawianie na moderatorów.

Dział "Historia w polityce i życiu społecznym" to odpowiednik dzisiejszego "Ministerstwa Polityki Historycznej". Będą toczyły się tam dyskusje na bardziej "aktualne tematy", np. polityka historyczna Ukrainy, podręcznik polsko-niemiecki, obchody rocznicy wybuchu powstania warszawskiego.

Działy regionalne to działy integrujące osoby z danej okolicy. Na początku reformy powstanie forum warszawskie, będzie tam można pogadać o historii miasta, podzielić się opiniami o różnych miejscach, wymienić informacjami o różnych imprezach, wreszcie po prostu się zintegrować.

Gospoda - tutaj będzie się dyskutowało nie-historycznie o polityce, kulturze, społeczeństwie oraz na różne luźne tematy. Rola tego działu jest głównie integracyjna i uzupełniająca.

Czy trochę staje się to jaśniejsze? :)

2. Stare tematy

Zasadniczo większość tematów pójdzie do specjalnego archiwum dostępnego wszystkim, zamkniętego do dyskusji.

Jednak tematy, które są merytoryczne, ciekawe, warte pozostawienia otwartymi pozostaną w nowych działach na forum. Trudno mi powiedzieć, czy będzie to 0,01% czy 10% obecnie istniejących wątków. Moderatorzy działów specjalistycznych będą mogli też przywrócić do dyskusji według nich warte tego wątki z archiwum.

Zakładamy też możliwość tworzenia niektórych wątków od nowa (np. quizu historycznego), inne chcielibyśmy założyć od nowa, ale podlinkować stare dyskusje na podobny temat i podsumować je jakoś - tak, by starzy użytkownicy mogli dalej korzystać z informacji tam zawartych.

Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać chociaż część wątpliwości, przepraszam że dopiero o tej godzinie. Na inne, drobniejsze kwestie odpowiem w najbliższym czasie.

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Luty 2010, 09:31:47 »
No niby tip top, ale coś jednak nie halo. ;) Mi osobiście nie podobają się te działy ogólne-jak teraz w nie wejdziemy, to tam i wszystkim i o niczym, wiele tematów poprzenoszonych z racji słabej czytelności chociażby. I koniec końców nie wiadomo, gdzie czego szukać....Jak dla mnie, to powinno być tak: wchodzę chociażby w starożytną i mam od reki poszczególne działy bez kombinowania. Generalnie ogólnym działom mówiła bym "NIE".

Oczywiście są to moje subiektywne i może bzdurne przemyślenia.

EDIT.
Skupiłam się na Lechu z podziałami, a zapomniałam w górę zerknąć. ;)
bavarsky
Uważam tak, jak bavarsky-forum ludzie tworzą, ale trzeba nam przygotować do tworzenia jakieś sensowne poletko. ;) Ja układ już znam (choć mam problemy ze znalezieniem czegoś nadal), ale uwierzcie mi, zresztą bavarsky, jako "nowy" o tym wspomniał, nieoswojeni z nim mają kłopoty. Czy proponowany nowy będzie czytelniejszy czy powtórką z rozrywki?
I nie wiem, o kogo dokładnie idzie, ale kotek, całusa i tak dostaniesz za sensowne myślenie-bo wszystkie Agnieszki to fajne dziewczyny. :)
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2010, 09:53:05 wysłana przez agniechabed »

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Luty 2010, 10:04:59 »
Bić się czy nie bić - polskie powstania narodowe
XX wiek
Literówka, chyba chodzi o XIX wiek?Ponadto, co z filozofią? Gendery to, co najwyżej namiastka, która zadowoli tylko nielicznych zainteresowanych... .

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Luty 2010, 10:25:01 »
Bić się czy nie bić - polskie powstania narodowe
XX wiek
Literówka, chyba chodzi o XIX wiek?Ponadto, co z filozofią? Gendery to, co najwyżej namiastka, która zadowoli tylko nielicznych zainteresowanych... .

Ale na górze jest XIX ;) A co do filozofii i genderów - zważ, że wszystkie działy zaznaczone kursywą to jest tylko propozycja pokazująca jak mogłoby to wyglądać. Na razie zbieramy moderatorów i ustalamy, jakie działy specjalistyczne mogłyby powstać. Może odpowiem Ci filozoficznie, brzytwą Ockhama - "nie mnóżmy bytów ponad potrzebę". I uprzedzając - my czytamy forum i obserwujemy je i staramy się wyłapywać owe potrzeby.

Agnieszko - moim zdaniem układ jest czytelny a przede wszystkim nie jest rozrośnięty ponad potrzebę. Dwa lata temu utworzyliśmy oddzielne fora dla historii Polski i powszechnej no i niektóre z nich zaczęły świecić pustkami.

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Luty 2010, 10:54:23 »
Hm.., a może jednak powinno się łącznie ująć powstania narodowe z XIX i XIX wieku, skoro nie chcemy mnożyć bytów ponad potrzebę?

Ale dział filozofia, chyba jest działem w miarę żywym, nie widzę zaś specjalnie wielu dyskusji o płci kulturowej i biologicznej. Ponadto jestem gotów ów dział objąć, jeśli nie ma innych chętnych i bardziej zdatnych. Jedną z pierwszych rzeczy, którą pewnie zrobię mni wykład o brzytwie i jej tępości. ;)

Ps: do działów ogólnych można wprowadzić system tagów, który może ułatwić użytkownikom rozeznanie sie o czym jest temat.
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2010, 10:57:20 wysłana przez Filozof »

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Luty 2010, 11:12:08 »

Agnieszko - moim zdaniem układ jest czytelny a przede wszystkim nie jest rozrośnięty ponad potrzebę. Dwa lata temu utworzyliśmy oddzielne fora dla historii Polski i powszechnej no i niektóre z nich zaczęły świecić pustkami.

Ok, ale czy uważasz, że dział ogólny jest dobry-pytanie retoryczne, bo skoro jest, to pewno tak.

Schemat powiedzmy starożytnej jest podobny do teraźniejszego-jak teraz wchodzę w ten dział i widzę ogromna ilość tematów zamkniętych, to estetycznie nie wytrzymuję. Jak dla mnie, to takim ogólnym działem powinno być np. społeczeństwo i kultura. To samo powtórzy się w Rzymie-jeżeli utworzy się temat o arami rzymskiej, to wszelkiej innej antycznej wojaczki bogowie jedni będą tylko wiedzieć, gdzie szukać. ;p Rozwiązywał by ten problem temat generalnie o antycznej wojaczce.... A ze w każdej epoce i społeczeństwo, i kultura, i wojaczka była częścią ważną, to poddziały spokojnie, według mnie, można by zastosować wszędzie. Idzie mi o to, żeby uniknąć tego burdelu i zamkniętych tematów.
Takie zdanie moje mam na ten temat-proszę docenić, że w ogóle mam. ;) I już się nie wtrącam.

Offline dr Monygham

• Świat grecko-rzymski - moderator
  • Imię i nazwisko: Bartek Czajka
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Luty 2010, 11:30:30 »
Co do filozofii - też jestem przekonany, że ruch się zrobi. A działy dotyczące genderów i innych marginesów filozofii można dorobić, jeśli będzie zapotrzebowanie. Popieram też kandydaturę Filozofa na moderatora.
Czy starożytność będzie mieć jednego moderatora dla całości czy podział? Popieram podział tematyczny, nie chronologiczny, widzę już kogoś, kto by się nadawał na opiekuna części wojskowej ;), jeśli zostanę obdarzony zaufaniem mogę się zająć historią kultury i społeczeństwa.

Ogólny dział jest chyba jednak potrzebny, choćby po to, by gdzieś upchnąć tematy przekrojowe...
Doskonałości, pasmem trudów okupiona / Najpiękniejsza zdobyczy ludzkiego żywota,
Do twego piękna, dziewico, / I umrzeć i cierpieć męczarnie bez końca
To los zazdrości godzien w Helladzie;
Arystoteles

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Luty 2010, 12:11:20 »

Ogólny dział jest chyba jednak potrzebny, choćby po to, by gdzieś upchnąć tematy przekrojowe...
Źle sprecyzowałam i mało przedumanie-jest na te przekrojówki potrzebny, ale według mnie w formie podziału, a nie jak to teraz wygląda. Obrazowo-włazimy w starożytna i na głównej stronie mamy wsie poddziały, czyli np. Rzym, Grecję, Wschód, wierzenia, wojskowość, społeczeństwo i kultura i dział ogólny-tak przykładowo i nie przemyślanie, ale żeby zobrazować. Nie wiem czy kto łapie o co mi idzie...:) Subiektywnie było by to dużym uproszczeniem i bałaganu by nie powodowało. Społeczeństwa z ogólnym nie mieszała bym, bo to jednak nie to samo- Pan nade mną bardziej rozgarnięty i do myślenia skłonił....
To tak gwoli jasności.
edit
edytowałam swoja głupotę....:)
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2010, 12:24:09 wysłana przez agniechabed »

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Luty 2010, 12:32:44 »
Czy dobrze cię rozumiem..., chodzi ci o to, że jak robimy na przykład dział dla okresu, to poddziały też powinny dotyczyć okresów?

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Luty 2010, 12:49:12 »
Panie idzie mi o takie coś:

Starożytna (włazimy w dział i widzimy poddziały):
przykładowo
-Wschód
-Grecja
-Rzym
-Społeczeństwo i kultura
-Wierzenia
_Antyk ogólnie

Nie ma tej głównej strony-jak wejdziesz, to zobaczysz o co idzie mi- z tematami, które traktują i o wojskowości, i o kulturze, i o społeczeństwie, a większość nieczynne, bo poprzenoszone... Uważam, że tworzy to niepotrzebny bałagan.

Offline dr Monygham

• Świat grecko-rzymski - moderator
  • Imię i nazwisko: Bartek Czajka
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Luty 2010, 13:02:48 »
OK, rozumiem o co Ci chodzi - i zgadzam się w zupełności, to rzeczywiście będzie estetyczniej wyglądać.
Doskonałości, pasmem trudów okupiona / Najpiękniejsza zdobyczy ludzkiego żywota,
Do twego piękna, dziewico, / I umrzeć i cierpieć męczarnie bez końca
To los zazdrości godzien w Helladzie;
Arystoteles

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Luty 2010, 13:04:00 »
Agnieszko, spróbuję to ująć trochę inaczej, tak, by było jasne, na czym polega problem.

Istotą zmian nie jest pewien (mniej lub bardziej sztywny) podział tematyczny, nazwy działów itp. - to rzecz jak najbardziej wtórna.

Istotą jest zasada: Nie tworzymy nowych działów, dopóki nie będziemy mieli dla nich moderatorów-opiekunów. Przez moderatora rozumiem osobę, która stara się śledzić informację z danej dziedziny i ma w niej podstawowe rozeznanie. Na tyle duże, że potrafiłaby mądrze podpowiedzieć np. uczniowi liceum, który potrzebuje pomocy przy zadaniu domowym. Albo grzecznie wskazać na podstawie swojej wiedzy i źródeł zewnętrznych, że któryś z dyskutantów stawia tezy, które w świetle wiedzy naukowej są dość wątpliwe. Oczywiście, wymaga to też spędzania na forum trochę czasu.

Osobiście nie widzę żadnych przeszkód*, by proponowany przez Ciebie podział powstał - sęk w tym, czy do każdego z tych działów bylibyśmy w stanie znaleźć odpowiednich moderatorów? Jeśli możesz nam w tym pomóc - będziemy wdzięczni.

* - to moje prywatne zdanie, decyduje Lechu :)

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Luty 2010, 13:57:39 »
Wiem, że idzie o coś więcej-ale w kwestii formalno-układowej taka myśl i pomysł mnie naszedł, to przedstawiłam go. Oczywiście nie muszę mieć racji, a moje widzimisię możne być bzdurne, ale jest.... Ani mi w głowie tez Lechowi jest podpaść.

Co do pomocy w szukaniu moderatorów, to ja lewa jestem...dr Monygham jest kulturowy i społeczny, to jak najbardziej pasuje tam gdzie chce. A przynajmniej mi pasuję. :)
Ja lubię popisywać bez zobowiązywań- na modra się nie nadaje, jak już praktyka pokazała. :) I tak bez zobowiązań pomoc ofiarować chce. Zresztą już jakiś czas temu dłuższy przestałam na bieżąco śledzić, co w starożytnej piszczy. ;)

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Luty 2010, 14:18:27 »
Buźki i dla Ciebie Agniecho, choć mam cichą nadzieję, że w sprawie moderki jednak zmienisz zdanie. :)