Forum dyskusyjne jest z Histmagiem niemalże od początku. Tutaj znajdowaliśmy wielu późniejszych twórców naszego portalu, tutaj też tworzyło się to, co jest (przynajmniej tak nam się wydaje) charakterystyczne dla Histmaga – społeczność. Forum przeżywało swoje dobre i złe chwile, w ostatnim czasie przygasło. Myślę, że najwyższy czas to zmienić!
Na forum Histmaga jestem od października 2003 r. Wtedy zarejestrowałem się na nim, bo brałem udział w corocznym Turnieju Historycznym. Przez lata mniej lub bardziej aktywnie na nim dyskutowałem, byłem moderatorem, pomagałem w administrowaniu. Teraz zajmować będę się opieką nad zmienionym forum portalu historycznego Histmag.org.
Chcemy tworzyć forum historyczne, którego motto brzmieć będzie „Przyjemnie o historii”. Wiemy, że to właśnie forum dyskusyjne najlepiej służy wymianie myśli, tutaj łatwiej jest przedstawić swój punkt widzenia czy też rozpocząć dyskusję na jakiś temat. Bo to właśnie dyskusja jest podstawą nauki, szczególnie zaś humanistyki. Przedstawianie swoich pomysłów, ścieranie się różnych poglądów – wystarczy tylko zarejestrować się na forum i zacząć z niego korzystać, by zobaczyć, jak może to być ciekawe. Dla każdego! Zarówno uczniów, jak i ich nauczycieli, studentów i ich wykładowców, historyków-amatorów jak i profesjonalistów. Naszym celem jest nie tylko skuteczna wymiana myśli, ale także budowa społeczności wokół Histmaga – tak jak w czasach świetności tego forum.
Od początku było ono stylizowane na „wirtualne Księstwo”. Cechą charakterystyczną były oryginalne nazwy działów, rangi członków redakcji, współpracowników i moderatorów (ministrowie, agenci wywiadu, inkwizytorzy) a jeszcze dawniej charakterystyczna forma pisania ogłoszeń i zwracania się do siebie. Miało to wielu zwolenników, miało też przeciwników. Przez lata funkcjonowania forum podejście moje i moich redakcyjnych koleżanek i kolegów zmieniało się, postanowiliśmy wreszcie zrezygnować z tej stylizacji, by na forum dobrze czuli się również Ci, których dawna poetyka zniechęcała lub dezorientowała. Nie odcinamy się też całkowicie od przeszłości – pozostawimy niektóre dotychczas wyróżniające się elementy: system rang stylizowany na średniowieczny oraz sporą część ręcznie rysowanych avatarów autorstwa naszego rysownika Michała Turajskiego – szczegół, ale od kilku lat wzbudzający moją sympatię. Jak widać, liczy się dla nas i swoista „nowoczesność” i „tradycja”.
Zamiast dużego forum „ogólnie o historii” będziemy wdrażać rozwiązania które sprawią, że nasze forum w większym stopniu stanie się federacją mniejszych miejsc, w których można prowadzić dyskusję. Bizantynistyka, Polska Piastów, wielkie odkrycia geograficzne, wojskowość staropolska, epoka napoleońska, Wehrmacht czy też historia PRL-u – to tylko kilka przykładów działów specjalistycznych, które z Waszą pomocą mogłyby na forum zaistnieć i świetnie funkcjonować. Równie dobrze mogą być to działy poświęcone gender studies, historii społecznej XIX wieku czy też historii filozofii. Wszystko zależy od zainteresowań opiekunów takich działów.
Właśnie – opiekunowie, czyli moderatorzy merytoryczni. Szukamy ludzi którzy mają swoje zainteresowania, dysponują pewną wiedzą, chcą się nią dzielić z innymi ale też lubią dyskutować i moderować takie dyskusje. Mogą być to zarówno studenci, młodzi czy trochę starsi naukowcy, hobbyści-pasjonaci danej tematyki jak również twórcy małych serwisów tematycznych, którzy chcieliby lepiej wypromować swoją pracę. W działach tych obok dyskusji może znaleźć się też miejsce na publikacje własnych tekstów czy prac moderatora. Zależy nam, by opiekunowie działów mogli tworzyć na forum swój własny zakątek, w obrębie bardzo ogólnych reguł dotyczących całości. Jeśli bylibyście zainteresowani współpracą - proszę o kontakt:
t.leszkowicz@histmag.org, GG 8070345, tel. 603550265.
Zmiany obejmą też inny obszar działalności forum – jego regulamin. W myśl zasady „Przyjemnie o historii” odświeżymy go i skrócimy. Nie przekroczy on więc 5 zwięzłych punktów (dla porównania: obecny to ponad 4 strony maszynopisu). Większą wagę niż do żelaznych reguł przyłożymy do realizacji wspomnianego hasła – „przyjemnie” znaczy kulturalnie, bez przepychanek i z naciskiem na miłą atmosferę. Ale znaczy to również merytorycznie, ciekawie i bez zadęcia.
Trzecim pomysłem są działy regionalne. Tam gdzie społeczność użytkowników forum Histmaga stanie się liczna, będziemy tworzyć specjalne fora, na których będzie można wymienić się informacjami o imprezach historycznych w danym mieście/rejonie, podyskutować o lokalnej historii, poruszyć ważne dla lokalnych społeczności kwestie historyczne czy też po prostu się zintegrować. Wraz z początkiem działalności „odświeżonego” forum ruszy pod moją opieką dział poświęcony Warszawie i najbliższym okolicom. Chętnie otworzymy kolejne, jeśli tylko zgłosicie na to zapotrzebowanie.
Nowe forum będzie starało się uzupełniać serwis. Myślę, że warto byśmy starali się tam dyskutować nie tylko o przeszłości, ale także o teraźniejszości (czyli historii w polityce i życiu społecznym). Znajdzie się tu też miejsce do dyskusji niehistorycznych – kulturalnych, społecznych, politycznych czy po prostu integracyjnych.
Zmiany zaczniemy wprowadzać w pierwszej połowie marca. Przebudujemy strukturę forum (pozostaną na nim jednak dotychczasowi użytkownicy), zweryfikujemy też istniejące wątki – zależy nam, by dyskusje nadal toczyły się tam gdzie poziom merytoryczny oraz trafność wypowiedzi wart jest tego. Nie chcemy jednak usuwać dotychczasowych dyskusji – będą one co prawda zamknięte, lecz będzie można je czytać w specjalnym archiwum. Odświeżymy również szatę graficzną i zmodyfikujemy adres, na którym forum będzie dostępne:
http://histmag.org/forum.
Teraz jednak proszę Was o komentarze, uwagi i propozycje współpracy. Nie boję się głosów krytycznych gdyż zależy mi na poznaniu opinii ludzi, którzy chcieliby z nowego forum Histmag.org korzystać. Zależy mi na tym, by stało się ono - z Waszą pomocą - jak najbardziej wartościowym zakątkiem internetu.