Autor Wątek: Zmieńmy razem Forum Histmaga!  (Przeczytany 13097 razy)

Offline Andrys

• Historia nauki i techniki - moderator
  • --------------------------
  • Imię i nazwisko: Wojciech Andryszek
Odp: Zmieńmy razem Forum Histmaga!
« Odpowiedź #240 dnia: 20 Marzec 2010, 10:12:20 »
Brodaczu, sparafrazowałeś teraz moje słowa, zmieniłeś nieco sens tego co napisałem o kąpielówkach itp., no i przykleiłeś łatkę utopii. Ładnie to tak?

czyli niby wszystko dozwolone, ale tylko merytorycznie
A szło tylko o to, że niektórzy sami się "odfiltrują". ;) Rzecz normalna. A zatem jesteś wstręciuchem, łobuzem, zawadiaką i... (no tak piorunem... i mi się wena skończyła :icon_redface:).  :beer:

Ruch jest wszystkim, cel niczym

Owszem, brak determinizmu, w moim odczuciu, nierzadko jest ciekawszy. :xyxthumbs: Ale nie o to mi tu chodziło. ;)
E=mc2 => Energy = milk and cookies too! ;)

Nie jem ślimaków, wolę fast food! ;)

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #240 dnia: 20 Marzec 2010, 10:12:20 »

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #241 dnia: 20 Marzec 2010, 10:25:28 »
Brodaczu, sparafrazowałeś teraz moje słowa, zmieniłeś nieco sens tego co napisałem o kąpielówkach itp., no i przykleiłeś łatkę utopii. Ładnie to tak?
Przepraszam, przepraszam i jeszcze raz przepraszam  :poklon:

Na usprawiedliwienie dodam tylko, iż skoro decydujesz się, Andrys, na tak wysoki stopień metaforyczności i skrótowości swoich wypowiedzi, to sam narażasz się na to, że zostaniesz źle zrozumiany. Dawniej miałem wielkie kłopoty w zrozumieniu czegokolwiek z Twoich wypowiedzi. Teraz oceniam, że rozumiem już jakieś piąte przez dziesiąte. Daj mi jeszcze ze dwa lata, a będę w mig łapał wszystko  ;)

i mi się wena skończyła :icon_redface:).  :beer:
No i co ja najlepszego narobiłem?! :headagainstwall:

Nie za zwroty mało pieszczotliwe, lecz za zabicie komuś weny powinien być automatyczny autoba(h)n. Ale widzę, Andrys, że wiesz jak przetrwać ciężkie chwile, bo od razu sięgasz po wspomagacz :beer:
Tak trzymać :chopper:
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2010, 10:45:23 wysłana przez Diogenes »
"Tylko dlatego, że jesteś nikim, możesz pogadać z drugim człowiekiem"
Maanam

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #242 dnia: 20 Marzec 2010, 10:39:36 »
Watek, ktory zalozylem sam w sobie moze byc interesujacy. Ale pozwoliles by rozwinal sie w przepychanki personalne. Herodot z Mercykillerem nie przebierali w srodkach a i ja nie bylem bez winy. Czemu pozostawiales w watku takie wpisy jak np: "Mercyś, do prokuratora go."
albo
"O czym wy dyskutujecie? Jeden drugiego wyzywa i zmusza czytelnika do czytania tych bredni."
albo
"To że ktoś do poduszki czyta Grossa uważając go za świetnego historyka nie daje mu prawa obrażania innych na tym forum. Działa tu w ogóle jakaś moderacja?"
Mnostwo postow w tym watku jest ciekawych, ale zapamietuje sie glownie personalne zlosliwosci. Ostatecznie zamiast pozwolic na merytoryczna dyskusje, Ty temat po prostu zamknales, majac do innych pretensje o to, ze nie zareagowales w pore. Watek nie jest na tyle dlugi, zeby ktos za pol roku nie mogl miec ochoty cos od siebie o akcji "Tesknie za Toba, Zydzie" powiedziec.

Sęk w tym, że w ostatnim czasie mam wrażenie, że mac jest jedynym jeszcze działającym na forum moderem - a tym samym nie bardzo jest w stanie 24 godziny na dobę nadzorować co, kto, o kim i jak pisze. Osobiście uważam, że w większym stopniu powinna być stosowana funkcja krótkoterminowych banów - czyli za wypowiedzi jak cytowane przez Ciebie 3-dniowy ban do przemyślenia i ochłonięcia. W tym czasie wątek możnaby oczyścić, a jakby po powrocie wróciły znowu tego typu wypowiedzi to znowu 3-dniowe wakacje.

Z poważaniem,
Mercykiller
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca: Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

R.Kern, "Humor Ojców Pustyni"

Offline Gwaldrik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 20 Marzec 2010, 10:45:26 »
To naprawde urocze. Zamiast pogadac konkretnie o reformie forum i o tym co mozna zmienic/poprawic, Wy wolicie wdawac sie w erystyczne deliberacje. A dla mnie czytanie tego to jest jedna wielka aberracja, bo naprawde, moze w to nie uwierzycie, ale nic nie wnosi do dyskusji. Zgodze sie z ostatnim postem Diogenesa, a raczej podzielam jego odczucia - ostatnie wpisy Andrysa maja tak duzy stopien metaforycznosci i skrotowosci, ze w calosci zrozumiane sa chyba tylko przez niego samego.

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #244 dnia: 20 Marzec 2010, 10:52:18 »
Spokojnie, Gwaldrik, już przechodzimy do konkretów  ;)

3-dniowy ban do przemyślenia i ochłonięcia. W tym czasie wątek możnaby oczyścić, a jakby po powrocie wróciły znowu tego typu wypowiedzi to znowu 3-dniowe wakacje.
Nawet 3-godzinny ban zrobiłby swoje. Najbardziej efektywną karą nie jest kara dotkliwa, lecz szybka i nieuchronna. A wątków wcale bym nie czyścił, tylko oznaczał: za tę wypowiedź był ban. No, chyba że usunięcia ewidentnie obraźliwych zwrotów zażądałby sam obrażony.

Obstaję przy zasadzie: niech się wstydzi ten, co robi, nie ten, co widzi. Pozostawienie zbanowanych (czyli napiętnowanych) wypowiedzi to byłaby dodatkowa kara, a zarazem przestroga dla innych. No i konkretna nauka: za tę oto wypowiedź jej autor otrzymał takiego oto bana. I wszystko będzie jasne.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2010, 11:05:51 wysłana przez Diogenes »
Maanam

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #245 dnia: 20 Marzec 2010, 11:12:45 »
Cytat: Mercykiller
Sęk w tym, że w ostatnim czasie mam wrażenie, że mac jest jedynym jeszcze działającym na forum moderem - a tym samym nie bardzo jest w stanie 24 godziny na dobę nadzorować co, kto, o kim i jak pisze
To nie końca tak. Czasem może tak wyglądać, bo ja po prostu jestem wystarczająco wredny i zdecydowany, aby w razie potrzeby walnąć pięścią w stół. Zapewniam, że dyskuje czytają także inni moderzy, tylko że nierzadko zanim nastąpi oficjalna reakcja na forum- moja czy kogoś innego z moderacji- omawiamy trudniejsze przypadki w zamnkętej części forum i uzgadniamy wspólne stanowisko. Innymi słowy, jeśli w danej sprawie ktoś jest okiem, ktoś mózgiem, a jeszcze ktoś inny pięścią, to forumowi użytkownicy najczęściej zauważają tylko tego ostatniego, tylko pięść. Czyli końcową reakcję. Bo przecież nie mają możliwości dostrzec reszty.
Watek, ktory zalozylem sam w sobie moze byc interesujacy. Ale pozwoliles by rozwinal sie w przepychanki personalne. Herodot z Mercykillerem nie przebierali w srodkach a i ja nie bylem bez winy. Czemu pozostawiales w watku takie wpisy jak np: "Mercyś, do prokuratora go."
albo
"O czym wy dyskutujecie? Jeden drugiego wyzywa i zmusza czytelnika do czytania tych bredni."
albo
"To że ktoś do poduszki czyta Grossa uważając go za świetnego historyka nie daje mu prawa obrażania innych na tym forum. Działa tu w ogóle jakaś moderacja?"
Dlaczego pozostawiłem te wpisy? Bo mam wstręt do zamiatania problemów pod dywan. A właśnie tym de facto jest kasowanie problematycznych wpisów. Dla mnie to jak przekonanie rodziców, że jak nie będą wymawiali w obecności dzieci słowa "sex", to uchronią się przed dochowaniem się nieślubnego wnuka. Moim zdaniem nie chodzi o usuwanie przykrych wpisów- chyba że chodzi o jakieś ekstremum- tylko o reagowanie na nie. Tak moralne, jak i regulaminowe.
Poza tym nie jestem Waszym kuratorem. Każdy ponosi odpowiedzialność (w sensie chociażby tego, jak będzie widziany przez innych) za to, co napisze. I nie może liczyć, że jak mu nerwy puszczą, to usłużny moderator przyjdzie, posprząta, przewietrzy i przywróci zapach fiołków, a ewentualnie w najgorszym razie ostrzeżenia udzieli. Półjawnie, bo większość forowiczów nawet nie będzie wiedziała, za to co- wskutek takiego postępowania moderatora.
Tak myślę i dopóki ktoś mnie nie przekona że się mylę, albo dopóki nie uzbiera się większa ilość użytkowników, którzy by chcieli, aby mod oficjalnie reagował na każde słowo typu "brednie" z osobna, pewnie zdania nie zmienię. Nota bene, gdybym tak czynił, to połowa najbardziej aktywnych użytkowników już dawno by była zbanowana.
Proszę też pamiętać, że poziom kultury osobistej na forum w pierwszej kolejności nie zależy od moderatorów, tylko od użytkowników. Trochę mnie dziwi, że wydajesz się mieć za pyskówkę w temacie o Żydach, większe pretensje do mnie, niż do siebie. Jeszcze raz: nie jestem Twoim kuratorem.
Mnostwo postow w tym watku jest ciekawych, ale zapamietuje sie glownie personalne zlosliwosci. Ostatecznie zamiast pozwolic na merytoryczna dyskusje, Ty temat po prostu zamknales
Jakie znowu pozwolenie na merytoryczną dyskusję? To sarkazm? Merytoryczna dyskusja- tam?
Watek nie jest na tyle dlugi, zeby ktos za pol roku nie mogl miec ochoty cos od siebie o akcji "Tesknie za Toba, Zydzie" powiedziec.
Przypominam, że wkrótce wątki i tak zostaną zamknięte, więc czemu miałbym robić z siebie Herkulesa, a z wątku- Stajnię Augiasza? Zwłaszcza, że mamy dostatek tematów bardzo zbliżonych, dotyczących oceny wpływu Żydów na Polskę. Do tego Twój wątek się sprowadzał.
A tak w ogóle, to z jednej strony krytykujesz pomysł utrzymania na nowym forum działu z dyskusjami polityczno-światopoglądowymi, a z drugiej wyrażasz żal, że zamknąłem takowy Twój temat tutaj...
Drugi przyklad to temat "wojna na Ukrainie w 1927 roku". Jak nic powinienem tam otrzymac ostrzezenie za ublizanie Camillusowi a i on powinien zostac upomniany
Ty uważasz, że powinno byc oficjalne ostrzeżenie. My uważamy, że wystarczyła oficjalna krytyka i takowe upomnienie. Nie lubimy dewaluacji ostrzeżeń.
Ja na przykład jestem przeciwnikiem obu ekstremów: i tego, że moderacja nie raguje i tego, że wali kary za każde przewinienie  z osobna.
Nota bene, nie doczekałem się odpowiedzi na moją prośbę o wskazanie dyskusji o "książętach burgundzkich".
ostatnie wpisy Andrysa maja tak duzy stopien metaforycznosci i skrotowosci, ze w calosci zrozumiane sa chyba tylko przez niego samego
On tak ma :P Ale czyni postępy :)

Rozpisałem się trochę. Ale mam nadzieję, że dzięki temu nie uznasz Gwaldriku, że lekceważymy Twoje opinie i pomysły. Że pokazałem, dlaczego robię pewne rzeczy tak, a nie inaczej. I że tym razem nie napiszesz, że lakoniczną i negatywną odpowiedzią staram się Cię spławić.

I w charakterze podsumowania: całkiem niedawna wypowiedź o dyskusjach polityczno-światopoglądowych: Na moderowanych forach mozna to jakos kontrolowac, ale z pewnoscia nie mozna sprawic by te dyskusje byly "przyjemne" i pokojowe.. Kto to napisał?  I dlaczego w jednej wypowiedzi wyraża niewiarę, że można jakoś takie wymiany zdań uczynić "przyjemnymi i pokojowymi", a w innej krytykuje moderację, że nie uczyniła "przyjemną i pokojową" dyskusji o Żydach, w której sam uczynił wiele, żeby taką nie była?
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2010, 11:14:34 wysłana przez mac ap »

Offline Andrys

« Odpowiedź #246 dnia: 20 Marzec 2010, 11:58:37 »
Heh... podobno to tylko forum... :elaugh:

Szanowni Państwo, którzy tak bardzo się domagają konkretów i jakże brzydzący się metaforami i skrótami, domagający się skrajnej prostoty i totalnego braku abstrakcji, proszę się wykazać i podać konkretne rozwiązania odnośnie reformy forum. Dziwnym trafem wydaje mi się, moi drodzy, że sami wcześniej bawiliście się, jak to nazywacie, błotem.
I jak do tej pory każdy pluje się na temat własnych filozofii, obaw przed władzą, własnego widzimisię, jak to mu źle z tym i z tamtym i... nic z tego nie wynika. Moderator to, moderator tamto i moderator powinien... "Pieprzenie w bambus", które jest jedną z odpowiedzi na pytanie o obecny stan rzeczy.
I mimo, że sam nie jestem bez winy, to jednak przede mną jest zabawa z ludkami, tak merytoryczna jak i porządkowa. Wszak tym wielkim, jakże konkretnym i prostolinijnym userom nie w smak spróbować, tylko pouczać. I to jest mój, konkretny wtręt w tą dyskusję.

I może, ci strasznie konkretni i lapidarni reprezentanci wyżyn umysłowych i merytorycznych, zechcą odpowiedzieć innym na pytanie, dlaczego stan modelatorski jest jaki jest? Bo ten strasznie gadający od rzeczy Andrys, szalony do tego stopnia, że gada jak schizofreniczny szyfrator, moderował tu przez jakiś czas (przynajmniej na tyle na ile potrafił i mógł) i dziwnym trafem nie był aż tak osamotniony w ocenie tego, co się dzieje.

I nie przeczę, że ciężko mnie czasem zrozumieć. Pełna zgoda. Druga rzecz to taka, a można to sprawdzić, że sami nie do końca wiecie o co Wam chodzi. Kilka zmian już tu było i skończyło się na tym, że po chwilowej podniecie, zmiany były sztuką dla sztuki - ot, choćby podział niektórych działów.
I jakich to konkretów domagasz się Gwaldriku.? Może dasz mi także full instrukcję, jak być idealnym moderem, z przykładami z własnego doświadczenia? ;) Hej, przecież to tylko forum... ;)

PS.

On tak ma icon_razz Ale czyni postępy icon_smile
Hej, w Tatrach też było tak źle? ;) Poza tym racja, ale zrezygnowałem z postępów. Po co komu one? ;)

Daj mi jeszcze ze dwa lata, a będę w mig łapał wszystko

Nic z tego. Zostaję w naukowym. Nie będę Cię torturował i "przynudzał". ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2010, 12:02:40 wysłana przez Andrys »

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #247 dnia: 20 Marzec 2010, 12:13:09 »
Gwaldriku, Filozofie, nie obraźcie się, ale wypowiadacie się w duchu oświecenia, które już, niestety, poległo. Otóż wierzycie w mit Nowego Początku. Że jak odetniemy się od korzeni i zaczniemy od nowa, to będzie lepiej. Gówno prawda! Będzie tak samo (EDIT: albo gorzej.).
Kut  i wiara w katharsis nie jest pomysłem oświeceniowym. Zresztą u ciebie to ono raz poległo a innym nie i czytasz sobie książkę np. Marka Lili.
Zdaje się, że polskie sądy zaczęły to dostrzegać, stąd taka wstrzemięźliwość w karaniu za wypowiedzi internetowe.
W Polsce jeszcze wielu ludzi nie traktuje działalności sieciowej na poważnie, dopiero papier nobilituje.

Co do tego, że kary powinny być szybkie i dotkliwe się zgadzam (ale trzy godzinny ban akurat może być w ogóle nie zauważony więc odpada).
Obstaję przy zasadzie: niech się wstydzi ten, co robi, nie ten, co widzi. Pozostawienie zbanowanych (czyli napiętnowanych) wypowiedzi to byłaby dodatkowa kara, a zarazem przestroga dla innych. No i konkretna nauka: za tę oto wypowiedź jej autor otrzymał takiego oto bana. I wszystko będzie jasne.
Straszliwa poprawka antywugaryzacyjna z założenia miała by być czymś takim, każdy może sobie samemu podstawić przekleństwo jakie chce pod to, co zostało zmienione przez moderację, ;) 

Offline Gwaldrik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 20 Marzec 2010, 12:37:57 »
Mac Ap --> Ja tylko ironicznie odnioslem sie do wiary Lecha, ze mozna na tego rodzaju forum wprowadzic instytucje pt "sympatyczna dyskusja". Nie mam nic przeciwko rozmowom na tematy polityczne, gdy jednak dotycza biezacej polityki powinny byc zamiatane do odpowiednich, marginalnych watkow np w dziale "karczma" czy w podobnym. Tam rzeczywiscie moderacyjne kryteria moglyby byc ewentualnie poluzowane nieco.

Ja swoje zdanie wyrazilem i moje sugestie byly raczej klarowne:
1. Usuwanie obrazliwych wpisow. Dbanie by watek/rozmowa/temat mial charakter merytoryczny. To jest zadanie dla moderacji. Jest nieco demagogiczne oczekiwanie, ze za porzadek maja odpowiadac userzy, ktorzy sami powinni sie kontrolowac. Zniesmy sady, policje, rzady i oczekujmy, ze obywatele nie beda łamac prawa w akcie samokontroli. Jest to absurd duzego kalibru, niestety. Czyszczenie watkow nie ma zaspokajac seksualnie moderatorow, ale ma stanowic gwarancje, ze watek/dyskusje z przyjemnoscia przeczyta zabląkana dusza, ktora trafi tu z odleglych rubiezy internetu. Trafiajac tu i z przyjemnoscia czytajac interesujaca wymiane zdan pozbawiona personalnych chamskich wycieczek... moze zechce zostac. Taki jest m.in Wasz reformatorski zamysl, nieprawdaz?
2. Mozliwe unikanie archiwizacji watkow w tematach merytorycznych, co najwyzej czasowe ich zamykanie w celu uspokojenia dyskusji.
3. Zakazywanie umieszczania wpisow lakonicznych, jednozdaniowych, nie popychajacych dyskusji do przodu w rodzaju: "zgadzam sie", "lepiej bym tego nie ujal", "nie lubie go".

Wy tutaj oddajecie sie erystycznym zabawom bardzo czesto i oczywiscie macie do tego prawo. Ale przez to posrednio czynicie dyskusje jalowymi. Kilka dni temu przyssalem sie do Waszego forum i przegladalem co ciekawsze dla mnie wymiany zdan. I niemal wszedzie natykalem sie na rozmiate przepychanki personalne, ktore - wierzcie mi - sa niestrawne w odbiorze dla przypadkowego czytacza. Gdy wchodze do watku o Pilsudskim, Dmowskim, Walerym Slawku czy o Kazimierzu Odnowicielu to po cichu licze na poglebienie swojej wiedzy, licze, ze sie czegos dowiem, naucze. Co mnie do licha obchodzi opinia jednego uzytkownika o drugim? Jaka to ma dla mnie wartosc? Po co hodujecie takie klimaty, pielegnujecie takie wpisy i widzicie sens w tym by demonstrowac je potomnym? Cos tu jest powaznie postawione na glowie, w Waszym podejsciu do wlasnych obowiazkow. Moze tworzac to forum nie zakladaliscie, ze historia bedzie motywem przewodnim? Moze chodzilo Wam o forum poswiecone filozofii? A moze chcieliscie stworzyc hybryde czyli pole do filozoficznych dyskusji o historii albo historycznych dyskusji o filozofii? Obawiam sie, ze powinniscie sie w koncu zdecydowac, w ktora strone konkretnie chcecie pojsc.

Dobra. To byly tylko takie zewnetrzne, zyczliwe sugestie z mojej strony. Moze rzeczywiscie wiecie lepiej i stworzycie cos co bedzie spelnialo swoja role, jakkolwiej ja widzicie. Pamietajcie jednak, ze za ewentualny balagan czy chaos to Wy jestescie odpowiedzialni. To Wy macie aspiracje by przyciagnac tu nowe i liczne rzesze dyskutantow. Oceniac Was bedzie mozna po skutecznosci, chyba sie z tym zgodzicie.

P.S. Musicie sie zdecydowac do kogo adresujecie forum tematyczne, czy do milosnikow historii czy do np łysych, ubranych w dresy milosnikow mordobicia. Miedzy innymi od tego zalezec bedzie poziom dyskusji na Waszym forum.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2010, 12:43:13 wysłana przez Gwaldrik »

Offline Andrys

« Odpowiedź #249 dnia: 20 Marzec 2010, 13:21:26 »
Wszystko już było na tapecie, niewiele z tego wyszło.

1. Usuwanie obrazliwych wpisow. Dbanie by watek/rozmowa/temat mial charakter merytoryczny. To jest zadanie dla moderacji. Jest nieco demagogiczne oczekiwanie, ze za porzadek maja odpowiadac userzy, ktorzy sami powinni sie kontrolowac. Zniesmy sady, policje, rzady i oczekujmy, ze obywatele nie beda łamac prawa w akcie samokontroli. Jest to absurd duzego kalibru, niestety. Czyszczenie watkow nie ma zaspokajac seksualnie moderatorow, ale ma stanowic gwarancje, ze watek/dyskusje z przyjemnoscia przeczyta zabląkana dusza, ktora trafi tu z odleglych rubiezy internetu. Trafiajac tu i z przyjemnoscia czytajac interesujaca wymiane zdan pozbawiona personalnych chamskich wycieczek... moze zechce zostac. Taki jest m.in Wasz reformatorski zamysl, nieprawdaz?

Racja, racja i... co z tego? Każdy z dotychczasowych i obecnych moderatorów przykładał się do sprawy, na tyle ile mógł. Tylko, że nie ma, jak na razie, pomysłu na to, jak sprawić, żeby było ich więcej. I nie sądzę, by się znalazł. Jedyne rozwiązanie to proponowane obecnie ograniczenie wielkości forum, do możliwości moderatorskich. Co mi po  moralizatorstwie, do bólu oczywistym, skoro człowiek nie jest w stanie ogarnąć całości i nie w każdym temacie może zabrać głos. Stąd zobaczymy, jak wyjdzie obecna reforma. Nic nowego.
Jeszcze raz podkreślę. Zamiast pouczania i moralizatorstwa, może warto samemu spróbować. Zabawa z tej strony wygląda nieco inaczej. A szacunek i sympatię dyskutantów niełatwo zdobyć. Jeśli się uda, to zajęcie mam sens. Jeśli nie, to komu by się chciało to robić? Jakoś nikt specjalnie nie dobija się na funkcję moda.

2. Mozliwe unikanie archiwizacji watkow w tematach merytorycznych, co najwyzej czasowe ich zamykanie w celu uspokojenia dyskusji.

Tu jest ciekawiej, o tyle, że podobne operacje już były przeprowadzane (nie było jednak typowej archiwizacji). I może warto spróbować. Tylko, że może się to skończyć odgrzewaniem kotletów, z którego wyniknie więcej bałaganu niż pożytku. I to jest kwestia która wyjdzie w praniu, wszak nic się tu się przewidzi. Innymi słowy, propozycja do praktycznego zweryfikowania, jeżeli będą takie możliwości.

3. Zakazywanie umieszczania wpisow lakonicznych, jednozdaniowych, nie popychających dyskusji do przodu w rodzaju: "zgadzam sie", "lepiej bym tego nie ujal", "nie lubie go".

Oczywista oczywistość, jednak trudna w realizacji. Tym bardziej, że ludkowie chcą "krótko, jasno i na temat". Granice wydają się jasne i oczywiste, lecz w praktyce wygląda to inaczej. Moder zmuszony jest czasami wyczuć sprawę i przewidzieć, który z dyskutantów może pociągnąć temat, pomimo jednozdaniowej wypowiedzi. A czasami jedna przenośnia, jedno słowo, czy lakoniczna i jałowa wypowiedź zrobi więcej, niż pół powieści. ;)
I taki zakaz, pomimo szczytnych celów, sprawia, że dyskutant musi nagle zbyt wiele albo moder zbyt mocno ingeruje (zdaniem innych) i tym samym kładzie wątek. Ot, czysta praktyka. A swego czasu moderacja zwracała na to uwagę.

Wy tutaj oddajecie sie erystycznym zabawom bardzo czesto i oczywiscie macie do tego prawo. Ale przez to posrednio czynicie dyskusje jalowymi. Kilka dni temu przyssalem sie do Waszego forum i przegladalem co ciekawsze dla mnie wymiany zdan. I niemal wszedzie natykalem sie na rozmiate przepychanki personalne, ktore - wierzcie mi - sa niestrawne w odbiorze dla przypadkowego czytacza. Gdy wchodze do watku o Pilsudskim, Dmowskim, Walerym Slawku czy o Kazimierzu Odnowicielu to po cichu licze na poglebienie swojej wiedzy, licze, ze sie czegos dowiem, naucze. Co mnie do licha obchodzi opinia jednego uzytkownika o drugim? Jaka to ma dla mnie wartosc? Po co hodujecie takie klimaty, pielegnujecie takie wpisy i widzicie sens w tym by demonstrowac je potomnym? Cos tu jest powaznie postawione na glowie, w Waszym podejsciu do wlasnych obowiazkow. Moze tworzac to forum nie zakladaliscie, ze historia bedzie motywem przewodnim? Moze chodzilo Wam o forum poswiecone filozofii? A moze chcieliscie stworzyc hybryde czyli pole do filozoficznych dyskusji o historii albo historycznych dyskusji o filozofii? Obawiam sie, ze powinniscie sie w koncu zdecydowac, w ktora strone konkretnie chcecie pojsc.

No... co fakt, to fakt. Podobnie jak to, że niektórzy ledwo tu wejdą i już wiedzą wszystko, co, jak, gdzie, kiedy i po co. Miodzio i truskawki w śmietanie, tylko, drogi Gwaldriku, pokaż jak. Podobnie mówimy o polityce czy sporcie, bo to nic nie kosztuje. Nie trzeba samemu klecić ustawy czy biegać 10 km z obciążeniem po górach.
Ludzie tutaj naprawdę są świadomi tego, co się dzieje. Problem tylko w tym, że w praktyce nie łatwo to pozszywać.

I nie mam nic przeciwko temu, Gwaldriku, że zabierasz głos itp. Spoko. Tylko, że nie powiedziałeś niczego nowego. Mimo, że możesz uważać inaczej.

Offline Gwaldrik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 20 Marzec 2010, 14:38:53 »
Ja wiem, ze nie powiedzialem niczego nowego, ale czasem gadanie truizmow otrzezwia zgnusnialych ludzi popadajacych w rutyne. Z Waszych wpisow nie przebija entuzjazm i wizja, ale zmeczenie, frustracja, zniechecenie, sklonnosc do machniecia reka i wzruszenia ramionami. Niektorzy z Was juz nawet nie daja sie porwac slomianemu zapalowi na dzwiek trabki Lecha nawolujacej do kolejnej stracenczej szarzy.

No nic, swoje powiedzialem. Moim zdaniem juz samo usuniecie chamstwa z forum i pozostawienie watkow czystych merytorycznie mogloby zdzialac cuda. Na poczatku frekwencja by sie nie zwiekszyla, ale o ilez przyjemniejsze byloby zagladanie do dyskusji tu prowadzonych i np czerpanie z nich wiedzy. Na forum historycy.org sprzeczalem sie z niejakim Arnoldem, ale bez bicia przyznaje, ze dane statystyczne, ktore wyszukiwal w archiwach i wklejal na forum, a nastepnie komentowal mialy niebywale duza wartosc poznawcza (scisle dotyczylo to wynikow plebiscytow na Gornym Slasku i Warmii i Mazurach, ktorych nigdzie w necie w tak skondensowanej formie znalezc nie potrafilem). Takich ludzi powinniscie przyciagac. Jasne, ze nie kazdy wda sie w dyskusje z racji braku specjalistycznej wiedzy, ale wlasnie o to chodzi by zgonic tu ludzi z wiedza jakas a nie takich co lubia łubudu i po mordzie dwa razy. Z tego co widze Wy jednak bardziej sklaniacie sie by stworzyc forum dla wszystkich czyli dla nikogo, takie niezobowiazujace miejsce do pyskowek.

Historycy.org wyprosili mnie, do czego mieli pelne prawo. Nie zmienia to faktu, ze stac mnie na wzglednie obiektywna ocene tego portalu, ktora jest stosunkowo pozytywna. Poziom moderacji jest u nich - pomijajac wyjatki - wysoki. Zadania przydzielane poszczegolnym moderatorom bardzo konkretne. Tam nie ma wolnoamerykanki, z gory wiadomo co mozna, granice sa jasno wytyczone. Oczywiscie kazdy moderator odpowiada za swoja zakladke, w co bardziej skomplikowanych przypadkach konsultuje sie z rada moderatorska, ale efekt jest zadowalajacy - z watkow nie robi sie kloaki, czy smietnika, w dzialach tematycznych panuje wzgledny porzadek. Zreszta co ja Wam bede mowil - kazdy z Was zna chyba tamto forum i rozumie co mam na mysli.

Tylko blagam, nie mowcie, ze nie chodzi Wam o powielanie innych forow. Wasze forum ma swoj unikalny styl, prowadzone sa tutaj odrobine inne dyskusje. Super. Sek w tym, ze profesjonalizm powinien Wam przyswiecac, a nie anarchistyczne nawolywanie do zniesienia porzadkow w imie oczekiwania od uzytkownikow samodyscypliny.

« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2010, 14:44:54 wysłana przez Gwaldrik »

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #251 dnia: 20 Marzec 2010, 18:25:51 »
Sek w tym, ze profesjonalizm powinien Wam przyswiecac, a nie anarchistyczne nawolywanie do zniesienia porzadkow w imie oczekiwania od uzytkownikow samodyscypliny.
Sęk w tym, że najlepiej byłoby pogodzić te dwie kwestie, ponieważ profesjonalizm bez szczypty anarchizmu prowadzi do dogmatyzmu. Ponadto nie zauważyłem, by ktokolwiek, oczekując od użytkowników samodyscypliny, nawoływał do zniesienia porządku. Niemniej jednak uważam, że porządek, który wytwarza się spontanicznie, jest najnaturalniejszy i najatrakcyjniejszy, a zarazem najtrwalszy, gdyż wymaga najmniejszego stopnia nadzoru.

Gwaldriku, weź pod uwagę także to, że forum internetowe nie jest żadnym obozem ani szkołą, tylko miejscem, gdzie nikt nikogo nie jest w stanie do niczego zmusić. Jego funkcjonowanie opiera się na dobrowolności. Jego oddziaływanie sprowadza się do przyciągania, perswazji i wytwarzania więzów sympatii oraz antypatii. Każde wymierzenie kary łączy się z ryzykiem, że ukarany opuści nas na zawsze. Nie omieszkasz zapewne zauważyć, że to samo ryzyko dotyczy pokrzywdzonego, za którym nikt się nie ujął. Tylko że w praktyce rzadko jest tak, iż pokrzywdzony pozostaje dłużny napastnikowi. Dlatego jestem za zachowaniem jak największej powściągliwości w karaniu. Zamiast karać - rozwijajmy się, czyli próbujmy przebaczać, przyznawać się do winy, godzić się, tłumaczyć, obracać w żart, przepraszać itp. itd. Bawmy się i korzystajmy z tej swobody, jaką daje nam internet, zamiast nadmiernie się ograniczać w obawie przed kloaką. Bądźmy ludźmi i przestańmy zgrywać się na jakąś elitę, dla której wszystko co nazbyt ludzkie pozostaje niezmiennie odrażające.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2010, 18:38:55 wysłana przez Diogenes »
Maanam

Offline mac ap

• Supermoderator
« Odpowiedź #252 dnia: 20 Marzec 2010, 20:09:31 »
Zadania przydzielane poszczegolnym moderatorom bardzo konkretne. Tam nie ma wolnoamerykanki, z gory wiadomo co mozna, granice sa jasno wytyczone.
Wolałbym nie kontynuować tego wątku dyskusji, ale czuję się zobowiązany wyrazić jednak pewną wątpliwość. Mianowicie mamy obecnie niemało forowiczów, piszących u nas a nie tam...właśnie z powodu ich poważnych zastrzeżeń do zwyczajów tamtejszej moderacji. I wcale nie chodzi o zbytnią restrykcyjność lub zbytni liberalizm, a o gorsze historie. O te "jasno wytyczone granice".

Offline Gwaldrik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #253 dnia: 20 Marzec 2010, 20:49:00 »
Ok, mam nadzieje, ze Wam sie uda. Szczerze zycze powodzenia, bez zadnego sarkazmu.

Czytam wlasnie "Jozef Pilsudski o sobie - z pism, rozkazow i przemowien komendanta", ktora to ksiazeczka opublikowana zostala we Lwowie w 1929 roku. Moze uda mi sie w wolnej chwili podzielic wrazeniami ;)

Pozdrawiam

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #254 dnia: 20 Marzec 2010, 23:30:09 »

Wolałbym nie kontynuować tego wątku dyskusji, ale czuję się zobowiązany wyrazić jednak pewną wątpliwość. Mianowicie mamy obecnie niemało forowiczów, piszących u nas a nie tam...właśnie z powodu ich poważnych zastrzeżeń do zwyczajów tamtejszej moderacji. I wcale nie chodzi o zbytnią restrykcyjność lub zbytni liberalizm, a o gorsze historie. O te "jasno wytyczone granice".
Trochę mi się tam pisało kiedyś i absolutnie nigdy nie miałam problemów takowych-a ja pamiętliwa jestem .  :twisted: Sama się dziwię, biorąc pod uwagę mój styl ...

W rywalizacje mi się mieszać nie chce-bo ani tu mnie tak na prawdę nie ma , ani tam..., ale zwrócicie uwagę w historykach np. na to, że ogólnie pytania zadane w działach odpowiednich w nich zostają i bardzo często przeradzają sie w dyskusje-tego mi tu brakuje i nie wiem czy z nudów, czy tez nie, ale rozkręciliście się z tym przenoszeniem. W tej chwili tworząc np. w "moim" dziale temat w formie pytającej jak nic spodziewać się można, że wyląduję w pomocy.

Jak te kłódki widzę, to mnie krew zalewa. Ale chyba o tym już pisałam.

To samo z tematami, które ileś tam stron mają i ileś tam już lat-są nowi ludzie i nowe posty, nie ma ludzi...
Uważam, że czasami dobrze jest podpatrzeć to, co się jakoś tam sprawdziło.

Wybaczcie to marudzenie i styl paskudny- mam kryzysa.

PA. :*

Offline mac ap

• Supermoderator
« Odpowiedź #255 dnia: 21 Marzec 2010, 22:06:00 »
W tej chwili tworząc np. w "moim" dziale temat w formie pytającej jak nic spodziewać się można, że wyląduję w pomocy.
No nie, ależ zostałem zmieszany z błotem jako moderator :) Zaręczam, że nie wrzucam do Targowiska wszystkiego, co popadnie :)

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #256 dnia: 21 Marzec 2010, 22:43:15 »

No nie, ależ zostałem zmieszany z błotem jako moderator :) Zaręczam, że nie wrzucam do Targowiska wszystkiego, co popadnie :)
Nie złość mnie. Ogólnie pisałam, a nie o Tobie tylko (wszyscy tacy sami egocentryczni dranie).   :P
I nie chodziło mi o wrzucanie wsiego, co podleci pod rączki do "pomocy". Chodziło mi o tematy tworzone w formie pytającej. Ot taki przykład mój-kiedyś w starożytnej napisałam temata o tym, że szukam info o kolorach tunik (?) (coś w każdym razie o tunikach legionowych). Co się stało z tematem i gdzie go szukać? Pewno w pomocy.  :twisted: Od tamtego momentu tutaj wiem wsio. :) W "Pomocy" dział dyskusyjny stworzyć ma się? Przeczyściliście dział starożytnej z kłódek, bo bym Wam koteczki pokazała, jak się dyskusje zabija. ;p  Spadam już, może rzeczywiście głupoty piszę.  :roll:

Masz całusa-tak na zaś oczywiście. ;p

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: 03 Kwiecień 2010, 18:14:45 »
Swoją drogą, oto lista najbardziej popularnych działów na forum:

1. Polityka i życie społeczne - Stołeczna Agora         23452
2. Gospoda na Dzikich Polach       22336
3. Kultura - Park Kultury i Sztuki       11354
4. Historia ogólnie - Ratusz       9138
5. Sport - Stadion Sportowy       7685
6. Nauka - Akademia Nauk Wszelakich       6501
7. Religia - Katedra pod wezwaniem św. Maurycego       5768
8. Historia alternatywna - Przystań im. Jana z Kolna

Ciekawe prawda?

Już nieco lepiej wygląda sprawa z najlepszym tematem. Ale tez mogłoby być trochę lepiej

1. quiz historyczny         254782
2. Czego aktualnie słuchasz?       244553
3. Humor       133940
4. Zagadki filmowe       105214
5. Czat.histmag.org       103335
6. Fajny film wczoraj widziałem...       99109
7. Zagadki - literatura       89672
8. Obrazkowe zagadki historyczne.       88514
9. Pytania i odpowiedzi       85489
10. Ostatnio przeczytałem...       84765

Tutaj mamy natomiast "zażarte" wątki:

1.Czego aktualnie słuchasz?       8246
2. quiz historyczny       5089
3. Pytania i odpowiedzi       1497
4. Humor       1467
5. Zagadki filmowe       1334
6. Piłkarskie pytania...       1232
7. Obrazkowe zagadki historyczne.       1213
8. PiS "rujnuje" Polskę.       1123
9. Fajny film wczoraj widziałem...       1082
10. Lubię dziewczęta w letnich sukienkach...       874

Interesujące :)

A kiedy było 100.000 wejść w miesiącu minimum?

A w styczniu 2008.

To jest jakieś 3.000 na dzień, nieźle. Teraz będzie z tysiąc. Odliczmy boty.... I tutejszych, którzy robią niemałe zamieszanie :)

Taaak, statystyka prawdę Ci powie ile jest procent historii na HM.

PS. Proponuję też wyeliminować bezpłciowych alienów, bo nie mogę się połapać jaki jest faktycznie stosunek mężczyzn do kobitek.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2010, 18:17:30 wysłana przez Herodot »

Offline Gwaldrik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #258 dnia: 03 Kwiecień 2010, 19:02:41 »
Niestety, ale te dane mowia wszystko.
Czesc moderatorow jest gotowa ten problem bagatelizowac, a nawet nie nazywac problemem, ale niech sie potem nie dziwia, ze portal obumiera. Mowiono juz wiele razy - forum adresowane do wszystkich jest w istocie adresowane do nikogo. Niech moderatorzy postaraja sie chociaz w jednym - niech nie podbijaja watkow obocznych i niech inicjuja dyskusje na TEMATY HISTORYCZNE, zgodnie z profilem. Kazdy dzien przynosi nam inspiracje. Polityka, zwlaszcza w Polszcze, sprzezona jest z historia. Zamachy w Rosji, ktore maja swoje historyczne znaczenie i historyczne konotacje. Dyskusje nt Katynia z okazji rocznicy. Filmy wlasnie wyswietlane badz emitowane o tematyce historycznej, ktore sklaniaja do odswiezenia dawnych sporow np nt wojny na Pacyfiku (serial "Pacyfik" na HBO czy dwa filmy Eastwooda poswiecone Bitwie o Iwo Jime).

Cholernym problemem sa watki zaklodkowane. Po co? Czy historia to tematyka, ktora mozna poruszac tylko w biezacej dyskusji, a potem sie ją archiwizuje, bo przestaje byc aktualna? To jakis zart? Gdy podbije watek sprzed 20 lat o antycznej Mecedonii to ktos moze krecic nosem, ze przeciez dyskusja toczyla sie 20 lat temu, wiec po co ja teraz wznawiac.

Forum historyczne powinno byc BAZA DANYCH. Poza polemika zblakany wedrowiec powinien miec szanse by poglebiac swoja wiedze, odnajdywac konkretne daty, fakty, nazwiska a nawet monograficzne dane statystyczne i tabele. Sposrod ostatnio prowadzonych dyskusji blizniacze watki o Mieszku i Piastach spelnialy kryteria, bo poza polemika dzielono sie tez swoja wiedza. Tym wlasnie to forum powinno zyc, tego rodzaju rozmowami.

Ja niedlugo wrzuce swoj skondensowany material na temat zbrodniarzy nazistowskich sluzacych w obozach koncentracyjnych, ktorym nie wymierzono sprawiedliwej i adekwatnej do ich zbrodni kary, albo wymierzono, a potem ich ulaskawiano. Imiona, nazwiska, wyksztalcenie, daty urodzenia, miejsce sluzby, opis zbrodni, wyrok, data zwolnienia z wiezienia.

Po swietach stane sie przez pewien czas jedynym tutaj piszacym. Co watek, to na koncu bedzie widnial nick "Gwaldrik". Ale w koncu ktos sie przelamie i cos od siebie gdzies tam dopisze. I moze sposrod 10 przeze mnie podbitych watkow JEDEN chociaz doczeka sie ozywionej dyskusji, juz bez mojego udzialu. Jezeli armia moderatorow nie chce bym przez tydzien czy dwa byl tu nadreprezentowany, to niech tez dolozy swoje trzy grosze.

« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2010, 21:48:27 wysłana przez Gwaldrik »

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #259 dnia: 13 Kwiecień 2010, 20:24:16 »
W piątek 16 kwietnia forum Histmag.org zostanie okresowo zamknięte. Przyczyną zamknięcia będzie konieczność wprowadzenia reformy forum, której założenia zostały przedstawione w tym temacie.

Informacje o dokładniej godzinie zamknięcia oraz inne szczegóły (np. ponowne otwarcie) zostaną podane w najbliższym czasie.
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #260 dnia: 14 Kwiecień 2010, 07:28:28 »
Mam jeszcze jedną uwagę a propos konkretnego punktu obowiązującego Regulaminu:
2 Językiem obowiązującym na forum jest język polski. Dozwolone jest wprawdzie pisanie pojedynczych wiadomości w innych językach, ale w ograniczonym zakresie. Autor takiej wiadomości zobowiązany jest przetłumaczyć ją na polski, jeśli poprosi o to inny użytkownik.

Czemu ma służyć to ograniczenie? Uważam, że w ten sposób niepotrzebnie odcinamy się od dużej części polonii oraz osób z innych krajów zainteresowanych naszą historią i kulturą. Moim zdaniem, do wolności słowa trzeba dodać wolność języka, zwłaszcza w internecie.

Poza tym nauka języków obcych jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Otwiera ona, podobnie jak podróże, nowe okna na świat.

Sługa uniżony Jego Ekscelencji Redaktora-Ministra  :poklon:
Maanam

Offline Gwaldrik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #261 dnia: 14 Kwiecień 2010, 08:43:55 »
Diogenesie, to jest forum polskie, ktore ma czy tez bedzie miec wydzielone zakladki specjalnie przeznaczone do dyskutowania w jezyku wegierskim czy w jakim tam chcesz. Natomiast w zakladkach ogolnych obowiazywac powinien jezyk POLSKI tak jak na wszystkich innych POLSKICH internetowych forach tematycznych.

Nie ma co wywazac otwartych drzwi. Od czasu powstania internetu i forow internetowych wypracowano kilka podstawowych, elementarnych rozwiazan, mechanizmow, ktore reguluja prace takich forow, oraz w szczegolnosci forow tematycznych i moderowanych. Ty, Diogenesie, czasem na sile probujesz isc pod prad, na przekor, zgodnie ze swoim zamilowaniem do anarchizacji zycia. Moim zdaniem najwazniejszy jest profesjonalizm, a w profesjonalnym projekcie, przedsiewzieciu, w profesjonalnej firmie na takie pomysly jak Twoje po prostu nie moze byc miejsca, bo stoja w calkowitej opozycji do profesjonalizmu.

Skoro to jest czas na przebudowe forum, wdrazajcie rozwiazania wydajne, a do takich niejednokrotnie naleza rozwiazania po prostu standardowe. Ty uwazasz, ze to forum powinno byc poswiecone wszystkiemu, a zwlaszcza szydelkowaniu, filozofii i wedkarstwu, z kolei szef portalu chcialby aby to byla internetowa przestrzen zajmujaca sie historia. To jest ogromny rozdzwiek miedzy jego wizja forum, a Twoim szczytnym nastawieniem by pozwolic ludziom rozmawiac o wszystkim o czym maja ochote. I jeszcze do tego w jakim chca jezyku.

Jezeli ktos chce rozmawiac np po angielsku, moze to robic w wydzielonej zakladce. Absolutnie nie powinien publikowac postow po angielsku w dyskusjach, ktore sa toczone od poczatku po polsku. Za takie postepowanie otrzymuje sie NA WSZYSTKICH FORACH MODEROWANYCH ostrzezenie, a w przypadku nie zastosowania sie do regulaminu, ponosi sie powazniejsze konsekwencje.

Zetknalem sie w dyskusjach z pojedynczymi wpisami po czesku czy po ukrainsku (zapisywanym fonetycznie lacinką), ale bylo to dopuszczalne ze wzgledu na ogolnie zrozumiala dla wszystkich tresc tych postow. Co innego, gdy nagle, ni stad ni zowad ktos wyskakuje z tekstem calkowicie napisanym po francusku. To naprawde fajnie znac ten jezyk i nie ma w tym nic zlego, ze sie go zna, ale podstawa dyskusji jest przekaz wyrazany w jezyku zrozumialym dla wszystkich tej dyskusji uczestnikow.

Diogenesie, byc moze jestes bardzo mlodym czlowiekiem i bardzo idealistycznym, ale fora historyczne nie sluza do propagowania nauki jezykow obcych, nie sluza tez do nauczania innych jezykow. Sa do tego powolane inne odpowiednie instytucje. Rozumiem, ze jestes zwolennikiem anarchii i nie bede polemizowal z takim swiatopogladem w tym miejscu, ale wierz mi, ze anarchia czy tez anarchizacja kazda profesjonalna firme by zrujnowala. Musza byc okreslone zasady i ramy postepowania.

« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2010, 08:46:03 wysłana przez Gwaldrik »

Offline Mój kot wygląda jak Lenin

• Użytkownik
  • **
  • Dodupizm
« Odpowiedź #262 dnia: 14 Kwiecień 2010, 11:17:05 »
Czemu ma służyć to ograniczenie? Uważam, że w ten sposób niepotrzebnie odcinamy się od dużej części polonii oraz osób z innych krajów zainteresowanych naszą historią i kulturą. Moim zdaniem, do wolności słowa trzeba dodać wolność języka, zwłaszcza w internecie.

Poza tym nauka języków obcych jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Otwiera ona, podobnie jak podróże, nowe okna na świat.

Myśle, że chciano uniknąć wieży babel. Choć i zagrożenie marne, może tylko czasem głupie dzieci uczą się nowego języka i wstawiają wszędzie makaronizmy. Brzmi mnie to raczej jak dyrektywa, trochę niefortunnie sformułowana. Faktycznie nie powinno się zabraniać założenia tematu w obcym języku na forum ogólnym, np. temat angielski i niech ludzie sobie piszą jakkolwiek chcą.

Jak słusznie napisałeś, inne języki to duża szansa na zainteresowanie polonii/obcokrajowców, tu nie wystarczy już oddzielny temat, potrzebne są wydzielone sekcje. Wyszukałem w google ang. forum w polskiej historii i konkurencja wygląda bardzo wątle. Może nie ma więc popytu na coś takiego? Cóż, dla porównania sprawdziłem angielskie forum o historii Rosji i proszę: http://forum.alexanderpalace.org/ -prosperuje, prawie 400k wiadomości. Polska to nie Rosja, rzecz jasna, ale możliwości definitywnie są. Żeby zainicjować jakieś dyskusje potrzebna jest jakaś organizacja i promocja, troche wysiłku na rozkręcenie. Międzynarodowe dyskusje podniosłyby profil forum, a na dłuższą mete również komercjalny potencjał serwisu

Kierownictwo Histmaga powinno przeanalizować tę szanse i podjąć odpowiednie kroki. Wszak brak barier geograficznych/językowych jest jedną z głównych zalet internetu, w tej sferze internet uzyskuje przewagę nad tradycyjnymi metodami komunikacji.
Sikam na ścianke sedesu żeby było ciszej

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #263 dnia: 15 Kwiecień 2010, 00:04:02 »
Mam jeszcze jedną uwagę a propos konkretnego punktu obowiązującego Regulaminu:
2 Językiem obowiązującym na forum jest język polski. Dozwolone jest wprawdzie pisanie pojedynczych wiadomości w innych językach, ale w ograniczonym zakresie. Autor takiej wiadomości zobowiązany jest przetłumaczyć ją na polski, jeśli poprosi o to inny użytkownik.

Sługa uniżony Jego Ekscelencji Redaktora-Ministra  :poklon:

Dziękuje Diogenesie za cenną uwagę i już odpowiadam - w nowym regulaminie nie będzie takiego punktu gdyż zgodnie z założeniami komisji "Przyjazne forum" postanowiliśmy skrócić regulamin do 5 punktów ;)
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #264 dnia: 15 Kwiecień 2010, 07:17:45 »
zgodnie z założeniami komisji "Przyjazne forum" postanowiliśmy skrócić regulamin do 5 punktów ;)
Wspaniale!  :D
Mniej przepisów, mniej problemów. No i większa szansa na to, że regulamin faktycznie zostanie przeczytany i będzie przestrzegany.
Pozdrawiam serdecznie  :poklon:
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2010, 07:20:01 wysłana przez Diogenes »
Maanam

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 16 Kwiecień 2010, 00:59:54 »
Nie wiem, co jutro ujrzę w domenie HM, więc piszę dzisiaj, być może już ostatniego posta w tej edycji You Can... ekhm, pardon - Forum. Także - do zobaczenia w Nowym Świecie, teletubisie mówią PA-PA! : )