Autor Wątek: Zmieńmy razem Forum Histmaga!  (Przeczytany 13097 razy)

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
Odp: Zmieńmy razem Forum Histmaga!
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Luty 2010, 21:36:04 »
III. Działy Autorskie:
- „Ogrody Filozofów” (kto?)
Jak to kto? Przecież moje zgłoszenie dalej jest aktualne. Chyba, że masz coś przeciwko nie mu. Ale skoro nie ma lepszych... .  

Pozdr.

A jeżeli chodzi o Ogrody Filozofów, to tak jak ujęła to Lata Błądzenia, powinno moim zdaniem pozostać. Tak będzie lepiej dla filozofii rozumianej według wzoru F=~a  ;)

Poza tym marzą mi się Ogrody, które będą mogły stanowić schronienie dla niezrozumianych i pogardzanych w innych częściach księstwa. Ogrody poza Akademią i Klasztorem. Skąd równie blisko do Gospody, jak i do Kościoła...
A najbliżej na łono natury  :D
"Tylko dlatego, że jesteś nikim, możesz pogadać z drugim człowiekiem"
Maanam

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #60 dnia: 14 Luty 2010, 21:36:04 »

Offline Świetlisty

• Użytkownik
  • Ostrze w rękach aniołów
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Luty 2010, 21:53:26 »
Cytat: Diogenes z Gdańska
Czy naprawdę chciałbyś, Pliniuszu, zaprowadzić na forum system Pol-Pota? Nie sądzę, by ludzie masowo garnęli się w takie rejony. I po cóż ta wydajność w karaniu? Przestępczość się w księstwie rozpleniła, czy jak?
No wiesz... :twisted: :teufel: :n15: Ja chcę aby był system, który karałby np. za mnóstwo błędów ortograficznych, czy za chamstwo jak i poważniejsze czyny.

Cytat: Lata Błądzenia
(i obiecuję więcej pomysłów, w dyskusji tej, już nie zgłaszać icon_biggrin)
Mam nadzieję, że te obiecanki to będą cacanki, bo nam wszystkim radość, pomysł jest b. dobry.

Cytat: Diogenes z Gdańska
Czy w ogóle potrzebna jest władza rozstrzygająca o merytoryczności wypowiedzi? Bo o to, jak zrozumiałem, m.in. chodzi w tym nowym pomyśle. Czy nie lepiej oddzielić funkcje osób prowadzących wątek czy dział, od funkcji inkwizycyjnych? Te ostatnie mogą zostać powierzone niewielkiej grupie działającej na terenie całego forum i sprowadzać się do tępienia wypowiedzi, które noszą charakter spamu albo ograniczają się do ewidentnych uchybień towarzyskich, typu wyzwiska, napaści czy groźby, bez wikłania się w roztrząsanie problemów od strony merytorycznej.
Jest potrzebna. Jeżeli w dyskusji z Tobą sięgnąłbym do mało znanych czeluści historii i np. stwierdził, że w I RP ludzie uważali Tytoń za roślinę szatańską nie mógłbyś jej falsyfikować i musiałbyś ją uznać. A skoro mod zajmowałby się tępieniem takich to i innych mógłby niszczeniem się zajmować. Tezy naukowo wątpliwe powinny być z działów zajmujących się nauką usuwane, a nawet kasowane!
Ludzie niezdolni do wolności - którzy nie umieją z niej korzystać - łakną władzy.
//Eric Hoffer//

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Luty 2010, 21:56:29 »
Moim zdaniem istnienie moderatorów merytorycznych nie ma sensu, może jeszcze i ma w pewnych specjalistycznych tematach historycznych ale nie wczymś takim jak filozofia- my filozofowie choćby deklaratywnie najbardziej dogmatyczni i fundamentalistyczni- dobrze wiemy jak bardzo jesteśmy różnorodni i nie zamierzamy tego zmieniać..., a już na pewno nie jakąś moderką. Niech też redakcja prowadząc forum poświęconego jednej z nauk społecznych, porzuci nadzieję na rozdzielenie normatywności i opisowości- wspomniane przez Andrysa rozmycie się dwóch rodzajów moderatorów nie było przypadkiem, lecz dziejową koniecznością a kto twierdzi inaczej temu BAN!- To mówiłem ja- forumowy dogmatyk Heglista. ;)  

Edycja: w praktyce jednym da się wyperswadować błędy w dowolnej ścisłej i nie ścisłej nauce, innym nie da rady i w trakcie perswadowania zaczynają łamać regulamin- dlatego wystarczą kompetentni moderatorzy porządkowi.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2010, 22:00:17 wysłana przez Filozof »

Offline Andrys

• Historia nauki i techniki - moderator
  • --------------------------
  • Imię i nazwisko: Wojciech Andryszek
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Luty 2010, 22:21:45 »
Ta, jasne...

Laskowik: Co robisz? Krój równo! Nie rób kantów do diabła, no!
Smoleń: Ja ci powiem, że to wszystko, to jest jeden wielki kant...
Laskowik: Ty mi nie gadaj tera o filozofach, tylko równo!

Innymi słowy, Filozofie, kompetentny moderator porządkowy, to po prostu moderator merytoryczny. ;)
E=mc2 => Energy = milk and cookies too! ;)

Nie jem ślimaków, wolę fast food! ;)

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Luty 2010, 22:26:29 »
Niestety kawał, który przytoczyłeś, byłby śmieszniejszy i trafniejszy, gdybym go usłyszał a nie tylko przeczytał. Zreszta to wygląda na opowieść o relacji między adminem a moderatorem, na wielu forach czysto porządkowi moderatorzy pełnią funkcję "białych rękawiczek" dla władzy.   

Offline Mój kot wygląda jak Lenin

• Użytkownik
  • **
  • Dodupizm
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Luty 2010, 22:40:16 »
Ta idea moderatorów merytorycznych faktycznie brzmi dziwnie. Odpowiedzieć zawsze można: 2+2=5. Kopernika też prześladowali. No, ale w praktyce może wyjść, że działa, może moderator merytoryczny to tylko niefortunna nazwa.

Zamiast dużego forum „ogólnie o historii” będziemy wdrażać rozwiązania które sprawią, że nasze forum w większym stopniu stanie się federacją mniejszych miejsc, w których można prowadzić dyskusję
A czemu akurat taki kierunek a nie inny? Wyższy poziom dyskusji? Przecież i tak tworzy się jakiś naturalny podział. A dyskusje i tak będą się nakrywać. Warto to przemyśleć (jeśli jeszcze tego nie zrobiliście).

Sekcje regionalne świetny pomysł.

Apeluje o sekcje ekonomiczną, jestem pewien, że ludzie by dyskutowali. Niech się tylko znajdzie ten nieszczęsny moderator merytoryczny...

Rozumiem też, że forum będzie potem otwarte na nowe sekcje? Hipotetycznie jak w miesiąc nie uda się znaleźć odpowiednich osób, ale potem wyjdzie, że taki i sraki dział jest potrzebn.
Sikam na ścianke sedesu żeby było ciszej

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Luty 2010, 23:08:51 »
Czy nie lepiej oddzielić funkcje osób prowadzących wątek czy dział, od funkcji inkwizycyjnych?
Tak właśnie ma być.
Moderator merytoryczny ma dbać o swój dział, rozkręcać dyskusje, mieć pieczę nad prawdziwością podawanych faktów. Moderator porządkowy będzie latał po całym forum z miotłą i ścierką- ta pierwszą traktując niegrzecznych, a tą drugą zmniejszając bałagan.

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 15 Luty 2010, 00:03:41 »
Bracie Diogenesie, pomocy, chyba ktoś tu zachorował na eudajmonizm polityczny. ;) Nie widzę dalej sensu takiego moderowania, w każdym temacie, specjalności liderzy, autorytety pojawią się samoistnie. Po co to formalizować i zastępować sztuczną "hodowlą"? Jak skontrolujecie jakość moderatorów merytorycznych? Chcecie egzaminy coroczne wprowadzić? I jak oni mają pogodzić swoją rolę encyklopedii z rolą rozkręcania dyskusji? Niedostatek środków, ograniczoność i specyfika obecności człowieka na forum uniemożliwia robienie z uczestników  forum zespołów badawczych. I pozostaje rola usypiacza, gaśnicy, naj częsciej dyskusję rozkręcają "niekompetentni" choć w miarę dorzeczni użytkownicy.

Jak zamierzacie ustalić relacje między jednym a drugim rodzajem moderatorów?

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Luty 2010, 00:47:32 »
Bracie Diogenesie, pomocy,

Co tam, bracie Arystotelesie?!  ;)
Przecież dobrze sobie radzisz i do rzeczy zacząłeś nawet mówić  :glaszcze:
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2010, 00:57:47 wysłana przez Diogenes »
Maanam

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #69 dnia: 15 Luty 2010, 01:01:54 »
Ok, więc może ja zabiorę głos w dyskusji ;)

1. Struktura forum

Po pierwsze - nie łudźmy się, nie unikniemy chronologii i periodyzacji. Możemy czytać "Długie średniowiecze" Le Goffa, być oświeceni, nieszablonowi, erudycyjni, ale coś będzie albo starożytnością, albo XVIII wiekiem albo wiekiem XX. Warsztat historyka PRL różni się od warsztatu historyka starożytnej Grecji czy Polski wczesnopiastowskiej. I jednak niewielu ludzi historia interesuje "generalnie" i czyta o wszystkim - ktoś woli Rzym od drugiej wojny światowej etc. Oczywiście, periodyzacje mają swoje wady, ale czy ktoś wymyślił lepsze rozwiązanie?

I dlatego niestety uważam, że podziały, które proponuje Lata Błądzenia są niefunkcjonalne. Już wypunktowano wady podziały na Historię Polski, Historię powszechną, Czasy wojny, czasy pokoju. Ale niestety również podział:

II.
- Źródła historyczne.
- Interpretacje.
- Warsztat historyka (Metodologia).
- Historia jednostkowa (w tym: ludzie, idee, religie, instytucje, itp.).
- Nauki pomocnicze historii.

... jest dla mnie całkowicie niejasny. Tak samo bez sensu jest dział, w którym mają pojawiać się wątki o nieskonkretyzowanym temacie dyskusji - czyli co, moderatorzy co chwila mają je przestawiać z miejsca na miejsce? Będziemy tworzyć wielkie działy, gdzie będzie dyskutowało się tak naprawdę o wszystkim?

Ja widzę to nadal tradycyjnie: pięć "wielkich epok" historycznych plus dział "ogólny" do dyskusji przekrojowych. A działy "autorskie" (bardzo dobra nazwa, przyznaję!) powinny być podczepiane pod którąś z tych kategorii. Bo jakby nie patrzeć, np. druga wojna światowa to nadal XX wiek. Tu chodzi mimo wszystko o intuicyjność. I uważam, że taki rozwiązanie w nie mniejszym stopniu spełnia warunek o którym napisał Diogenes:

utworzenia pewnego rdzenia (bądź pnia) z otwartymi możliwościami samowykształcania się gałązek, które samoistnie będą dojrzewać do rozmiarów gałęzi czy konarów. Moim zdaniem takie rozwiązanie daleko lepiej sprawdzi się w praktyce od próby ogarnięcia systemu.

Bo oczywiście, to co utworzymy w marcu nie jest wersją ostateczną. Może się zdarzyć, że za rok układ działów "autorskich" będzie zupełnie inny. My nie chcemy "ogarniać systemu" - nie uważam, że jednorazowym wyklikaniem stworzymy forum naszych marzeń. Tak naprawdę to obecne forum było taką próbą - opierało się na założeniu, że dużo działów załatwi sprawę.

Za kilka uwag i propozycji Lidii dziękuje, bo są one przydatne - na przykład zupełnie zapomniałem o dziale "Pomoc", na co uwagę zwrócił mi Mac Ap.

Trwają negocjacje z kandydatami na potencjalnych moderatorów i prowadzone przez nich działy, mamy nadzieję, że uda się to wszystko dobrze dograć :)

2. Moderatorzy

Bardzo dziękuje Wam za różne głosy w tym temacie. Tak naprawdę ciągle dyskutujemy o modach i chcemy zebrać jak najwięcej Waszych opinii.

Co do ogólnych założeń. Na pewno nie dojdzie do sytuacji, że mod merytoryczny będzie banował kogoś za to, że ma przeciwne zdanie. Więcej - nikt nikogo nie będzie banował za pisanie głupot. Mod merytoryczny ma takie głupoty komentować i prostować. Bo jeśli uznamy, że dyskusja to oglądany przez nas pojedynek dwóch osób i oceniamy ich po tym, jakich argumentów używają, to taki komentarz moderatora powinien też jakoś wpływać na odbiór dyskusji - jeżeli okazuje się, że ktoś pisze głupoty, to dyskusje przegrywa. Lub też wygrywa, gdy potrafi znaleźć solidny kontrargument.

Diogenesie, Filozofie - rozumiem, że boicie się o to, że "system" będzie Was, myślicieli zmuszał do dogmatyzmu i ścisłej faktografii. Ale przecież mimo wszystko chodzi o to, żeby było "przyjemnie o historii". Dlatego też dział o historii idei może mieć formę o wiele bardziej "wolnomyślicielską", a istniejący gdzieś obok dział o historii wojskowej może być stricte faktograficzny (bo taka jest akurat historia wojskowości). Jeszcze inny dział (ja sam prawdopodobnie taki poprowadzę) będzie jeszcze inny, pokazujący ciekawe wątki okresu, o którym dyskutuje się jednostronnie, a jednocześnie troszkę bardziej naukowy ;)

Cóż, sami dopiero tworzymy metodę, jaką chcemy modów sprawdzać. Mimo wszystko duży wpływ na to będą miały efekty w jaki sobie radzą - czy dyskusje się toczą, czy jest ciekawie, czy człowiek potrafi sobie radzić z ludźmi. Sama wiedza moim zdaniem nie wystarczy ;) Mówiąc krótko - taki mod powinien stworzyć swój własny kącik, który będzie odwiedzany przez innych użytkowników. Nie chcemy też dawać ludziom funkcji moderatorów merytorycznych "od ręki" - powinni się oni wcześniej dobrze pokazać jako zwykli użytkownicy.

Modami porządkowymi będą osoby które są na forum długo, mają zasłużoną, dobrą opinię wśród innych użytkowników i będą mogły dobrze pełnić tę ważną funkcję.

3. I jeszcze na koniec...

Jeśli chodzi o naszą reformę forum, jestem optymistą. Dlaczego? Jestem tu długo i wiem, że to będzie największa zmiana na forum od kilku lat. I że wyzwoliła ona dużą wolę zmian u kilku osób w kierownictwie. Tak naprawdę forum leżało do tej pory częściowym odłogiem, bardziej staraliśmy się je podtrzymać przy życiu niż w je zainwestować. Teraz trzeba dokonać małej rewolucji i spróbować znowu złapać wiatr w żagle ;)

Mam po prostu nadzieję, że zostaniecie na forum i spróbujecie podejść do zmian z umiarkowaną wyrozumiałością i po prostu je przetestujecie. A wtedy... "po owocach ich poznacie" ;)
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #70 dnia: 15 Luty 2010, 07:32:21 »

Moderator merytoryczny ma dbać o swój dział, rozkręcać dyskusje, mieć pieczę nad prawdziwością podawanych faktów. Moderator porządkowy będzie latał po całym forum z miotłą i ścierką- ta pierwszą traktując niegrzecznych, a tą drugą zmniejszając bałagan.
Praktykowaliście to kiedyś?
Z całym szacunkiem, ale ja to uważam za głupie. A teraz argumentacja teoretyczna. Andrys prowadzi naukę, czuwa nad merytoryczną jakością, dyskusje pobudza, uczestniczy i nagle wpada sobie co jakiś czas agniecha na porządki....Gdybym ja modkowała, to na pewno bym nie była zadowolona z takiego nawiedzania (chyba, ze kto lubi, jak się w jego ogródek wtryniają ;))-jeżeli ktoś umie dyskusje prowadzić  na spokojnie, to i z pyskówkami sobie da radę... Przede wszystkim wie, co się dzieje i wie czy dyskusja jest sensowna i coś wnosi czy nie, nawet w formie ostrzejszej. Jeżeli kto potrzebował by rady co do jakiejś kłopotliwej kwestii z dyskutantem, to się po nią zgłasza czy jakoś tak... Osobną kwestią jest autorytet moderatora...
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2010, 07:43:14 wysłana przez agniechabed »

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
    • Fotografie i historie rodzinne
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Luty 2010, 13:10:10 »
Drogi Lechu,

Ty jesteś Twórcą-Organizatorem przyszłego Forum „Histmag.org”, a na dniach jego Gospodarzem-Administratorem, któremu szczerze życzę jak najwspanialszej przyszłości. Mam też nadzieję, iż będę tu z przyjemnością nadal zaglądać by poszerzać horyzonty swojej wiedzy, a może i nawet czasem uda mi się powiedzieć (napisać) parę rozsądnych słów?

Tymczasem tylko, nie mogąc oprzeć się gorącej prośbie Księcia, starałam się uczestniczyć, na ile było mnie stać, w „burzy mózgów” na temat szykujących się rewolucyjnych zmian.
I przy okazji, na jedno chcę zwrócić uwagę Twoją. Konstatujesz, że:
[…] bez sensu jest dział, w którym mają pojawiać się wątki o nieskonkretyzowanym temacie dyskusji - czyli co, moderatorzy co chwila mają je przestawiać z miejsca na miejsce? Będziemy tworzyć wielkie działy, gdzie będzie dyskutowało się tak naprawdę o wszystkim?

Albo mnie nie doczytałeś, albo (co bardziej prawdopodobne) niezbyt precyzyjne wyjaśniłam o co mi „szło”. Propozycja szła w kierunku jednego (w miejsce zaproponowanych kilku) działu ogólnego, a literalnie sens był taki:
Ad. Przedstawiony przykładowy szkic struktury forum.
[...]
[size=12pt]F
[/b]orum Ogólne
Tu zakładalibyśmy nowe wątki (tematy), które nie wpisywałyby się w istniejącą w danej chwili (jednak dynamiczną) strukturę:
1. „Dyskusje różne”.
– zamieszczone w nim wątki powinny doprecyzowywać na jaki temat toczy się dyskusja. Stąd wątki mogłyby być też przenoszone do istniejących, lub w przyszłości utworzonych, działów.
[...][/size]

Łączę serdeczne pozdrowienia –
Lata Błądzenia
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2010, 13:12:43 wysłana przez Lata Błądzenia »

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Luty 2010, 02:45:53 »
Próbka moderki w moim wykonaniu  ;):

naj częsciej dyskusję rozkręcają "niekompetentni" choć w miarę dorzeczni użytkownicy.

To chyba najtrafniejsza z merytorycznych myśli, jaka przytrafiła Ci się na tym wątku, drogi Filozofie. Nawiązuje do motta, jakie zamieścił sir Karl Raimund Popper w przedmowie do II wydania "Społeczeństwa otwartego i jego wrogów". Motto owo brzmi:
W ciągu mojego życia znałem i - na miarę mych zdolności - współpracowałem z wieloma wielkimi ludźmi; i ani razu nie spotkałem się z planem, który nie zostałby poprawiony dzięki spostrzeżeniom tych, którzy stali o wiele niżej pod względem możliwości intelektualnych od osoby, która przewodziła pracy.
Edmund Burke

Na następny tydzień proszę przygotować się z filozofa Roberta.

Następny! :zlosnik:

Ps. A tu mam jeszcze jednego filozofa Roberta specjalnie dla Andrysa a propos trafności  jego spostrzeżenia, że "filozofowie to jednak agresywne bestyje". Pełen szacun  :beer:
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2010, 02:56:45 wysłana przez Diogenes »
Maanam

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Luty 2010, 09:38:38 »
Z całym szacunkiem, ale ja to uważam za głupie. A teraz argumentacja teoretyczna. Andrys prowadzi naukę, czuwa nad merytoryczną jakością, dyskusje pobudza, uczestniczy i nagle wpada sobie co jakiś czas agniecha na porządki....Gdybym ja modkowała, to na pewno bym nie była zadowolona z takiego nawiedzania (chyba, ze kto lubi, jak się w jego ogródek wtryniają icon_wink)-jeżeli ktoś umie dyskusje prowadzić  na spokojnie, to i z pyskówkami sobie da radę...

Zgadzam się częściowo ze zdaniem Agniechy. Już dawno wymyślono funkcję moderatora globalnego. Czy Panowie z histmaga bywają tylko na naszym forum?

Ogólnie wnioskuje o nie wyważanie otwartych drzwi. Im bardziej dopasujemy się do standardu forum dyskusyjnego znanego z 'życia w sieci' tym lepiej unikniemy komplikacji i nieprzewidzianych wypadków przy pracy.

Nie twórzmy własnego ISO!
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2010, 09:43:49 wysłana przez Herodot »

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Luty 2010, 11:49:30 »
[...] Im bardziej dopasujemy się do standardu forum dyskusyjnego znanego z 'życia w sieci' [...]

Nie twórzmy własnego ISO!

Kogo jak kogo, ale „Histmagowego Drechola i Pirata” nie podejrzewałam o tak zachowawczą postawę :D.
Wyjątki zawsze są ciekawsze od reguły.
Nie sądzisz, Drogi Herodocie, że projektowanie i urzeczywistnianie bytów, których jeszcze nie ma, może być bardziej interesujące niż „dopasowywanie się”? Tym bardziej, że obecne standardy 'życia w sieci' daleko odbiegają od ideału, o którym marzą nie tylko Twórcy „Histmaga”.

Pragnę też zwrócić uwagę, że ISO nie jest czymś stałym i niezmiennym. Ulega różnym modyfikacjom :D.

Pozdrawiam serdecznie –
Lata Błądzenia

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Luty 2010, 12:26:10 »
Nie, nie sądzę.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #76 dnia: 16 Luty 2010, 14:48:06 »
Nie, nie sądzę.

Zapamiętałam z wypowiedzi Redaktora Michała Świgonia, że: <<w redakcji "Histmaga" często zdarza nam się pięknie różnić>>.
Czemu nie miałoby to dotyczyć i Forum :D.

Łączę pozdrowienia –
Lata Błądzenia

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 16 Luty 2010, 21:04:38 »
Bo widzisz, ja wiem, że to takie polskie wyważać otwarte drzwi. Ale staję się z biegiem lat przeciwnikiem rozwiązań, które mają tylko tą przewagę nad innymi, że są 'własne'. Szczególnie w Internecie, w prowadzeniu projektów internetowych, liczy się umiejętne wykorzystywanie patentów, wynalezionych przez innych doświadczonych 'projektantów'. Naczelna zasada, to wybierać rozwiązania lepsze niż nawet te, które kochamy całym sercem, jako własne dzieci. Nie ma czasu i pieniędzy na obudzeniu się za parę miesięcy i olśnieniu, że jednak 'to moje' było istotnie gorsze i trzeba było postąpić zupełnie inaczej.

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Luty 2010, 21:08:54 »
Nie przesadzasz? Jakby to konsekwentnie stosować do różnych działów gospodarki, nauki, kultury, to na zawsze zostaniemy prowincją i maruderami... . Chyba, że znasz sposób na to, żeby być tym, kto wymyśla coś nowego.

Offline Andrys

« Odpowiedź #79 dnia: 16 Luty 2010, 21:44:02 »
Hmm..

Mnie się zawsze wydawało, że najlepsze jest to, co dobre, tutaj-funkcjonalne i jednocześnie w swoim stylu. Rzeczy dopasowane mamy na co dzień. Jedzenie, picie, spanie, oddychanie czy... udawanie, że wcale nie mamy wszystkich "gdzieś" (wiem, podły jestem).
Nie znaleźliśmy na te sprawy lepszych sposobów, poza samą formą ich realizacji. Innymi słowy, zgodnie z zasadą, chrzań zasady. Reszta, to tylko "pieprz mielony" w bambus.  :twisted:

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Luty 2010, 22:43:32 »
Wypowiedziałem się w kwestii moderacji, to jak wynalezienie koła - zrobiło się raz i starczy. Podział na moderatorów ogólnych i działowych funkcjonuje na 90% for na świecie.

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Luty 2010, 01:25:47 »
Wypowiedziałem się w kwestii moderacji, to jak wynalezienie koła - zrobiło się raz i starczy. Podział na moderatorów ogólnych i działowych funkcjonuje na 90% for na świecie.

I według Ciebie robimy inaczej i wyważamy otwarte drzwi? Jakby to nie wyglądało, my nadal planujemy działać według takiego schematu: moderatorzy działowi (zwani przez nas merytorycznymi) i ogólni (porządkowi). Zakres wzajemnych stosunków jest do doprecyzowania.

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Offline Andrys

« Odpowiedź #82 dnia: 17 Luty 2010, 07:04:32 »
Zakres wzajemnych stosunków jest do doprecyzowania.

No, to jestem za "grupowym". :elaugh: A tak poza tym, to myślę, że idea jest i prosta i praktyczna.

Offline agniechabed

• Użytkownik
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Luty 2010, 08:28:35 »
Jakby to nie wyglądało, my nadal planujemy działać według takiego schematu: moderatorzy działowi (zwani przez nas merytorycznymi) i ogólni (porządkowi). Zakres wzajemnych stosunków jest do doprecyzowania.
Jeżeli to przejdzie "Moderator merytoryczny ma dbać o swój dział, rozkręcać dyskusje, mieć pieczę nad prawdziwością podawanych faktów. Moderator porządkowy będzie latał po całym forum z miotłą i ścierką- ta pierwszą traktując niegrzecznych, a tą drugą zmniejszając bałagan, to będę mocno zaskoczona i jednocześnie sama sobie powtarzać będę, że głupia jestem. Zrobiłam spytki wśród modków, których znam w kwestii pomysłu i szału na koncept nie ma.

Doprecyzujecie zakres kompetencji i siłą rzeczy metodyczno-porządkowy się modek zrobi, bo jak tu inaczej moderować? "Normalny" moderator w swoim dziale porządku siłą rzeczy pilnować będzie i będzie chciał mieć ku temu uprawnienia.

Całuję.

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Luty 2010, 08:39:24 »
Nie znaleźliśmy na te sprawy lepszych sposobów, poza samą formą ich realizacji. Innymi słowy, zgodnie z zasadą, chrzań zasady. Reszta, to tylko "pieprz mielony" w bambus.  :twisted:
Przepraszam, ja tak gwoli ścisłości. Pierwszą zasadę mniej więcej kumam. A w drugiej, to o co właściwie chodzi? :nixweiss:  Że jakby co, to ten tego ...? ;)
Maanam

Herodot

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Luty 2010, 13:43:44 »
I według Ciebie robimy inaczej i wyważamy otwarte drzwi? Jakby to nie wyglądało, my nadal planujemy działać według takiego schematu: moderatorzy działowi (zwani przez nas merytorycznymi) i ogólni (porządkowi). Zakres wzajemnych stosunków jest do doprecyzowania.

Za bardzo nie ma tutaj czego doprecyzowywać. Moderator główny po prostu ma moderację na wszystkie działy (przynajmniej jeśli chodzi o uprawnienia). Zawsze funkcje moderatora globalnego jest nadbudowywana na bazie moderatora działu. Jak sobie to wyobrażasz, że główny mod nie będzie mógł poprawić tekstu w danym dziale? Czy może będzie miał zabronione móc albo umówi się, że tego nie robi?

Wtedy znowu będą kłopoty, bo nie będzie wiadomo, kto ma ruszać jakiś 'śmierdzący' temat. Jak jest moderator główny, to przynajmniej wiadomo, że on jest instancją ostateczną. Znowu będzie tak jak ostatnio - rozmycie obowiązków i kwestie będą wisiały, dopóki się nimi redaktor naczelny nie zajmie.

Ja wiem, że ludzie nie zawsze doceniają rozwiązania systemowe, ale bardzo nad tym boleję. Sensowna moderacja to jak droga wielopasmowa, którą jadą samochody. Nie ma drogi, to będzie korek.

Nie chciałbym, aby o nowym forum pisano w postaci ogólników "Chcielibyśmy, żeby było fajnie, miło i profesjonalnie". Jak brak wam konkretów, to zostawcie sprawę jak jest - lepsze bywa wrogiem dobrego.

PS. Andrys, kupiłeś sobie zestaw kuchenny pojemników do przypraw?

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Luty 2010, 15:35:00 »

Za bardzo nie ma tutaj czego doprecyzowywać. Moderator główny po prostu ma moderację na wszystkie działy (przynajmniej jeśli chodzi o uprawnienia). Zawsze funkcje moderatora globalnego jest nadbudowywana na bazie moderatora działu. Jak sobie to wyobrażasz, że główny mod nie będzie mógł poprawić tekstu w danym dziale? Czy może będzie miał zabronione móc albo umówi się, że tego nie robi?

Wtedy znowu będą kłopoty, bo nie będzie wiadomo, kto ma ruszać jakiś 'śmierdzący' temat. Jak jest moderator główny, to przynajmniej wiadomo, że on jest instancją ostateczną. Znowu będzie tak jak ostatnio - rozmycie obowiązków i kwestie będą wisiały, dopóki się nimi redaktor naczelny nie zajmie.

Ja wiem, że ludzie nie zawsze doceniają rozwiązania systemowe, ale bardzo nad tym boleję. Sensowna moderacja to jak droga wielopasmowa, którą jadą samochody. Nie ma drogi, to będzie korek.

Nie chciałbym, aby o nowym forum pisano w postaci ogólników "Chcielibyśmy, żeby było fajnie, miło i profesjonalnie". Jak brak wam konkretów, to zostawcie sprawę jak jest - lepsze bywa wrogiem dobrego.

No ok, coś mi się wydaje, że się nie dogadujemy, więc może wydam oficjalne oświadczenie, żeby nie było nieporozumień:

Moderatorzy poszczególnych działów będą mieli niezbędne do ich funkcjonowania uprawnienia w swoich działach takie jak łączenie/dzielenie tematów, kasowanie, przenoszenie etc. Do tego stricte merytoryczne funkcje.

Moderatorzy porządkowi/globalni mają takie uprawnienia w całości działów, do tego zajmują się karaniem niepokornych. Są więc wyższą instancją nad moderatorami działowymi.

I ja tak widzę całość rozwiązania i tyle.

PS: "Chcielibyśmy, żeby było fajnie, miło i profesjonalnie" ;)

Offline Diogenes

• Honorowy Darczyńca
  • **
  • Bądź jaki bądź
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Luty 2010, 15:57:26 »
Jak brak wam konkretów, to zostawcie sprawę jak jest - lepsze bywa wrogiem dobrego.
O, to to to  :pfiade:

Chciałbym zwrócić uwagę Państwa historyków na to, że rewolucje sprowadzają się z reguły do wymiany ekipy rządzącej i ideologicznej fasady. Najczęściej więcej się po...pieprzy niż polepszy. Dzieje się tak, bo rzeczywistość społeczna jest, w odróżnieniu od przyrody, nieprzewidywalna. Prawdziwe (potrzebne, rzeczywiste itp.) zmiany zachodzą drogą ewolucyjną. Przy rewolucji zawsze jest tak, że dużą część trzeba dopasować lub wyciąć w imię przyjętych założeń. Przy ewolucji można skupiać się na minimalizowaniu istniejących niedomagań.

Tym bardziej, że wciąż mam wrażenie, iż nie dostrzegacie tego, że prawdziwą siłą księstwa jest jego wyjątkowość. I może to zaniedbanie, które staracie się naprawić, nie wychodzi mu na złe. To trochę jak w średniowieczu, gdy władza się zdecentralizowała. Osobiście uważam, że najlepszą władzą jest taka, która najmniej działa.

Więc zwróćcie uwagę, że Waszym rosnącym atutem jest Wasza historia. To, co było, a od czego próbujecie się odciąć. To ona, moim zdaniem, przyciąga coraz większe zainteresowanie.

Więc jak do kogoś przemawiają wyłącznie cyferki, to niech uwzględni liczbę gości, których codziennie przewijają się setki, jeśli nie tysiące. Oczywiście strzelam  :D

Z zasady staram się unikać cytowania samego siebie, ale tym razem zrobię wyjątek, bo okazało się, że przypadkiem trafiłem w dziesiątkę  :toothless:
Oto twarde dowody: Rekordowy listopad na stronach „Histmag.org”
Nie jest więc tak źle, wcale się nie pali. Po prostu poddani Łaskawie Nam Panującego spoczęli nieco na zasłużonych laurach.

Cytat z wątku o histerycznym wręcz tytule: Terminalne forum

Ps. Zdaję sobie sprawę, że rekord dotyczył całego Histmaga. Ale może by zacząć od zbadania tego, jaki udział w tym sukcesie miało forum, czy udział ten rośnie czy spada, itp. itd. Co nagle, to po diable, panowie.
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2010, 16:11:27 wysłana przez Diogenes »
Maanam

Offline Filozof

• Miłośnik filozofii
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Luty 2010, 16:34:23 »

To chyba najtrafniejsza z merytorycznych myśli, jaka przytrafiła Ci się na tym wątku, drogi Filozofie. Nawiązuje do motta, jakie zamieścił sir Karl Raimund Popper w przedmowie do II wydania "Społeczeństwa otwartego i jego wrogów". Motto owo brzmi:
W ciągu mojego życia znałem i - na miarę mych zdolności - współpracowałem z wieloma wielkimi ludźmi; i ani razu nie spotkałem się z planem, który nie zostałby poprawiony dzięki spostrzeżeniom tych, którzy stali o wiele niżej pod względem możliwości intelektualnych od osoby, która przewodziła pracy.
Skoro tak cenisz Poppera i pięknie go usprawiedliwiasz z racji bycia mędrcem, polecasz mi poznawanie samego siebie, powiedz mi jak godzisz w sobie sympatię do niego i do Freuda? Popper go niecierpiał podobnie jak całej psychoanalizy.

Zachowywanie historii zapewne oznacza, nie robienie archiwum - ale to przecież żadna rewolucja - można wyciągać z niego dawne wątki z pomocą linków. Zmiana władzy? Ale władza się nie zmienia właściwie, tylko do moderowania dorwie się kilka nowych lub staro-nowych osób. Ponadto wśród historyków z zasady jest możliwy tylko jeden rodzaj rewolucji - zwany kontrrewolucją lub rewolucją konserwatywną (zamiana jednego konserwatyzmu na inny). ;) Dla mnie to Ty Diogenesie jesteś podejrzanie niekonserwatywny. :)

A poważnie, czemu nie ma porządnej aktualizacji od ponad roku tematu z listą najciekawszych wątków a co gorsza z listą rocznic? A swoją drogą, czy redakcja nie przegapiła 120 rocznicy urodzin Tadeusza Czeżowskiego, znakomitego polskiego filozofa? Była w 2009  
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2010, 17:02:48 wysłana przez Filozof »

• Administrator
  • Lechu
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Luty 2010, 17:36:55 »
Jak brak wam konkretów, to zostawcie sprawę jak jest - lepsze bywa wrogiem dobrego.
O, to to to  :pfiade:

Chciałbym zwrócić uwagę Państwa historyków na to, że rewolucje sprowadzają się z reguły do wymiany ekipy rządzącej i ideologicznej fasady. Najczęściej więcej się po...pieprzy niż polepszy. Dzieje się tak, bo rzeczywistość społeczna jest, w odróżnieniu od przyrody, nieprzewidywalna. Prawdziwe (potrzebne, rzeczywiste itp.) zmiany zachodzą drogą ewolucyjną. Przy rewolucji zawsze jest tak, że dużą część trzeba dopasować lub wyciąć w imię przyjętych założeń. Przy ewolucji można skupiać się na minimalizowaniu istniejących niedomagań.

Tym bardziej, że wciąż mam wrażenie, iż nie dostrzegacie tego, że prawdziwą siłą księstwa jest jego wyjątkowość. I może to zaniedbanie, które staracie się naprawić, nie wychodzi mu na złe. To trochę jak w średniowieczu, gdy władza się zdecentralizowała. Osobiście uważam, że najlepszą władzą jest taka, która najmniej działa.

Więc zwróćcie uwagę, że Waszym rosnącym atutem jest Wasza historia. To, co było, a od czego próbujecie się odciąć. To ona, moim zdaniem, przyciąga coraz większe zainteresowanie.

Więc jak do kogoś przemawiają wyłącznie cyferki, to niech uwzględni liczbę gości, których codziennie przewijają się setki, jeśli nie tysiące. Oczywiście strzelam  :D

Z zasady staram się unikać cytowania samego siebie, ale tym razem zrobię wyjątek, bo okazało się, że przypadkiem trafiłem w dziesiątkę  :toothless:
Oto twarde dowody: Rekordowy listopad na stronach „Histmag.org”
Nie jest więc tak źle, wcale się nie pali. Po prostu poddani Łaskawie Nam Panującego spoczęli nieco na zasłużonych laurach.

Cytat z wątku o histerycznym wręcz tytule: Terminalne forum

Ps. Zdaję sobie sprawę, że rekord dotyczył całego Histmaga. Ale może by zacząć od zbadania tego, jaki udział w tym sukcesie miało forum, czy udział ten rośnie czy spada, itp. itd. Co nagle, to po diable, panowie.

Panie filozofie!

Fajnie jest straszyć człowieka rewolucją i straszyć władzą, która chce za dużo zmieniać. My, skromni historycy jesteśmy nauczeni czytać w miarę dokładnie. I spróbuje jeszcze raz dokładnie przeczytać to co napisałem w pierwszym poście i zreferować istotę owej "rewolucji":

1. "Księstwo" jest częścią naszej tradycji, ale tak naprawdę coraz bardziej staje się takim rytuałem, którego już nikt nie rozumie, nie każdy używa, fajnie jest się czasem pobawić. I coraz mniejsza liczba ludzi z zewnątrz rozumie, na czym ta zabawa polegała. Ale - warto zostawić to co ciekawe i wyróżniające z dotychczasowej konwencji i dobrze wpleść w nową, nieco zmienioną.
2. Zlikwidować przerośnięte forum w którego połowie hula wiatr, spróbować wprowadzić mniejsze działy i dać możliwość ludziom realizowania się jako ich "opiekunowie"
3. Skrócić regulamin (to jest najpoważniejszy dowód wspomnianego "eudajmonizmu politycznego" ;) )
4. Starać się tworzyć miejsce, gdzie dyskutuje się i przyjemnie, i merytorycznie i bez zadęcia
5. Dać szansę integracji regionalnej
6. Lepiej połączyć forum z serwisem
+ obecnie obserwujemy, gdzie jeszcze na tym forum tli się życie (no chyba, że pokażecie mi, że całe forum to jedno wielkie życie!) i staramy się tego życia po reformie nie wygasić

No a przede wszystkim, wziąć grabie, motykę i jakoś uporządkować ten ogródek, którym nikt się tak naprawdę nie zajął od kilku lat.

Oto nasza rewolucja :) Straszna, nie?