Autor Wątek: Zbrodnie dokonane przez Polaków  (Przeczytany 1089 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline regulaminowynick

• Użytkownik
  • *
Zbrodnie dokonane przez Polaków
« dnia: 13 Kwiecień 2010, 20:14:17 »
cześć wszystkim  8)

Przejdę od razu do sedna: Ostatnio takie jest zamieszanie wokół Katynia, mówi się o mordzie NKWD na polakach - postanowiłem się troszkę na ten temat doedukować, gdyż zawsze z historii jestem noga  :roll:. Naszła mnie myśl, że niemożliwym jest, aby czterdziestomilionowy naród nigdy nie popełniał podobnych mordów... jakie znacie zbrodnie dokonane przez Polaków? Google mi absolutnie nic nie podpowiada, również w wersji angielskiej  :?

a historyczki w moim gimnazjum boję się zapytać bo mnie zje, ten typ tak ma.  :roll:

Historia - forum historyczne Histmag.org

Zbrodnie dokonane przez Polaków
« dnia: 13 Kwiecień 2010, 20:14:17 »

Offline mac ap

• Supermoderator
  • Honorowy Darczyńca - Dobrodziej Księstwa
Odp: Zbrodnie dokonane przez Polaków
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwiecień 2010, 20:58:39 »
Podobnych mordów (tej skali i tak na zimno) chyba nie. Ale mordów ogólnie, to trochę się uzbiera:
Jedwabne
Strzałków, Dąbie, Pikulice, Wadowice
Kielce
Wąsosz
Świnoujście
Świętoszów
Radziłów
Dubinki
Pawłokoma
To chyba wystarczy. Podkreślam raz jeszcze, zanim uaktywnią się różni obrońcy polskości, że żadna z tych zbrodni nie była podobna ani skalą (z wyjątkiem polskich obozów), ani zimnym okrucieństwem, do tego, co sowieci zrobili w Katyniu, Twerze, Charkowie i kilku innych miejscach. Ale zbrodnia to zbrodnia.

Offline Gwaldrik

• Użytkownik
  • **
Odp: Zbrodnie dokonane przez Polaków
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwiecień 2010, 21:18:10 »
Kazdy narod ma cos na sumieniu. Jak mawiaja kibice Lechii Gdansk miara dojrzalosci narodu jest umiejetnosc rozliczania sie z wlasnej przeszlosci. Wydaje mi sie, ze na drodze do dojrzalosci narodowej pod tym wzgledem jestesmy dalej niz Rosjanie. Dyskusja o Jedwabnem, choc zażarta, byla budujaca, bo byla odwazna proba przelamania pewnych tabu, gleboko zakorzenionych w naszym spoleczenstwie. No i wyszlismy z tego obronna reka, bo Polacy czegos sie o sobie dowiedzieli, nauczyli i chyba wyciagneli wnioski, dzieki temu, ze stac nas bylo na chwile refleksji i szczypte niezbednej pokory.

« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2010, 06:11:23 wysłana przez Gwaldrik »