Autor Wątek: Błędy-cd.  (Przeczytany 2439 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Megapode

• Użytkownik
  • **
  • Zignoruj ten napis!
Błędy-cd.
« dnia: 27 Kwiecień 2010, 19:35:31 »
Drobny błąd:
Nie wiem dlaczego, ale gdy naciskam "pokaż wiadomosci od ostatniej wizyty" nie wyswietlają się nowe wiadomości. Pojawiaja sie one dopiero w opcji "wszystkie nieprzeczytane wątki"
Pozostało mi jeszcze 968 znakówPO ZMIANACH 386
Odgrzewacz kotletów dyskusyjnych i twórca wyrobów pseudoliterackich

Historia - forum historyczne Histmag.org

Błędy-cd.
« dnia: 27 Kwiecień 2010, 19:35:31 »

Offline Hannibal

• Użytkownik
  • **
Odp: Błędy-cd.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwiecień 2010, 09:03:56 »
U mnie [Google Chrome] nie wyświetla się grafika na samej górze forum.
"Ceterum censeo Carthaginam NON esse delendam"

Offline Roman Sidorski

• Administrator
    • http://histmag.org
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwiecień 2010, 15:18:33 »
Nie wiem dlaczego, ale gdy naciskam "pokaż wiadomosci od ostatniej wizyty" nie wyswietlają się nowe wiadomości. Pojawiaja sie one dopiero w opcji "wszystkie nieprzeczytane wątki"

Zgłoszę. ;)

U mnie [Google Chrome] nie wyświetla się grafika na samej górze forum.

Tzn. która właściwie? Banner, logo, coś innego?
Littera docet, littera nocet

Offline Misiek

• Użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwiecień 2010, 15:58:30 »
Czego brakuje w moim komputerze jeżeli za każdym razem muszę podawać login i hasło? Przed zmianami wystarczyło jedynie kliknąć na "forum", aby login i hasło same się pojawiły.

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwiecień 2010, 16:53:47 »
Czego brakuje w moim komputerze jeżeli za każdym razem muszę podawać login i hasło? Przed zmianami wystarczyło jedynie kliknąć na "forum", aby login i hasło same się pojawiły.

Forum zmieniło adres, więc przeglądarce (podaj też, jakiej używasz) trzeba chyba podać hasło na nowo, żeby mogła je zapamiętać. Czy przy logowaniu pojawiło się pytanie przeglądarki o zapamiętywanie hasła? Bo rozumiem, że nie chodzi o to, by forum pamiętało, że jesteś zalogowany, tylko właśnie o automatyczne uzupełnianie pól z loginem i hasłem?

Offline GP_mars

• Użytkownik
  • Fear God and dread nought
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwiecień 2010, 17:42:17 »
U mnie - Firefox 3.6.3 na Windows 7 Pro 64bit też górny pasek ma poważne błędy. Wygląda to tak:

Uploaded with ImageShack.us
Oczywiście do menu nie da się wejść. Start, Artykuły, Recenzje są przysłonięte logiem Histmaga i nie daje się kliknąć - a reszta wyświetla menu w dziwnym miejscu - jak na obrazku.
Nie wiem czy to przypadkiem nie jest robota adblocka. W IE w tym miejscu jest banner - i nie ma żadnych problemów.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2010, 17:45:32 wysłana przez GP_mars »

Offline Misiek

• Użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwiecień 2010, 23:19:03 »
Używam Google Chrome. Przeglądarka nie pytała o zapamiętanie hasła.
Podobnie zresztą mam z pocztą. Także za każdym razem muszę wpisywać login i hasło. Opcja zapamiętania nie pojawiła się. Pomimo wszystko wydaje mi się, że coś może być nie tak z moim komputerem, ponieważ wcześniej (jeszcze 2 dni temu) na OKE pojawiały się zarówno login i hasło, a teraz hasło muszę wprowadzać.

Offline Hannibal

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwiecień 2010, 23:29:38 »
Tzn. która właściwie? Banner, logo, coś innego?
Raczej nazwałbym to banerem. W "zdjęciu" GP_marsa to ten napis nad "Witaj GP_mars": "Historia - forum historyczne Histmag.org"

Offline Hannibal

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwiecień 2010, 13:39:57 »
Już wszystko działa, dzięki! ;)

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
    • Fotografie i historie rodzinne
Odp: Błędy w silniku Forum - ciąg dalszy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipiec 2010, 16:11:59 »
Wykryłam, iż w Kalendarzu dzień 23 lipca posiada błąd.
Nie przyjmuje wpisu umieszczonego w okienku: Historia - forum historyczne Histmag.org » Dodaj wydarzenie – Nazwa wydarzenia.

Łączę pozdrowienia –
Lidia

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2011, 10:37:18 »
Po mojej publicznej skardze na uciekający widok tekstu w okienku edycji było już jakiś czas dobrze.
Teraz znowu tekst mi przeskakuje i trudno jest utrafić w edytowany fragment. Niestety, refleks mam już nie ten co kiedyś :D.

Czy Ktoś tu robi mi na złość?

Pozdrawiam –
Lidia

Offline Halsey

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marzec 2011, 12:59:02 »
Witam.
Mam podobny problem, gdy używam Internet Explorera. I na tym forum, i jeszcze na innym (ale nie na każdym). W Firefoxie jest w porządku. Może więc kwestia przeglądarki?
Pozdrawiam.
Move in to fire at the mainstream of bombers
Let off a sharp burst and then turn away
Roll over, spin round and come in behind them
Move to their blindsides and firing again

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marzec 2011, 14:22:15 »
Mam podobny problem, gdy używam Internet Explorera. I na tym forum, i jeszcze na innym (ale nie na każdym). W Firefoxie jest w porządku. Może więc kwestia przeglądarki?

A cóż to takiego złego jest w przeglądarce internetowej Internet Explorer, wersja 8.0.6001.19019, którą posiadam?
Mógłby mnie Ktoś oświecić?

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia

Offline Halsey

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marzec 2011, 14:47:39 »
Cóż, na przekór panujacej modzie nie zaliczam się do wrogów Billa Gatesa. Zauważyłem tylko zjawisko - w Firefoksie czy Safari, na różnych komputerach, z jakiegoś powodu problemów nie mam. A w Eksplorerze i owszem, właśnie takie jak opisałaś. Mam nadzieję, że staff ci wytłumaczy, co jest grane.
Pozdrawiam.

Offline Mercykiller

• Użytkownik
  • konserwa
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marzec 2011, 15:31:51 »
Pewien niedawno nawrócony młodzieniec pyta starca: Abba, to teraz całkiem będę musiał wyrzec się świata?
- Nie bój się - odparł starzec. - Jeśli twoje życie będzie naprawdę chrześcijańskie, to świat natychmiast wyrzeknie się ciebie.

R.Kern, "Humor Ojców Pustyni"

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Marzec 2011, 16:10:24 »
Halsey i Mercykiller,

dziękuję serdecznie za rzucenie odrobiny światła na tę kwestię, o istnieniu której już zapomniałam. Wyniosłam się kiedyś z jednego forum dyskusyjnego, na którym wobec zgłoszonych przeze mnie uwag, administrator polecał mi inną przeglądarkę internetową niż tę której używałam :D.

Poczekam, zatem, sobie cierpliwie na finalną, pełną i dopracowaną, wersję przeglądarki internetowej Internet Explorer 9.0. (Mądrość ludowa głosi, że przyzwyczajenie jest drugą naturą :D.) A do tego czasu może wezmę „urlop” od aktywnego udzielania się na Forum „Histmag.org”.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia

Offline Andrys

• Historia nauki i techniki - moderator
  • --------------------------
  • Imię i nazwisko: Wojciech Andryszek
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Marzec 2011, 08:26:04 »
na przekór panujacej modzie nie zaliczam się do wrogów Billa Gatesa

Modzie? Billa Gatesa? To który mamy teraz rok? ;)
E=mc2 => Energy = milk and cookies too! ;)

Nie jem ślimaków, wolę fast food! ;)

Offline Halsey

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Marzec 2011, 09:14:08 »
Używasz Internet Explorera i się do tego przyznajesz, uważasz Windows za dobry system operacyjny i głosisz to publicznie, dowcipy o Microsofcie uważasz za bezsensowne, itede? ;)

Zastanawiam się, kiedy wreszcie ktoś z Szefostwa udzieli Lidce fachowej porady, albo wprowadzi taką zmianę, by Koleżanka przestała mieć problemy przy pisaniu. Sam jestem ciekaw, co jest grane.
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2011, 15:07:01 wysłana przez Halsey »

Offline Piotr Pielach

• Pierwszy Administrator
  • Arcymag
    • Histmag
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Marzec 2011, 22:02:44 »
Po mojej publicznej skardze na uciekający widok tekstu w okienku edycji było już jakiś czas dobrze.
Teraz znowu tekst mi przeskakuje i trudno jest utrafić w edytowany fragment. Niestety, refleks mam już nie ten co kiedyś :D.

Niestety połączenie komputer + oprogramowanie jest ze swej natury bardzo niestabilnym tworem. Wszystko to przez wielość możliwych kombinacji różnych rodzajów sprzętu i różnych wersji oprogramowania.
Dlatego bez informacji o używanej wersji systemu Windows i wersji przeglądarki nie jestem w stanie nic powiedzieć.

Dlatego na razie mogę udzielić standardowej odpowiedzi admina #1: U mnie działa.
A sprawdziłem pod Windows 7 64-bit w Internet Explorerze 8.0.

Mogę jeszcze dodać trzy grosze dlaczego Internet Explorer nie jest dobrym programem. Otóż twórcy tej przeglądarki za nic mają powszechnie uznane standardy sieciowe i tworzą swój program po swojemu. Oczywiście nikt im zabronić tego nie może, jednak jednym ze skutków jest to, że często nie wszystko działa w nim tak jakbyśmy sobie tego jako użytkownicy życzyli. Podobno wersja 9 ma to zmienić, jednak nie uwierzę gdy nie zobaczę.

Poza tym Internet Explorera można porównać do Syrenki (sic!) do której włożono nowoczesny system stereo, skórzane fotele, podgrzewane lusterka, elektryczne szyby i wymalowano go pięknym czerwonym lakierem w odmianie metallic. Jednak zapomniano o silniku i jego modernizacji. I cóż nam z tego, że jedziemy wygodnie, jak jedziemy powoli, smrodzimy wszystkim wokół i ciągle czujemy dyskomfort, że coś nie działa tak jak powinno.

Dlatego każdemu użytkownikowi Internet Explorera jednak proponuję by zastanowił się nad zmianą domyślnej przeglądarki na jakąkolwiek nowocześniejszą (Firefox, Chrome czy Opera). Zwykle znikają wtedy wszystkie problemy z przeglądanymi stronami.
Postawiłem sobie cel i do niego dążę:
Walić prosto z mostu i nie owijać w bawełnę.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marzec 2011, 14:51:38 »
[…] odpowiedzi admina #1: U mnie działa.
[…] Internet Explorer nie jest dobrym programem.
[…] Dlatego każdemu użytkownikowi Internet Explorera jednak proponuję by zastanowił się nad zmianą domyślnej przeglądarki na jakąkolwiek nowocześniejszą (Firefox, Chrome czy Opera). […]

A u mnie nie działa.

Mój komputer porozumiewa się ze mną za pomocą systemu operacyjnego Windows Vista Home Premium (z aktualizacją Service Pack 2) a łączy się z Internetem dzięki Internet Explorer, wersja 8.0.6001.19019 (o czym napisałam wyżej).

Podczas edycji tekstu posta wysyłanego na Forum "Histmag.org" występuje problem ze „skaczącym tekstem” w okienku edycji. Dodam, iż nie mam takich problemów podczas edycji listów wysyłanych na inne, dyskusyjne fora internetowe.

Pozdrawiam –
Lidia

Offline Piotr Pielach

• Pierwszy Administrator
  • Arcymag
    • Histmag
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Marzec 2011, 16:23:15 »
No i sprawa się wyjaśniła.

Internet Explorer 8 posiada błąd, który powoduje automatyczne przewijanie pola odpowiedzi (textarea) gdy treści jest więcej niż mieści się w całości w polu odpowiedzi. Microsoft nie wydał poprawki tego błędu.

Na szczęście istnieje stosunkowo proste rozwiązanie na ten problem... wystarczy przełączyć IE8 w tryb zgodności z IE7 (sic!). Przełączenia w tryb zgodności dokonuje się za pomocą ikonki przypominającej rozdartą kartkę papieru. Ikonka ta znajduje się w pasku adresu przeglądarki.
Postawiłem sobie cel i do niego dążę:
Walić prosto z mostu i nie owijać w bawełnę.

Offline Halsey

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marzec 2011, 21:41:35 »
A dziękuję, przyda się ta wiedza. Pozdrawiam.

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Marzec 2011, 10:23:40 »
Piotrze,

to klikanie na ikonkę z rozdartą kartką papieru, podczas edycji posta, rzeczywiście jest bardzo pomocne.

Dziękuję za poradę :remybussi:
Lidia

Offline Mój kot wygląda jak Lenin

• Użytkownik
  • **
  • Dodupizm
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Maj 2011, 00:13:30 »
Moderatorzy Mac ap i serenity to błędy. Oficjlanie zapowiadam, że prześle kwote 300 złotych wsparcia dla Histmaga(lub jakiejkolwiek fundacji dobroczynnej), jeśli zostaną usunięci/zrezygnują.

Czas uratować forum od tych złych ludzi. Każdy może dorzucić się to składki 8)

edit:pisze w tym temacie, bo nie chce robic szopki(t.j. zakladac odizelnego tematu) 8)
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2011, 00:19:31 wysłana przez Mój kot wygląda jak Lenin »
Sikam na ścianke sedesu żeby było ciszej

Offline Lidia M. Nowicka

• Użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Maj 2011, 11:47:04 »
Moderatorzy Mac ap i serenity to błędy. Oficjlanie zapowiadam, że prześle kwote 300 złotych wsparcia dla Histmaga(lub jakiejkolwiek fundacji dobroczynnej), jeśli zostaną usunięci/zrezygnują.

Czas uratować forum od tych złych ludzi. Każdy może dorzucić się to składki 8)

edit:pisze w tym temacie, bo nie chce robic szopki(t.j. zakladac odizelnego tematu) 8)

Zgryzodupie Zmartwychwstały vel Mój [Ten, którego] kot wygląda jak Lenin,

to co tu wyczyniasz, jak dla mnie, się staje nieznośne.
Czy ktoś może Ci płaci za przyczynienie się do likwidacji Forum „Histmag.org” poprzez zniechęcenie do zaglądania tu innych użytkowników?
Załóż najlepiej własne forum i rób tam na co masz tylko ochotę, a mi daj odetchnąć od Twojej radosnej twórczości, proszę.

Odnoszę nieodparte wrażenie, że w ogóle nie zdajesz sobie sprawy ile znaczy to Twoje deklarowane marne 300 PLN wobec wkładu, nie tylko finansowego, Moderatora Mac Ap’a w istnienie i działalność forum i całego portalu „Histmag.org”.

Naprawdę zniesmaczona i zmęczona Twoimi poczynaniami –
Lidia

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Maj 2011, 12:23:42 »
W związku z ostatnim postem użytkownika "Mój kot wygląda jak Lenin" temat został chwilowo zamknięty. Jest, mam nadzieję, oczywiste, że nie życzymy sobie kontynuowania wątku złożonej nam "propozycji". Rzecz jasna nie jest to nasza ostateczna reakcja.