Trudno będzie obronić płatne awatary. Tym bardziej, że niektóre argumenty Michała Świgonia są... no są nieprawdziwe, nie chcę używać jakichś kwiecistych słów krytyki. Niestety z Michałem Świgoniem miałem nie raz dyskusję na forum o ile przez lata uważałem, że jest najlepszym kandydatem na Redaktora Naczelnego (twarz bardzo rozpoznawalna, a rozpoznawalność to podstawa, a także wiele umiejętności "bycia szefem mimo, że zdecydowanie bardziej polubiłem Romana Sidorskiego), zawsze był uparty jak dziki osioł, bo przecież wie najlepiej...
Kastorze, osobiście jestem uczulony na Herodota, z wzajemnością - dlatego też na jego wypowiedzi reaguję jak reaguję i nie mam najmniejszej ochoty na dyskusje z jego skromną osobą. Strzelamy sobie w stopę? Być może. Ale ona i tak już boli (na utrzymanie forum sami łożymy środki), a dolar (Google) stoi nisko.
Co mamy do stracenia, poza alternatywą w postaci cięcia forumowych kosztów?
O wzajemności sobie sam dopowiedziałeś. Ja co najwyżej uczulony jestem na Twoje bzdurne pomysły, ale na Ciebie i Twoje wypowiedzi - bynajmniej.
Dobra, dość już o lubieniu czy nielubieniu. Konkrety.
@serenity
Ok, w przypadku "starych" użytkowników forum, jeśli awatar przyślą z opóźnieniem, w czerwcu - zrobimy tak jak mówisz. Zaraz dodam odpowiednią adnotację.
Najbardziej aktywni "nowi" będą zaś mieli możliwość wykazania się w konkursach, więc nie widzimy takiej potrzeby - jeśli ktoś będzie udzielał się aktywnie w życiu forum - i tak prędzej czy później taki awatar dostanie.
@Serenity, dopowiem trochę. Nie spotkałem się nigdy z opcją, że nowy użytkownik przestaje być nowy po jakimś czasie. Musiałby napisać jakąś ilość postów, żeby przejść do grupy, która avatarów posiadać nie może. Twój Szef mógłby Cię o tym poinformować. Dobrze mówię Michale?
Nie zmienia to faktu, że z czegoś trzeba utrzymać: serwer (a forum "zżera" większość mocy przerobowych serwera), organizację konkursów i wysyłkę nagród. To są konkretne koszty, których z reklam nie mamy na razie żadnej szansy pokryć, gdyż dla wszystkich naszych reklamodawców fora dyskusyjne nie są uważane za atrakcyjne miejsce do promocji - i nieprędko się to zmieni, jeśli w ogóle.
Dla mnie ten argument jest populistyczny. Przynajmniej jeśli chodzi o forum. Michale, czy możemy znać statystykę z wybranych 5 dni danego miesiąca dziennych nowych odwiedzin i procenty odrzuceń z tych dnia? Forum na pewno ma Google Analytics, a jeśli nie ma to czas zainstalować. Jest kilka możliwości zanim dojrzejesz do pomysłu płatnej rejestracji - choćby wrzucenie AdSensów pomiędzy posty.
Osobiście korzystam z hostingu, który daje 50GB transferu na miesiąc przy droższej opcji. Nieco powyżej 120zł./rocznie. Teraz wniosek mam taki, będzie to coś w rodzaju równania matematycznego: jeśli masz tak dużo userów, że zjadają 50GB serwera na miesiąc, to nie masz problemu z reklamodawcami, z pomocą których uzbierasz 100zł. Jeśli masz problem z userami, nie potrzebujesz serwera tej mocy i w tej cenie.
Hosting o którym mówię wytrzyma z palcem w nosie 10 000 wejść dziennie i 1000 online. Wiem to z autopsji. Zasoby tej maszyny wirtualnej zgodnie z deklaracją administratorów w ogóle nie mają granic górnych (no może do 100 000 wejść online, pewnie wtedy by się wkurzyli)
Więc Michale, jaką wartość mają Twoje argumenty? Są fora, które wyłącznie żyją z reklam. I tyle.
Pozostaje nam więc tylko taki krok, albo cięcie kosztów, polegające na ciągle zwieszającym się forum. Ciężko nam ładować grubą kasę w coś, co nie generuje przychodów - sądzę, że każdy i każda z Was na naszym miejscu prędzej czy później by musiał(a) podjąć podobną decyzję.
Dziwne to wszystko, co piszesz. Zachowujesz się jak rząd, który mówi, że nie ma pieniędzy, więc wprowadzi 100% podatku. To kwestia wizerunkowa, płatne avatary nie zachęcą ludzi. Forum jest archaiczne, a sam SMF jak widzę słabo się rozwija. PhpBB 3.0 to niebo w przypadku ziemskiego SMFa, a Ty zabierasz jeszcze ludziom avki.
Zrozum prostą zasadę, trzeba od ludzi brać pieniądze za to co ma sens. Sens mają pracę Nadwornego Malarza, bo są fajne i ludzie chętnie za nie zapłacą (zwłaszcza, gdy dostaną projekt w kilku rozdzielczościach). Natomiast branie pieniędzy za wymianę avka, którego użytkownik sam dostarczył... nawet samo brzmienie tego jest kuriozalne.
Nie wierzysz? No to się przekonasz. Będzie pokutowało określenie "Forum Histmag - tam płaci się za avatary"
Słaba jest Twoja obrona sprawy, zarówno koncepcyjnie jak i technicznie, mnie ona nie przekonuje.