Ankieta

Co sądzicie o Histmagu w odiesieniu do historycy.org

Histamg jest dużo lepszy.
5 (20.8%)
Histmag jest trochę lepszy
5 (20.8%)
Oba fora są porównywalne.
2 (8.3%)
Historycy.org są trochę lepsi.
3 (12.5%)
Historycy.org są dużo lepsi.
9 (37.5%)

Głosów w sumie: 23

Autor Wątek: Histmag, a historycy.org  (Przeczytany 2837 razy)

Offline sargon

• Użytkownik
  • rb mhnt
Odp: Histmag, a historycy.org
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Sierpień 2010, 22:24:22 »
Cytat: Dr Monygham
Nadto na historykach.org, gdzie zaglądam niezbyt często, jest wiele osób, które albo pragną się popisać wiedzą/charyzmą, albo się na kimś wyżyć. Minus miejsc, gdzie "spotyka się" wiele osób; wielkim zaś tego plusem jest często wysoki poziom dyskusji.
Ano zdarzają się. Zdarzył się kiedyś nawet student bodajże UMK(?), który często się odzywał w sposób "ale tego pewnie nie wiecie, co?" (ponieważ "my" byliśmy tylko amatorami, zaś ON był aż studentem historii). Został szybko sprowadzony do parteru (Hannibal stracił oko w Alpach, a strzały nabierają energii w locie - dwie tezy, które najlepiej zapamiętałem).
Duża ilość osób przekłada się na statystycznie większa szansę że trafią się znawcy i pasjonaci (najczęsciej to się pokrywa), którzy będa stopować cwaniaczków (też pojawiających się częsciej - of course). Tyle tylko, ze znawcy się imho przyciągają, zaś cwaniaczki - raczej nie ;)
"Teraz każdy władca, który będzie chciał mi dorównać, wszędzie tam, gdzie postawiłem stopę, będzie musiał postawić swoją!"

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #30 dnia: 31 Sierpień 2010, 22:24:22 »

Offline serenity

• Supermoderator
  • Imię i nazwisko: Ewa Iwaniec
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Wrzesień 2010, 00:27:14 »
Ano zdarzają się. Zdarzył się kiedyś nawet student bodajże UMK(?), który często się odzywał w sposób "ale tego pewnie nie wiecie, co?" (ponieważ "my" byliśmy tylko amatorami, zaś ON był aż studentem historii). Został szybko sprowadzony do parteru (Hannibal stracił oko w Alpach, a strzały nabierają energii w locie - dwie tezy, które najlepiej zapamiętałem).
Sargonie chyba wiem o kogo chodzi.

Co do historyków właśnie przeszkadza mi sposób w jaki oni się wypowiadają - albo z wyższością, albo ironizują z Ciebie. No i przede wszystkim jest na historykach to co mnie najbardziej denerwuje - trzymanie się tylko jednej ustalonej wersji, żadne nowe teorie nie są w stanie przebić się u nich na wierzch. A jeśli ktoś próbuje postawić jakąś nową tezę - jest najnormalniej w świecie wyśmiewany.
Mają tam tylko jedną rzecz, w której są od Histmaga lepsi - więcej użytkowników. Ale więcej nie znaczy lepiej jakościowo.
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"
Eliza Orzeszkowa "Kilka słów o kobietach"

Offline dr Monygham

• Świat grecko-rzymski - moderator
  • Imię i nazwisko: Bartek Czajka
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Wrzesień 2010, 00:37:18 »
...a strzały nabierają energii w locie - dwie tezy, które najlepiej zapamiętałem
:hahaha:
No chyba że potencjalnej podczas lotu w górę ;P

Na historyków.org nie wchodzę nie ze względu na atmosferę. Cwaniaczków albo ludzi, którzy choć sporo wiedzą, to niestety lubią robić wokół siebie szum można w miarę odcedzić i nie wgłębiać się w ich posty. Nie mam po prostu tyle czasu. Przeglądanie wątków potrafi wessać godziny, a tu jeszcze jedna zaległa recenzja dla HM, praca roczna na studia...
Więc może i Serenity ma rację, może liczba użytkowników to jedyny plus tamtego forum. Ale za to olbrzymi, bo jest w czym wybierać.
Doskonałości, pasmem trudów okupiona / Najpiękniejsza zdobyczy ludzkiego żywota,
Do twego piękna, dziewico, / I umrzeć i cierpieć męczarnie bez końca
To los zazdrości godzien w Helladzie;
Arystoteles

Offline sargon

• Użytkownik
  • rb mhnt
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Wrzesień 2010, 07:54:04 »
Cytat: serenity
Co do historyków właśnie przeszkadza mi sposób w jaki oni się wypowiadają - albo z wyższością, albo ironizują z Ciebie. No i przede wszystkim jest na historykach to co mnie najbardziej denerwuje - trzymanie się tylko jednej ustalonej wersji, żadne nowe teorie nie są w stanie przebić się u nich na wierzch. A jeśli ktoś próbuje postawić jakąś nową tezę - jest najnormalniej w świecie wyśmiewany.
Naprawdę? [z uśmieszkiem wyższości ;) ]
Proszę, przykład z mojego poletka:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=64633

Przypuszczam, że na wojnach punickich znam się niezgorzej - nie znam żadnego opracowania, które "dawałoby" Hannibalowi pod Zamą więcej jazdy niż miał Scipio i Masynissa. Chociaż może ktoś jest bardziej obcykany i się spotkał (to wtedy chętnie się dowiem które).
Autor wątku został wyśmiany? Gdzie?

Generalizacje bywają mylące...
"Teraz każdy władca, który będzie chciał mi dorównać, wszędzie tam, gdzie postawiłem stopę, będzie musiał postawić swoją!"

Offline serenity

• Supermoderator
  • Imię i nazwisko: Ewa Iwaniec
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Wrzesień 2010, 11:19:11 »
Sargonie, może generalizuję, ale po przeczytaniu wielu dyskusji odniosłam wrażenie, że duża część użytkowników jest tam tylko po to, by wyśmiewać innych. Nie mówię o wszystkich, nawet nie o większości.
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"
Eliza Orzeszkowa "Kilka słów o kobietach"

Offline Gwaldrik

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Wrzesień 2010, 12:09:57 »
Sargonie, moze nie do konca jestes tego swiadomy, ale to co pisze Serenity o osobach epatujacych poczuciem wyzszosci i lubiacych sie wysmiewac z innych, dotyczy rowniez Ciebie, czego dowodem link, ktory zapodales i sam fakt, ze to uczyniles.

Offline sargon

• Użytkownik
  • rb mhnt
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Wrzesień 2010, 12:18:29 »
Cytat: Gwaldrik
Sargonie, moze nie do konca jestes tego swiadomy, ale to co pisze Serenity o osobach epatujacych poczuciem wyzszosci i lubiacych sie wysmiewac z innych, dotyczy rowniez Ciebie, czego dowodem link, ktory zapodales i sam fakt, ze to uczyniles.
Jasne, jasne...
Tak się składa, że ten link wrzuciłem tylko po to by udowodnić, że generalizacja "nowe tezy są wyśmiewane" jest błędna. Po nic innego.