Autor Wątek: Pytania, wątpliwości  (Przeczytany 6290 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
Pytania, wątpliwości
« dnia: 17 Wrzesień 2010, 12:26:49 »
Wszelkie pytania do Organizatorów w sprawie przebiegu Turnieju, jego regulaminu itp. kierujemy w tym temacie.

Historia - forum historyczne Histmag.org

Pytania, wątpliwości
« dnia: 17 Wrzesień 2010, 12:26:49 »

Offline Waćpan

• Użytkownik
  • *
Odp: Pytania, wątpliwości
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Wrzesień 2010, 15:44:16 »
W takim razie niech będzie, że ja pierwszy przychodzę z wątpliwościami ;)

Przy rejestracji zobowiązujemy się do przestrzegania elementarnych zasad uczciwości. Pytanie tylko - co to oznacza? Dla jednego to będzie niekonsultowanie się z innymi uczestnikami, dla innego całkowicie samodzielna praca, a dla jeszcze kogoś może korzystanie tylko "z głowy", bez szperania w książkach, internecie, notatkach itp. Która interpretacja jest najpoprawniejsza wg organizatorów? Proponuję doprecyzować to zobowiązanie.

Pozdrawiam i życzę wszystkim wspaniałej zabawy,

Waćpan

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Wrzesień 2010, 20:10:25 »
Obawiam się, że kilkadziesiąt wieków historii ludzkości nie pozwoliło na jego doprecyzowanie, a ja to teraz muszę zrobić pokrótce, zwięźle... ;)

Nie zależało nam na tym, by wchodzić w jakąś szczegółową kazuistykę - przede wszystkim jednak chodziło nam o ogólną zasadę: starać się być fair względem siebie, innych uczestników i organizatorów.

Skoro jednak padło takie pytanie i ma ono poważne uzasadnienie, spróbuję odpowiedzieć na kilku przykładach.

Regulamin mówi:

10. Pod karą dyskwalifikacji zabronione jest również dzielenie się z innymi uczestnikami konkursu odpowiedziami na pytania danego etapu przed jego zakończeniem.

I to chyba jest jasne.

Dopuszczalne jest poproszenie kogoś o pomoc, o ile ten ktoś NA PEWNO nie jest innym uczestnikiem Turnieju. Dopuszczalne jest również korzystanie z narzędzi ułatwiających zdobywanie wiedzy (książki, biblioteki, e-booki, wyszukiwarka, strony internetowe itp.), ale znów nie na przykład: próby hackowania kont innych uczestników (np. przez potajemne zdobycie hasła zapisanego na karteczce przy komputerze uczestnika albo na jego komputerze) czy naszego serwera. ;) Niedopuszczalna (i śmieszna - dlatego unikaliśmy kazuistyki, ale przecież i życiowa) jest również sytuacja, w której dwóch uczestników używa osoby trzeciej, by wymieniać między sobą informacje nie naruszając wprost regulaminu. ;)

Pamiętajcie również o zapisie w regulaminie pt:

9. Każdy uczestnik konkursu może zarejestrować się w nim tylko raz. Każdy uczestnik Turnieju może zarejestrować się w nim wyłącznie używając własnego adresu e-mail. Zabroniona jest również rejestracja dwóch lub więcej uczestników, posiadających ten sam adres zamieszkania. Naruszenie tego przepisu będzie karane dyskwalifikacją użytkownika i odebraniem mu prawa do zdobytych przez niego nagród.

i nie startujcie w Turnieju razem z bratem, wujkiem, mamą, babcią (a każdy z Was pod innym pseudo w Turnieju) - w takiej sytuacji o wiele uczciwiej dla wszystkich uczestników będzie, jeśli porozumiecie się w rodzinie i wystartujecie pod jednym kontem użytkownika, trudno zresztą będzie komukolwiek uwierzyć, że nie byłoby między Wami (jako osobnymi użytkownikami Turnieju) jakichkolwiek konsultacji.

Nie dzielcie się swoimi odpowiedziami (przed zamknięciem etapu) gdziekolwiek. Nawet, jeśli miałyby to być zmyłki. ;) Nie proście o podpowiedzi na innych forach dyskusyjnych itp.

Jest pewnie jeszcze wiele sytuacji, do których miałby zastosowanie ten punkt, a których nie jestem w stanie sobie wyobrazić, przewidzieć, zapisać w sztywnych ramach. Stąd powtórzę: starajcie się być fair względem siebie, innych i organizatorów. Stawiajcie przede wszystkim na SWOJE umiejętności w poszukiwaniu informacji. Dla jednych będzie to umiejętne wykorzystanie wyszukiwarki, dla innych - szperanie w książkach, dla jeszcze innych w przypadku niektórych pytań - dotarcie do eksperta.

Jeśli macie jakieś pomysły lub wątpliwości, piszcie proszę na forum albo prywatnie - na maila: turniej@histmag.org.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrzesień 2010, 20:22:07 wysłana przez Michał Świgoń »

Offline Waćpan

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Wrzesień 2010, 20:19:45 »
Głównie chodziło mi o to, czy można korzystać z czyjejś pomocy i wujka wyszukiwarki ;p. Dzięki za wyjaśnienie :)

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Wrzesień 2010, 20:29:30 »
Cieszę się, że mogłem pomóc. Jako, że zawsze uważałem, że odwagę zadawania pytań należy doceniać ( :P ) to poproszę Cię jeszcze:

* o kilka Twoich refleksji w temacie "wspomnienia weteranów" - bo chyba dobrze kojarzę, że brałeś udział w poprzedniej edycji Turnieju?

* i o przesłanie na mój adres mailowy: m.swigon@histmag.org Twojego imienia i nazwiska oraz adresu. Prześlę Ci specjalną nagrodę niespodziankę od naczelnego w podziękowaniu za tę właśnie odwagę bycia pierwszym. :)

Offline oksejn

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Wrzesień 2010, 23:40:39 »
Kłaniam się pięknie Wspaniałym PT. Organizatorom, Pięknym Współzawodniczkom i Szlachetnym Współzawodnikom.
Jak to cudownie, że będzie można spotkać się znów z Wami wszystkimi.

Chciałbym na początek prosić o rozwianie drobnej wątpliwości, tak na wszelki wypadek.
Rozumiem, że zmiana nick'a przy rejestracji nie jest naruszeniem regulaminu (?!)
Chodzi mi oczywiście o zmianę w stosunku do ubiegłorocznego Turnieju (ten mój "oksejn" mi się jakoś znudził ;)

Pozdrawiam serdecznie

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Wrzesień 2010, 23:43:46 »
Nie, absolutnie nie stanowi to problemu. :)

Również miło nam zobaczyć Wielkiego Zwycięzcę ubiegłorocznej edycji. :)

Skromną nagrodę niespodziankę dla Waćpana już wysłałem, myślę, że to nie ostatnia nagroda dla dyskutantów na forum Turnieju. :)

Offline Waćpan

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Wrzesień 2010, 20:21:36 »
Dziękuję bardzo za nią. Wcale ona nie taka skromna ;)

Offline Gryfus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Październik 2010, 12:04:14 »
A czy można się dowiedzieć  w jakiej porze doby zostanie wysłane pytanie w jutrzejszym minikonkursie.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Październik 2010, 12:19:47 »
Nie, nie ujawniamy tej informacji. :)

Offline wml

• Użytkownik
  • *
  • Imię i nazwisko: Justyna
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Październik 2010, 16:29:50 »
Jestem niepełnoletnia, a w regulaminie nie ma określonego wieku uczestników. Zastanawiam się, czy mogę wziąć udział w konkursie?

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Październik 2010, 16:36:46 »
Tak jest, uczestnicy niepełnoletni mogą brać udział w Turnieju. W uzasadnionych przypadkach (szczegóły mogą ewentualnie wyjść w trakcie Turnieju) do celów Turnieju możemy potrzebować wtedy danych Twoich rodziców lub innych opiekunów prawnych, ale jest to rzadkie i dotyczyć będzie bardzo wąskiej grupy niektórych laureatów.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Październik 2010, 11:05:10 »
Zostało wysłane przed chwilą. Powodzenia! :)

Offline Judi20

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Październik 2010, 13:34:07 »
Czy trzeba brać udział w Minikonkursie?

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Październik 2010, 13:38:39 »
Nie.

Offline Wetamoo

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Październik 2010, 20:47:05 »
Jak rozumiem można odpowiedzieć na kilka pytań dzisiaj, a na kilka później?- ok już doczytałam ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2010, 21:00:52 wysłana przez Wetamoo »

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Październik 2010, 20:59:58 »
Tak.

Offline hamisiak

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Październik 2010, 23:29:02 »
Nie mogę odsłuchać nagrań do pytania 20. Używam przeglądarki Google Chrome i chwilowo nie mam innej na dysku. Cóż zrobić? Dodam, że pytanie wydaje mi się szalenie interesujące. bo dotyczy - prawdopodobnie - bardzo miłych wspomnień z pięknych lat, które już nie wrócą.

Offline Roman Sidorski

• Administrator
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Październik 2010, 23:44:56 »
Nie mogę odsłuchać nagrań do pytania 20. Używam przeglądarki Google Chrome i chwilowo nie mam innej na dysku. Cóż zrobić? Dodam, że pytanie wydaje mi się szalenie interesujące. bo dotyczy - prawdopodobnie - bardzo miłych wspomnień z pięknych lat, które już nie wrócą.

Kliknij na linkach do nagrań prawym przyciskiem myszy i wybierz "Zapisz link jako". Ściągnij pliki na dysk i z odtworzeniem empetrójek nie powinieneś mieć problemu. :)
Littera docet, littera nocet

Offline atena

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Październik 2010, 09:25:51 »
Naczelny, rozumiem że te 20 pytań to nie jest wszystko. Kiedy można się spodziewać kolejnych zadań?

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Październik 2010, 11:27:33 »
Proszę zapoznać się z regulaminem.

Offline Megapode

• Użytkownik
  • **
  • Zignoruj ten napis!
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Październik 2010, 20:07:45 »
Czas odpowiedzi liczy się oddzielnie na każde pytanie?
Pozostało mi jeszcze 968 znakówPO ZMIANACH 386
Odgrzewacz kotletów dyskusyjnych i twórca wyrobów pseudoliterackich

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Październik 2010, 22:38:56 »
Tak.

Offline pandananas

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Październik 2010, 00:27:49 »
Dzis sie konkurs konczy? czy jeszcze mamy te parenascie godzin?
:firefoxlove:

"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić. " Józef Piłsudski
Do współpracowników po przyjeździe z Magdeburga do Warszawy, 11 listopada 1918, o socjalistycznym rządzie powołanym kilka dni wcześniej.

"Polacy albowiem używają powiedzenia "nie ma co mówić" wtedy, gdy jest bardzo wiele do mówienia." C.K.N.

A kto kiwał psa, spławi kotka.

Offline n_dz

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Październik 2010, 01:27:17 »
Mamy... Czytajta regulamyn: "Na wszystkie pytania będzie można odpowiadać do 27 października do godziny 23:59" : )

Baśnie są bardziej niż prawdziwe, nie dlatego iż mówią nam, że istnieją smoki, ale że uświadamiają, iż smoki można pokonać (G. K. Chesterton)

Offline jedynytakisebek

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Październik 2010, 20:11:18 »

Kliknij na linkach do nagrań prawym przyciskiem myszy i wybierz "Zapisz link jako". Ściągnij pliki na dysk i z odtworzeniem empetrójek nie powinieneś mieć problemu. :)

Przeciez to pytanie o łacińskie skróty!! Więc tu nie ma co odsłuchiwać a jedynie obejrzeć i rozszyfrować je należy!!
Pytanie z nagraniami nosi nr 17.
My nie uciekamy z pola bitwy! My tylko atakujemy teraz w zupełnie innym kierunku!

Offline mx1

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Październik 2010, 09:39:41 »
Czy 48 godzin na reklamację odpowiedzi liczy się od oceny pytania, czy od ogłoszenia oficjalnych wyników?

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Październik 2010, 09:41:56 »
Od oficjalnego ogłoszenia wyników.

Offline Sybir

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Listopad 2010, 11:10:53 »
Moją wątpliwość budzi kwestia odejmowania punktów za tzw. "literówki":

1. Nie ma na ten temat nic w regulaminie, jedynie punkt 5 stanowi "Za poprawną, pełną i zgodną z poleceniem odpowiedź na pytanie uczestnik otrzymuje zapisaną w treści pytania liczbę punktów. W przypadku gdy odpowiedź okaże się niepełna lub nie w pełni poprawna, oceniający może przyznać uczestnikowi mniejszą liczbę punktów. Brak odpowiedzi lub całkowicie błędna odpowiedź to 0 punktów" - co stanowi pole do interpretacji. Czy poprawnośc dotyczy merytoryki czy pisowni? Jeśli tak, jakie przyjmuje się ogólne zasady oceny? Nie zaznaczano nigdzie, iż nazwy własne mają być np. tylko w oryginale bądź tylko spolszczone. Żeby podać przykład - jedną z prawidłowych odpowiedzi na pytanie pierwsze jest imię i nazwisko wynalazcy Louisa Jacquesa Daguerre`a. Tymczasem w kluczu odpowiedzi napisano "Luisa Jacques'a Daguerre'a". Jest to literówka czy nie?

2. Moją wątpliwość budzi także forma zapisu, ze względu na używany alfabet i czcionkę w komputerze, np. w pytaniu 10 odpowiedź poprawna merytorycznie to "Diego Velasquez i Francois Boucher" zaś w zapisie klucza jest to "Diego Velásquez i François Boucher". Czy barak ogonków jest w tym przypadku ewidentną literówką i podstawą do obniżenia punktacji? Nie powinien, skoro pozostałe elementy zapisu są staranne i zgodne z prawdą, zaś oczekiwanych znaków z klawiatury wpisać nie można, gdyż nie ma ich w polskim języku. Ponadto w omawianym przypadku przyznano 1.75 punktu, a więc jeden z zapisów uznano za właściwy. Tym bardziej widać tu pewną niekonsekwencję.

3. Co znaczy "niechlujny zapis" - kryterium oceny z pytania 14. Brak otcziestwa? Spolszczenie zapisu? To kryterium też jest dla mnie niejasne.

Pozostałe, indywidualne, wątpliwości, zgodnie z regulaminem reklamacji, wyślę mailem.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ustosunkowanie się.
S.

Offline Leschi

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Listopad 2010, 11:39:42 »
Myślę Sybirze, że napinasz się zdecydowanie zbyt mocno  :roll:

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ustosunkowanie się.
L.