Autor Wątek: Gospoda Turniejowa  (Przeczytany 22271 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
Gospoda Turniejowa
« dnia: 17 Wrzesień 2010, 12:28:57 »
Miejsce luźnych pogawędek uczestników i Organizatorów Turnieju. ;-)

Historia - forum historyczne Histmag.org

Gospoda Turniejowa
« dnia: 17 Wrzesień 2010, 12:28:57 »

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
Odp: Gospoda Turniejowa
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Wrzesień 2010, 11:16:24 »
Naczelny Histmaga usiadł w Gospodzie, zamówił ciemne piwo. "Chyba długo nie pozwolą mi tak samemu siedzieć?" - pomyślał. Wiedział, że po kilku trunkach wypitych z Uczestnikami, pewnie wyjawi kilka tajemnic związanych z Turniejem, których wyjawiać nie powinien. A mimo to tu przyszedł. Pragnienie spotkania - jak co roku - z Turniejową bracią, wzięło w nim górę...

Offline Waćpan

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Wrzesień 2010, 12:48:06 »
A brać najwidoczniej czeka, aż to piwo zrobi swoje i Naczelny zacznie wyjawiać tajemnice, o których powinien milczeć ;)

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Wrzesień 2010, 13:39:10 »
Uszom zgromadzonych dookoła Gospody gapiów dobiegły ciche słowa o trochę innym niż zwykle poziomie trudności Turnieju i punktacji pytań. Ponieważ jednak Naczelny mówił cicho, niczego nie usłyszeli.

- Kochani, dosiądźcie się! - krzyknął wtem. - Zsuniemy stoły, by móc wieczerzać w doborowym gronie! Zapraszam!

Offline Belgar

• Użytkownik
  • *
  • Ulubieniec bogów
  • Imię i nazwisko: Kamil Byrski
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Wrzesień 2010, 14:29:38 »
Młody uczestnik postanowił wreszcie wyjść do towarzystwa i zaciągnąć nieco języka, a ta wieczerza wydawała mu się do tego idealna.
- to jak Panie Naczelniku? po kufelku piwa? i garści informacji dla chciwie słuchających? - Mrugnął zachęcająco.

Offline serenity

• Supermoderator
  • Imię i nazwisko: Ewa Iwaniec
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrzesień 2010, 17:59:58 »
Ukradkiem do zgromadzonych zbliżyła się niewiasta, niektórym dobrze już znana, inni jeszcze jej nie kojarzą.
- Można? - zapytała zapytała chyba z grzeczności, bo i tak usiadła naprzeciw Naczelnego.
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"
Eliza Orzeszkowa "Kilka słów o kobietach"

Offline BogdanGd

• Użytkownik
  • *
  • Imię i nazwisko: Bogumił Kotarski
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Wrzesień 2010, 21:43:06 »
Do dębowego stołu dosiadł się jegomość z Gdańska pociągając spory łyk piwa i pozdrawiając uczestników nowego turnieju, który zapowiada się na jedną z ciekawszych imprez w księstwie.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Wrzesień 2010, 10:31:31 »
Naczelny rozejrzał się po sali, widząc gromadzących się gości. Dobrze to świadczy o Turnieju, jeśli zebrał on tak piękne grono uczestniczek i uczestników - pomyślał, spoglądając szlachetne twarze, ich ciepłe uśmiechy, a także słysząc ich zacne słowa, wypowiadane piękną polszczyzną.

- Starodawny zwyczaj nakazuje przed rozpoczęciem rozmowy się przedstawić. Mnie chyba już wszyscy dobrze znacie, więc nie ma takiej potrzeby - chyba, że ją odczuwacie. Opowiedzcie proszę coś o sobie - poprosił. - Miło nam będzie Was lepiej poznać!

Jednak, aby jego obietnica nie pozostała bez pokrycia, dodał kilka słów o Turnieju:

W tym roku, jako organizatorzy, planujemy cztery poziomy trudności pytań. Poziom pierwszy - pytanie za jeden punkt - będzie oznaczało pytanie, z którym wielu z Was mogłoby sobie być może poradzić nawet z pamięci, bez uciekania się do podpowiedzi z zewnątrz. Takich pytań będzie trochę na początku Turnieju. Pierwszy jego etap będzie więc trochę łatwiejszy niż na przykład przed rokiem... Obiecuję, że opowiem Wam, ile takich pytań w każdym etapie orientacyjnie będzie.

Ale teraz - czas na Waszą opowieść. Skąd przybywacie i jakimi rzemiosłami/sztukami się na co dzień paracie?

Offline jarob5

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Wrzesień 2010, 12:12:55 »
Chętnie zawołam do karczmarza o kolejny kufelek miodu jeśli tylko posłyszę kolejne informacje dotyczące przebiegu naszego zacnego turnieju!

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Wrzesień 2010, 12:18:21 »
A Ty Panie - czyżbyś był inwestygatorem?

(Naczelny spojrzał drążącym wzrokiem na rozmówcę, zasmucony trochę, że nie zechciał się przedstawić ;) )
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2010, 12:22:13 wysłana przez Michał Świgoń »

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Wrzesień 2010, 12:59:17 »
Siedząca naprzeciw Naczelnego kobieta, poruszyła się na swoim miejscu:
- To może ja zacznę. Zapewne część mnie zna, a zwłaszcza już Naczelny - powiedziała - ale nie szkodzi przedstawić mi się jeszcze raz. Nazywam się Ewa, w obecnej chwili studiuję i mieszkam w Toruniu. Jestem Krzyżaczką. Jestem studentką drugiego roku na toruńskim UMK. W Turnieju uczestniczę po raz trzeci.
Pociągnęła łyka z kufla i zapytała:
- To kto teraz?
"Kobieta jest nade wszystko człowiekiem, cele jej więc muszą być ludzkie (...), kobieta powinna posiadać i używać tejże siły moralnej i umiejętności, jakie przysługują mężczyźnie"

Offline Belgar

• Użytkownik
  • *
  • Ulubieniec bogów
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrzesień 2010, 20:23:35 »
Aby nie dać pola dla drwin o nieśmiałości mężów tego księstwa, on sam postanowił stawić temu czoła jako pierwszy.
- Jam jest Kamil z Gilowic, pochodzę ze szlachty zaściankowej co me nazwisko potwierdzi, Byrski. Liczę iż wszyscy słyszeli o przesławnym rycerzu Tomaszu Adamku, który to na pięści równego sobie dotąd nie znalazł na świecie, z tej samej okolicy on właśnie pochodzi - Tu dumnie uniósł głowę i tak dalej prawił - jam młody jeszcze i tajniki nauki w liceum zgłębiam, choćm blisko pełnoletności. To chyba wystarczy waszą ciekawość zaspokoić i kolejnemu kompanionowi pola użyczę! - tu uniósł kufel w górę i łyknął porządnie.

Offline oksejn

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Wrzesień 2010, 15:15:28 »
- Przekleństwo ! - sapnął głośno osobnik siedzący na drugim końcu ławy.
Zoczywszy, że wszystkie głowy (w tym biało-głowy, o co mu najwyraźniej chodziło) zwróciły się ku niemu z ciekawością, perorował dalej :
- Przekleństwo !  Tutaj Turniej organizują, a jam Ci przyjechał był bez kopii.
- Jak nie masz kopii, to sobie skseruj - odparła rezolutnie czarnooka niewiasta z naprzeciwka.
- Sks...co ? - zaseplenił nieznajomy.
- Nie wiesz co to ksero ?
- Słyszałem w szkołach o Kserksesie, ale o Kserzy nigdy.
- A toś, gościu,  taki ... mało techniczny ... czy w ogóle raczej ... mało jarzący ? - rozmówczyni wydęła pełne usta ...
- Bardzo-m techniczny, suponuję, bom Akademię Politechniczną ukończył.
- No nie, ziom. Z Polibudy jesteś i nie wiesz co to ksero ? Skądeś się urwał ?
- Z Tych. Zowią mnie Oksejn. Elektryczne fakultety studiowałem.
- No toś dobrze trafił. Bo pytania w tym Turnieju są właśnie eklektyczne.
A czasem to takie, że normalnie prąd człowieka przechodzi, ech ...!!!
A z których tych przyjechałeś ?
- Z tych Tych, w których warzą to właśnie piwo, o czarnobrewa ! - odparł nieznajomy z godnością i ku reszcie kompanii wznosząc kufel, nisko im się pokłonił...

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Wrzesień 2010, 20:07:12 »
Naczelny bardzo ucieszył się, że wokół niego zrobiło się tłoczniej. Kontynuował więc swoją opowieść:

Pytanie za 2 punkty będzie oznaczało w większości wypadków pytanie, na które będzie można odpowiedzieć stosunkowo łatwo, choć zwykle będzie wymagało to sięgnięcia do pomocy naukowych. W Turnieju pojawią się także pytania zdecydowanie trudniejsze - za 3 i 4 punkty.

Jutro lub pojutrze zdradzę Wam, ile planujemy pytań każdego rodzaju w I etapie. Jako, że siedzimy w Gospodzie, to czas na mały hazardzik. Zwycięzca otrzyma od nas nagrodę specjalną - niespodziankę. :)

Spróbujcie określić, ile z pytań każdego rodzaju znajdzie się planowo w pierwszym etapie Turnieju. Osoba, która wytypuje rozwiązanie najbliższe prawidłowemu, zostanie nagrodzona. :)

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrzesień 2010, 20:24:09 »
Karczmarz uśmiechnął się pod nosem. Przecierając kufle liczył osoby, które zjawiały się w Gospodzie Turniejowej. Coraz więcej uczestników. To dobrze - myślał dalej - dużo osób weźmie udział w imprezie i będzie miało okazję zmierzyć się z jego...

"Myśli myślami - mruknął do siebie karczmarz - ale czasem za dużo nie można pomyśleć". Zamiast tego, w przerwie między nalewaniem kolejnych kufli zanotował sobie coś na karteluszkach pod ladą. Nieco później przeczytał jeszcze raz swoje notatki, sprawdził każde słowo i wysłał papiery poprzez umyślnego do odpowiednich służb.

- No panowie, pijcie pijcie i dalej indagujcie Imć Naczelnego! - zaproponował po chwili.
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline serenity

• Supermoderator
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Wrzesień 2010, 22:39:53 »
- No panowie, pijcie pijcie i dalej indagujcie Imć Naczelnego! - zaproponował po chwili.
- To panowie tylko pić mogą, mości karczmarzu? - obruszyła się siedząca naprzeciw naczelnego kobieta.

Offline Tomasz Leszkowicz

• Administrator
  • Lechu
  • Imię i nazwisko: Tomasz Leszkowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Wrzesień 2010, 22:48:56 »
- To panowie tylko pić mogą, mości karczmarzu? - obruszyła się siedząca naprzeciw naczelnego kobieta.

- Och, pardon Droga Pani, proszę o wybaczenie. Pozwoli Pani, tak jak i inne niewiasty odwiedzające naszą Gospodę, przyjąć dodatkowy kufel złocistego trunku. Na koszt firmy! - karczmarz mrugnął do siedzącego po środku Naczelnego. "Działania operacyjne to bardzo kosztowna sprawa" pomyślał.
"Człowiek bez miłości jest jak nieboszczyk na wakacjach" Erich Maria Remarque

"Ege szege dreciokolo masajo osto kuto hojo todo buroki - tak powiedział facet w Budapeszcie i buraki kupił" Kabaret Tey 1980

Ale ja tam się nie znam ;)

Offline jarob5

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Październik 2010, 21:14:14 »
Inwestygacji podjąć się mógłbym mieć zamiar wyłącznie w imieniu prawego zamysłu poszerzenia wiedzy o czekających nas turniejowych szaradach. Wyczekiwanie (rozpoczęcia) sprzyja zniecierpliwieniu i -jak zapewne odczuwacie zacni moi kompani- wszyscy łapczywie kąsamy strzępki informacji na temat kategorii zadań i punktacji. Alić wspaniale widzieć jak cieszy nas tak przemyślne uchylanie rąbka tajemnicy.
Przyjąć zechcijcie więc i mój zakład, iż pytania rozłożą się jak niżej:
5 z kategorii 2 punkty
5 z kategorii 3 punkty
5 z kategorii 4 punkty

Mając nadzieje, że wyśmienite trunki karczmarza nie zmąciły nam dotąd zmysłów wsłuchuję się w wasze responsy!

Offline Belgar

• Użytkownik
  • *
  • Ulubieniec bogów
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Październik 2010, 10:26:29 »
- I ja waćpanu odpowiedzieć raczę - zakrzyknął młodzik bo zdecydował się do zakładu dołączyć i swoje propozycje.
- ali to bedzie tak:
- 7 pytań za 2 punkty
- 5 pytania za 3 punkty
- 3 pytania za 4 punkty
- Zali ja nie brał udziału jeszcze w turnieju to i liczby zbyt wielkie podawać mogę, jednak mam nadzieję że i tak nam zacny Naczelnik zdradzi prawidłową ilość - uśmiechnął się życzliwie i rozglądać się począł czy aby kto jeszcze gęby nie otworzy.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Październik 2010, 21:57:11 »
Naczelny trochę się zasępił, później jednak pomyślał: "Nie ilość, lecz jakość!" i oznajmił co następuje:

1 pkt - 5
2 pkt - 8
3 pkt - 5
4 pkt - 2

Bliższy odpowiedzi był Belgar, on też w nagrodę otrzyma książkę o wartości 70 zł, którą dla Was odłożyłem. Belgar - bardzo proszę o maila na m.swigon@histmag.org z Twoim imieniem, nazwiskiem i adresem wysyłki nagrody.

Pijmy!

Offline Wetamoo

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Październik 2010, 20:34:17 »
Z rezerwą siada przy stole.
-Pierwszy raz w Gospodzie, panie i panowie. Pierwszy, ale z pewnością nie ostatni ;)

Offline baksiu

• Użytkownik
  • *
  • Imię i nazwisko: Mariusz Królik
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Październik 2010, 21:11:24 »
  Wtem otwarły się drzwi i do Gospody z łoskotem wpadł jegomość w średnim wieku.Łypnął okiem po sali i rzekł:
  - Witam władcę tego Księstwa, piękne, pełne wdzięku białogłowy, gospodarza tej karczmy i wszystkich obecnych.
  - Jam jest Mariusz z Allenstein, miasta niegdyś niemieckiego.Przybywam na Turniej, już po raz drugi, w celu głównie dobrej zabawy, jak też sprawdzenia się trochę, gdyż pamięć Moja szwankuje z racji wieku-he,he. W mieście moim ukończywszy lat temu naście Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, od lat kilku wykładam młodzieży szkolnej tajniki Historyji i Wiedzy o społeczeństwie, kraju i świecie. I choć młodym teraz Historyja nie w głowie, uwielbiam to co robię.
  Przedstawiwszy się miłośnik kina i literatury usiadł przy ławie i zamówił kapkę napoju innego niż piwo, gdyż akurat totalnym abstynentem był.

Offline Elbutcher

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Październik 2010, 09:31:07 »
Biesiada rozpoczęła się na dobre, żarliwym dysputom nie było końca, tak samo jak i kolejnym kuflom wchłanianych trunków. Nagle drzwi karczmy skrzypnęły, a w progu, zasłaniając cały prześwit stanął wysoki i barczysty człowiek. Rozmowy ucichły, wzrok wszystkich spoczął na przybyszu. Był on ubrany w zwykły kontusz, bez niepotrzebnego przepychu, jednak wprawne oko mogło zobaczyć za pasem dwa pistolety skałkowe najprzedniejszej roboty, natomiast przy pasie wspaniale zdobioną batorówkę. Po chwili dało się słyszeć szepty, iż owym przybyszem jest Paweł z Puław, zastępca tamtejszego starosty. Szlachcic podszedł do stolika umiejscowionego w kącie w cieniu, odebrał od karczmarza kufel i dzban piwa, po czym począł uważnie i w milczeniu przysłuchiwać się toczącej się dalej rozmowie...

Offline Belgar

• Użytkownik
  • *
  • Ulubieniec bogów
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Październik 2010, 18:31:18 »
Młody szlachcic radował się wielce, by dać zadowoleniu upust zamawiał więcej złotego trunku i stawiał wszystkim. Pierwszy raz w jego krótkim życiu udało mu się coś tak łatwo wygrać, już wiedział iż będzie to jego ulubiony przybytek i ulubiony Naczelny!.
- Cieszmy się bo nas coraz więcej i to rozumnych głów do pogawędki dobrej! - zakrzyknął i wychynął kufel piwa, po czym wskazał na karczmarza iż chce jeszcze.

Offline Megapode

• Użytkownik
  • **
  • Zignoruj ten napis!
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Październik 2010, 19:16:09 »
-Tak! Cieszmy się! Co innego można robić zamin się zacznie?-odpowidziała osoba przypatrująca się rozmowie od dłuższego czasu
Pozostało mi jeszcze 968 znakówPO ZMIANACH 386
Odgrzewacz kotletów dyskusyjnych i twórca wyrobów pseudoliterackich

Offline Damagetos

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Październik 2010, 02:33:48 »
Osoba w ciemnym kapturze narzuconym na głowę, siedząca dotąd w kącie sali, wskazała palcem wskazującym na barmana. Ten szybko podał jej kufel pełen piwa. ;)
- Witam Panie i Waćpanów. - przybysz wstał i ukłonił się głęboko - przybywam z daleka i miło mi poznać mi towarzystwo ze wszystkich stron świata.
Nieznajomy podsunął swoje krzesło do wspólnego stołu i wygodnie się rozparł.
- Czuję się zaszczycony tak zacną kompanią! - wysoko wzniósł swój kufel

Offline atena

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Październik 2010, 10:18:40 »
Naraz drzwi do gospody otwarły się z takim impetem, że aż walnęły o ścianę.
- Przepraszam panie karczmarzu, wyślizgnęły mi się - z przepraszającym uśmiechem powiedziała stojąca w progu filigranowa niewiasta, po czym swe kroki skierowała ku turniejowej braci.
- Witam, witam! Jam jest Maria z Bielska-Białej. Turniej ten jest moim trzecim i liczę na dobrą zabawę.
Powiedziawszy to usiadła i zamówiła grzańca.

Offline Gryfus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Październik 2010, 21:53:02 »
Cóż nie umiem  tak pięknie przemawiać jak moi przedmówcy, ale witam wszystkich serdecznie. Jako, że to mój jubileuszowy Turniej, gdyż biorę udział już po raz piąty, to stawiam  wszystkim kolejkę najprzedniejszego trunku jaki tu posiadają. Do tej pory bywałem i w finale jak i odpadałem we wcześniejszych rundach. A przybywam z Ziem Odzyskanych - Polic.

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Październik 2010, 12:53:38 »
Turniej się rozpoczął, Panie i Panowie.

Zdrowie wszystkich uczestników! :)

Offline Belgar

• Użytkownik
  • *
  • Ulubieniec bogów
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Październik 2010, 16:12:54 »
Zdrowie! - wychylił pełen kufel i przecierając wargi rękawem a w drugiej dzierżąc przepisane pytanie, dodał wyciągając rękę po kolejny kufel - pytanie bardzo dobre na rozgrzewkę, nie za trudne bo już kiedyś o tym słyszałem więc szybko odpowiedziałem ale i nie za łatwe bo to temat nie poruszany na historii ni na religii...