Autor Wątek: Gospoda Turniejowa  (Przeczytany 22271 razy)

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
    • http://histmag.org
  • Imię i nazwisko: Michał Świgoń
Odp: Gospoda Turniejowa
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Październik 2010, 18:14:28 »
Pierwsze pytania - na stronie. :)

Historia - forum historyczne Histmag.org

« Odpowiedź #30 dnia: 18 Październik 2010, 18:14:28 »

Offline Megapode

• Użytkownik
  • **
  • Zignoruj ten napis!
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Październik 2010, 19:53:18 »
Przez chwilę słychać jedynie było standartowe świerszcze.
A potem jeden z gości odrzekł:
-Czy można wiedzieć, czy nie było kłótni przy wyborze muzyki?
Pozostało mi jeszcze 968 znakówPO ZMIANACH 386
Odgrzewacz kotletów dyskusyjnych i twórca wyrobów pseudoliterackich

Offline Wicher

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Październik 2010, 00:19:37 »
Gdy pora stała się niemłoda, a trunki poczęły ludziom uderzać do głowy, do karczmy wtoczył się wątły jegomość o roztargnionym wyrazie twarzy. Znać po nim było, iż przebył szmat drogi. Opadł na ławę, lecz zauważywszy zaciekawione spojrzenia biesiadników wstał, chrząknął i przedstawił się:
-Andrzej z Grabówka, szlachcic gołota, to i na pieszo przywędrowałem... Tak, tak z tego Grabówka, o którym ongiś bardowie w znanej pieśni śpiewali.
Tu jegomość próbował zaintonować pierwsze słowa pieśni:
-Chłopcy z Grabówka, chłopcy z Chyloni...
Lecz widząc przerażenie w oczach towarzystwa zaprzestał i jął się dalej przedstawiać:
-...student największych mistrzów technologii (al)chemicznej i farmacji z wielkiego miasta Gdańska. Przybywam jednakowoż na ów  turniej ze względu na przezacne towarzystwo i równie zacne nagrody, mając dobre wspomnienia z roku ubiegłego.
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2010, 00:25:38 wysłana przez Wicher »

Offline Morgoth

• Użytkownik
  • **
    • Stowarzyszenie Historyczne "Bataliony Obrony Narodowej"
  • Imię i nazwisko: Maciej Bednarek
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Październik 2010, 00:19:04 »
Dobrze zatem, pierwszy etap za nami, czas na nasze odpowiedzi. Oto moje:
1. Louis Jacques Daguerre
2. Władysław Wygnaniec
3. "Chiński placek"
4. Immanuel Kant
5. Seppuku
6. Ponieważ uniewinnił on swoją żonę oskarżoną o wyznawanie "obcego zabobonu" - czyli chrześcijaństwa. W książkach obu tych autorów opiekuje się on chrześcijańskimi kobietami.
7. "Uderzy cię Bóg, ściano pobielana! Zasiadłeś, aby mnie sądzić według Prawa, a każesz mnie bić wbrew Prawu?"
8. Otto von Bismarck
9. Janosik został skazany na śmierć wyrokiem sądu, a protokoły z rozprawy zachowały się. Ondraszek został zabity przez swojego podwładnego - źródła pisane z tamtego okresu niewiele o nim wspominają
10. Akt 1 - Diego Velázquez Akt 2 - François Boucher
11. Człowiek ten zginął w Hiroszimie 6 sierpnia 1945 r. w wyniku wybuchu bomby atomowej "Little Boy".
12. Ernst Bernheim
13. Jan van Eyck "Portret małżonków Arnolfinich"
14.
15. Izabela Jerozolimska
16. Żydzi pochodzili z Wiednia, sprowadził ich Fryderyk Wilhelm I, elektor brandenburski.
17. 1. Fallout 2. Mario 3. 4. Europa Universalis
18. Erich von Manstein
19.
20. 1. domini 2. citatum ibidem 3. archiepiscopo 4. presbiter
Jak to wygląda u Was?  :)
Przetoż jako przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć; tak też na wszystkich ludzi śmierć przyszła, ponieważ wszyscy zgrzeszyli.   Rom 5:12

Offline jarob5

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Październik 2010, 00:32:04 »
1. Louis Jacques Daguerre
2. Władysław II Wygnaniec
3. Polityka otwartych drzwi
4. Immanuel Kant
5. seppuku
6. Aulus Plaucjusz sprawuje opiekę nad bohaterkami, ponieważ przyjął religię chrześcijańską, której zasady wiernie zachowuje w swoim domu, jest wzorowym opiekunem. Ceni spokój i krytycznie ocenia obyczaje panujące w Rzymie. To rzadkie wady w tamtych czasach.
7. stwierdził, że jedyną przyczyną dlaczego staje przed sądem jest fakt bycia faryzeuszem
8. Otto von Bismarck, Maria Orłowa
9. Janosika wspierali niektórzy lokalni możnowładcy, z którymi dzielił się łupami, zaś Ondraszek nie współpracował z możnymi. Ich zdanie wiele znaczyło, dlatego wyrabiali dobrą opinie Janosika, która czyniła z niego bohatera. Ludzie chętnie przekazywali takie legendy
10. Diego Velázquez, François Boucher
11. Ten człowiek zginął w Hiroshimie 06.08.1945 rozpadając się w momencie wybuchu bomy jądrowej (bomba Little Boy).
12. Theodor Mommsen
13. Jan van Eyck "Portret małżonków Arnolfini"
14. Nikita Chruszczow
15. Izabela Jerozolimska
16. z Wiednia, za panowania Fryderyka Wilhelma I (Wielkiego Elektora)
17. 1 - Fallout 1 i 2 2 - Super Mario 3 - Defender of the Crown 4 - Europa Universalis 2
18. Franz Halder
19.
20. 1. Domini 2. temporibus 3. archiepiscopo 4. presbiter

Offline Morgoth

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Październik 2010, 00:43:31 »
18. Franz Halder
O właśnie, mogę prosić o źródło? Bo nigdzie nie mogłem tego znaleźć...
Przetoż jako przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć; tak też na wszystkich ludzi śmierć przyszła, ponieważ wszyscy zgrzeszyli.   Rom 5:12

Offline Anonim XI

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Październik 2010, 00:56:47 »
Witam Waszmościów,

Można prosić o źródło odnośnie miasta, z którego przybyli Żydzi? Nawet na niemieckiej wiki nie dałem rady znaleźć.  :P
"Chociaż życie nasze nic niewarte: evviva l'arte!"

Offline jarob5

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Październik 2010, 00:59:06 »
18. Franz Halder
O właśnie, mogę prosić o źródło? Bo nigdzie nie mogłem tego znaleźć...

Pewności nie mam, ale tutaj się doszukiwałem : http://books.google.pl/books?id=OPV7Twv11SoC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

Offline Morgoth

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Październik 2010, 01:17:16 »
Witam Waszmościów,

Można prosić o źródło odnośnie miasta, z którego przybyli Żydzi? Nawet na niemieckiej wiki nie dałem rady znaleźć.  :P
A chociażby tu: http://www.bessarabia.altervista.org/deu/9ddr_de/2.0_berlin.html

Offline Mim_NN

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Październik 2010, 01:23:54 »
Widzę, że filmu nikt nie znalazł :). Ja też się dowiem, jak będzie klucz ;). W 18. pytaniu obstawiłem Guderiana, ale tak na chybił trafił. W 12. to będzie Lorenzo Valla, znalazłem ten traktat z cytatem. Ciekawe, co będzie z Orłową od Bismarcka, bo rozbieżne są dane na temat jej imienia. Powodzenia wszystkim :)!
A Khazad i tak aimenu!

Offline Anonim XI

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Październik 2010, 01:36:58 »
Witam Waszmościów,

A chociażby tu: http://www.bessarabia.altervista.org/deu/9ddr_de/2.0_berlin.html
Mein Gott. Danke.

Co do filmu, to obstawiam, że chodzi o dziełko Ozierowa.
"Chociaż życie nasze nic niewarte: evviva l'arte!"

Offline Christopherus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Październik 2010, 07:57:13 »
Moje odpowiedzi:
1. Louis Jacques Mandé Daguerre
3.  Doktryna Haya inaczej Doktryna Otwartych Drzwi
4. Immanuel Kant
5. seppuku
6. Dlatego, że żona Plaucjusza była oskarżona o wyznawanie "obcego zabobonu" - co w domyśle autorów mogło ją czynić chrześcijanką. Aulus w sądzie domowym uniewinnił ją - co z kolei mogło oznaczać, że chrześcijaństwu sprzyjał, albo przynajmniej je tolerował.
7. "Uderzy cię Bóg, ściano pobielana! Zasiadłeś, aby mnie sądzić według Prawa, a każesz mnie bić wbrew Prawu?" (przekład za Biblią Tysiąclecia)
8. Polityk: Otto von Bismarck Kobieta: księżna Katarzyna Orłowa
9. Janosik był pojmany i został skazany w wyniku procesu sądowego - w trakcie tego procesu przygotowano protokoły, które zachowały się do naszych czasów. Ondraszek został zabity w karczmie przez kompana ze swojej bandy.
10. 1. Diego Velazquez 2.François Boucher
11. 6 sierpnia 1945 roku ok. godziny 8:15 w Hiroszimie, zginął od wybuchu bomby atomowej
12. Lorenzo Valla
13. Jan van Eyck "Portret małżonków Arnolfinich"
14. Nikita Chruszczow
15. Izabela Jerozolimska
16. Pochodzili oni z Wiednia, a sprowadzono ich za panowania Fryderyka Wilhelma I, zwanego Wielkim Elektorem
17.: 1.Fallout; 2. Mario Bros.; 3.Heroes Of Might And Magic; 4. Europa Universalis 2
18. Adolf Hitler
19. "Żołnierz zwycięstwa", Wanda Jakubowska, Karol Świerczewski "Walter" Hiszpania (w czasie wojny domowej)
20. 1. Domini; 2. temporibus; 3. archiepiscopo; 4. presbiter

Co do 18 to moje źródło: Marian Zgórniak, Sytuacja militarna Europy w okresie kryzysu politycznego 1938 r.,
Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe, 1979.

Offline Tom_Ash

• Użytkownik
  • *
  • Imię i nazwisko: Bartosz Dymczyk
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Październik 2010, 10:19:35 »
Witam,
Uważam, iż w pytaniu o królową chodziło o Marię z Monferrat - przydomek : La Marquise, córkę Izabeli Jerozolimskiej. Również miała czterech mężów - widać to u nich rodzinne :), ale to właśnie trzeci mąż Marii zginął wypadając z pałacu i miażdżąc sobie czaszkę. Pozdrawiam organizatorów i uczestników

Offline Atalanta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Październik 2010, 10:39:42 »
Odnośnie 4 ja mam jednak Martina Heidegera

Offline Atalanta

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Październik 2010, 10:43:55 »
Widzę, że filmu nikt nie znalazł :). Ja też się dowiem, jak będzie klucz ;). W 18. pytaniu obstawiłem Guderiana, ale tak na chybił trafił. W 12. to będzie Lorenzo Valla, znalazłem ten traktat z cytatem. Ciekawe, co będzie z Orłową od Bismarcka, bo rozbieżne są dane na temat jej imienia. Powodzenia wszystkim :)!
Dlaczego rozbieżne? Miała na imię Katarzyna. Dziwnym trafem tylko wiki nadało jej imię Maria.
Co do 18 też mam Hitlera. Źródło: Wojna Hitlera Irvinga

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Październik 2010, 10:51:20 »
Pierwsze wstępne oceny punktowe są już w panelu. Warto od czasu do czasu zaglądać. ;P

Offline Gryfus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Październik 2010, 11:13:04 »
Odnośnie filmu to tu można obejrzeć  fragment o który chodziło w pytaniu:
http://www.youtube.com/watch?v=9bvwCw3ksrs
Dzieło pierwsza klasa.

Offline Christopherus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Październik 2010, 11:15:07 »
Witam,
, ale to właśnie trzeci mąż Marii zginął wypadając z pałacu i miażdżąc sobie czaszkę.
Widać to też u nich rodzinne, bo z moich informacji wynikało, że trzeci mąż Izabeli też wypadł z okna pałacu :)

Pierwsze wstępne oceny punktowe są już w panelu. Warto od czasu do czasu zaglądać. ;P

Na razie nie ma co zaglądać, skoro nie wiadomo, które pytania już ocenione. 0 punktów może oznaczać, że się ma złą odpowiedź, a może też znaczyć, że szanowne jury jeszcze się tym pytaniem nie zajęło. Stąd moje pytanie - czy na razie ocenione jest tylko pytanie muzyczne czy też jest ich już więcej?

Offline Michał Świgoń

• Redaktor Naczelny
  • Histmagowy liczykrupa
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Październik 2010, 11:15:44 »
Na razie pytanie muzyczne. :)

Offline oksejn

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Październik 2010, 14:48:47 »
Uważam, iż w pytaniu o królową chodziło o Marię z Monferrat - przydomek : La Marquise, córkę Izabeli Jerozolimskiej. Również miała czterech mężów - widać to u nich rodzinne :), ale to właśnie trzeci mąż Marii zginął wypadając z pałacu i miażdżąc sobie czaszkę.

Trzeci mąż Izabeli I Jerozolimskiej zwał się Henryk II z Szampanii.
To on 10 września 1197 r. w Akce wypadł z okna swojego pałacu, obserwując paradę wojska.
Znajdował się na najwyższym piętrze i gdy weszli posłowie pizańscy, odwrócił się i odruchowo postąpił krok do tyłu.
Karzeł dworski, Scarlet, chwycił go za ubranie. Ale - jak pisze Runciman - "... postawny Henryk pociągnął za sobą małego Scarleta. Obaj runęli na bruk, ponosząc śmierć na miejscu."   (Steven Runciman : "Dzieje wypraw krzyżowych" t.3 ks.1. r.4 : "Drugie Królestwo")
O zmiażdżeniu czaszki (w sensie dosłownym; brrr!) nie czytałem, ale to o ten właśnie wypadek chyba chodzi.

Natomiast córka Izabeli (z małżeństwa z Konradem z Montferratu) Maria z Montferratu miała tylko jednego męża, Jana de Brienne. Zmarła w połogu, mając lat 19  (w roku 1212), wydając na świat Izabelę - Jolantę
(Ibid. t.3 ks.2 r.2 : "Piąta krucjata")

Pozdrawiam wszystkich PT. Zawodników i Nie Mniej Szacowne Jury

:poklon:

« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2010, 14:59:40 wysłana przez oksejn »

Offline root

• Użytkownik
  • *
    • Strona o mnie
  • Imię i nazwisko: Filip Kula
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Październik 2010, 15:36:43 »
Witam Waszmościów,

Na niemieckiej wiki, dokładnie to 'Historia Berlina' można odczytać rok, w którym przybyli Żydzi. Następnie przy sprawdzaniu, kto był wtedy władcą Branderburgii, dowiesz się z jakiego państwa ich sprowadził (i chyba miasto też), a na niemieckojęzycznej wiki, w temacie zawierającym Historię Wiednia, upeniasz się, że to Ci Żydzi wyjechali z Wiednia do Berlina.

(Czy jest pewne, że autorem tej propozycji ataku, która nie została zaakceptowana, był Adolf H.?)
Uwielbiam fora na których dostępne są fajne loginy :)

Offline Rycerz Szaławiła

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Październik 2010, 16:49:35 »
Chyba nie jest pewne, że to Adolf. Z nim to nigdy nic nie wiadomo. Ja osobiście znalazłem to na angielskiej stronie opisującej historię alternatywną (ale we fragmencie tekstu dotyczącym historii, która, tak mi się zdaje, się wydarzyła).

Offline root

• Użytkownik
  • *
    • Strona o mnie
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Październik 2010, 17:53:58 »
Ja tam wpisałem, że to był pomysł Thomasa Klütsch. Taki wniosek wyciągnąłem ze strony anglojęzycznej, więc mogłem coś źle zrozumieć...

Offline Christopherus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Październik 2010, 22:23:29 »
Ja jestem pewny Hitlera na 95% - opis wydarzeń we wspomnianej przeze mnie książce wskazywałby, że to on. Według niej przebieg wydarzeń wyglądał następująco:
Sztab opracowuje plan uderzenia z terenu Śląska i Austrii. Franz Halder przedstawia ten plan Hitlerowi, a na kolejnej naradzie Hitler sugeruje inne rozmieszczenie wojsk i atak również z zachodu, żeby upewnić się, że Czechosłowacy nie będą w stanie prowadzić dłuższej obrony.
(Czy jest pewne, że autorem tej propozycji ataku, która nie została zaakceptowana, był Adolf H.?)
Propozycja została zaakceptowana (przy sprzeciwie i dymisji m.in. gen. L. Becka - i to nie z powodu samej propozycji, ale tego, że uważał, że Niemcy nie są jeszcze gotowe do walki), ale jej nigdy nie wykonano, ze względu na to, że w międzyczasie Francuzi i Anglicy zgodzili się oddać Czechosłowację bez walki.

95% daję, bo nie wiem czy ktoś tego pomysłu A.H. nie podsunął.

Offline jedynytakisebek

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Październik 2010, 22:38:46 »
1. Louis Jacques Mandé Daguerre
3. Doktryna "Otwartych drzwi"
4. Immanuel Kant
5. Seppuku
6. Ponieważ W 57 r. Pomponia (jego żona) została oskarżona o wyznawanie chrześcijaństwa. Aulus stanął wtedy na czele sądu domowego, który ją sądził i wydał wyrok uniewinniający.
7. Paweł stwierdził, że jedyną przyczyną dlaczego staje przed sądem jest fakt bycia faryzeuszem.:(
8. Otto von Bismarck i Maria Orłowa
9.
10. 1. Diego Velázquez 2. François Boucher
11. 6 sierpień 1945 r., Hiroszima, Człowiek zginął w wyniku wybuchu bomby atomowej (Little Boy).
12. Johann Gustav Bernhard Droysen
13. Autor:Jan van Eyck Tytuł obrazu: Portret małżonków Arnolfinich
14.
15. Izabela Jerozolimska
16. Zostali sprowadzeni za panowania Fryderyka Wilhelma z Paryża
17. 2. Mario Bros
18.
19. Teatrem działań jest Hiszpania.
20. 1. domini 2. temporibus 3. archiepiskopus 4. prezbiter

Czyli marnie jak widze wypadła moja wiedza:/ A z tym Janosikiem to się domyśliłem ale nie byłem pewny i nie napisałem odpowiedzi... ech.
My nie uciekamy z pola bitwy! My tylko atakujemy teraz w zupełnie innym kierunku!

Offline pandananas

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Październik 2010, 22:39:52 »
 :D
milo czytac takie posty
szczegolnie jesli potwierdzaja choc troche przypuszczenie o prawidlowosci udzielonej odpowiedzi:
Pomysłodawcą tego projektu był Hitler (posrednio Franz Halder).
:firefoxlove:

"Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić. " Józef Piłsudski
Do współpracowników po przyjeździe z Magdeburga do Warszawy, 11 listopada 1918, o socjalistycznym rządzie powołanym kilka dni wcześniej.

"Polacy albowiem używają powiedzenia "nie ma co mówić" wtedy, gdy jest bardzo wiele do mówienia." C.K.N.

A kto kiwał psa, spławi kotka.

Offline Gryfus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Październik 2010, 23:50:35 »
Czyli marnie jak widze wypadła moja wiedza:/ A z tym Janosikiem to się domyśliłem ale nie byłem pewny i nie napisałem odpowiedzi... ech.
[/quote]

Moim zdaniem powinieneś bez większych problemów przejść do nastepnej rundy, odpowiedziałeś na całkiem sporą ilość pytań. Wbrew temu co twierdzisz z twoją wiedzą nie jest u Ciebie tak marnie jak to przedstawiasz. Ja powiem, że całkiem, całkiem.
Głowa do góry.

Offline Megapode

• Użytkownik
  • **
  • Zignoruj ten napis!
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Październik 2010, 20:41:02 »
A tymczasem dostrzec można, że już odpowiedzi na pytanie z królową i Bolesławowicem ocenione zostały.
Pozostało mi jeszcze 968 znakówPO ZMIANACH 386
Odgrzewacz kotletów dyskusyjnych i twórca wyrobów pseudoliterackich

Offline Gryfus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Październik 2010, 00:10:03 »
Ocenione zostało również pytanie o Aulusa Plaucjusza.

Offline root

• Użytkownik
  • *
    • Strona o mnie
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Październik 2010, 08:18:20 »
Święty Paweł też został oceniony :)