Co do odpowiedzi na pytania to proszę popatrzeć jak poniżej odpowiadał Christopherus - według mnie zgarnął całą pulę punktową.
1. Louis Jacques Mandé Daguerre
2. Władysław II Wygnaniec
3. Doktryna Haya inaczej Doktryna Otwartych Drzwi
4. Immanuel Kant
5. seppuku
6. Dlatego, że żona Plaucjusza była oskarżona o wyznawanie "obcego zabobonu" - co w domyśle autorów mogło ją czynić chrześcijanką. Aulus w sądzie domowym uniewinnił ją - co z kolei mogło oznaczać, że chrześcijaństwu sprzyjał, albo przynajmniej je tolerował.
7. "Uderzy cię Bóg, ściano pobielana! Zasiadłeś, aby mnie sądzić według Prawa, a każesz mnie bić wbrew Prawu?" (przekład za Biblią Tysiąclecia)
8. Polityk: Otto von Bismarck Kobieta: księżna Katarzyna Orłowa
9. Janosik był pojmany i został skazany w wyniku procesu sądowego - w trakcie tego procesu przygotowano protokoły, które zachowały się do naszych czasów. Ondraszek został zabity w karczmie przez kompana ze swojej bandy.
10. 1. Diego Velazquez 2.François Boucher
11. 6 sierpnia 1945 roku ok. godziny 8:15 w Hiroszimie, zginął od wybuchu bomby atomowej
12. Lorenzo Valla
13. Jan van Eyck "Portret małżonków Arnolfinich"
14. Nikita Chruszczow
15. Izabela Jerozolimska
16. Pochodzili oni z Wiednia, a sprowadzono ich za panowania Fryderyka Wilhelma I, zwanego Wielkim Elektorem
17.: 1.Fallout; 2. Mario Bros.; 3.Heroes Of Might And Magic; 4. Europa Universalis 2
18. Adolf Hitler
19. "Żołnierz zwycięstwa", Wanda Jakubowska, Karol Świerczewski "Walter" Hiszpania (w czasie wojny domowej)
20. 1. Domini; 2. temporibus; 3. archiepiscopo; 4. presbiter